Wednesday, March 18, 2015

... roadtour Dec '14 : HatYai-Krabi ...


As salam..

Siaran tergendala jap semalam bil tak bayor .... meh kita sambung citer.. AMARAN: ENTRI INI PANJANG LEBAQ so, kalo xmo baca takpa, sila tekan butang X *wink*....

Bekfas makan roti gardenia butterscotch & milo/kopi yg bekal dari KL, sebab malas nak keluar cari makan.... Siap pack jom kita check and sambung trip ke Krabi, yeay!

Kami ikut highway Patthalung ... nama je highway, tapi no tol and jalan dia ada tika cam hiway betul ada tika lalu kat kawasan kampung tapi tetap ler 2 lane each way... kiranya kena alert lah sbb bila lalu kawasan rumah ada je kete/moto keluar masuk... ada lak tempat2 untuk u-turn.... Tak kisah lah yang penting jalan elok and tak de tol...ada lak gerai2 yg jual petai & nenas... ada satu kawasan tu memang banyk tul orang jual nenas... me tak benti beli pun sebab me tak suka nenas... lagipun tak kan nak perap dalam kete lelama kannnn...


Halfway tru the journey, kena buat pit stop... i suka toilet dorang, bersih... tak de experience lak encounter toilet yang seblum masuk sebatu dah bau hancing dia tu.... memang bersih... bab tu memang lega dah lah kan.... masa pit stop ni lah rezki kami jumpa kedai makan kat bawah ni... nampak tak bumbung biru blakang banner tu... yg tu station minyak yang kami buat pit stop tu.... dekat je... so park je kete kat situ, then menapak ke Maryam Kedai Makanan... Alhamdullilah....

 Kedai dia sempoi tapi lauk dia superbbbbbb ... lagi mabeles dari Chekkar...


Jangan tergigit cili dia... berdesing telinga nanti.... tapi perghhh i tell you... ni mak mertua lalu pun tarak nampak sudaaaa..... lauk nampak sempoi kangkung belacan, ayam tumis halia & tomyam seafood... memang haiiishhhh Alhamdulillah..... yang best tu... tengok kedai sempoi kannn tepi hiway je ada wifi ko hehehehehe...everywhere in HatYai & Krabi access ke WiFi adalah super senang...i loike... dan tak dan je lak layan internet tu....

Perut dah kenyang jom sambung trip.... setelah about 4 hours drive from HatYai kami pun sampai ke Krabi, Alhamdullilah....

Cari hotel dulu... nak check in and rest jap...Bila sampai hotel i was like "Huh?????? Why did you choose this hotel?????" ada perasaan marah, suka semua nye ada.... sebab to me hotel ni agak mewah for me... iye lah gi holiday jejauh, kalo niat nak dok lepak kat hotel je takpe lah amik hotel mahal... tapi kalo lebih banyak aktiviti luar, amik je lah hotel2 biasa....


Suka memang suka tapi rasa rugi duit skit kat situ i is kedekut kan ... tapi kalo leh jimat duit why not kan... SH cakap sekali sekala gi holiday ke hotel yang up skit tak pe lah... memang i tak kisah, duit dia kan tapi kesian kat SH duit tu bagi kat i utk shopping lagi faedah hihihihi....neway we stayed at Pavilion Hotel (rasanya betul kot nama tu)

Ok dah rest/freshen up/solat jom kita pusing-pusing Krabi....ni area berdepan dengan pantai Aonang..

Dah puas jalan si, jom ke pekan Krabi...Kebetulan ada pasar malam, so pusing2, dapat lak pekena air kelapa sejuk yg sodap sbb haus yang amat masa tu.... dah lega skit tekak jom cari port makan.... SH jumpa tempat dia so jom aaa cari dinner ...


We had padthai and nasi goreng.... tengah makan ada lak baby gajah datang... kalo nak, bayor skit leh ler bagi baby gajah tu makan tapi memandangkan kami kelaparan, even Sapphire pun tak heran tengok gajah tu, makan lagi best lalalalalala...

Perut dah penuh jom balik hotel, tidorrrr... esok ada aktiviti... tapi leh lak dekat dgn simpang nak masuk jalan ke hotel, TERnampak gerai & TERjebak makan the pemes ames Pancake Rotee Yamilah.... pancake nutella & pancake susu terbaeeekkk dari ladang....


Ok ok perut betul betul betul kenyang, jom balik hotel tidor...

Sebelum i signoff the longgggggggggggggg entri...blanja satu gambar sunset dari pantai Aonang Krabi....


Oh by the way, i is cuti ye...cuti sampai hari isnin..yabedabeduuuuuuuu...so, see u till then, in sya Allah...Taking cares my darlssss...


*   tempat makan/hotel/jalan/itinerary semuanya dirancang oleh hubby darling ku SH..

** entry ni semua autopublish ye...



6 comments:

LYAfrina said...

Mmg nmpk.kawwwww la tomyam dia.. mmg x diakui lah.masakan belah sana..mmg mjadi.n.sedapp...

GREENJADE said...

kak...bestnye roadtour..freedom & heavan ..tak payah terkejar2 kan...

the last foto mmg awesome u...like100x

tang tomyam...saya kalah...dok cebik2 mulut ni terliur2 tertelan2 liur...sob sob sob

wahida said...

arghhhhh...tomyam kat thailand mmg terbaekkkk...

pancake yaminlah tu mmg best..kami repeat berapa kali masa kat krabi tu...

eima said...

wahhhh best gile .... syoknye .... hotel pun cantik suka vew dr dlm kolam tu

Lyn Yusoff said...

tak sabar nak pergi krabi... hehehe

Mummydearie said...

Kalau dah makan sedap, gajah tumpang lalu pun buat derk jerk. Sukahatilah gajah mana nak lalu pun *_*

I is sekali lagi jealous tengok gambar sunset ni. Awatlah you buat hati I gundah gulana ni, sis....

I ni nak pi jap je boleh pi sana tapi my HD tu semua pun nak visa. Tak koselah nak apply2 visa takat nak pi negara jiran jerk! Tak curlasskan *_*