Thursday, March 13, 2014

... mohon maaf wahai sahabatku ...





Alhamdulillah.... Setelah pelbagai dugaan yang harus ku tempuhi, akhirnya in sha Allah ku akan menjadi tetamuNya...In Sha Allah... flight malam ni kul 8.00 mlm.  Tapi jap gi kul 2.00 i bertolak dari rumah...


Pergi berdua dengan SH.. anak-anak ditinggalkan huhuhuhu tapi demi untuk beribadah ku redha dan bertawakal kepadaNya .... tapi rasa macam tak percaya jer dah nak pergi ni.... kekadang terfikir, "layakkah aku, seorang yg banyak khilaf dan dosa, ini menjadi tetamuNya? "  tapi yakinku bahawa Dia Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.... semoga niat ikhlas ku yg telah lama dipendam ni dimakbulkanNya...

Di sini, akak ingin mohon maaf kepada yang mengenaliku samada di alam maya maupun yang telah mengenali ku secara live... maaf lah kalo-kalo ada yg terkecil hati, terguris perasaan dengan entry-entry yang telah dipublish, maaf kalo ada kelakuan ku yang tidak menyenangkan hati atau pun kata-kata yang menyinggung perasaan... maaf ku pinta ya....

Doakanlah semoga kami selamat pergi dan pulang, dipermudahkan segala urusan di sana dan mendapat umrah yg mabrur ye...  Aamiin...

* blog pun akan bercuti sama ....

Monday, March 10, 2014

... sama-samalah kita berdoa ...


As salam...

Kemana menghilangnya MH370?  Tanda tanya buat kita semua...spekulasi tak yah citer lah...macam-macam versi dah timbul...Selagi tiada bukti, tak perlulah sebarkan spekulasi ....  Lagi menyedihkan bila berita camni dikaitkan dengan isu politik ... Astagfirullahallazim .... tak kena pada batang hidung sendiri, tak tahu perasaan orang kannn.... daripada buat benda-benda tak berfaedah tu, kan ke lebih baik doakan yang terbaik buat mereka....

Walopun ahkak tidak mengenali mana-mana mereka yg terlibat tu, tapi sebagai manusia, berbaur perasaan sedih sebak gelisah .... cuba kita letak diri kita dalam situasi keluarga yang terlibat, Ya Allah...tak dapat ku bayangkan perasaan tu..bagaimana perasaan seorang ibu, seorang isteri, seorang suami, seorang anak, seorang sahabat, seorang nenek, seorang datuk, seorang sepupu, seorang teman yang ternanti-nanti hendak mendapat khabar berita... harapan untuk menatap semula wajah kesayangan mereka....3 hari dah berlalu tanpa sebarang jawapan...berat mata memandang, berat lagi bahu yg memikul.... 

Sama-samalah kita berdoa untuk mereka....

* pics credit google *

Ya Allah, Ya Tuhanku…
Seungguhnya yang di langit dan di bumi ini milikMU
Apa yang berlaku adalah kententuanMu
Kami mohon kasih sayangMu ya robbi,
Berilah kekuatan dan ketabahan
Kepada semua ahli keluarga penumpang2 MH370
Yang sedang dalam kesedihan dan kedukacitaan...
Berikanlah sebarang tanda untuk pesawat itu
Untuk ditemui dan mudahkanlah untuk menemuinya
Hanya padaMu kami menyerah dan
Hanya padaMu kami mohon pertolongan...
 
Jika di laut… timbulkanlah..
Jika di langit… turunkan lah..
Jika di darat… tunjukkan lah..
Kepada Mu, kami berserah…
Aamiin…
 
 

Friday, March 7, 2014

... bus and train ...


As salam...

Last wiken me balik kampung SH, Segamat....yg rasa extra excited nak balik kali ni sebab balik kampung naik bas and balik semula ke kl naik KTM.  Lama gilos me tak naik public transport ok.... memang banyak improvement.  To me, selesa sangat dah kemudahan yang ada sekarang kalo nak bandingkan zaman i dolu-dolu....

Sapphire pun excited... Sebab this is her 1st time naik bas and train.  Bas naik kat Terminal Bas Sepadu (TBS).  Bus on time... syabas.... Untuk 20 minit pertama, Sapphire memang pandang ke luar je... lepas tu, ngadap hp and ipad je lah sampai sampai ke segamat....




KTM pun dah byk improvement... Selesa sangat and on time... memula plan nak naik 1st class tapi tiket sold out so beli jer 2nd class.. tu pun dah cukup bagus... tu pun orang ramai.... cuti sekolah confirm lagi penuh kan.....


Sama gak ler cam naik bus... she was excited untuk the 1st 20 minutes gitu, pandang ke luar je... Then ngadap hp and ipad...lepas tu dia tertidor sampai lah sampai kl....

Tanya Sapphire if next time nak naik lagi tak... she said she prefer naik kete je lah hahahahahaha..... well, at least dia dah experience it kan....Harga lupa lak nak tanya kat SH... dia yang blanja kan so kita diamkan aje lah hahahahahhaha...

So, this wiken apa plan uols?  Take care tau...

Thursday, March 6, 2014

.... nama atas cawan ...


As salam...

Ni kisah yang sangat lama sudah, ketika my aunt buatkan satu kenduri ... so tu cawan-cawan styrofoam my kezens... takut tertukar so memasing tulis nama atas cawan ...


Cer tengok nama yg tertulis tu.... part is nama betul tapi ditambah lak dgn nama lain... Contoh : my niece namanya Diana...ditambah lak "Ross" jadi - Diana Ross hehehehehehe...Rosmah Mansor pun ada ok.....  lawak aaa dorang ni... tu tangan my kezen yg letak pisang tu buat-buat tak nampak lah ye... noti boy tul lahhh .... isk isk isk...

Best ada a big family yang close knit camni... I loveeeee my big family! huuugggsss...



Tuesday, March 4, 2014

... rezki semalam ...


As salam...

Alhamdulillah... semalam pepagi my fren datang bagi kat i kat ni.... gumbira rasa hatiku... nak kata birthday lambat lagi...tanya kat dia, gi holiday mana...dia gelak-gelak jer... ok fine tak nak cakap takpe... orang memberi, kita ambik je hehehehehehe... i siap cakap kat dia...ni bukan birthday gift kan...so birthday gift akak nanti ni bagi hadiah lain tau hahahahahahaha...


Lepas lunch dapat lak ceklat ni.... walaweiiiii heepinessss... sekotak besor tu lak tu... yummy.... diam diam kawanku ke Langkawi....patut pun dia gi diam-diam, kalo dak mau sebakul i pesan belikan ceklat hihihihi....



Alhamdulillah sangat dengan rezki semalam.... dalam keadaan yang agak-agak gundah gulana ni, dapat rezki ni bikin ku kembali gumbira lalalalalala.....

Monday, March 3, 2014

... quote : before ...


As salam...

* credit to en google *

Lama tak berquote quote kan...i suka baca quotes sebab at times it makes sense and at times it teaches me something.... iyolah...no one's perfect... apa yang leh kita betulkan dalam diri kita why not kan....life is a learning process....

So, moh ler kita sama-sama ponder on this simple but meaningful quote ... have a lovely monday...