Tuesday, December 31, 2013

... azam ...


As salam...

Today is the last tuesday and the last entry of 2013......cepat sungguh masa berlalu kan....Pelbagai memori dan pengalaman, pahit dan manis telah kita lalui.... another journey is about to begin....

* pics credit google *


Pada parents yg anak-anaknya baru nak masuk alam persekolahan... all the best... selamat meng-adjustkan diri... semoga anak memasing menjadi anak yang membanggakan di dunia dan akhirat.... Sapphire pun akan memasuki Darjah Satu...dia excited nak gi sekolah ni... doakan semoga semuanya berjalan lancar.... 

Azam?  Me bukan spesis nak berazam-azam sangat... when the need arises, i will set a goal and aim my efforts towards it .... so idok ler nak tunggu tahun baru, then nak set azam bagai.... some people do kan .... well, lain orang lain cara nye maaa...So those yang ada buat list azam tu... camne... semua dah settle or ada yg nak kena carry forward?

Uols kalo nak gi celebrate malam ni... hati-hati ye... Me? no plans so maybe celebrate dalam mimpi je kot hehehehehe... Kita jumpa lagi di tahun hadapan, in sha Allah....


Thursday, December 26, 2013

... pilihan pizza ...



As salam...

Bila anak-anak ku berkumpul... salah satu restoran wajib gi makan is at Pizza Hut...


Pilihan pizza dorang sebenarnya dominos tapi disebabkan nak gak mushroom soup and garlic bread pizza hut.... so slalunya Pizza Hut akan menang vote.... tapi kkdg layan kan gak ke dominios tu....

Uols prefer mana.... pizza hut ke dominos ke other pizza outlet?

Tuesday, December 24, 2013

... agent ID ...



 
As salam....

Alhamdulillah... me dah dapat verbal approval from big boss leh bercuti... so jom isi borang.....see borang i... Agent ID 19535 ... fuhhhh tetiba rasa cam james bond gitu hehehehehehe.... boss sila click click approve ini agent punya leave ya...



Dengan ini dimaklumkan, saya akan cuti khamis and jumaat..ater dah dapat verbal approval tu kira memang i considered dah approve aaaa....

Me plan nak balik kampungku yang  dah lama gilos me tak balik... malam ni baru nak pack baju.... SH memang apply awal-awal cuti dia... me je yang susah nak dapat confirmation .... baru sat sat ni dapat green lite.... yabedabeduuuuuu...Cer tengok balance cuti i.... banyak kannnnnn *tangan didada, kening terangkat-angkat cam ziana zain* nghehehe .... 24 hari tu sib baik leh carry forward ke next year ...So, next year i azam nak habiskan cuti carry forward nie plus cuti enttitlement for next year.... muahahahaha...*ntah apa punya azam daaaa* .... i is merepeks oledi so better sign off.... 

If i is rajin, ada ler autopublish entry... but if i is not rajin.... u know i know dah ler ye hehehehehehe... Till then jumpa next week ....Doakan me have a safe trip ye..... taking cares uols.....



* Moh citer skit ... ada a few yg baru nak berkenalan wif me di alam maya... ada yg tanya betul ke nama anak-anak i tu gitu ghupa... idok ler... tu nama gelama glamer kat blog ni jer ye....my kids - my 1st : Aqua, 2nd : Agate, 3rd : Emerald and 4th : Sapphire... me is Rasp and me hubby is SH....tak sropa dalam ic ok  .... sekian, harap maklum *wink*...

Monday, December 23, 2013

... happiness ...


As salam...

Simple things that brings such happiness to me is bila cukup korum anak-anak ku and ada depan mataku ..... This will last me 2 minggu je tau sblum memasing balik semua ke asrama memasing....


Dinner ni was on Sabtu malam, baru je lepas amik Agate dari station bas.  Dia cuti for 2 weeks... terus gi dinner coz she was super hungry "dah leh makan sekor lembu" katanya tapi last last oder sup ekor je pun hehehehehe... bas dia rosak on the way so delay almost 2 jam gak ler....lepas amik dia, hujan selebat-lebatnya... memang habuan makan kat luar jer lah kan...

Sapphire tu konon nak makan habis sepinggan nasi goreng... tapi tak habis pun... share makan wif Agate... ohhh jgn terpedaya yg Aqua tak makan.... foodnya lum sampai lagi masa ni.....so dia ngadap tengok jer lah food adik-adik dia ...

Bukan senang nak dapat berkumpul camni... especially bila Aqua (my son) and Agate punya cuti berbeza... Emerald & Sapphire ok lah masih sama coz ikut cuti sekolah jer kan... Tak leh bayangkan kalo lepas-lepas ni ada rezki Emerald masuk U, aishhh lagi lah parah nak berkumpul kan.... Now i know how my mom feels bila sekali sekala keempat-empat anaknya dapat berkumpul ... happiness yg priceless ....


Friday, December 20, 2013

... sedih dan gembira ...


As salam...

Tengah malam semalam, sepupu ku, Zurina Ishak telah kembali ke rahmatullah... Terasa amat sedih sebab she is one of my closest cousin and the eldest amongst us cousins tapi kami redha dengan pemergiannya.  Syukur segala urusan pengebumian telah berjalan lancar... Semoga roh arwah dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman... Al Fatihah...


Di sebalik kesedihan tu ku mendapat juga berita gembira... My doter, Emerald mendapat keputusan yang membanggakan untuk PMRnya... syukur alhamdullilah....Tengok lah wiken ni baru kita keluar makan-makan ke, or shopping apa-apa yg hendak 'direquest'nya tu ... masing-masing termasuklah Emerald lum ada mood untuk meraikan kejayaan dia...

Ok lah... have a great wiken and take ya uols....

Wednesday, December 18, 2013

... mainan lama ...

As salam

Mainan lama ni... tul tak?  Belon ni beli kat kedai mamak jer... satu tiub yg sizenya cam tube gam UHU kecil tu regenya skarang 80 sen ...



Dolu-dolu masa i kecik-kecik, bila main belon ni ... last-last tu bila dah kecil sesangat tu, letupkan/ketukkan kat dahi kawan ...then bila nampak kawan dah kecil-kecil belon tu... mula lah bertempiaran lari nak elak dari kena kat letupkan kat dahi kita... hehehehe... small things that made up sweet memories....

Neway, masa i ke Hamleys tu, tengok ada gak amoi SA tu tiup belon gini gak ler ghupanya tapi tube dia besor cam tube ubat gigi yg bersaiz kecil tu...rege satu tube tu RM10 kalo tak silap... uishhh mahei tu cam tak berbaloi nak beli....

So, next day, bila me ke kedai mamak... ada lak jual ni... i beli 2 tube, baru RM1.60.... main ler sepuasnya-puasnya ... hehehehhehe... bukan kedekut tapi kalo nak membeli pun tengok-tengok ler samada berbaloi dengan rege ke tak... kita ni haruslah smart spending, tak gitu *wink* ...

Have a lovely wednesday uols....


Tuesday, December 17, 2013

... Johnny Rockets ...


As salam

Sapphire wif her kezen, Ulfah.... my sis naik over last wiken... ni citer wiken lah ni... so i 'kidnap' si Ulfah ni... stayed wif me seharian... we went to the Curve... shopping lite-lite... then bawa dorang makan kat Johnny Rocket Restaurant, the curve ....



Sementara tunggu food, the waiter bagi kertas & kaler pencils utk kaler-kaler... suka lah both of them... food datang pun.. dorang nak habiskan kaler-kaler dulu baru nak hadap the food... opkos i guna kuasa veto i soh dorang finished up skit-skit and makan...bestnya jadi adult, skali skala leh jadi hitler gitu...hehehehe...


Ni lah yg di order... lupa lah nama food ni... gambar yg atas skali kecil tu its hot dog ala-ala coney dog with onion rings.. yg pic bawah lak for the kids, chicken tender gitu and gambar memanjang tu chicken salad... dalam semua-semua tu , i loike the chicken salad but the hot dog not my taste sangat aaa ... menu kat sini specialty dorang adalah burger, ater tagline pun "the original burger"  tak kan kome nak oder begedil kannn... hehehehe... tapi ada gak pasta...i should have tried the pasta .. neway, price wise... reasonable gak aaa with its big portion....

Ni dessert for the kids sbb well behave throughout the shopping....

Of coz lah dorang suka kannn.. cer tengok senyuman memasing...manisss mcm dessert tu, kek ceklat & eskrem....ulfah punya lesung pipit dlm kan... suka tengok... Sapphire nye tak noticeable sangat...skali skala jer muncul ....

Ooohhh kat sini every hourly kot or every 2 hourly tak sure sangat... 2, 3 org waiters akan dance... it's their attraction gitu... tak lah i amik video time tu sbb memang tengah busy ngadap food kannnn.....

So, if you guys wanna give it a try, nak nak peminat burgers ... gi ler kat the curve...it's deretan kedai kat flea market tu...


Monday, December 16, 2013

... kursus ...



As salam...

Cerita kedai kopi... cerita kedai kopi... ooopsss ni cerita kursus aaa hehehehe.... overall kursus ni ok sangat..... ada speaker yg terbaeeekkk, ada yg so-so and ada yg hurmmmm....  yg terbaek is dari Dr Robiah Bt Kulop Hamzah.... 
Memang best lah penyampaian dia....rasa cam tak puas jer her session.... if only leh buat her session seharian, that would have been great...

annnndddd bila ke kursus wajib ler makan makan dan makan hehehehe....


Antara food yang i makan for the 2 days..... sedapppppppp sehingga menjilat jari slurpppp....

So, kuota untuk me ke kursus dah cukup...eh tak cukup... ada lagi 1 jam tak cukup.... hehehehe camno tu? 1 jam ok bukan 1 hari hurmmmmmmmmm.....halalkan ajer lah kot kannnnnnn.....lalalalalalala...



Wednesday, December 11, 2013

... tertewas dengan nafsu ku ...


As salam...

Tertewas dengan nafsu ku.... huhuhuhuhu... eh silap muahahahahaha....gelak syaitonnnn gak walopun tewas... apa kes kan.....

Sebenarnya konon dah tutup mata, telinga pasal BBW ni... tapi leh lak tetiba SH kata nak gi bookstore nak gi beli buku-buku travelling.... yes dia memanggggggg suka baca buku-buku travelling ni... ehhhh terus lah i pun cakap...skarang ni BBW sedang on... apalagi, dia terus cakap ok lah kita ke sana Sabtu ni......nafsu shopping ku terus mencanak alertttttt gitu hehehehehehehe....

Pagi sabtu kul 9 terus keluar dari rumah menghala ke MIECC.....

Syukur orang tak lah ramai sangat time tu...parking pun senang dapat.... ada lah dalam dua jam 'shopping'.... 1st i settlekan buku-buku Sapphire... dia dah besar so leh her pilih her own books... i jez pantau mana leh mana tak leh... by the time dia settle..yg lain pun settle.... so... please...take over jaga dia, mademoiselle lak nak shopping....

Dorang bawa Sapphire naik ke atas sebab ada bahagian playground.... biar dia enjoy herself kat situ... Baru me nak syiok shopping, SH tepon kata playground tu sejam 10 hengget so brapa lama me nak shopping.... i cakap sejam cukup ler.... orait....

Sebenarnya macam tak cukup sejam tu... tapi kalo dibiorkan lelama...lebih parah lak kaching kaching ku.... and ni lah antara hasilnya.....


Jumlah for books ni RM125 jer ok.... murah kan....... andddddd semalam tetiba jer SH cakap... cam nyesal tak beli buku-buku travel tu bebanyak... rasa cam nak repeat jer.... my hati is very berbungas aledi muahahahaha.... probably wiken ni nak repeat koootttttttt...lalalalalala....

Monday, December 9, 2013

... Homst Restaurant ...


As salam...

Again kisah lama.... 2, 3 weeks ago kot, we were around Taman Tun Dr Ismail, so SH ajak gi dinner di Homst Restaurant, that serves chinese muslim cuisine... 

This is part of the menu we ordered.... tom yam seafood, sotong goreng tepung, wet buttered chicken and baby kailan... tapi gambar sayurnya ngak ada sbb sayur landing lewat skit kat meja and we dah start makan hehehehe...


To me i enjoyed the food kecuali ayam butter... kalo amik yg kering i rasa would be better kot, better still kalo order buttered prawns .... but then yg lelain suka the chicken ... hurmmm, tekak memasing kannnnnnn..... Price wise, ekceli tak ingat dah rege nya sbb citer dah lama ... but i know it's reasonbale lah....


So, kalo nak cekidout... ni alamatnya yg kat TTDI... ekceli ada a few other cawangan, so uols jez click kat sini ye...  ...

No: 48, Persiaran Zaaba,
Taman Tun Dr Ismail,
60000 Kuala Lumpur

Sedap ke tak, give it a try and rate it yourself... well, like i say, tekak memasing kannnnnnn...

Friday, December 6, 2013

... Hamleys and BBW...


As salam....

I'm back in the ofis.... dgn semangat baru... iye lah tu... rasanya sama jer cuma rasa refresh skit jer sbb 2 hari out of the ofis lalalalala... then esok lak wiken so yabedabeduuuuuu... sehari jer kerja memang semangat lah sangat kannnnnnnnnnnn.....

Ni last wiken nye citer.... bukan ada janji apa-apa pun dgn Sapphire tapi after a looooonngg discussion between us, hubby and wifey, we decided why not we give Sapphire a treat coz she did  quite well for her finals kan...

So jom kita ke Hamleys, 1Utama .... wahhhh melangkah masuk ke Hamleys kami pun terus verangan konon cam masuk yg kat London punya lah walopun SA situ rata-rata orang melayu dgn cina khaaaan ... verangan is free maaaa..... hehehehehe

Suka lah this lil' bubble gummer ... sebenarnya bukan dia jer yg suka... kami sekeluarga suka ok :D  Dalam tu ada "Come & Play" kiosk... singgah-singgah tengok apa yang di demo by SA at the kiosk ... cam gambar bawah yg SA berbaju merah tengah demo tiup belon, lepas tiup dia offer ler soh beli and belon tu dia bagi ler kat sesapa kat situ.. ada lah promo2 dia tu....we tak dengar... dah tengok terus gi pusing-pusing layan diri lak.....
So, after almost sejam lebih pusing-pusing, belek-belek, sentuh-sentuh, testing-testing..... baru we bagitau Sapphire ... she can choose 2 items not exceeding a certain budget as a treat from us... hepi sakan mek ni ok ... hehehehehe...

And ni lah pilihan dia.....barbie toys....


Tengok ler tu muka excited budak yg sebenarnya dah tertidur dlm kete on the way balik rumah...excited punya pasal leh bangun tidor, basuh muka, main dulu sekejap sebelum masuk tidor semula hehehehehehe....

So if you guys wanna shop toys wiken ni, leh ler terjah Hamleys sambil2 feeling berada di kota London ... Tak pun... those yg minat buku... leh terjah ke....


Me still 50-50 nak pi ker tak....stok buku dah habis baca tapiiiiiii ikutkan nafsu nak beli, ikutkan akal nak jimat.....hurmmmm kita tunggu dan lihatttttt nanti..... nafsu vs akal sapa yang menang ngheheee...

Have a great wikenzzz uols..... and taking cares....


Thursday, December 5, 2013

... training ...


As salam...

Semalam and today, i takde kat opis... gi attend training/kursus ... nak cukupkan lagi 2.5 days lagi... habis 2 hari ni...nak cari lagi .5 hehehehehehe... mana ada .5 kan... harus gi 1 day nye training lagi ni....

* pics credit google * 

Kurang skit stress kerja and dapat gak menimba ilmu.....tapi ingat lari dari kirja ker... jap-jap orang tu tepon..jap jap orang ni tepon ... walhal kirja dah settlekan sebelum melesapkan diri..not only that tapi kan dah ada penggantiku kat opis tu... tak...nak gak double check dgn ahkak *geleng-geleng kepala*... sib baik laaaa ada tikanya tak der coverage hp tu so dapat gak ler ketenteraman 3, 4 jam .... yg peliknya bila kat opis tak ler ramai orang nak sibuk roger-roger... bila training... time tu laaaaaaaa ada jer yang roger-roger... isk isk isk... sajer jer kan hehehehehehe

Well, k lah....ni entri autopublish, so, in sha Allah ada time malam kang, i is jalan-jalan 'rumah' uols k.... taking care lovelies!


Tuesday, December 3, 2013

... hobi terbaruku ...



As salam....

Skarang ni musim hujan kan.... bestnya kalo leh cuti, dok rumah, tarik selimut zzzzzzzzzzz kannnnn.... tapi kan kalo dok rumah mana lahhh nak tarik selimut zzzzzzzzzzz bagai...mesti ada jer bendanya yang nak dibuat... nak nak skarang ni cuti sekolah..lagi ler macam-macam nak dikejekan....

Orait, orait... meh tengok hobbit 'hobi' terbaruku...Hobby lah sangat kan... bling bling ku ini... koleksi gitu... ala-ala pandora tapi bukan pandora...Pandorot jer hahahahahhaha....  Opismate yg empunya bisness...i bukan apa, nak tolong kengkawan maju berbisness kannn hehehehe...hanyalah alasan semata-mata, sila jangan percaya sbb kegatalan utk membeli adalah sangat meluap luap macam lava volcano...


Cantik tak?  sila jawab ~ macam cantik jer, macam gorjes jer ~ hehehehe *abaikan lah kemontokkan tanganku itu*  Ekceli i cuma beli 1 utas jer rantai ... the charms i beli extra skit... leh main tukar-tukar ikut kaler baju.... i sangat-sangat suka....i nak belikan for my girls tapi dorang tak mo.... sorang jer nak....

Cik Bedah ni jer yg beriya nak...so i belikan 1 utas rantai yg her size...charms share-share jer wif me...


So, now dah bling bling ler tangan w'ouls..... i loike... tak yah pi jengah kat pandora sebab weouls dah ada pandorot ni hehehehehehe.....