Tuesday, April 8, 2014

... Alhamdulillah : Umrah, 13 Mac ...


As salam...

Mana nak start citer ek.  Citer yang agak panjang ni, so, agak-agak cam malas nak baca sila skip hehehehehehe....perjalanan umrah ku 13-24 Mac 2014.

13 Mac 2014
Hari nak bertolak dari Malaysia ke Jeddah, flight 8 mlm tapi kena keluar rumah lepas zuhur ... Sebenarnya dah berbulan gak lah i ni slalu diserang sakit gastrik yang sangat kronik... Bila rasa tak sedap ulu hati je terus sakitnya ke tahap separuh nyawa gitu... And cer teka... pagi 13 Mac tu... akak kena serangan gastrik... Kali ni akak amik keputusan pegi klinik yg dekat dgn rumah je... SH hantar ke klinik then dia pegi supermarket beli barang2 yang nak ditinggalkan skit....

So, turn akak masuk jumpa doc akak terus cakap akak kena gastrik kronik... Doc perempuan ni tanya slalu ke, akak pun cakap memang untuk 3,4 bulan ni cam kerap... dia tanya pernah scan tak... akak cakap tak lah... so dia cakap jom kita scan...Masya Allah, tergamam akak bila doc scan and cakap ekceli selama ni yang akak dok cakap gastrik, sebenarnya akak ada batu karang dalam hempedu.... Doc tu terus nak buat referral letter untuk akak gi operate....OPERATION?!!??!!??

Terkedu sekejap akak time tu... sebab iyelah nanti kul 3 ptg dah nak gerak ke KLIA... Bila doc tanya nak refer which hospital akak terus cakap...doc saya tak leh gi operate sebab jap lagi saya nak ke KLIA and nak gi umrah.... doc tu terdiam kejap, pandang i and saID "OK... u pegi umrah, balik umrah kita scan skali lagi and if memang it is still batu karang, i buat referral letter... now i bagi u ubat untuk tahan sakit and kurangkan asid.... and you doalah banyak-banyak sakit tu hilang cepat and you dapat mengerjakan ibadah umrah tu, in sha Allah" ... lega hati ni mendengar kata-kata doc tu....

Selesai je amik ubat, call SH soh datang amik.... I tak inform pun SH pasal apa yang doc cakap... i diamkan dulu.... sampai rumah... ramai dah ada kat rumah... bonda i, Agate, my SIL semua ada... perut i still sakit ni... SH soh makan ubat and rest... i dah rest sekejap, then siap-siapkan Sapphire untuk ke sekolah... 

Sedih hati ni bila hantar Sapphire ke sekolah... memasing bergenang airmata tapi memasing menahan tak menitis airmata... Sapphire siap berpesan, "Jangan lupakan i tau....doakan i and semua ye ibu... ibu jaga diri baik-baik tau, sakit makan ubat... Jangan risau sebab i ok and i will be a good girl".... lepas dia kata tu, terus dia masuk ke kawasan sekolah dan bila dah jauh dari mata barulah menitis air mata i and SH... mau taknya, dengan pesanan penaja dia gitu and 1st time nak tinggalkan dia lelama camni...sebak weiiii......

OK... dah enuf of sadness... jom kita siapkan diri nak ke KLIA.... balik rumah, lepas solat zuhur siap-siap nak ke KLIA... masa tu baru i decide at least i mesti inform someone pasal sakit i incase sumthing happen to me kannn.... So i inform Ayu, my SIL yg sulung *wife my 1st bro* yang i sebenarnya sakit i is batu karang tapi disebabkan i nekad nak pegi gak, she kept quiet... SH masih lum tahu... sakit i masih terasa.... minta Ayu doakan i sihat sepanjang di sana nanti.... 

My 2nd bro, Abgcik tolong hantarkan kami ke KLIA....and ni lah 1st time i jumpa dengan group jemaah umrah i yang lain.... settlekan jumpa tour leader, amik sticker, settlekan checkin bag bagai, dok sembang-sembang dengan famili, then lepas asar, dalam kul 5 ptg gitu, time untuk masuk....


Time to go....Peluk cium, nangis lite-lite dgn famili members yg ado, baru lah masuk....... Oh, me pegi wif SH naik ETIHAD transit 2 jam kat Abu Dhabi.... masa menunggu flight ETIHAD tu lah baru i cakap kat SH sebenarnya i sakit batu karang.... Mula lah SH risau... i cakap rite now rasa sakit tu memang ada but still bearable.  So, kita doa lah sampai di sana semuanya ok.... and yes sepanjang my flight sakit tak yah citer lah... telan ubat, ulang alik ke toilet utk m*nt*h.... mood i sangat-sangat down... tak layan langsung makan minum, in house movie ke apa.... tapi dengan izinNya .... jejak je kaki ku di kota Madinah.... hilang terus rasa sakit tu, rasa sihat walafiat....Alhamdulillah...sangat-sangat ku bersyukur padaMu....dapat ku mengerjakan umrahku dengan selesanya....

* to be continued....

This is sumthing i really want to write here...in my journal... satu-satunya 'perjalanan' yang sangat-sangat lama ku idamkan....bukan niat untuk bermegah-megah ya tapi coretan untuk kenangan ku dan keluarga ku....

   

11 comments:

Rinna said...

Syukur.. Alhamdullillah dipermudahkan oleh Allah..tak sakit bile tiba di sana yer. :))

Mummydearie said...

First time sis I datang sini tengok entri panjang sangat tapi takpa, I like coz ini antara pengalaman yang paling berharga harus dikenang seumur hidup kita ni, kan.

Alhamdulillah, segalanya lancar untuk you semasa di sana. Allah tu Maha Berkuasa, sakit yang tak leh ditahan-tahan tetiba aje hilang di bumi suci demi niat you yang suci murni tu.

Sedih gak part-part cengeng. Nasib tak cerita lebih lanjut. Nanti melambak air mata I pulak kat sini. Nak tinggalkan orang tersayang bukannya senang apatahlagi nak menyimpan rahsia begini. Kalau I lah, entah camna I meroyan sorang-sorang.

Ni ada sambungankan sis. I tak sabar nak dengar cerita sambungan ni.

Lyn Yusoff said...

Alhamdulillah berkat kesabaran Allah permudahkan semuanya.. Amin

anis abdullah said...

Nangis kejap..

anis abdullah said...

Nangis kejap..

CikLily Putih said...

alhamdulillah...

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

alhamdulillah sis
dpt gark sampai ke sana
ujian sebelum pergi..
in shaa allah sampai sana dipermudahkan...

Lady NurHeart said...

Syukur alhamdulillah dah selamat pegi dan kembali.. kenangan terindah ya sis.. selalu dgr cerita dari kawan2 yg dah ke sana, mudah2an ada rezeki kami sekeluarga ke sana jugak satu hari nanti.. insyaallah

attyfir said...

i pun teringat masa i pergi tinggal kan fir utk pergi umrah.
sbb i tak mahu sedih.. i paksa dia pergi sekolah jugak pada hari i berangkat..tp lepas tu nangis dlm kete..

sis..alhamdulillah kan.. sakit sis kurang masa sampai bumi madinah.
tak sabar nak dgr ur story lagi .

Cho Zila said...

alahai membacanyer buat kita rasa tabahnyer hati yerk ... demi menunaikan ibadah ke tempuh jugakan...
meninggalkan anak tu memanglah sesuatu yang berat ... boleh bayangkan jumpa doktor dan dia kata kena operate lagiler gelabahkan..

Kesuma Angsana said...

syukur alhamdulillah walau ada sakit yng menyinggah tetap dipermudahkan segalanya oleh Allah swt yer .. tu lah kalau niat yang baik tu sentiasa dipermudahkan jalan kan