Friday, February 28, 2014

... kisah caca marba ...


As salam...

Summary kisah caca marba yg dah agak lama terperap...

My 'extended family' kat opis... geng ni lah yg slalu dok buat main masak-masak setiap hari kat opis... Yg penghujung tudung pepel tu, dah transfer ke cawangan Trengganu tapi kebetulan last friday, dia datang hq sbb ada kursus. Nie lunch kat Ampang Puteri Hospital selepas melawat salah sorang opismate w'ouls yg buat operation buang fibroid....



Pose gediks from Sapphire.... Pagi sabtu right after class, terus pegi wedding kat Dewan Perdana Felda... Love the deco... pelamin simple tapi sangat menarik...tapi i malas nak snap pics... cukup lah satu pose gediks dari Sapphire.... ada satu lagi gambar... tu nanti lah next week i stori skit...


Lepas wedding... masuk kete, suruh Sapphire salin baju...then shoot off gi jumpa Emerald kat asrama dia... melepaskan rindu ku dan juga rindu Sapphire to her sister.... lambat lagi kami nak dapat kumpul complete semuanya huhuhuhu....



And last aktiviti over last wiken, spend time kat rumah my bro to celebrate birthday sepupu Sapphire.. Kyra... ni lah dianya my nieces and nephews tak termasuk my 3 kids and also anak-anak my sister ....bila tengok pics ni, baru terperasan dah besar dah anak-anak buah i ni semua....


Selalunya wikenz memang padat with aktiviti.... This wiken i balik segamat... dah suruh Agate turun from JB to Segamat tapi tak tau ler dia dapat datang ke tak... katanya ada presentation ke apa ntah so, agak susah for her to come down... Johor lak tak sama wiken dgn KL kan... their wiken is Friday & Saturday so bertambah payah ler for me to spend time with her ....

Till then, take care and have a great weekend....

Thursday, February 27, 2014

... madfoon palace ...



As salam...

Kisah yg terperap lama ... gi lunch at restauran arab... Madfoon Palace di Taman Melawati...org tak ramai coz dah kul 3ptg anddd hari sabtu... gamaknya ramai yg kuar kl ke apa kan....


Food yg diorder ni haaa.... disebabkan ni citer basi maka nama-nama menu pun tak ingat... yg pasti, nasi ayam mandy tu yg leh dikongsi berdua or bertiga, roti nan yg dipadukan dengan lauk shrimp amenda ntah namanya... hehehehe......
H kan minat makanan arab... so ikutkan tekak SH, lulus piawaiannya .... Rege pun reasonable...lebih kurang cam Saba nye pricing....

So, leh le uols JJCM kat sini bebila... try and see if the food is ok ke tak.... ye lah... lain org lain piawaian tekaknya *ihiks*...




Wednesday, February 26, 2014

... the young and the old ...



As salam...

The young (Sapphire) and the old (one of the oldest rubber tree in Malaysia, found in Kuala Kangsar)...



Tak caya?  Kalo leh nampak sila baca lah iye on the tomb ye *ihiks*.....

Sekian, terima kasih....

Friday, February 21, 2014

... sambal gesek and makan ramai-ramai ...


As salam...

Alhamdulillah dah hari jumaat kan... yahooreee...

Kat bawah opisku ada cafe ehhhh cam kantin gitu... cafe cam kelazzzz sangat bunyi nye hehehehe... ada dlm 5 gerai yg berniaga... masalah w'ouls kalo gi tapau situ is bau makanan akan melekat kat baju... rasa cam tak selesa bila naik ke opis tapi bau ala-ala perfume makanan gitu kannnn....

So, geng opismate ku, dlm 7 org ni, semua dah sebulat sora nak tapau dari rumah...makan ramai-ramai .. nasi masak kat opis jer sbb memang ada rice cooker, disedekah oleh salah seorang dari geng i ni.... kkdg tu bukan takat nasi yg dimasak...sup sayur pun masak guna rice cooker tu ok hehehehe....

Selepas my 1st time bawa sambal gesek ni ke opis...my geng cakap, i tak yah masak teruk2 bagai...jez bawa jer sambal gesek ni tiap kali dah memadai.... i sangat suka sbb sangat sonang nak buat... tak sampai 10minit siappppp.....  ekceli sambal ni kena di tumbuk tapi nak cepat punya pasal, i blend jer hahahahaha... rasa tetap sama maaa so ok ler....tapi i tak lah kijam semata bawa sambal ni...kkdg i tukar gak menu or tambah 1 lagi lauk...hehehehehe...


Ni antara dish dish yang pernah kami tapau dari rumah utk sharing makan bersama...




Yang penting sayur mesti ada sbb kami penggemar sayur.... ikan masin pun harusssss ada, pembuka selera gitu.... alhamdulillah dengan rezkiNya ini... walopun sempoi jer lauk pauk tapi terbaeeeekkkk.... ada gak yg makan bertambah-tambah ok hehehehe...

Ni resepi sambal gesek :

segengam ikan bilis *rendam sekejap, tak perlu masak*
cili api - 10/15 biji *ikut kepedasan memasing lah*
2 biji cili merah
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
garam secukup rasa...

dah blend/tumbuk semuanya...
perah limau kasturi dlm 3 biji or nak lebih pun boleh, ikut tekak memansing...

Simple kannn.... selamat mencuba..... today we makan kat luar coz nak gi melawat kawan yg had an operation buang fibroid 3 hari sudah....

Ok lah.... take care and have a great wiken....



Thursday, February 20, 2014

... pelangi ku sayang ...


As salam

Kejap ader... lama tak der hehehehehe... dah cam iklan chipsmore ni ha lalalalala.... memang rindu kan kat uols tau... kkdg tu i sempat buka baca blog uols tapi tak tinggalkan kesan *komen* pun... takat baca utk lepaskan rindu .....

* pics credit google *

Citer i punya lah banyak nak di kongsi tapiiiiiii ....... (sila isi tempat kosong dengan alasan yang anda rasa sesuai ye *ihiks*)....  Tu lah padahnya bila dah lama sepi sampai tak tahu nak start camner dan di mana.... 

Salah satu citer terperap ni citer outing with my Pelangi....tak dapat full korum tapi majoriti ada.... yg tak dpt hadir pun sbb cuti tak approve huhuhuhu....

Ye kami keluar ni dgn mengambil cuti tahunan ye kengkawan...plus hubby pun kasi green lite... dapatlah kami berjimba tanpa rasa bersalah, not to worry, memasing pun tau batas memasing kannn... trust is important in a relationship *winnnkk* ....sekali sekala harus ada "me time" or "me and frenz time" kan....

Plan asal nak breakfast, wayang, karaoke, refleksologi.... tapi tak jadi tengok wayang sbb show timing tak mengena dgn schedule kami so jom kita shopping and window shopping dulu....ehhhh breakfast dah settle ya masa ni ..haruslah kenyangkan perut gi shopping ok ...

* ni pose pantang nampak org amik pics... semua lajuuuuu berposing *


* haaaaaa ni gambar candid - see memasing sibuk dgn hal memasing hehehehe *

Dah pusing midvalley tu sekali round... beli apa-apa yang patut... we went for karaoke.... ahkak seperti biasa jadi backup singer skit skit... tak yah pegang mic pun ho ho ho ho syiok sendiri jer .... tapi part makan, ahkak ler juara yer... ater dah tak nyanyi, harus lah i jer yg asyik tambahhhh makanan, buffet maaa rugi kalo tak makan.....
* salah satu 'pattern' yg diambil... ayu feel sampai pejam mata tu *

I is balik awal... eida pun... tapi ada yg stay lewat skit... sempat gak dorang gi urut urut kaki .... anyway, seronok dapat jumpa dorang .... lama sungguh saya tak berdating gini... slalu saya ketinggalan sbb ada jer urusan saya ni.. Alhamdulillah dapat gak saya jumpa geng Pelangi ku sayang ni...ada yg i tak dapat jumpa and i am missing you gurls.... walopun tak selalu jumpa or contact... korang semua tetap di hati ku...ooopsss ter-emo lak...

Ha... dalam tak tau nak tulis apa... amik ko...hehehehehe... ok lah... till i see uols again...taking cares and muuahhh muaahhh muahhhh.......