Monday, March 16, 2015

... roadtour Dec '14 : KL- HatYai ...


As salam

Hari ni bersiaran lewat... Let me the stori u citer roadtour ke HatYai-Krabi-HatYai, Thailand... ni citer last December... rasanya dalam 11-15 December, if tak silap ler...

Bertolak from KL seblum subuh...solat subuh stop kat rnr Sg Perak... Then drive on... Alhamdullilah, kete tak banyak....  Sampai kat Petronas Gurun dalam kul 9 pagi... Kena stop situ sebab nak beli white card, insurance kete bagai kan ... nak bawa kete masuk Thai... rasanya less than rm10 kot charge tu semua... Me masuk ikut Padang Besar... why?  No particular reason... saja je tak mo masuk ikut Bukit Kayu Hitam... and it was a good decision sebab sekejap je imigresen semua tu..  No pictures lak masa kat imigresen...rasa berdebor pun ada masa tu ... plus first time nak bawa kete masuk so kena alert itu ini.... Alhamdullilah semuanya berjalan lancar..... Ok, jom masuk Thai... Bismillahirahmannirhim....


Cocer sama je dgn kat Malaysia.. tapi memang teruja lah tengok tulisan cacing, kereta and suasana kat sana.... Kids pun tak tengok dah ipad bagai...memasing pandang keluar tingkap... Byk gak nampak lori kecik dorang yg kayu tu... comei je lori tu ... 1st stop HatYai dulu.... 

Sampai HatYai dalam sejam ke dua jam perjalanan gak aaa... Iyelah, drive slow-slow, tengok itu ini takde nak rush rush.... dah nama pun holiday kannn... Sebelum check in jom sapedek dulu...

Makan kat Chekkar.... oder tom yam seafood, sotong goreng tepung and kailan ikan masin (xde pic sebab yang tu sampai lambat skit and me dah start makan) ... air oder air teh ais mabeles sgt and air kosong sebotol... rege sori dah tak ingat sbb citer dah basi kannnn lalalalalalala....

Alhamdulillah, perut dah kenyang jom cari hotel.... book tru Agoda aaaa... Asian Hotel, dapat bilik 601...ada 2 rooms, 1 king and 1 queen size bed... kita rileks dulu kat hotel... freshen up, solat bagai dulu... bilik dia sangat selesa, toilet pun bersih...

Dah hilang penat, jom kita menapak cuci mata di pekan HatYai.... hotel sederet dengan Santisuk Market... me tak beli apa pun, survey and cuci mata dulu ... byk hari lagi kannnn nak dok kat Thai...rilek lah dulu ...Tengok motor hijau tu comei kan.... Sapphire soh bawa beli, agaknya dia ingat motor mainan ke apa tu tapi i pun suka sbb comei....


Okez sudah sampai ke destinasi idaman ku.... kedai pulut mangga Rabiah... wehooooo... ok ok rilek... jom masuk shopping mall kasi hilang peluh jap and hantor SH gi urut kaki ... aiks dlm mall tu ada lak Swensen... apalagi, pekena dulu eskrem.... dah settle makan eskrem, me gi beli pulut mangga and nasi lemak...seeeeee gi thailand tapi tak lupa ok dengan makanan malaysia.... sebenornya tu je yang halal utk dibeli lalalalala... okez... dah beli kami gi balik jumpa SH kat kedai urut kaki dia... 


Dah settle semua...apalagi balik ke hotel utk makan pulut yang sangat mabeles tak ingat donia tu and oso makan nasi lemaks yg sedap sebab lapar kot... then titon cukup-cukup sbb esok nak check out and sambung trip ke Krabi.....

* to be continued esok in sya Allah....


9 comments:

babYpose said...

wah bestnya pengembaraan u dan family, terliur pulut magga tu. :) btw i tak pernah sampai hadyai krabi phuket lagi..

Dee said...

Hatyai best..chekkar tomyam sedap...cuma x nginap je kt hatyai...hotel nmpk best tuh..x sabar nak baca story seterusnya...

Lyn Yusoff said...

syoknya nya ke hatyai krabi...
tak sabar nak baca

nurbijen said...

Sedapnya pulut mangga...
Update citer cepat2.. tak sabar nak tgk pemnadangan kat Krabi

GREENJADE said...

wahh rasa lg best drive sendiri kan sis? takde la nak rushing bagai..

ok..i tunggu next stori..hihihihi

wahida said...

akak, nasi lemak kat sana sedap ke?

saya makan pulut mangga kat koh samui kan, rasa dia nan hado...huwaaaa...

dZah said...

hai...bestnya bercuti....
jenguk2 blog sy andai sudi
http://hadizah.blogspot.com

LYAfrina said...

Naik.kete bape jam.ke sana? Lps.ni.kna share tip.n laluan nk.ke sana.. best jgk kan.drive ke sana..cuma letih la sikit..

Mummydearie said...

Best juga ek kalau pi berkelana ke Siam naik kereta. Kalau usul plan ni kat HD mesti suka sebab HD memang favorite memandu 24-7. Laki kita tu walaupun selalu naik kapalterbang, takut gila nak naik *_*

Kalau I pun sis, pi mana-mana nak cari nasi lemak dulu. Tekak Melesyalah katakan, tapi kalau dalam Melesya, tetiba je perasan ada darah omputih 99.9% tau!