Wednesday, December 31, 2014

... last entry 2014 ...

Assalamua'laikum....

Last entry 2014... fuhhh, fuhhh lah sangat kan, macam lah tiap-tiap hari dan saat update... padehal 2014 i cuma ada 25 entri... isk isk isk, wat da happen *wink* ....

Neway, banyak sungguh kejadian suka dan duka yang kita lalui... as individual and as a nation.... semoga segalanya menjadi kenangan dan ikhtibar buat diri kita....

The best moment i had in 2014 is my umrah trip.... memang satu pengalaman manis yang tak dapat ku lupakan dan semoga dapat ku ulangi saat-saat manis ini suatu hari nanti.... saat pahit, lupakan aja tapi harus belajar dari pengalaman itu...

Well.... pasal azam... hurm... me memang tak reti kot nak tanam-tanam pokok azam .... tapi alhamdulillah, setakat hari ni segala keinginan, idaman kalbuku dah tercapai....Alhamdulillah.....cuma satu je me harap.... tahun depan me dapat berblogging lebih skit dari tahun ni hehehehehehe.... 


* pics credit sir google *


Kepada semua sahabat handai ku .... semoga tahun 2015 membawa keberkatan dan keindahan yang lebih dari tahun-tahun yang sebelumnya, aamiin..... Kita buang yang keruh, ambil yang jernih...moh kita sama-sama melangkah dan terus memperbaiki diri menjadi insan yang lebih mulia dari sebelumnya.....

Take cares darls.....



Friday, November 21, 2014

... UMRAH : Finale ....



As salam...

Beriya je semalam cakap ada entri info.... tapi sebenarnya tak tahu lak nak info pasal pe hehehehhehe....

Ok..Me dgn food mana leh pisah... see the body lah kan ngeheheheh.... ok ni pasal eskrem. Eskrem kat Mekah ni uols harusssssssss cuba.... memang superb sedap.... see tak menyempat nyempat i nak makan... baru tingat nak amik pics.... rege dlm 3 riyal kot if tak silap... memang sodappppppp... ni i campur 3 perisa... passionfruit, coklat & vanila kot... xleh jumpa lah kat sini....Setiap hari, paling kurang 2x i makan... yg pasti setiap kali lepas habis sempurna ibadah umrah, wajib beli, tak kira walopun kul 1 pagi, tetap beli... kiosk lak sebelahhhhh je dengan hotel..then alasan konon ler haus kan.... kalo haus patut beli air ni tak, dibedalnya eskrem.... kat sana alhamdulillah, sihat wa'afiat... balik malaysia...terus kong kong kong batuk seminggu lebih...penangan eskrem rasanya tu lah kot kannn hehehehehe...


Food.... well i banyak makan kat hotel sbb dalam package kan... sekali je pun kot beli nasi arab kat gerai luar... bawa balik hotel then share makan dgn SH & lagi 2 org jemaah lain... calling2 dorang soh datang bilik makan sama-sama sebab portion byk gilos.. walhal beli utk sorang je... pics sorry xde... 

Tapi masa kat Madinah i slalu makan kebab, murah and to me sodap... kedai dia on the way je dari masjid nabawi tu me nak balik hotel .... sebab kkdg bila nak ke Raudah, i skip dinner kat hotel, so balik tu, utk lapik perut makan kebab... sedapppp.... see me tengah menjamah kebab tu kat lobi hotel hahahahaha...tak menyempat nak naik bilik kan isk isk isk....


Dari segi shopping lak....terus terang cakap me memang tak shopping banyak...sebab gamaknya memang niat tu takmo shopping, tertutup lah nafsu shopping tu kannnn...So bila SH tayang and offer jubah2 yg vogue utk dia beli for me, semua i decline...untungnya dapat bini baik camni muahahahaha.... tapi kannnnn bila baik sini .... aiseyman, i cam terbayang-bayang lak jubah jubah tu hahahhahaha....So, ekceli for me nak komen pasai shops susah lah skit...

Ni kat kedai yg shopping lite-lite je.... Yg gambor lelaki kurta hitam tu lah Haji Rashid... empunya both kedai : kedai jubah wanita & lelaki... with him in sya Allah dapat diskaun baekkk punya... yg boboy kat bawah tu Hj Rashid punya workers... baik, peramah & slalu suka ngusik w'ouls... kedai Hj Rashid ni dlm bangunan hotel yg i stay kat Madinah tu... dua tiga kali gak i pi...temankan jemaah umrah i pi beli kat situ....


Gambar bawah ni lak kedai sederet dengan hotel yang i stay kat Mekah...Ada lagi banyak kedai....ala2 arked gitu.... yg shopping mall yg up skit, kat area Safa Tower tu..... Gambar kat hotel mekah lupa lak nak snap, Hotel Saraya Ajyad (lebih kurang 280 meter dari perkarangan Masjidil Haram) .... Kat mekah lagi ler me kurang shopping.... tapi pada pandangan i lah.... jubah kat Mekah cantik-cantik lagi dari kat Madinah...rege pun lebih kurang je ....



Package Umrah i ni kami sepakat nak folo FELDA TRAVEL SDN BHD... and Alhamdulillah, saya sangat-sangat berpuashati....kalo ada rezki pegi lagi and if SH pun ok...rasanya i nak maintain gak dengan FELDA TRAVEL ni...layanan sangat memuaskan....

Alhamdulillah, group jemaah i pun sangat-sangat best!  Sampai ke harini, we kept in touch tru wassup group jemaah... tiap-tiap hari ada je yg berchatting kat wassup tu.... semoga ukhwah yang terjalin ini berkekalan, aamiin....

Tu je lah lebih kurang info pasal umrah i.... Alhamdulillah... settle gak ler citer pasal ni....

Have a great wiken... budak-budak pun dah start cuti skolah.... so, haruslah uols pun ada plan holiday kan.... nak ke mana tu? hehehehe.... taking cares my lovelies and have a great weekend & holiday ....







Thursday, November 20, 2014

...Umrah : 21 - 24 Mac ...



As salam

Umrah : 21 Mac :  Mekah 

Jemaah bebas untuk memperbanyakkan ibadah Umrah & beribadah di Masjidil Haram.  Alhamdullilah SH dapat solat Jumaat di Masjidil Haram.... me tak lah... SH ke masjid pagi dalam kul 9 gitu kot and stay sampai solat Jumaat... lepas tu, Alhamdullilah kami sempat menyempurnakan 1 umrah lagi...

Malam tu plak lepas solat isyak kat Masjidil Haram...kami tawaf sunat and alhamdulillah dipermudahkanNya dan dapat menyempurnakan 3 kali solat sunat di dalam kawasan Hijr Ismail  dan di bawah Mizab (pancur emas) ... Solat dalam keadaan yang tenang tanpa rasa ditolak dan diasak... syukur sangat-sangat.... Cuma I tak dapat kucup Hajarul Aswad cuma dapat sentuh ke dalam je sebab terlalu ramai orang yg berasak-asak... timbul perasaan takut nak kucup takut ditolak kepala i ke dalam tu sebab masa tu i dah terpisah sekejap dengan SH....so dengan kederat wanita i yang tak seberapa tu i decide not to kucup but juz to touch it with my hands je....Itu pun me dah rasa sangat-sangat bersyukur....

Gambar time ni dah kul 11 malam gitu kot.... tapi suasana macam kul 8 mlm kan....
Umrah : 


22 Mac : Mekah - Ziarah Luar

Tempat :   Ladang Ternakan Unta... Bila sebut ladang ternakan me dah bayangkan cam ranch kuda yg dalam tv gitu... nak tergelak pun ada masa memula tengok ladang ni... rupanya kat tepi highway... tepi jalan gitu hehehehehehehe... See me minum susu unta... memula tu cam skeptical gak...boleh ke perut ku terima... tapi tawakal je dan berdoa semoga ok.... Alhamdulillah... ok... rasa nya sedap, lemak berkrim gitu hahahahaha.. serius tak tipu...sedap ooooo... me and SH sorang sebotol ok padahal memula tu kami berdua takut rasa hanyir bagai.... tapi sedapppppp sangat.... syukur lah kami ok sebab lepas kami balik malaysia dalam 2, 3 minggu gitu keluar kes jemaah yang meninggal tu kan...ada lak yg cakap mungkin sebab susu unta .... Syukur Alhamdulillah group jemaah kami semuanya ok.... 



Lepas Ladang Unta, kami di bawa ke Museum.... banyak barangan lama berkaitan kabaah, telaga zam zam, al quran yang dipamerkan kat situ... nampak tak dalam gambar kat bawah tu.. ada gambarajah Kaabah tu... kata ustaz tu lah rupa dalam Kabaah... ada tiga tiang... wallahualam...


Lepas lawatan ke muzium, kami di bawah ke Hudaibiyah dan berniat ihram di situ.... Syukur dapat kami sempurnakan lagi satu lagi ibadah umrah....Malam tu lama kami duduk kat Masjidil Haram... sebab esok dah nak balik kan... so gunalah masa sebaik mungkin.... sebelum balik ke hotel... kami duduk kejap melihat kaabah... sebak sangat terasa hati ni, tak terucap perasaan ni....

Umrah : 23 Mac - 24 Mac :  Mekah - Jeddah - Abu Dhabi - KLIA

Selepas sarapan, jemaah berkumpul di lobi hotel dan sama-sama pergi melakukan Tawaf Wida' sebelum bertolak ke Jeddah.... Perasaan masa ni.... Hanya Dia Yang Maha Mengetahui.... belum balik tapi rasa rindu dah menerpa...sedih, sebak... tak terucap lah....  dah sampai hotel...tunggu jap kami menaiki bas ke Jeddah... 

Singgah jap ke Masjid Terapung tapi masjid tutup... takde rezeki nak solat di situ...jadilah dapat rilek-rilek sambil makan minum kejap kat area tu....


Sampai kat epot Jeddah awal... dlm kul 2 lebih...lepak2 situ dulu... Bertolak dari jeddah jam 5.00 petang... transit Abu Dhabi and sampai kl jam 2 petang....


Alhamdulillah..... selamat sudah ibadah umrahku.... ku berdoa semoga suatu hari nanti dapat ku jejakkan kaki ku ke sana lagi...perasaan rindu lum hilang di sanubari ku... sampai ke hari ni...bila rasa rindu, memang bergenang airmata dibuatnya.....

Esok last entri info pasal umrah.... in sya Allah...

Wednesday, November 19, 2014

... Umrah : 19 - 20 Mac : Mekah ...


As salam..

Umrah : 19 Mac : Mekah

Jemaah bebas untuk memperbanyakkan ibadah Umrah & beribadah di Masjidil Haram... so like i said, we pakat-pakat bersama-sama, 2 teksi and 1 van besar yg bawa group kami gi ke Tana'im utk miqat umrah... Alhamdulillah...dapat kami menyempurnakan ibadah umrah... so memang gini lah rutin kami bila acara bebas...

Umrah : 20 Mac : Ziarah Luar

Tempat :  Jabal Thur...ni lah group jemaah umrah kesayanganku ... memang terbaek lah dorang ni...Alhamdulillah sampai skarang masih lagi contact dorang walopun ada yang sebenarnya dari Sabah... wassup kan ade lalalalalala...


Tempat : Jabal Rahmah... harus naik sampai ke mercu tanda tu... penat penat naik...dok atas tu dalam 5 minit dah turun balik tapi tanya gak kat SH doakan apa, seriau kan hahahahahahaha.......umat ramai sangat so tak nak lah berasak-asak sangat... simpan tenaga utk buat umrah jap gi hehehehehe...



Lalu gak Jabal Noor tapi amik gambar dlm bas je... malas lak nak letak sebab tak clear... oh ye, Mutawwif kami tunjuk ler Mina, Muzdalifah... tapi kami lalu je tak berenti pun.... so no pics ye hehehehe..

Last kami stop bermiqat di Ja'ranah dan pulang ke Masjidil Haram untuk mengerjakan umrah...

bersambung esok... in sya Allah...

* entry auto publish

Tuesday, November 18, 2014

... Umrah : 18 Mac : Madinah - Mekah ...


As salam...

18 Mac : Madinah - Mekah

Hari ni kami check out dari hotel dan akan berangkat ke Madinah... pagi tu kami dibawa untuk last time melawat Masjid Nabawi.... makam Nabi Muhammad SAW yang berada di bawah kubah hijau di belakang i....

Tak terkata betapa sebaknya hati i nak tinggalkan Kota Madinah ni....type ni pun bergenang airmata i tau.... Semoga dapat ku jejak semula ke sini suatu hari nanti, in sya Allah....

Dah selesai semua...kami menaiki untuk berangkat ke Mekah Al-Mukarramah.  Singgah dulu di Masjid Bir Ali (miqat umrah) untuk solat sunat ihram dan berniat ihram umrah. 


Perjalanan yang akan mengambil masa lebih kurang 8 jam pun bermula... memasing diam je melayan perasaan, ada yang berzikir, ada yang lena dan ada yang termenung mungkin memikirkan kisah-kisah nabi atau memanjatkan doa semoga dipermudahkan segala urusan umrah, in sya Allah.....Debaran hati? hanya Dia Yang Maha Mengetahui...nak nak bila bertalbiah....

* pics credit google * 


Alhamdulillah, perjalanan kami lancar.... sampai di hotel, kami disuruh naik ke atas untuk memperbaharui wuduk dan turun semula untuk menyempurnakan ibadah umrah pertama kami bersama Muttawif.  Dari hotel kami berjalan kaki dalam 15 minit untuk sampai ke Masjidil Haram...

Gambar 1st, muttawif yang kiut tu bagi penerangan last, skit-skit tentang cara-cara mengerjakan Tawaf, Sa'ie dan Tahallul.... gambar ke2 : dah memasuki Masjidil Haram dan memasing sedang mengadap Ka'abah (tengok muka memasing hehehehe) both gambar ni given by Ustaz Aizat kot rasanya ... Neway, apa Mutawwif kami (yg membelakangkan kamera) cakap, i tak ingat dah ... time ni 1st time i tengok Ka'abah...perasaan bercampur baur ... Alhamdulillah.... niat yang ku simpan bertahun lamanya tercapai jua akhirnya....

Alhamdulillah.... walaupun orang ramai, dengan pimpinan Mutawwif kami yg walaupun kecik tapi bersuara lantang membacakan doa2 ketika tawaf, selamat group jemaah umrah i buat tawaf, berdoa di Multazam & bersolat sunat tawaf di belakang makam Nabi Ibrahim saw dan kemudiannya menyempurnakan pula saei .... 
Syukur Alhamdulillah.... me bergambar lepas habis menyempurnakan ibadah umrah pertamaku...lepas habis saie dan bertahallul ni ... tu dok berdiri atas Marwah sementara tunggu geng lain bertahallul...lelaki jemaah i mostly akan menyempurnakan tahallul kat kedai gunting rambut yg ada dekat on the way balik ke hotel yg kami stay.... masa jalan nak ke Masjidil Haram dorang dah usha tengok kedai2 barber tu hehehehehe....

Ni gambar2 lepas umrah 2, 3, 4 kot... tak sure.... tapi pics ketika tawaf & saie memang takde lah kan, harus lah fokus untuk menyempurkan ibadah umrahku....


Alhamdulillah...Mutawwif kami memimpin kami melakukan umrah sebanyak 3 kali (hari lain2 ye) ... umrah yg lain tu kami pakat2 lah sesama kami untuk naik teksi dan bermiqat di Tana'im...cara mengerjakan umrah sama je so tak yah ulang tayang lah kan.... Teksi senang sangat dapat...jangan risau...

Lepas ni i stori ziarah pulak ye... in sya Allah...

* entry auto publish

Monday, November 17, 2014

... Umrah : 15 - 17 Mac : Madinah ...



As salam...

Yesssss... I is wujud cuma tak muncul je kat blog ni hehehehehe....tenggelam timbul gitu.... sebelum masuk tahun baru meh le i habiskan skit-skit citer yg dah basi yg berlaku tahun 2014 ni....

Ok today me niat nak sambung balik citer Umrah ku pada 13 - 24 Mac lalu.... mak aiihhh memang dah basi kan, sampaikan ingat-ingat lupa dah kot some of the kisah hahahahaha... takpe me try go express ye (leh caya ke express)....

Sebelum bersambungnya.. meh kita tengok hotel penginapan ku di Madinah iaitu  Al-Saha Rawdha (50-100 meter dari perkarangan Masjid Nabawi).  Sangat-sangat dekat dengan pintu masuk wanita Masjid Nabawi... Gambar yg besar skit kat bawah tu... bangunan belakang i yang ada tulisan hijau tu lah hotel i... sebelah tu lorong ke Masjid Nabawi... disebabkan cahaya terang sangat, dalam gambar tak nampak... tapi in real life dah leh nampak dah payung-payung besar Masjid Nabawi...sepanjang lorong tu banyak lah jualan...in fact dalam bangunan hotel tu sendiri ada banyak kedai2 jual jubah bagai....



15 Mac : Madinah - Ziarah Luar

Tempat :  Masjid Quba

Menurut hadis sahih, sesiapa yang berwuduk di rumah/hotel lalu menjaga wuduknya dan solat 2 rakaat di Masjid Quba, pahalanya dikira seperti mengerjakan Umrah... Alhamdulillah, group jemaah i dapat mengerjakan solat di Masjid ni...


Next : Ladang Kurma

Pokok kurma rupanya macam pokok kelapa sawit and ladangnya pun bersih .... kat sini i tak membeli banyak kurma pun... beli skit-skit sebab Ustaz Aizat yang jadi ketua rombongan kami dah cakap sini mahal skit harga dia... nanti kami akan di bawa ke pasar kurma untuk membeli kurma... situ harga berpatutan....


Next :  Jabal Uhud & Makam Para Syuhada

Masa di sini, Mutawwif kami ada bercerita sedikit sebanyak kisah peperangan Uhud dan ustaz Aizat pula  memimpin kami membaca doa buat para syuhada.... makam mereka tiada bernisan ... hanya satu kawasan yang dipagari tembok yang tinggi...


Di area ni juga, SH membeli sedikit kurma buat jamah-jamah bersama jemaah lain dalam bas... kat sini pun murah juga kurma yang dijual ...I ada nampak gak orang jual buah zuriat dan akar fatimah tapi ntah kenapa tak terbeli pulak i....  

Masjid Qiblatain : Qiblatain membawa maksud dua kiblat.  Pada permulaan islam, orang ramai melakukan solat mengadap ke arah Baitul Muqaddis dan kemudiannya pada bulan Rejab tahun 2 Hijrah diwahyukan kepada nabi agar menukar arah kiblat mengadap ke Ka'abah.... ni kami lalu je, tak berenti and me pun tak amik plak gambar masjid tu dari dalam bas....

Selesai Ziarah, jemaah dibawa pulang ke hotel dan aktiviti bebas.... of coz ler memasing siap2 untuk spend masa beribadat di Masjid Nabawi termasuk lah kami berdua, Alhamdulillah....


16-17 Mac :  Jemaah bebas memperbanyakkan ibadat di Masjid Nabawi & melakukan aktiviti sendiri...

Perkuburan Baqi'e :  Ni SH je yang pegi, bersebelahan dengan Masjid Nabawi, gambar SH tu yang kat belakang dia tu Masjid Nabawi lah.... kaum wanita tidak dibenarkan ke sini... so ni pics from SH je lah...i pun dapat tengok melalui his pics je....katanya bersihhhhhh sesangat kawasan ni...

Imam Malik meriwayatkan bahawa kira-kira 10 ribu sahabat yang meninggal dunia dikebumikan di Baqi’ ini. Di antara mereka termasuklah keluarga Rasulullah SAW seperti Fatimah binti Rasulullah, Hasan bin Ali, Abbas bin Abdul Muttalib, Jaafar as-Sodiq, Ruqayyah binti Rasulullah, Ummu Kalthum binti Rasulullah, Zainab binti Rasulullah dan Ibrahim bin Rasulullah SAW.

Begitu juga para isteri baginda seperti Aisyah binti Abu Bakar, Sauda binti Zam’ah, Hafsah binti Umar, Zainab binti Khuzaimah, Ummu Salamah binti Abu Umayyah, Juwairiyyah binti al-Harith, Ummu Habibah, Safiyyah binti Huyai dan Zainab binti Jahsyh.

Antara sahabat terkemuka yang dikebumikan di kawasan ini ialah Abdul Rahman bin Auf, Saad bin Abi Waqqas, Fatimah binti Asad (ibu Sayyidina Ali), Sayyidina Uthman bin Affan, Abu Said al-Khudri, Saad bin Muaz, Abdullah bin Mas’ud dan lain-lain Radhiyallahu anhum ajma’in.


Perkuburan ni jugalah merupakan perkuburan penduduk Madinah dan juga jemaah umrah/haji yang meninggal di Madinah.....

Alhamdulillah... segalanya berjalan lancar masa kami di Madinah...hati ni makin berdebar bila tibanya masa untuk berangkat ke Mekah, namun terasa berat sangat untuk meninggalkan Kota Madinah....

bersambung esok, in sya Allah....Tq lah andai ada yg masih sudi singgah ke blog ni yg dah lama kesepian ni...

* entry autopublish

Monday, August 11, 2014

... Mohon Maaf Zahir Batin ...


As Salam...

Harap-harap lum terlambat untuk saya mengucapkan Selamat Menyambut Aidilfitri.... Mohon Maaf Zahir Batin atas segala kekhilafan ku sepanjang penulisan dan persahabatan kita samada di alam maya mahupun di alam nyata....

Lamaaaaaaaaaaaaaaaa sungguh dah I tak masuk blog ni kan...Citer umrah pun terbengkalai halfway...Rindu memang rindu oooooooooo tapi tu laaaa nak buek camno... kekadang tu main jengah-jengah kat blog kawan-kawan tapi no jejaks ku tinggalkan... ya amponnn...

Ni pun ntah camne nak mulakan, otak frozen.... tengok lah slow slow kot kayuh balik... takut tak terkayuh je lah.... ok lah till kita jumpa lagi (ntah bila) ...

*pics credit en google *

Wednesday, April 9, 2014

...Umrah : 14 Mac : Madinah & Raudah ...


As salam

14 Mac 2014 (Jumaat)

Perjalanan ku dari KL-Abu Dhabi-Jeddah.... sampai Jeddah lebih kurang kul 3 pagi *waktu disana*.... sebelum subuh.... tapi disebabkan imigresen mereka yang sangat, sangat, sangat efisien, kul 12 tengahari baru selesai urusan di imigresen..... hehehehhehehehe... lama kan....


Ini turn SH 'ngadap' imigresen tu... amik masa dalam 20-30 minit kot... memang standard lah sorang-sorang  lama gitu.... kalo ada problem dengan passport haaaa lagi ler lama....Untuk solat subuh, SH cakap, group lelaki kami kena take turn beratur and solat... kalo semua gi sekali solat mau kena potong q...sabar je lah kan....

Ni lah bahagian imigresen epot Jeddah yg menerima pengunjung dari segala pelusuk dunia ... blakang i tu ler imigresen untuk lelaki... perempuan dengan lelaki dipisahkan ye... kalo tengokkan kaunter imigresen ada dalam 10 kaunter ke 12 kaunter gitu tapi yg beroperasi hanya 3-4 kaunter je...memasa mulaaaaaa kami sampai 1 kaunter je yang buka...

Tapi untuk jemaah perempuan laju jer settle, tak sampai sejam, tapi menunggukan jemaah lelaki... alahai.... anggaplah bermula sudah dugaan dariNya ini... redha je... kami yang perempuan-perempuan ni, siap settlekan kumpul beg kumpulan kami and masa ni lah kami berkenalan...

Ni lah lebih kurang epot Jeddah tu....

Insiden ni, yang sedihnya disebabkan 'efisien' sangat imigresen mereka, melepaslah keinginan kami yang nak merasa solat jumaat kat Masjid Nabawi huhuhuhuhu... takpe lah nak buak camno...redhakan aje.... Dah settle semua....jom naik bas menuju ke Kota Madinah.....

On the way tu, singgah jap kat RnR ni untuk makan, provided by our travel agent ye...xyah kuar seriyal pun hehehehehe....


Best food in town... samada memang sedap atau lapar, wallahualam..SH dua kali tambah...bukan dia sorang, mostly lah makan bertambah...... Me time ni, sakit lite-lite dah... so dapatlah menjamu selera dengan selesanya....hehehehehe...

Dah kenyang jom sambung perjalanan ke Madinah... berdebar-debar hati ni bila sampai di Madinah Munawarrah....

Solat zuhur & asar terpaksalah dijamakkan di hotel... Memang tak sempat.... Tapi Alhamdullilah, maghrib & isyak...sempat  di Masjid Nabawi.....

Perasaanku masa melihat dan menjejak kaki ke Masjid Nabawi tak dapat ku gambarkan... gembira, sebak, terharu bercampur baur....speechless....Ketenangan yang kurasakan masa tu...ishhhh... tak dapat nak didescribe lah.....

Bonus lak kami terima malam tu....Travel agent kami dah arrangekan sekali sahaja untuk seorang mutawwif perempuan untuk bawa jemaah perempuan group kami ke Raudah malam tu juga..... Alhamdulillah..... tak terkata betapa gembiranya hati ni....

Lepas isyak, balik hotel, makan dulu, then jumpa kat lobby untuk ke Raudah....


Alhamdulillah... dengan senangnya kami dapat masuk ke Raudah...dan dengan izinNya dipermudahkan kami bersolat dan berdoa di Raudah...Walaupun orang ramai, bersesak sesak, berasak-asak, bertolak-tolak tapi boleh pula memasing dapat menunaikan solat taubat dan solat hajat dengan tenangnya, Alhamdulillah.......bila kami jalan balik ke hotel, memasing berciter...ada yang rasa cam masa nak rukuk dan sujud tu macam mustahil sangat sebab orang berasak-asak tapi ntahlah, memang dipermudahkanNya...Alhamdulillah....

Gambar-gambar yang tiga tu semua area berdekatan dengan Raudah perempuan tapi bila masuk ke dlm kawasan raudah, i dah simpan hp.... so i letak kan gambar area raudah bahagian lelaki yang SH sempat snap.... lelaki dorang lebih teratur...perempuan ni tak tahu ler nak cakap camne... sangat-sangat-sangat aggresif...memang kalo tak kuat tu boleh terjatuh lah....perlu diingatkan, kalo rakyat Malaysia je rasanya in sha Allah ok...tapi disebabkan disitu datangnya dari pelbagai pelusuk dunia kan... kalo yg arab, iran, pakistan, turki ... tu semua agak agresif rakyatnya....

Untuk perempuan ada waktu-waktu nya nak masuk ke Raudah.... dan selalunya untuk jemaah Malaysia, indonesia amik waktu yang lama.... ada yang sampai 2-3 jam tapi Alhamdulillah lah... paling lama i rasa nak menunggu dapat masuk ke raudah tu dalam sejam lebih je.... masa tunggu tu, banyak-banyak berdoa, beristigfar dan bersabar... macam-macam pe'el orang kita kan jumpa nanti... tapi bila dah dapat.... nikmatnya bukan kepalang manisnya tauuuu........

Ok lah... the end of 2nd day.... sabar ek...ingat kalo tak mo baca, sila tekan 'x' hehehehehe....



Tuesday, April 8, 2014

... Alhamdulillah : Umrah, 13 Mac ...


As salam...

Mana nak start citer ek.  Citer yang agak panjang ni, so, agak-agak cam malas nak baca sila skip hehehehehehe....perjalanan umrah ku 13-24 Mac 2014.

13 Mac 2014
Hari nak bertolak dari Malaysia ke Jeddah, flight 8 mlm tapi kena keluar rumah lepas zuhur ... Sebenarnya dah berbulan gak lah i ni slalu diserang sakit gastrik yang sangat kronik... Bila rasa tak sedap ulu hati je terus sakitnya ke tahap separuh nyawa gitu... And cer teka... pagi 13 Mac tu... akak kena serangan gastrik... Kali ni akak amik keputusan pegi klinik yg dekat dgn rumah je... SH hantar ke klinik then dia pegi supermarket beli barang2 yang nak ditinggalkan skit....

So, turn akak masuk jumpa doc akak terus cakap akak kena gastrik kronik... Doc perempuan ni tanya slalu ke, akak pun cakap memang untuk 3,4 bulan ni cam kerap... dia tanya pernah scan tak... akak cakap tak lah... so dia cakap jom kita scan...Masya Allah, tergamam akak bila doc scan and cakap ekceli selama ni yang akak dok cakap gastrik, sebenarnya akak ada batu karang dalam hempedu.... Doc tu terus nak buat referral letter untuk akak gi operate....OPERATION?!!??!!??

Terkedu sekejap akak time tu... sebab iyelah nanti kul 3 ptg dah nak gerak ke KLIA... Bila doc tanya nak refer which hospital akak terus cakap...doc saya tak leh gi operate sebab jap lagi saya nak ke KLIA and nak gi umrah.... doc tu terdiam kejap, pandang i and saID "OK... u pegi umrah, balik umrah kita scan skali lagi and if memang it is still batu karang, i buat referral letter... now i bagi u ubat untuk tahan sakit and kurangkan asid.... and you doalah banyak-banyak sakit tu hilang cepat and you dapat mengerjakan ibadah umrah tu, in sha Allah" ... lega hati ni mendengar kata-kata doc tu....

Selesai je amik ubat, call SH soh datang amik.... I tak inform pun SH pasal apa yang doc cakap... i diamkan dulu.... sampai rumah... ramai dah ada kat rumah... bonda i, Agate, my SIL semua ada... perut i still sakit ni... SH soh makan ubat and rest... i dah rest sekejap, then siap-siapkan Sapphire untuk ke sekolah... 

Sedih hati ni bila hantar Sapphire ke sekolah... memasing bergenang airmata tapi memasing menahan tak menitis airmata... Sapphire siap berpesan, "Jangan lupakan i tau....doakan i and semua ye ibu... ibu jaga diri baik-baik tau, sakit makan ubat... Jangan risau sebab i ok and i will be a good girl".... lepas dia kata tu, terus dia masuk ke kawasan sekolah dan bila dah jauh dari mata barulah menitis air mata i and SH... mau taknya, dengan pesanan penaja dia gitu and 1st time nak tinggalkan dia lelama camni...sebak weiiii......

OK... dah enuf of sadness... jom kita siapkan diri nak ke KLIA.... balik rumah, lepas solat zuhur siap-siap nak ke KLIA... masa tu baru i decide at least i mesti inform someone pasal sakit i incase sumthing happen to me kannn.... So i inform Ayu, my SIL yg sulung *wife my 1st bro* yang i sebenarnya sakit i is batu karang tapi disebabkan i nekad nak pegi gak, she kept quiet... SH masih lum tahu... sakit i masih terasa.... minta Ayu doakan i sihat sepanjang di sana nanti.... 

My 2nd bro, Abgcik tolong hantarkan kami ke KLIA....and ni lah 1st time i jumpa dengan group jemaah umrah i yang lain.... settlekan jumpa tour leader, amik sticker, settlekan checkin bag bagai, dok sembang-sembang dengan famili, then lepas asar, dalam kul 5 ptg gitu, time untuk masuk....


Time to go....Peluk cium, nangis lite-lite dgn famili members yg ado, baru lah masuk....... Oh, me pegi wif SH naik ETIHAD transit 2 jam kat Abu Dhabi.... masa menunggu flight ETIHAD tu lah baru i cakap kat SH sebenarnya i sakit batu karang.... Mula lah SH risau... i cakap rite now rasa sakit tu memang ada but still bearable.  So, kita doa lah sampai di sana semuanya ok.... and yes sepanjang my flight sakit tak yah citer lah... telan ubat, ulang alik ke toilet utk m*nt*h.... mood i sangat-sangat down... tak layan langsung makan minum, in house movie ke apa.... tapi dengan izinNya .... jejak je kaki ku di kota Madinah.... hilang terus rasa sakit tu, rasa sihat walafiat....Alhamdulillah...sangat-sangat ku bersyukur padaMu....dapat ku mengerjakan umrahku dengan selesanya....

* to be continued....

This is sumthing i really want to write here...in my journal... satu-satunya 'perjalanan' yang sangat-sangat lama ku idamkan....bukan niat untuk bermegah-megah ya tapi coretan untuk kenangan ku dan keluarga ku....

   

Monday, April 7, 2014

... dah bekerja ...


As salam...

Alhamdullilah hari ni saya dah bekerja setelah 3 minggu coti.... 2 minggu cuti sebab umrah, seminggu sebab batuk & demam....


Rasanya tu package biasa kan kalo balik umrah.... Suara i setakat hari ni, takat nak buat album rock memang sesuai sangat lah hehehehehe.... tapi today tetap datang ofis... rasa body dah ok cuma sora and batuk je lah kan.... tapikan tapikannnnnnn.... mood i cam still bercuti jer, camne tu hehehehehhee....

Rindu tul nak catch up citer-citer uols semua.... slow and steady nanti i qada ye.... in sha Allah jumpa lagi esok..... taking cares my darls....


Thursday, March 13, 2014

... mohon maaf wahai sahabatku ...





Alhamdulillah.... Setelah pelbagai dugaan yang harus ku tempuhi, akhirnya in sha Allah ku akan menjadi tetamuNya...In Sha Allah... flight malam ni kul 8.00 mlm.  Tapi jap gi kul 2.00 i bertolak dari rumah...


Pergi berdua dengan SH.. anak-anak ditinggalkan huhuhuhu tapi demi untuk beribadah ku redha dan bertawakal kepadaNya .... tapi rasa macam tak percaya jer dah nak pergi ni.... kekadang terfikir, "layakkah aku, seorang yg banyak khilaf dan dosa, ini menjadi tetamuNya? "  tapi yakinku bahawa Dia Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.... semoga niat ikhlas ku yg telah lama dipendam ni dimakbulkanNya...

Di sini, akak ingin mohon maaf kepada yang mengenaliku samada di alam maya maupun yang telah mengenali ku secara live... maaf lah kalo-kalo ada yg terkecil hati, terguris perasaan dengan entry-entry yang telah dipublish, maaf kalo ada kelakuan ku yang tidak menyenangkan hati atau pun kata-kata yang menyinggung perasaan... maaf ku pinta ya....

Doakanlah semoga kami selamat pergi dan pulang, dipermudahkan segala urusan di sana dan mendapat umrah yg mabrur ye...  Aamiin...

* blog pun akan bercuti sama ....

Monday, March 10, 2014

... sama-samalah kita berdoa ...


As salam...

Kemana menghilangnya MH370?  Tanda tanya buat kita semua...spekulasi tak yah citer lah...macam-macam versi dah timbul...Selagi tiada bukti, tak perlulah sebarkan spekulasi ....  Lagi menyedihkan bila berita camni dikaitkan dengan isu politik ... Astagfirullahallazim .... tak kena pada batang hidung sendiri, tak tahu perasaan orang kannn.... daripada buat benda-benda tak berfaedah tu, kan ke lebih baik doakan yang terbaik buat mereka....

Walopun ahkak tidak mengenali mana-mana mereka yg terlibat tu, tapi sebagai manusia, berbaur perasaan sedih sebak gelisah .... cuba kita letak diri kita dalam situasi keluarga yang terlibat, Ya Allah...tak dapat ku bayangkan perasaan tu..bagaimana perasaan seorang ibu, seorang isteri, seorang suami, seorang anak, seorang sahabat, seorang nenek, seorang datuk, seorang sepupu, seorang teman yang ternanti-nanti hendak mendapat khabar berita... harapan untuk menatap semula wajah kesayangan mereka....3 hari dah berlalu tanpa sebarang jawapan...berat mata memandang, berat lagi bahu yg memikul.... 

Sama-samalah kita berdoa untuk mereka....

* pics credit google *

Ya Allah, Ya Tuhanku…
Seungguhnya yang di langit dan di bumi ini milikMU
Apa yang berlaku adalah kententuanMu
Kami mohon kasih sayangMu ya robbi,
Berilah kekuatan dan ketabahan
Kepada semua ahli keluarga penumpang2 MH370
Yang sedang dalam kesedihan dan kedukacitaan...
Berikanlah sebarang tanda untuk pesawat itu
Untuk ditemui dan mudahkanlah untuk menemuinya
Hanya padaMu kami menyerah dan
Hanya padaMu kami mohon pertolongan...
 
Jika di laut… timbulkanlah..
Jika di langit… turunkan lah..
Jika di darat… tunjukkan lah..
Kepada Mu, kami berserah…
Aamiin…
 
 

Friday, March 7, 2014

... bus and train ...


As salam...

Last wiken me balik kampung SH, Segamat....yg rasa extra excited nak balik kali ni sebab balik kampung naik bas and balik semula ke kl naik KTM.  Lama gilos me tak naik public transport ok.... memang banyak improvement.  To me, selesa sangat dah kemudahan yang ada sekarang kalo nak bandingkan zaman i dolu-dolu....

Sapphire pun excited... Sebab this is her 1st time naik bas and train.  Bas naik kat Terminal Bas Sepadu (TBS).  Bus on time... syabas.... Untuk 20 minit pertama, Sapphire memang pandang ke luar je... lepas tu, ngadap hp and ipad je lah sampai sampai ke segamat....




KTM pun dah byk improvement... Selesa sangat and on time... memula plan nak naik 1st class tapi tiket sold out so beli jer 2nd class.. tu pun dah cukup bagus... tu pun orang ramai.... cuti sekolah confirm lagi penuh kan.....


Sama gak ler cam naik bus... she was excited untuk the 1st 20 minutes gitu, pandang ke luar je... Then ngadap hp and ipad...lepas tu dia tertidor sampai lah sampai kl....

Tanya Sapphire if next time nak naik lagi tak... she said she prefer naik kete je lah hahahahahaha..... well, at least dia dah experience it kan....Harga lupa lak nak tanya kat SH... dia yang blanja kan so kita diamkan aje lah hahahahahhaha...

So, this wiken apa plan uols?  Take care tau...

Thursday, March 6, 2014

.... nama atas cawan ...


As salam...

Ni kisah yang sangat lama sudah, ketika my aunt buatkan satu kenduri ... so tu cawan-cawan styrofoam my kezens... takut tertukar so memasing tulis nama atas cawan ...


Cer tengok nama yg tertulis tu.... part is nama betul tapi ditambah lak dgn nama lain... Contoh : my niece namanya Diana...ditambah lak "Ross" jadi - Diana Ross hehehehehehe...Rosmah Mansor pun ada ok.....  lawak aaa dorang ni... tu tangan my kezen yg letak pisang tu buat-buat tak nampak lah ye... noti boy tul lahhh .... isk isk isk...

Best ada a big family yang close knit camni... I loveeeee my big family! huuugggsss...



Tuesday, March 4, 2014

... rezki semalam ...


As salam...

Alhamdulillah... semalam pepagi my fren datang bagi kat i kat ni.... gumbira rasa hatiku... nak kata birthday lambat lagi...tanya kat dia, gi holiday mana...dia gelak-gelak jer... ok fine tak nak cakap takpe... orang memberi, kita ambik je hehehehehehe... i siap cakap kat dia...ni bukan birthday gift kan...so birthday gift akak nanti ni bagi hadiah lain tau hahahahahahaha...


Lepas lunch dapat lak ceklat ni.... walaweiiiii heepinessss... sekotak besor tu lak tu... yummy.... diam diam kawanku ke Langkawi....patut pun dia gi diam-diam, kalo dak mau sebakul i pesan belikan ceklat hihihihi....



Alhamdulillah sangat dengan rezki semalam.... dalam keadaan yang agak-agak gundah gulana ni, dapat rezki ni bikin ku kembali gumbira lalalalalala.....

Monday, March 3, 2014

... quote : before ...


As salam...

* credit to en google *

Lama tak berquote quote kan...i suka baca quotes sebab at times it makes sense and at times it teaches me something.... iyolah...no one's perfect... apa yang leh kita betulkan dalam diri kita why not kan....life is a learning process....

So, moh ler kita sama-sama ponder on this simple but meaningful quote ... have a lovely monday...



Friday, February 28, 2014

... kisah caca marba ...


As salam...

Summary kisah caca marba yg dah agak lama terperap...

My 'extended family' kat opis... geng ni lah yg slalu dok buat main masak-masak setiap hari kat opis... Yg penghujung tudung pepel tu, dah transfer ke cawangan Trengganu tapi kebetulan last friday, dia datang hq sbb ada kursus. Nie lunch kat Ampang Puteri Hospital selepas melawat salah sorang opismate w'ouls yg buat operation buang fibroid....



Pose gediks from Sapphire.... Pagi sabtu right after class, terus pegi wedding kat Dewan Perdana Felda... Love the deco... pelamin simple tapi sangat menarik...tapi i malas nak snap pics... cukup lah satu pose gediks dari Sapphire.... ada satu lagi gambar... tu nanti lah next week i stori skit...


Lepas wedding... masuk kete, suruh Sapphire salin baju...then shoot off gi jumpa Emerald kat asrama dia... melepaskan rindu ku dan juga rindu Sapphire to her sister.... lambat lagi kami nak dapat kumpul complete semuanya huhuhuhu....



And last aktiviti over last wiken, spend time kat rumah my bro to celebrate birthday sepupu Sapphire.. Kyra... ni lah dianya my nieces and nephews tak termasuk my 3 kids and also anak-anak my sister ....bila tengok pics ni, baru terperasan dah besar dah anak-anak buah i ni semua....


Selalunya wikenz memang padat with aktiviti.... This wiken i balik segamat... dah suruh Agate turun from JB to Segamat tapi tak tau ler dia dapat datang ke tak... katanya ada presentation ke apa ntah so, agak susah for her to come down... Johor lak tak sama wiken dgn KL kan... their wiken is Friday & Saturday so bertambah payah ler for me to spend time with her ....

Till then, take care and have a great weekend....

Thursday, February 27, 2014

... madfoon palace ...



As salam...

Kisah yg terperap lama ... gi lunch at restauran arab... Madfoon Palace di Taman Melawati...org tak ramai coz dah kul 3ptg anddd hari sabtu... gamaknya ramai yg kuar kl ke apa kan....


Food yg diorder ni haaa.... disebabkan ni citer basi maka nama-nama menu pun tak ingat... yg pasti, nasi ayam mandy tu yg leh dikongsi berdua or bertiga, roti nan yg dipadukan dengan lauk shrimp amenda ntah namanya... hehehehe......
H kan minat makanan arab... so ikutkan tekak SH, lulus piawaiannya .... Rege pun reasonable...lebih kurang cam Saba nye pricing....

So, leh le uols JJCM kat sini bebila... try and see if the food is ok ke tak.... ye lah... lain org lain piawaian tekaknya *ihiks*...




Wednesday, February 26, 2014

... the young and the old ...



As salam...

The young (Sapphire) and the old (one of the oldest rubber tree in Malaysia, found in Kuala Kangsar)...



Tak caya?  Kalo leh nampak sila baca lah iye on the tomb ye *ihiks*.....

Sekian, terima kasih....