Friday, November 21, 2014

... UMRAH : Finale ....



As salam...

Beriya je semalam cakap ada entri info.... tapi sebenarnya tak tahu lak nak info pasal pe hehehehhehe....

Ok..Me dgn food mana leh pisah... see the body lah kan ngeheheheh.... ok ni pasal eskrem. Eskrem kat Mekah ni uols harusssssssss cuba.... memang superb sedap.... see tak menyempat nyempat i nak makan... baru tingat nak amik pics.... rege dlm 3 riyal kot if tak silap... memang sodappppppp... ni i campur 3 perisa... passionfruit, coklat & vanila kot... xleh jumpa lah kat sini....Setiap hari, paling kurang 2x i makan... yg pasti setiap kali lepas habis sempurna ibadah umrah, wajib beli, tak kira walopun kul 1 pagi, tetap beli... kiosk lak sebelahhhhh je dengan hotel..then alasan konon ler haus kan.... kalo haus patut beli air ni tak, dibedalnya eskrem.... kat sana alhamdulillah, sihat wa'afiat... balik malaysia...terus kong kong kong batuk seminggu lebih...penangan eskrem rasanya tu lah kot kannn hehehehehe...


Food.... well i banyak makan kat hotel sbb dalam package kan... sekali je pun kot beli nasi arab kat gerai luar... bawa balik hotel then share makan dgn SH & lagi 2 org jemaah lain... calling2 dorang soh datang bilik makan sama-sama sebab portion byk gilos.. walhal beli utk sorang je... pics sorry xde... 

Tapi masa kat Madinah i slalu makan kebab, murah and to me sodap... kedai dia on the way je dari masjid nabawi tu me nak balik hotel .... sebab kkdg bila nak ke Raudah, i skip dinner kat hotel, so balik tu, utk lapik perut makan kebab... sedapppp.... see me tengah menjamah kebab tu kat lobi hotel hahahahaha...tak menyempat nak naik bilik kan isk isk isk....


Dari segi shopping lak....terus terang cakap me memang tak shopping banyak...sebab gamaknya memang niat tu takmo shopping, tertutup lah nafsu shopping tu kannnn...So bila SH tayang and offer jubah2 yg vogue utk dia beli for me, semua i decline...untungnya dapat bini baik camni muahahahaha.... tapi kannnnn bila baik sini .... aiseyman, i cam terbayang-bayang lak jubah jubah tu hahahhahaha....So, ekceli for me nak komen pasai shops susah lah skit...

Ni kat kedai yg shopping lite-lite je.... Yg gambor lelaki kurta hitam tu lah Haji Rashid... empunya both kedai : kedai jubah wanita & lelaki... with him in sya Allah dapat diskaun baekkk punya... yg boboy kat bawah tu Hj Rashid punya workers... baik, peramah & slalu suka ngusik w'ouls... kedai Hj Rashid ni dlm bangunan hotel yg i stay kat Madinah tu... dua tiga kali gak i pi...temankan jemaah umrah i pi beli kat situ....


Gambar bawah ni lak kedai sederet dengan hotel yang i stay kat Mekah...Ada lagi banyak kedai....ala2 arked gitu.... yg shopping mall yg up skit, kat area Safa Tower tu..... Gambar kat hotel mekah lupa lak nak snap, Hotel Saraya Ajyad (lebih kurang 280 meter dari perkarangan Masjidil Haram) .... Kat mekah lagi ler me kurang shopping.... tapi pada pandangan i lah.... jubah kat Mekah cantik-cantik lagi dari kat Madinah...rege pun lebih kurang je ....



Package Umrah i ni kami sepakat nak folo FELDA TRAVEL SDN BHD... and Alhamdulillah, saya sangat-sangat berpuashati....kalo ada rezki pegi lagi and if SH pun ok...rasanya i nak maintain gak dengan FELDA TRAVEL ni...layanan sangat memuaskan....

Alhamdulillah, group jemaah i pun sangat-sangat best!  Sampai ke harini, we kept in touch tru wassup group jemaah... tiap-tiap hari ada je yg berchatting kat wassup tu.... semoga ukhwah yang terjalin ini berkekalan, aamiin....

Tu je lah lebih kurang info pasal umrah i.... Alhamdulillah... settle gak ler citer pasal ni....

Have a great wiken... budak-budak pun dah start cuti skolah.... so, haruslah uols pun ada plan holiday kan.... nak ke mana tu? hehehehe.... taking cares my lovelies and have a great weekend & holiday ....







Thursday, November 20, 2014

...Umrah : 21 - 24 Mac ...



As salam

Umrah : 21 Mac :  Mekah 

Jemaah bebas untuk memperbanyakkan ibadah Umrah & beribadah di Masjidil Haram.  Alhamdullilah SH dapat solat Jumaat di Masjidil Haram.... me tak lah... SH ke masjid pagi dalam kul 9 gitu kot and stay sampai solat Jumaat... lepas tu, Alhamdullilah kami sempat menyempurnakan 1 umrah lagi...

Malam tu plak lepas solat isyak kat Masjidil Haram...kami tawaf sunat and alhamdulillah dipermudahkanNya dan dapat menyempurnakan 3 kali solat sunat di dalam kawasan Hijr Ismail  dan di bawah Mizab (pancur emas) ... Solat dalam keadaan yang tenang tanpa rasa ditolak dan diasak... syukur sangat-sangat.... Cuma I tak dapat kucup Hajarul Aswad cuma dapat sentuh ke dalam je sebab terlalu ramai orang yg berasak-asak... timbul perasaan takut nak kucup takut ditolak kepala i ke dalam tu sebab masa tu i dah terpisah sekejap dengan SH....so dengan kederat wanita i yang tak seberapa tu i decide not to kucup but juz to touch it with my hands je....Itu pun me dah rasa sangat-sangat bersyukur....

Gambar time ni dah kul 11 malam gitu kot.... tapi suasana macam kul 8 mlm kan....
Umrah : 


22 Mac : Mekah - Ziarah Luar

Tempat :   Ladang Ternakan Unta... Bila sebut ladang ternakan me dah bayangkan cam ranch kuda yg dalam tv gitu... nak tergelak pun ada masa memula tengok ladang ni... rupanya kat tepi highway... tepi jalan gitu hehehehehehehe... See me minum susu unta... memula tu cam skeptical gak...boleh ke perut ku terima... tapi tawakal je dan berdoa semoga ok.... Alhamdulillah... ok... rasa nya sedap, lemak berkrim gitu hahahahaha.. serius tak tipu...sedap ooooo... me and SH sorang sebotol ok padahal memula tu kami berdua takut rasa hanyir bagai.... tapi sedapppppp sangat.... syukur lah kami ok sebab lepas kami balik malaysia dalam 2, 3 minggu gitu keluar kes jemaah yang meninggal tu kan...ada lak yg cakap mungkin sebab susu unta .... Syukur Alhamdulillah group jemaah kami semuanya ok.... 



Lepas Ladang Unta, kami di bawa ke Museum.... banyak barangan lama berkaitan kabaah, telaga zam zam, al quran yang dipamerkan kat situ... nampak tak dalam gambar kat bawah tu.. ada gambarajah Kaabah tu... kata ustaz tu lah rupa dalam Kabaah... ada tiga tiang... wallahualam...


Lepas lawatan ke muzium, kami di bawah ke Hudaibiyah dan berniat ihram di situ.... Syukur dapat kami sempurnakan lagi satu lagi ibadah umrah....Malam tu lama kami duduk kat Masjidil Haram... sebab esok dah nak balik kan... so gunalah masa sebaik mungkin.... sebelum balik ke hotel... kami duduk kejap melihat kaabah... sebak sangat terasa hati ni, tak terucap perasaan ni....

Umrah : 23 Mac - 24 Mac :  Mekah - Jeddah - Abu Dhabi - KLIA

Selepas sarapan, jemaah berkumpul di lobi hotel dan sama-sama pergi melakukan Tawaf Wida' sebelum bertolak ke Jeddah.... Perasaan masa ni.... Hanya Dia Yang Maha Mengetahui.... belum balik tapi rasa rindu dah menerpa...sedih, sebak... tak terucap lah....  dah sampai hotel...tunggu jap kami menaiki bas ke Jeddah... 

Singgah jap ke Masjid Terapung tapi masjid tutup... takde rezeki nak solat di situ...jadilah dapat rilek-rilek sambil makan minum kejap kat area tu....


Sampai kat epot Jeddah awal... dlm kul 2 lebih...lepak2 situ dulu... Bertolak dari jeddah jam 5.00 petang... transit Abu Dhabi and sampai kl jam 2 petang....


Alhamdulillah..... selamat sudah ibadah umrahku.... ku berdoa semoga suatu hari nanti dapat ku jejakkan kaki ku ke sana lagi...perasaan rindu lum hilang di sanubari ku... sampai ke hari ni...bila rasa rindu, memang bergenang airmata dibuatnya.....

Esok last entri info pasal umrah.... in sya Allah...

Wednesday, November 19, 2014

... Umrah : 19 - 20 Mac : Mekah ...


As salam..

Umrah : 19 Mac : Mekah

Jemaah bebas untuk memperbanyakkan ibadah Umrah & beribadah di Masjidil Haram... so like i said, we pakat-pakat bersama-sama, 2 teksi and 1 van besar yg bawa group kami gi ke Tana'im utk miqat umrah... Alhamdulillah...dapat kami menyempurnakan ibadah umrah... so memang gini lah rutin kami bila acara bebas...

Umrah : 20 Mac : Ziarah Luar

Tempat :  Jabal Thur...ni lah group jemaah umrah kesayanganku ... memang terbaek lah dorang ni...Alhamdulillah sampai skarang masih lagi contact dorang walopun ada yang sebenarnya dari Sabah... wassup kan ade lalalalalala...


Tempat : Jabal Rahmah... harus naik sampai ke mercu tanda tu... penat penat naik...dok atas tu dalam 5 minit dah turun balik tapi tanya gak kat SH doakan apa, seriau kan hahahahahahaha.......umat ramai sangat so tak nak lah berasak-asak sangat... simpan tenaga utk buat umrah jap gi hehehehehe...



Lalu gak Jabal Noor tapi amik gambar dlm bas je... malas lak nak letak sebab tak clear... oh ye, Mutawwif kami tunjuk ler Mina, Muzdalifah... tapi kami lalu je tak berenti pun.... so no pics ye hehehehe..

Last kami stop bermiqat di Ja'ranah dan pulang ke Masjidil Haram untuk mengerjakan umrah...

bersambung esok... in sya Allah...

* entry auto publish

Tuesday, November 18, 2014

... Umrah : 18 Mac : Madinah - Mekah ...


As salam...

18 Mac : Madinah - Mekah

Hari ni kami check out dari hotel dan akan berangkat ke Madinah... pagi tu kami dibawa untuk last time melawat Masjid Nabawi.... makam Nabi Muhammad SAW yang berada di bawah kubah hijau di belakang i....

Tak terkata betapa sebaknya hati i nak tinggalkan Kota Madinah ni....type ni pun bergenang airmata i tau.... Semoga dapat ku jejak semula ke sini suatu hari nanti, in sya Allah....

Dah selesai semua...kami menaiki untuk berangkat ke Mekah Al-Mukarramah.  Singgah dulu di Masjid Bir Ali (miqat umrah) untuk solat sunat ihram dan berniat ihram umrah. 


Perjalanan yang akan mengambil masa lebih kurang 8 jam pun bermula... memasing diam je melayan perasaan, ada yang berzikir, ada yang lena dan ada yang termenung mungkin memikirkan kisah-kisah nabi atau memanjatkan doa semoga dipermudahkan segala urusan umrah, in sya Allah.....Debaran hati? hanya Dia Yang Maha Mengetahui...nak nak bila bertalbiah....

* pics credit google * 


Alhamdulillah, perjalanan kami lancar.... sampai di hotel, kami disuruh naik ke atas untuk memperbaharui wuduk dan turun semula untuk menyempurnakan ibadah umrah pertama kami bersama Muttawif.  Dari hotel kami berjalan kaki dalam 15 minit untuk sampai ke Masjidil Haram...

Gambar 1st, muttawif yang kiut tu bagi penerangan last, skit-skit tentang cara-cara mengerjakan Tawaf, Sa'ie dan Tahallul.... gambar ke2 : dah memasuki Masjidil Haram dan memasing sedang mengadap Ka'abah (tengok muka memasing hehehehe) both gambar ni given by Ustaz Aizat kot rasanya ... Neway, apa Mutawwif kami (yg membelakangkan kamera) cakap, i tak ingat dah ... time ni 1st time i tengok Ka'abah...perasaan bercampur baur ... Alhamdulillah.... niat yang ku simpan bertahun lamanya tercapai jua akhirnya....

Alhamdulillah.... walaupun orang ramai, dengan pimpinan Mutawwif kami yg walaupun kecik tapi bersuara lantang membacakan doa2 ketika tawaf, selamat group jemaah umrah i buat tawaf, berdoa di Multazam & bersolat sunat tawaf di belakang makam Nabi Ibrahim saw dan kemudiannya menyempurnakan pula saei .... 
Syukur Alhamdulillah.... me bergambar lepas habis menyempurnakan ibadah umrah pertamaku...lepas habis saie dan bertahallul ni ... tu dok berdiri atas Marwah sementara tunggu geng lain bertahallul...lelaki jemaah i mostly akan menyempurnakan tahallul kat kedai gunting rambut yg ada dekat on the way balik ke hotel yg kami stay.... masa jalan nak ke Masjidil Haram dorang dah usha tengok kedai2 barber tu hehehehehe....

Ni gambar2 lepas umrah 2, 3, 4 kot... tak sure.... tapi pics ketika tawaf & saie memang takde lah kan, harus lah fokus untuk menyempurkan ibadah umrahku....


Alhamdulillah...Mutawwif kami memimpin kami melakukan umrah sebanyak 3 kali (hari lain2 ye) ... umrah yg lain tu kami pakat2 lah sesama kami untuk naik teksi dan bermiqat di Tana'im...cara mengerjakan umrah sama je so tak yah ulang tayang lah kan.... Teksi senang sangat dapat...jangan risau...

Lepas ni i stori ziarah pulak ye... in sya Allah...

* entry auto publish

Monday, November 17, 2014

... Umrah : 15 - 17 Mac : Madinah ...



As salam...

Yesssss... I is wujud cuma tak muncul je kat blog ni hehehehehe....tenggelam timbul gitu.... sebelum masuk tahun baru meh le i habiskan skit-skit citer yg dah basi yg berlaku tahun 2014 ni....

Ok today me niat nak sambung balik citer Umrah ku pada 13 - 24 Mac lalu.... mak aiihhh memang dah basi kan, sampaikan ingat-ingat lupa dah kot some of the kisah hahahahaha... takpe me try go express ye (leh caya ke express)....

Sebelum bersambungnya.. meh kita tengok hotel penginapan ku di Madinah iaitu  Al-Saha Rawdha (50-100 meter dari perkarangan Masjid Nabawi).  Sangat-sangat dekat dengan pintu masuk wanita Masjid Nabawi... Gambar yg besar skit kat bawah tu... bangunan belakang i yang ada tulisan hijau tu lah hotel i... sebelah tu lorong ke Masjid Nabawi... disebabkan cahaya terang sangat, dalam gambar tak nampak... tapi in real life dah leh nampak dah payung-payung besar Masjid Nabawi...sepanjang lorong tu banyak lah jualan...in fact dalam bangunan hotel tu sendiri ada banyak kedai2 jual jubah bagai....



15 Mac : Madinah - Ziarah Luar

Tempat :  Masjid Quba

Menurut hadis sahih, sesiapa yang berwuduk di rumah/hotel lalu menjaga wuduknya dan solat 2 rakaat di Masjid Quba, pahalanya dikira seperti mengerjakan Umrah... Alhamdulillah, group jemaah i dapat mengerjakan solat di Masjid ni...


Next : Ladang Kurma

Pokok kurma rupanya macam pokok kelapa sawit and ladangnya pun bersih .... kat sini i tak membeli banyak kurma pun... beli skit-skit sebab Ustaz Aizat yang jadi ketua rombongan kami dah cakap sini mahal skit harga dia... nanti kami akan di bawa ke pasar kurma untuk membeli kurma... situ harga berpatutan....


Next :  Jabal Uhud & Makam Para Syuhada

Masa di sini, Mutawwif kami ada bercerita sedikit sebanyak kisah peperangan Uhud dan ustaz Aizat pula  memimpin kami membaca doa buat para syuhada.... makam mereka tiada bernisan ... hanya satu kawasan yang dipagari tembok yang tinggi...


Di area ni juga, SH membeli sedikit kurma buat jamah-jamah bersama jemaah lain dalam bas... kat sini pun murah juga kurma yang dijual ...I ada nampak gak orang jual buah zuriat dan akar fatimah tapi ntah kenapa tak terbeli pulak i....  

Masjid Qiblatain : Qiblatain membawa maksud dua kiblat.  Pada permulaan islam, orang ramai melakukan solat mengadap ke arah Baitul Muqaddis dan kemudiannya pada bulan Rejab tahun 2 Hijrah diwahyukan kepada nabi agar menukar arah kiblat mengadap ke Ka'abah.... ni kami lalu je, tak berenti and me pun tak amik plak gambar masjid tu dari dalam bas....

Selesai Ziarah, jemaah dibawa pulang ke hotel dan aktiviti bebas.... of coz ler memasing siap2 untuk spend masa beribadat di Masjid Nabawi termasuk lah kami berdua, Alhamdulillah....


16-17 Mac :  Jemaah bebas memperbanyakkan ibadat di Masjid Nabawi & melakukan aktiviti sendiri...

Perkuburan Baqi'e :  Ni SH je yang pegi, bersebelahan dengan Masjid Nabawi, gambar SH tu yang kat belakang dia tu Masjid Nabawi lah.... kaum wanita tidak dibenarkan ke sini... so ni pics from SH je lah...i pun dapat tengok melalui his pics je....katanya bersihhhhhh sesangat kawasan ni...

Imam Malik meriwayatkan bahawa kira-kira 10 ribu sahabat yang meninggal dunia dikebumikan di Baqi’ ini. Di antara mereka termasuklah keluarga Rasulullah SAW seperti Fatimah binti Rasulullah, Hasan bin Ali, Abbas bin Abdul Muttalib, Jaafar as-Sodiq, Ruqayyah binti Rasulullah, Ummu Kalthum binti Rasulullah, Zainab binti Rasulullah dan Ibrahim bin Rasulullah SAW.

Begitu juga para isteri baginda seperti Aisyah binti Abu Bakar, Sauda binti Zam’ah, Hafsah binti Umar, Zainab binti Khuzaimah, Ummu Salamah binti Abu Umayyah, Juwairiyyah binti al-Harith, Ummu Habibah, Safiyyah binti Huyai dan Zainab binti Jahsyh.

Antara sahabat terkemuka yang dikebumikan di kawasan ini ialah Abdul Rahman bin Auf, Saad bin Abi Waqqas, Fatimah binti Asad (ibu Sayyidina Ali), Sayyidina Uthman bin Affan, Abu Said al-Khudri, Saad bin Muaz, Abdullah bin Mas’ud dan lain-lain Radhiyallahu anhum ajma’in.


Perkuburan ni jugalah merupakan perkuburan penduduk Madinah dan juga jemaah umrah/haji yang meninggal di Madinah.....

Alhamdulillah... segalanya berjalan lancar masa kami di Madinah...hati ni makin berdebar bila tibanya masa untuk berangkat ke Mekah, namun terasa berat sangat untuk meninggalkan Kota Madinah....

bersambung esok, in sya Allah....Tq lah andai ada yg masih sudi singgah ke blog ni yg dah lama kesepian ni...

* entry autopublish