Tuesday, November 18, 2014

... Umrah : 18 Mac : Madinah - Mekah ...


As salam...

18 Mac : Madinah - Mekah

Hari ni kami check out dari hotel dan akan berangkat ke Madinah... pagi tu kami dibawa untuk last time melawat Masjid Nabawi.... makam Nabi Muhammad SAW yang berada di bawah kubah hijau di belakang i....

Tak terkata betapa sebaknya hati i nak tinggalkan Kota Madinah ni....type ni pun bergenang airmata i tau.... Semoga dapat ku jejak semula ke sini suatu hari nanti, in sya Allah....

Dah selesai semua...kami menaiki untuk berangkat ke Mekah Al-Mukarramah.  Singgah dulu di Masjid Bir Ali (miqat umrah) untuk solat sunat ihram dan berniat ihram umrah. 


Perjalanan yang akan mengambil masa lebih kurang 8 jam pun bermula... memasing diam je melayan perasaan, ada yang berzikir, ada yang lena dan ada yang termenung mungkin memikirkan kisah-kisah nabi atau memanjatkan doa semoga dipermudahkan segala urusan umrah, in sya Allah.....Debaran hati? hanya Dia Yang Maha Mengetahui...nak nak bila bertalbiah....

* pics credit google * 


Alhamdulillah, perjalanan kami lancar.... sampai di hotel, kami disuruh naik ke atas untuk memperbaharui wuduk dan turun semula untuk menyempurnakan ibadah umrah pertama kami bersama Muttawif.  Dari hotel kami berjalan kaki dalam 15 minit untuk sampai ke Masjidil Haram...

Gambar 1st, muttawif yang kiut tu bagi penerangan last, skit-skit tentang cara-cara mengerjakan Tawaf, Sa'ie dan Tahallul.... gambar ke2 : dah memasuki Masjidil Haram dan memasing sedang mengadap Ka'abah (tengok muka memasing hehehehe) both gambar ni given by Ustaz Aizat kot rasanya ... Neway, apa Mutawwif kami (yg membelakangkan kamera) cakap, i tak ingat dah ... time ni 1st time i tengok Ka'abah...perasaan bercampur baur ... Alhamdulillah.... niat yang ku simpan bertahun lamanya tercapai jua akhirnya....

Alhamdulillah.... walaupun orang ramai, dengan pimpinan Mutawwif kami yg walaupun kecik tapi bersuara lantang membacakan doa2 ketika tawaf, selamat group jemaah umrah i buat tawaf, berdoa di Multazam & bersolat sunat tawaf di belakang makam Nabi Ibrahim saw dan kemudiannya menyempurnakan pula saei .... 
Syukur Alhamdulillah.... me bergambar lepas habis menyempurnakan ibadah umrah pertamaku...lepas habis saie dan bertahallul ni ... tu dok berdiri atas Marwah sementara tunggu geng lain bertahallul...lelaki jemaah i mostly akan menyempurnakan tahallul kat kedai gunting rambut yg ada dekat on the way balik ke hotel yg kami stay.... masa jalan nak ke Masjidil Haram dorang dah usha tengok kedai2 barber tu hehehehehe....

Ni gambar2 lepas umrah 2, 3, 4 kot... tak sure.... tapi pics ketika tawaf & saie memang takde lah kan, harus lah fokus untuk menyempurkan ibadah umrahku....


Alhamdulillah...Mutawwif kami memimpin kami melakukan umrah sebanyak 3 kali (hari lain2 ye) ... umrah yg lain tu kami pakat2 lah sesama kami untuk naik teksi dan bermiqat di Tana'im...cara mengerjakan umrah sama je so tak yah ulang tayang lah kan.... Teksi senang sangat dapat...jangan risau...

Lepas ni i stori ziarah pulak ye... in sya Allah...

* entry auto publish

4 comments:

Ain Noraini said...

Bila baca ni..teringat saat2 manis pergi sana tahun lps...ada rezeki nk pergi lagi...

Mummydearie said...

Welcome back, sis! Jangan ternak lemak banyak-banyak nanti bersawang you know your blog. I pun rindu nak dengar cerita you. Lama sungguh tak bersiaran.

Seronok dengar cerita orang pergi umrah ni. Kalau Haji apalagilahkan. Harapnya dapatlah peluang I pulak tiba sesegera mungkin.

Lyn Yusoff said...

Baca pun dah seronok sampai tak tau nak digambarkan macam mane.. klu dpt pergi mau taknak balik..

GREENJADE said...

lama x nmpk hapdet sis..jenguk2 gak...sepi je rumah dia...

Alhamdulillah..mmg terkenang2 kan sis kalu ke sana..terasa mcm terpanggil lagi jer.. :)