Wednesday, April 9, 2014

...Umrah : 14 Mac : Madinah & Raudah ...


As salam

14 Mac 2014 (Jumaat)

Perjalanan ku dari KL-Abu Dhabi-Jeddah.... sampai Jeddah lebih kurang kul 3 pagi *waktu disana*.... sebelum subuh.... tapi disebabkan imigresen mereka yang sangat, sangat, sangat efisien, kul 12 tengahari baru selesai urusan di imigresen..... hehehehhehehehe... lama kan....


Ini turn SH 'ngadap' imigresen tu... amik masa dalam 20-30 minit kot... memang standard lah sorang-sorang  lama gitu.... kalo ada problem dengan passport haaaa lagi ler lama....Untuk solat subuh, SH cakap, group lelaki kami kena take turn beratur and solat... kalo semua gi sekali solat mau kena potong q...sabar je lah kan....

Ni lah bahagian imigresen epot Jeddah yg menerima pengunjung dari segala pelusuk dunia ... blakang i tu ler imigresen untuk lelaki... perempuan dengan lelaki dipisahkan ye... kalo tengokkan kaunter imigresen ada dalam 10 kaunter ke 12 kaunter gitu tapi yg beroperasi hanya 3-4 kaunter je...memasa mulaaaaaa kami sampai 1 kaunter je yang buka...

Tapi untuk jemaah perempuan laju jer settle, tak sampai sejam, tapi menunggukan jemaah lelaki... alahai.... anggaplah bermula sudah dugaan dariNya ini... redha je... kami yang perempuan-perempuan ni, siap settlekan kumpul beg kumpulan kami and masa ni lah kami berkenalan...

Ni lah lebih kurang epot Jeddah tu....

Insiden ni, yang sedihnya disebabkan 'efisien' sangat imigresen mereka, melepaslah keinginan kami yang nak merasa solat jumaat kat Masjid Nabawi huhuhuhuhu... takpe lah nak buak camno...redhakan aje.... Dah settle semua....jom naik bas menuju ke Kota Madinah.....

On the way tu, singgah jap kat RnR ni untuk makan, provided by our travel agent ye...xyah kuar seriyal pun hehehehehe....


Best food in town... samada memang sedap atau lapar, wallahualam..SH dua kali tambah...bukan dia sorang, mostly lah makan bertambah...... Me time ni, sakit lite-lite dah... so dapatlah menjamu selera dengan selesanya....hehehehehe...

Dah kenyang jom sambung perjalanan ke Madinah... berdebar-debar hati ni bila sampai di Madinah Munawarrah....

Solat zuhur & asar terpaksalah dijamakkan di hotel... Memang tak sempat.... Tapi Alhamdullilah, maghrib & isyak...sempat  di Masjid Nabawi.....

Perasaanku masa melihat dan menjejak kaki ke Masjid Nabawi tak dapat ku gambarkan... gembira, sebak, terharu bercampur baur....speechless....Ketenangan yang kurasakan masa tu...ishhhh... tak dapat nak didescribe lah.....

Bonus lak kami terima malam tu....Travel agent kami dah arrangekan sekali sahaja untuk seorang mutawwif perempuan untuk bawa jemaah perempuan group kami ke Raudah malam tu juga..... Alhamdulillah..... tak terkata betapa gembiranya hati ni....

Lepas isyak, balik hotel, makan dulu, then jumpa kat lobby untuk ke Raudah....


Alhamdulillah... dengan senangnya kami dapat masuk ke Raudah...dan dengan izinNya dipermudahkan kami bersolat dan berdoa di Raudah...Walaupun orang ramai, bersesak sesak, berasak-asak, bertolak-tolak tapi boleh pula memasing dapat menunaikan solat taubat dan solat hajat dengan tenangnya, Alhamdulillah.......bila kami jalan balik ke hotel, memasing berciter...ada yang rasa cam masa nak rukuk dan sujud tu macam mustahil sangat sebab orang berasak-asak tapi ntahlah, memang dipermudahkanNya...Alhamdulillah....

Gambar-gambar yang tiga tu semua area berdekatan dengan Raudah perempuan tapi bila masuk ke dlm kawasan raudah, i dah simpan hp.... so i letak kan gambar area raudah bahagian lelaki yang SH sempat snap.... lelaki dorang lebih teratur...perempuan ni tak tahu ler nak cakap camne... sangat-sangat-sangat aggresif...memang kalo tak kuat tu boleh terjatuh lah....perlu diingatkan, kalo rakyat Malaysia je rasanya in sha Allah ok...tapi disebabkan disitu datangnya dari pelbagai pelusuk dunia kan... kalo yg arab, iran, pakistan, turki ... tu semua agak agresif rakyatnya....

Untuk perempuan ada waktu-waktu nya nak masuk ke Raudah.... dan selalunya untuk jemaah Malaysia, indonesia amik waktu yang lama.... ada yang sampai 2-3 jam tapi Alhamdulillah lah... paling lama i rasa nak menunggu dapat masuk ke raudah tu dalam sejam lebih je.... masa tunggu tu, banyak-banyak berdoa, beristigfar dan bersabar... macam-macam pe'el orang kita kan jumpa nanti... tapi bila dah dapat.... nikmatnya bukan kepalang manisnya tauuuu........

Ok lah... the end of 2nd day.... sabar ek...ingat kalo tak mo baca, sila tekan 'x' hehehehehe....



23 comments:

Ain Noraini said...

alhamdulilah selamat sampai ditanah suci...seronok bacanya...membuat saya jd semakin rindu untuk kesana lagi..

untuk masuk keraudah mmg kene cekal dan kuat sbb keadaan yg berimpit2..tp dgn izin Allah setiap hambanya pasti ada ruang utk bersolat dan berdoa diraudah..

Shark Kay said...

syukur dapat jejak kt sana.
tgk gambar mmg x puas.
terasa nk kesana juga nnti.

Cik Ecah said...

subhanallah...
sampai dah akak kat sana...
tu kat taman raudhah kan?

Kesuma Angsana said...

alhamdulillah dh sampai ke sana yer rasp... pengalaman plg berharga dlm hidup ni kan

LiYa HaNiF :: said...

alhamdulillah.. bestnya dh dpt jejakkan kaki kt sana

Daddy Ziyyad said...

Alhamdullilah...
berdebar debar...teruja saya bila setiap kali tgk gambar Masjid Nabawi..doakan moga saya di murahkan rezeki dpt ke sana ya..:)

Mmg selalu dgr cerita ' susahnya' nak masuk ke Raudah tu...

Mummydearie said...

Sis, orang dah habis baca till end baru suruh tekan butang X. Keh3x.
Mana boleh miss experience orang tentang ini. Mestilah nak baca. Entah mengapa, tengok gambar sahaja I rasa nak menangis. Terasa sebak. Bilalah agaknya dapat menjejakkan kaki ke sana. Hajatnya tentulah nak pergi anak beranak, tak mahu tinggalkan anak-anak. Doakan for me ye dapat jejak kaki ke sana juga :)

I'm waiting... cepatkan tulis sambungan :)

Lyn Yusoff said...

seronoknya baca cerita umrah sis.. tak sabar nak tunggu lagi dan lagi..
lyn pun rindu nak kesana.. semoga di permudahkan...

doa kan yer sis..

nurbijen said...

Best nyer baca citer sis buat umrah... Teringin sgt2 nak ke sana... Dapat tgk gambar pun dah rasa sebak, apatah lagi kalau dapat rasai sendiri :)

mamyharraz said...

alhamdulillah kak dah jejak tanah suci mekah.teruja sy baca pengalaman kak disana.

travel mak ayah sy bermulakan perjalanan dr mekah.buat umrah baru bergerak ke kota madinah.

nampaknya travel akk pass botton dgn travel makayah sy hari tu kan :)

lizz said...

alhamdullillah dah selamat sampai..
ni yang buatkan saya teruja juga nak kesana nih..

eh terliur lak saya nengok nasi arabnyer tuh...

lieyalatif said...

subhanallah! subhanallah!

patut la sis lame senyap....ingat busy ke ape...rupenye sis dpt panggilan Allah utk menjadi tetamunye...ya Allah bertuahnye sis...moga2 ade jugak rezeki lieya ke sane satu hari nanti....

sis, ramai yg ckp nasi arab kat sane mmg sedap lain mcm ...so rasenye betul la ape yg sis rase tu...lapo mmg lapo....tapi kat sane special sikit kot rasenye heheeheh.....

eima said...

Ya Allah .... gembira nya sy tgk akak murah rezeki dpt ke SANA ... alhamdulillah kak ..semoga sy juga dipermudahkan utk pergi sy utk beribadat kpd Allah yg esa ...

sukaxplo said...

salam

alhamduliLLAH..boleh saya tahu dengan sykt mana yek g umrah. macam best jek..berapa RM yek. TQ

wahida said...

bestnya dapat jejak masjid nabawi tu kak...saya pulak tumpang sebak...huhu...

tapi nak mengharungi dorang punya imigresen la yg azab ye kak...

aiza mohamad said...

alhamdulillah..seronok dgr pengalaman sis..rasa x sabar nak pergi jgk..:)

Mummydearie said...

Sis, mana you pergi ni? Dah berabuk dah blog. Kata cerita umrah baru part 2. Takkanlah dah hilang mood lagi nih! Cepat aih tulis, lama dah tunggu nih!

LYAfrina said...

SALAM..ALHAMDULILLAH..BERPELUANG PIJAK KE BUMI ALLAH..

LONG TIME NO SEE.. HARAP SIHAT N BAIK2 AJE YE

Nieda ramly said...

sekali ke tanah suci terasa terlerai rindu seketika tapi rindu itu seringkali datang lagi.
lamanya urusan imigresen.

Wak Gelas said...

efisient sangat kan imigresen tu., hrmmm

Moralle said...

Salam Dear, Alhamdulillah baru tau u ke Tanah suci mengerjakan umrah..home u n family r doing well...

Nora Karim said...

Allahuakbar... seronoknya baca... moga suatu hari nanti saya juga boleh jejakkan kaki ke sana... amin

Si Pemburu Bintang said...

lama tak mai blog ni