Friday, February 21, 2014

... sambal gesek and makan ramai-ramai ...


As salam...

Alhamdulillah dah hari jumaat kan... yahooreee...

Kat bawah opisku ada cafe ehhhh cam kantin gitu... cafe cam kelazzzz sangat bunyi nye hehehehe... ada dlm 5 gerai yg berniaga... masalah w'ouls kalo gi tapau situ is bau makanan akan melekat kat baju... rasa cam tak selesa bila naik ke opis tapi bau ala-ala perfume makanan gitu kannnn....

So, geng opismate ku, dlm 7 org ni, semua dah sebulat sora nak tapau dari rumah...makan ramai-ramai .. nasi masak kat opis jer sbb memang ada rice cooker, disedekah oleh salah seorang dari geng i ni.... kkdg tu bukan takat nasi yg dimasak...sup sayur pun masak guna rice cooker tu ok hehehehe....

Selepas my 1st time bawa sambal gesek ni ke opis...my geng cakap, i tak yah masak teruk2 bagai...jez bawa jer sambal gesek ni tiap kali dah memadai.... i sangat suka sbb sangat sonang nak buat... tak sampai 10minit siappppp.....  ekceli sambal ni kena di tumbuk tapi nak cepat punya pasal, i blend jer hahahahaha... rasa tetap sama maaa so ok ler....tapi i tak lah kijam semata bawa sambal ni...kkdg i tukar gak menu or tambah 1 lagi lauk...hehehehehe...


Ni antara dish dish yang pernah kami tapau dari rumah utk sharing makan bersama...




Yang penting sayur mesti ada sbb kami penggemar sayur.... ikan masin pun harusssss ada, pembuka selera gitu.... alhamdulillah dengan rezkiNya ini... walopun sempoi jer lauk pauk tapi terbaeeeekkkk.... ada gak yg makan bertambah-tambah ok hehehehe...

Ni resepi sambal gesek :

segengam ikan bilis *rendam sekejap, tak perlu masak*
cili api - 10/15 biji *ikut kepedasan memasing lah*
2 biji cili merah
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
garam secukup rasa...

dah blend/tumbuk semuanya...
perah limau kasturi dlm 3 biji or nak lebih pun boleh, ikut tekak memansing...

Simple kannn.... selamat mencuba..... today we makan kat luar coz nak gi melawat kawan yg had an operation buang fibroid 3 hari sudah....

Ok lah.... take care and have a great wiken....



14 comments:

Lyn Yusoff said...

alamakkkk terliur plak tgk pic mknn ni.. kekadang simple lah buat bertambah nasi hehehe

Amanda Suria said...

mak oiii...semua ada dah ha..SA nyer sambal gesek hanya ikan bilis dan cili api dan asam limau...x letak bawang...makan plak ngan cekodok panas2..huiiiii...pijar bibir

Kesuma Angsana said...

mmg sodap... biasa juga buat. tpi grng kejap ikan bilis tu ! dgn ulam mmg kena sgtlah !

:: Cik Viva :: said...

Tengok gambar pun dah telan airliur belum ambik bau lagi ni..

attyfir said...

aduh sis kelaparan i..

Dee said...

terliur sis..sedapnya sambal gesek tu..nak buatlah esok..

foodcourt kt opis dee..mmg melekat bau kat baju sis..tambah2 skrg exhaust fannya rosak lagi teruklah..

msredcheesecake said...

maka akk suka sambal camni tapi dia tambah belimbing buluh...

JMR said...

simple tp kecur gk air liur tgk sambal gesek tu

lieyalatif said...

wow sis..serius menarik... semua bawak sorang sikit, hasilnye penuh gak meja...biar pun lauk simple2 tapi itu laa penyedap sebenarnye....lieya suka gak mcm nie...ikan kering ade, sambal gesek ade, ulam2 pun ade...mmg terbaik la sis....nasi plak panas2...mau tak bertambah makan2.....

betul2, kalo turun kafe mmg selalu bau melekat kat baju..sakit ati dibuatnyer....tapi tu laa kalo dpt berkenduri mcm ni lagi syok wooo...

Mummydearie said...

First time dengar sambal gesek. Senang beno nak membuatnya alahai. Kalau pitam tak tahu apa nak masak, boleh juga cuba sambal gesek ni yek! Makan beramai-ramai memang heavenlah sis!

MaMa Rey said...

Lg best mkn ramai dgn mkanan yg dbawa kn..

Ni kali pertama dgr sambal gesek..mudah sj caranya kn..tp meliurkn tengok..

eima said...

terus aku lapo ni tgk lauk2 simple ala kampung gitu ...

Rinna said...

Bestnya masak dan makan berjemaah gini.. tgk makanan pun sodap2 jer..

Sedap tgk sambal gesek tuh.. rasp.. :)

nurbijen said...

pernah sekali makan sambal gesek.. kawan yg buatkan.. mmg sedap :)