Thursday, November 20, 2014

...Umrah : 21 - 24 Mac ...



As salam

Umrah : 21 Mac :  Mekah 

Jemaah bebas untuk memperbanyakkan ibadah Umrah & beribadah di Masjidil Haram.  Alhamdullilah SH dapat solat Jumaat di Masjidil Haram.... me tak lah... SH ke masjid pagi dalam kul 9 gitu kot and stay sampai solat Jumaat... lepas tu, Alhamdullilah kami sempat menyempurnakan 1 umrah lagi...

Malam tu plak lepas solat isyak kat Masjidil Haram...kami tawaf sunat and alhamdulillah dipermudahkanNya dan dapat menyempurnakan 3 kali solat sunat di dalam kawasan Hijr Ismail  dan di bawah Mizab (pancur emas) ... Solat dalam keadaan yang tenang tanpa rasa ditolak dan diasak... syukur sangat-sangat.... Cuma I tak dapat kucup Hajarul Aswad cuma dapat sentuh ke dalam je sebab terlalu ramai orang yg berasak-asak... timbul perasaan takut nak kucup takut ditolak kepala i ke dalam tu sebab masa tu i dah terpisah sekejap dengan SH....so dengan kederat wanita i yang tak seberapa tu i decide not to kucup but juz to touch it with my hands je....Itu pun me dah rasa sangat-sangat bersyukur....

Gambar time ni dah kul 11 malam gitu kot.... tapi suasana macam kul 8 mlm kan....
Umrah : 


22 Mac : Mekah - Ziarah Luar

Tempat :   Ladang Ternakan Unta... Bila sebut ladang ternakan me dah bayangkan cam ranch kuda yg dalam tv gitu... nak tergelak pun ada masa memula tengok ladang ni... rupanya kat tepi highway... tepi jalan gitu hehehehehehehe... See me minum susu unta... memula tu cam skeptical gak...boleh ke perut ku terima... tapi tawakal je dan berdoa semoga ok.... Alhamdulillah... ok... rasa nya sedap, lemak berkrim gitu hahahahaha.. serius tak tipu...sedap ooooo... me and SH sorang sebotol ok padahal memula tu kami berdua takut rasa hanyir bagai.... tapi sedapppppp sangat.... syukur lah kami ok sebab lepas kami balik malaysia dalam 2, 3 minggu gitu keluar kes jemaah yang meninggal tu kan...ada lak yg cakap mungkin sebab susu unta .... Syukur Alhamdulillah group jemaah kami semuanya ok.... 



Lepas Ladang Unta, kami di bawa ke Museum.... banyak barangan lama berkaitan kabaah, telaga zam zam, al quran yang dipamerkan kat situ... nampak tak dalam gambar kat bawah tu.. ada gambarajah Kaabah tu... kata ustaz tu lah rupa dalam Kabaah... ada tiga tiang... wallahualam...


Lepas lawatan ke muzium, kami di bawah ke Hudaibiyah dan berniat ihram di situ.... Syukur dapat kami sempurnakan lagi satu lagi ibadah umrah....Malam tu lama kami duduk kat Masjidil Haram... sebab esok dah nak balik kan... so gunalah masa sebaik mungkin.... sebelum balik ke hotel... kami duduk kejap melihat kaabah... sebak sangat terasa hati ni, tak terucap perasaan ni....

Umrah : 23 Mac - 24 Mac :  Mekah - Jeddah - Abu Dhabi - KLIA

Selepas sarapan, jemaah berkumpul di lobi hotel dan sama-sama pergi melakukan Tawaf Wida' sebelum bertolak ke Jeddah.... Perasaan masa ni.... Hanya Dia Yang Maha Mengetahui.... belum balik tapi rasa rindu dah menerpa...sedih, sebak... tak terucap lah....  dah sampai hotel...tunggu jap kami menaiki bas ke Jeddah... 

Singgah jap ke Masjid Terapung tapi masjid tutup... takde rezeki nak solat di situ...jadilah dapat rilek-rilek sambil makan minum kejap kat area tu....


Sampai kat epot Jeddah awal... dlm kul 2 lebih...lepak2 situ dulu... Bertolak dari jeddah jam 5.00 petang... transit Abu Dhabi and sampai kl jam 2 petang....


Alhamdulillah..... selamat sudah ibadah umrahku.... ku berdoa semoga suatu hari nanti dapat ku jejakkan kaki ku ke sana lagi...perasaan rindu lum hilang di sanubari ku... sampai ke hari ni...bila rasa rindu, memang bergenang airmata dibuatnya.....

Esok last entri info pasal umrah.... in sya Allah...

6 comments:

lieyalatif said...

sis..rindu...lame sgt tak dengar sis berceloteh....rindu jugak komen2 sis kat ruang blog lieya heheheeh...hope sis sihat2 yeak...

alahmdulillah ..... sis berpeluang menjadi tetamu Allah....lieya terining sgt nak ke sane....takpenah lupe doa setiap kali lepas solat...moga2 ade rezeki kesane jugak nanti....

wida said...

Alhamdulillah..untungnya sis, dapat buat umrah dah. memang selalu org kata, kalau dah pergi mekah..mmg akan selalu rindu nak ke sana..kan?

Cik Sibuk said...

Bestnya dengar cerita orang gi umrah..saya lom sampai lagi..teringin jugak

Lyn Yusoff said...

bila dah selesai & nak balik.. rasa sedih pulak nak tinggalkan kota mekah. Semoga ada rezeki boleh dtg lagi.

LYAfrina said...

salam kak..
long time no see...

alhamdulillah kak.. berpeluang jejak kaki ke bumi Allah..
satu peluang y amat beharga

Mummydearie said...

Betullah sis. Yang membacanya pun kalaulah boleh rasa nak terbang terus ke sana. Moga adalah peluang yang tiba.