Friday, August 30, 2013

... cuti, sekolah, merdeka & birthday ...


As salam...

Today me ...
* credit mr google *

atau nama glamernya "CUTIIIIII " hehehehehehe...

Reason utama cuti sbb dapat surat dari bakal sekolah rendah Sapphire for us*parents* to go and do the final registration... 

Dan kebetulan lak, tadika Sapphire buat sambutan Hari Merdeka today.... cantekkk sangat lah sebab Sapphire kan "Merdeka Baby" so me pun order kek for her to have a pre-birthday celebration wif her friends today....

Ni aktiviti semalam.... buat party packs untuk 70 org pelajar sesi pagi tadika Sapphire.... 
Syukur dapat settle semalam awal... Sapphire tu nampak rajin menolong kan.... rasanya dlm 70 packs tu, adalah takat 40+ packs dia tolong...lebihnya tu dia main jer lebih hehehehehe.... 

So, pada 31hb Ogos, bila Malaysia menyambut kemerdekaan yg ke 56... Sapphire menyambut harilahirnya yang ke 6.... 

Insya Allah hari isnin, kita jumpa lagi... and ahkak kalo rajin wif stories of her birthday celebration kat tadika :)

Take care, selamat berwiken and selamat menyambut hari kemerdekaan.... Proud To Be A Malaysia :)


Wednesday, August 28, 2013

... notty lil' girl ...


As salam

Last week kan i mentioned pasal 1 gambar raya yg funny... This is the one lah.... see my notty lil' girl .... hehehehehehehehehehe tiap kali tgk this pic mesti i gelak....


Ekceli masa ni my BIL testing posing so that wifey dia leh betulkan adjustment amenda ntah wif the camera.... and kebetulan SH nak try amik pic wif his hp... bila wife BIL ckp ready one two three.... zapppp si Sapphire buat posing ni menyakat uncle & aunty dia... sib baik SH dpt capture tis moment... memang gelak besar w'ouls ok hehehehehehehe.....

Ok lah have a lovely wednesday uols.... take care ya ....

Tuesday, August 27, 2013

... from aussie with love ...



As salam....

What's up mate? Hehehehehe... masa raya ritu kan masa sis cam from penang... dia bawa lah ole-ole from aussie with love.... dia gi berholiday and beli souvenir utk sista dia ni ghehehehe....


I dapat tea towel & FM, aqua dpt pen & key chain, SH dpt TShirt and the girls sorang satu beg... alhamdulillah rezki....

Bila lak i nak merasa pegi sana lak kan....hurrmm...... insya Allah one day....

Jom ke aussie hehehehehhehehe....

Monday, August 26, 2013

... raya ooooo raya ....

As salam....

Lama sungguh tak berblog.... agak busy lah nowadays sampai tak sempat nak menjengah...kkdg buka jer jap tapi tetap tak leh buat apa2....harap maklum and harap maaf....  

Ok simple entri.... citer raya lum habis.... ke dah nak abis? hehehehhehe apa-apa je lah labu..... ok ni my 1st tetamu ke rumah i... rasanya on 17 ogos kot... famili my sis and my kezen.... ni sepupu sepapat Sapphire leh nie.... dihidangkan nasi putih wif lauk sempoi2 jer.... tu lah datang unannoucekan.... sib baik tak jamu kuih raya semata....



Ni lak majlis doa selamat, tahlil cum open house my bro....insya Allah dia akan pergi mengerjakan haji next month .... So, dia buat semuanya sekali at one go....


Seronok tul masa ni sbb dapat jumpa sanak saudara.... ada lagi open houses that i went... tapi nan ado pics sbb malas nak bergambar, lebih baik sembang-sembang and makan makan hehehehehhehe....

Ok lah till then.... insya Allah slow and steady i will catch up wif uols k.... Take care darls....






Friday, August 16, 2013

... kisah raya ...


As salam...

Al kisah raya di kampung SH.... biasalah pagi raya lepas solat raya harus salam-salaman and amik pics kan... so for info...setiap kali bila balik kampung SH, camera i akan disimpan sebab my biras ni memang profession dia photographer and my BIL pun lebih kurang sama gak... dua2 memang professional photographer.....

Malu ler i yg amatur ni nak amik gambar kannnn...camera i simpan kat kl tak yah bawa balik kampung ler....harapkan kamera dia and hp je hehehehe... see dah set up utk nak posing.... nampak tak kamera tu siap ada tripod bagai....


TETAPI  masalahnya adalah nak dapatkan gambar yg dah siap adalah sangat lamaaaaa ok ... kkdg sebulan lebih baru dapat hasilnya .... so kiranya halal ler 1 gambar di atas tu je hahahahahha... tu pun dari camera hp cap ayam i ni.... ada lagi satu gambar dari camera hp SH... tapi lupa nak download pic tu.... tunggu next week ye ... Gambar sangat funny.... i think i will buat WW nye entri with that pic....

Tema tahun ni adalah caca marba... ikut suka ler korang nak kaler apa..me and girls kaler ala-ala putih, purplish pinkish peach gitu, Aqua peach and SH brownish ...see caca marba tak...next year kita sedondon semula ok....

Lepas bergambar tak sampai setengah jam ... dah sampai kumpulan raya yg pertama... memasing stop amik posisi kat dapur....Kamera ke mana, posing ke mana... semua bersilat di dapur sampai lah ke malam.....1st day rumah SH memang agak busy....

2nd day we went raya rumah relatives....raya sampai ke malam... pics mostly kat hp SH *kalo ader ler*... hp ahkak dah buat hal ... rasanya bateri dia dah nak kong kot... kena tukar bateri lah... iyelah hp kurang pintar yg dah berusia kannnn....bajet lum ada utk hp baru.... 

3rd day dah bertolak balik ke KL....  tu je lah kot alkisah beraya 1-3rd day.... mood nak citer elek sebenarnya ni... tapi nak upkan gak 1 entri today....

Smoga by next week mood i kembali semula.... ok lah till then...take care ok....selamat beropen house this weekend....


Thursday, August 15, 2013

... i'm back tapi ....

As salam....

I'm back at work tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiii......


*credit  sir google *


mood i still bercuti lalalalalalala .... hari ni BW je lah ye.... citer2 raya, peram dulu sebab kena tunggu mood blogging mariiiiiiiii.....








Tuesday, August 6, 2013

... preparation done ...


As salam....

Semalam i dah start gantung kuali...SH lak tingin nak eat kat Chicken Rice Shop.... so, lepas ofis, terus lah terjah GE Mall and syukur sempat menempah satu meja di situ....

Order the food and tunggu azan and ngap ler....Alhamdulillah, kenyang...

Esok dah nak balik kampung...YES!  Preparation done... fingers crossed :D

Dua-dua kete dah service, dah tukar tayar, ekon pun dah servis ....



Sib baik 1 je yg tukar tayar... kalo dak lagi parah lah kan.... yang lagi satu tu awal tahun baru jer tukar :)


Duit raya pun dah selamat tukar and selamat dah masuk dalam sampul...


Tahun ni tak banyak sangat tukar sebab balik kampung SH...Dalam famili SH sendiri, anak-anak i je lah cucu mereka... yg BIL lum lagi, masih mood hanimun kot... sepupu sepapat SH pulak, tahun ni masing-masing balik rumah mertua... mana yang ada jer lah kot nanti leh jumpa....Tapi kalo balik kampung i...iskkkkk agak parahhhhh hehehehehehehe....

Dengan ini diumumkan jugalah blog ini pun akan bercuti raya sehingga tuan dia pulang ke pangkal jalan rumah or sehingga tuan dia datang balik mood nak start entry hehehehehehe....I cuti dari esok hingga hari rabu depan....khamis dah start keje tapi mood i tu lum tentu start pada hari khamis tu gak hehehehehhe...

Till then....

SELAMAT MENYAMBUT AIDILFITRI
MAAF ZAHIR BATIN
JAGA DIRI BAIK-BAIK DAN INGAT PADA YANG TERSAYANG...

Monday, August 5, 2013

... bertukar jadi wajah Dato' CT ...


As salam....

Macam tau-tau jer kan baru dapat gaji....compact powder punnnn habis... malas tul nak gi shopping complex semata nak beli compact kan.... so singgah Guardian... senang....

Tak kisah ler bedak brand apa, asal ada... tup tup tup...nak give this one a try... agak-agak, wajahku leh bertukar jadi wajah Dato' CT tak??? lalalallalala....dah PAID ok bukan amik free *wink*... jom buka and see....


Impressive gak packaging dia ek....  


Kalo serasi wif me...leh continue je pakai bedak ni.... ok lah leh melawa raya ni hehehehehehehe....

Enjoy your monday.... yeahhh esok last keje then cotiiiiii..... balik kampung ooooo balik kampung hati giranggggg....

Friday, August 2, 2013

... salam aidilfitri ...


As salam....

Rasanya ada yang akan start cuti minggu depan kan....So, ahkak nak amik kesempatan ini untuk mengucapkan .....


Mohon maaf di atas segala salah silap ku.... kot2 ada terkasar bahsa, tersinggung perasaan semasa i buat entry or komen kat uols.... kalo yg dah berjumpa tu, mohon maaf andai ada perbuatan yg menyentuh/mengyinggung perasaan uols ... halalkan segala pemberian dan ilmu yang uols beri .... halalkan juga makan dan minum ye....

Those yg nak travel balik kampung... berhati-hati dijalanraya ye... takmo drive laju2.... ingat pada yg tersayang... bior lambat asal selamat ye....

Take care and have fun bersama famili tercinta :D ...



... resepi sempoi ku ...

As salam...

Semalam ada sorang dua yang bertanyakan resepi dan cara tumis darat tu... meh nak share resepi sempoi ku .... perlu diingatkan akak ni tak pandai masak sangat... semuanya letak sesuka hati...main agak2 jer * reason utama akak jarang share resepi hehehehe*... sebab tu tak de letak the exact quantity of the ingredients ... pandai2 uols lah ye nak agak ye hehehehe...



Bahan-Bahan A:
  • Beberapa keping isi ikan masin kurau yang di rendam sekejap. (ikan talang lagi power)
  • Beberapa ulas bawang kecil  *
  • Beberapa ulas bawang putih  *
  • kedua bahan* ni di tumbuk lumat
  • keping asam keping
  • terung bulat dipotong empat (boleh diletak nenas juga) 
  • Cili hijau
  • ubi kentang dipotong empat
  • Santan
  • Rempah kari ikan kering
  • Sedikit air

Bahan-bahan B (untuk menumis)
  • Beberapa ulas bawang kecil  *
  • Beberapa ulas bawang putih  *
  • Hiris bahan * di atas
  • Halba ~ akak tak letak sbb tak suka :)
  • Daun kari
Cara nya :

Potong ikan masin dalam saiz sederhana dan rendam seketika untuk mengurangkan rasa masin

Di dalam periuk,  masukkan terung, ubi, dan air biarkan masak sehingga terung & ubi menjadi lembut.

Masukkan ikan masin, cili hijau, asam keping, santan berserta dengan serbuk kari sehingga rempah kari masak. *agak-agak lah kepekatan yg dikehendaki*

Sementara menunggu ikan masin itu masak, di dalam kuali yg berasingan, panaskan minyak dan kemudian tumiskan bawang merah, bawang putih, daun kari dan halba.  Tumis sehingga bawang agak kekuningan.

Selepas bawang berubah warna kekuningan,curahkan kesemua bahan2 yang ditumis bersama2 minyak masuk ke dalam periuk berisi kari tadi.

Kacau seketika dan bolehlah ditambah garam JIKA perlu.  Dinasihatkan supaya rasa terlebih dahulu sebab ikan masin kita td sudah masin.

Bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama nasi putih panas-panas dan sambal belacan.

Boleh dimakan sehingga menjilat jari tanpa menoleh kiri kanan dah hehehehehehehe.....

Ok... selamat mencuba ye...


* petang nanti ada a short entri ;)




Thursday, August 1, 2013

... sehingga menjilat jari ...


As salam...

Bebaru ni my ofismate bagi kat i rempah ni.... 


Pucuk dicita ulam mendatanglah kiranya ni.... Kebetulan earlier i dah pesan kat opismate i yg ke Sabah, minta belikan i ikan talang masin.. walopun tak dapat ikan talang, tapi dapat ikan kurau...takpe...i redha.. 

Memang dah lama ngidam nak makan kari ikan kering tumis darat ni.... Apalagi...balik rumah kelentang kelentong bersilat kat dapur ler...dapat lah i masak idaman kalbu i ni.....



Walopun bagi tekak ku masakan air tangan bonda ku jauuuhhh lagi sedap dari ku tapi  bila  tengok familiku makan sehingga menjilat jari, puas hati gak ler hati ku ni hehehehehehe....