Wednesday, July 31, 2013

... cik bed ...


As salam....

Cik Bed in da house.....



See ghopa dah macam cik bedah kan... aishhhh ada-ada jer si kecik ni.... baru dapat kasut baru... ibu dia yang nak beli tapi tak terbeli, anak nye lak yg dapat.... 

Di pow nye si ayah sepasang kasut tinggi dgn janji manismu nak dipakai di dalam rumah jer... kita tunggu dan lihat hurmmmm....


Tak padan dengan kecik dah nak pakai kasut tinggi.... girls will be girls kan tapi kita as parents tetap kena guide, praise, tegur or larang apa-apa yg patut....

Have a lovely lovely day uolsss...


Tuesday, July 30, 2013

... mood belum mariii...

As salam... Lupa lak nak bawa cable nak download gambar-gambar...
* gambar credit google *

Tak best kan citer tak bergambar...so kita tunggu esok jer lah ye...

Mood today ok cuma ada malas skit hehehehehe... mood raya lum mariiiii lagi, nak nak mood shopping pun lum... uols dah habis shopping... me dah ekceli dah habis, tapi ni nak kena beli kasut.


Bukan kasut raya pun, kasut kat opis ni dah nazak dah, about time bertukar.  

* gambar credit google *

Dari rumah me berselipar jer, sampai opis baru pakai heels... ada pun 3 pasang jer, hitam, beige and brown... senang match baju apa2 kan...yg nazak tu kaler hitam..bila lahhhh nak gi shopping kan...mood tu pun bila lahhh mau mariiiii...

Ok lah.. take care ya uols....


Monday, July 29, 2013

... handbag raya ...


As salam...

Morning.... amacam semua orang, ok?   I is letih today...sampai from JB kul 1 pagi, bertolak agak lewat plus singgah 3 tempat ... walopun penat tapi syiok sebab dapat spend time dengan anakku :D  tapppiiii tetap tak cukup korum sbb Emerald tak ikut... Citer JB nanti lah iye... ekceli takde citer pun sbb malas tahap gaban nak amik-amik pics kali ni...


Neway... meh tengok handbag baru ku... handbag raya kah?



Cantik tak?  better cakap cantik sbb Sapphire kata tersangattttttt lah cantik and katanya "favourite i ni" ... and transformasi pun berlaku.....tad ta daaaaaaaaaaaaaaa....



hahahhahahahha bukan handbag lah .... tu my fren dapat as hamper, asalnya dlm tu ada kuih muih....kuih2 tu dia amik and then dia bagi kat i bag ni soh bagi Sapphire... leh buat main katanya... and memang pun dibuat main... hehehehehehe...

Agak-agak kan kalo tak di buat main dek Sapphire kan... what should i use it for, huh?  Any ideas????


Friday, July 26, 2013

... dalam perjalanan ...


As salam...

By the time entry ni keluar saya dah on the way ke JB....bertolak lewat dalam kul 9 tadi nie.... 

* gambar credit google *

Dah lama rasanya tak ke JB... nak gi jumpa Agate.... slalu dia yang balik KL naik bas, skali skala kita lak gi jengah dia nun di selatan tanah air :D.... Semoga selamat perjalanan pergi dan pulang kami sekeluarga, amin.....

Take care and have a greeeaaaat weekend!


Thursday, July 25, 2013

... my 1st kad raya ...


As salam....

Look at her cheeky face.... camne nak marah....hurrrmmmm.....

Semalam dah settle belajar, time for her to sleep.... i soh cepat-cepat kemas sbb nak sleep... dia dokkkkk lah menulis lagi... masa tu i dah tak dok mengadap dia coz nak start lipat kain baju .... i tengok ntah amenda lah dia dok tulis.... Mulalah my blood nak go upstairs .... I siap cakap kat dia... ten minutes dia tak siap kemas, i will not let her sleep at all..... *kijam kan, cakap jer...kang sampai ten minutes, i extend lagi ten minutes hehehehehe*.... but it works coz i tengok laju jer dia buat ntah apa lah..... tup tup tup dia bangun, kemas her meja and before dia masuk bilik, she gave me this.....


Camne nak marah.... alahai... buat kad raya for me.... terus hati berbunga-bunga hahahahahahaha... my 1st kad raya this year :D  She said that tak sempat dia nak deko-deko kad tu sbb ibu soh cepat .... tapi hati ibu dah cukup berbunga-bunga nak oiiii walopun hanyalah sekeping kertas cenggini :D

Kids kan, sumtimes they can really take you by surprise with just a simple gesture :D


# yahooooo saya coti harini... nak settlekan a few errands... insya Allah aktiviti BW akan dijalankan malam nanti yer.  selamat bekerjaaa......


Wednesday, July 24, 2013

... banyak lagi ...


As salam....

Jom cuti jom.....

Jengah balance cuti ku, yabedabeduuuu banyak lagi .... apalagi jom cuti jommmmm :D  Cuti raya lum apply... tapi rasanya nak bercuti lah esok lusa.....cuti banyak kannnn...Uols cuti raya nanti brapa hari?

Ok lah .... selamat bekerja & berangan utk bercutiii....

Tuesday, July 23, 2013

... doyan ooooohhh doyannnnn ....


As salam...

Kejadian memula 2nd day posa kot ni.... Sapphire ngidam nak doyannnn... doyan ooohhh doyannnn..... Beli gak ler untuk dia....minta kakak penjual tu kopek siap2 masukkan dlm tupperware....


Balik rumah simpan dlm fridge.....Dah settle berbuka nasi ... ke terawih dulu, balik baru i bagi green lite untuk makan... gamaknya Sapphire terawih pun xkusyuk kan terkenangkan doyan dia tu hahahahahhaha.... apalagi jom makan...Sampai terpejam matalah dia nak menikmati durian dia tu.....



Sedap tul dia makan tu.... tak caya see ...


Sehingga menjilat jari gitu.... hehehehehehhehehe...

Dah dah.... jom kita kirja....have a lovely tuesday uols.....


Monday, July 22, 2013

... last shopping ...


As salam...

How's your wiken?   Sure happening kan spend time wif famili... Gi shopping for raya tak?  My last shopping spree *last lah konon* masa 1st week posa tu, hari Sabtu selepas aktiviti makan-makan tu.... 

Shopping barang anak-anak jer pun... Nak belikan seluar masing-masing....tengok Sapphire tu, konon posing maut lah tu... skarang ni agak susah nak dapat posing yang elok2 dari dia... ada jer posing ntah apa-apa dari dia ....

Beli seluar kat JJ jer pun... AEON... sedap lagi sebut JJ kan hehehhehe...  Baju raya insya Allah dah settle.... I start membeli untuk dorang dari awal tahun lagi...iyelah anak 4 orang kan... kalo nak beli sekaligus, parah gak ler so, beli skit-skit, simpan..... selalunya seluarlah yang paling last beli.... 

Sepanjang Ramadahn, wiken tu jer lah yang rasanya yang the whole members ada... then tunggu dekat-dekat nak raya... like i say lah... anak-anak dah dok asrama ni camni lah kekdahnya... timing togeder agak sukar nak dapat kecuali in December kot... 

Kiranya, wiken tu last shopping barangan yang penting lah..... lepas ni kalau shopping pun, untuk tambah skit-skit... biasalah kan ibu-ibu ni.... pantanggggg nampak yang bekenan, terus terpikir nak membeli untuk anak-anak... untuk diri sendiri leh lagi dipejamkan mata sebelah hehehehehehe...

Ok then... selamat bekerja and takmo malas-malas k :D....


Friday, July 19, 2013

... ceramah ...


As salam....

Gambaq kat atas tu bukan nak tunjuk pesen tudung ya hehehehehehehe....Sebenaqnya salah satu sesi ceramah yg i attend...Kompeni i keje ada ada perubahan positive lah pada Ramadhan tahun ni... boleh dikatakan 3, 4 kali seminggu dah diaturkan jadual ceramah pelbagai topik kat opis ni...Dari kul 1-1.30 then sambung solat berjemaah kat surau lak...ada kesempatan i join.... iyelah bila big boss tak dak boleh leh lah join in... Jangan pikiaq kaum adam tak dak naa... ada tapi depa dok kat side sebelah kiri.... 

Kalo perasan kan slide tu ada gambaq rokok... ustaz tu dok citer keburukan merokok... and salah satu point yg i ingat sangat sangat sangat is " Bila nak start hisap rokok, tak dak pun yg baca 'bismillah' dan bila dah habis merokok, punnnn tak dak yang cakap 'alhamdulillah' " .... lawak tapi benar kan...

Ok lah uols... moh kita sama-sama tingkatkan amalan ibadah di bulan Ramadhan ni.... have a great weekend and say 'no' to merokok hehehehhehehe....



Thursday, July 18, 2013

... to eat is to love ...


As salam....

Ku ke udara lagiiii... bersama mu kembali *lirik lagu lama ni*  Rindu sungguh kat uols semua tau...  ok takmo intro panjang lebaq, jom kita tengok citer basi... Basi-basi pun memang ahkak kena up aaaa citer ni... ater blog ni lebih kurang journal hidupku kannn... Kejadian pada last friday, 3rd day of Ramadhan...

To Eat Is To Love.... amboi kemain... dah macam tajuk filem omputeh kan.  Ekceli we gi berbuka kat Ben's KLCC... tu tagline dia " To Eat Is To Love " ...nampak tak kat belakang tu...

Ordered 3 main dish, makan share-share sbb to me portionnya agak banyak....., 1) Pasta Seafood Spinach, 2) Nacho Libre and 3) Beef Bolognese.  Air lak : a) Caramel Milkshake, b) Vanilla Milkshake and c) Asam Refresher...

My fav is the Nacho Libre and pasta seafood tu, bolognese dia plak biasa jer... and i love my Asam Refresher... and ohhhh...dapat complimentary air sirap selasih *very ol' skol gitu kan* plus kurma... i prasan it's only meant for muslim utk berbuka posa...Total damage :  RM110 gitu...

and reason being pi makan situ was to celebrate birthday ahkak yg ke sweet 17++  gitu hehehehehe...


Hahahahaha perasan kan.... it was my 44th birthday... syukur alhamdulillah dapat ku meneruskan lagi hidupku ini disamping orang-orang yang tersayang....

Ok lah... dah panjang lebaq dah citer ni...till kita ketemu lagi... take care!




Thursday, July 11, 2013

... Restoran AlAndalus ....


As salam ...

Al kisah hari ahad lepas rasanya ni... 1st time tried arab food kat Al Andalus Restauran, Jalan Delima, KL dekat gak ler dengan spital Prince Court tu.... kat situ banyak tau factory outlets utk ceklat... 


Interiornya  seangkatan lah dengan restoran-restoran arab lain..... leh choose nak dine luar wif fresh air fresh lah sangat kann leh and dok dlm ekon pun boleh.....


Food yang diorder :  Ciken mandy ~ SH nye but he still said SABA tetap terbaek kat tekak dia...i tak try pun... I lak share wif Sapphire : Mixed Grill, ada lamb & chicken which came wif the rotis ... tekak i sedap, licin plate i tau ... i buat ala-ala kebab gitu... stuff kan the meat, carrot, garlic sos kot and cili sos ke dalam roti tu and ngap.... Minum Teh O yg dalam teko jer *gambar ... sbb Sapphire n SH tak suka sangat mint mint bagai... Total cost RM50 lebih... ok lah kan....


So if sesapa nak gi cuba berbuka leh jer roger2... tapiiiiiiii i tak sure lah keadaan surau dia camne, in fact tak prasan lah kat mana surau nye huhuhuhu coz masa i pegi tu around 3pm, dah siap2 solat kat rumah... so bab surau i tak leh nak komen lah....


So, if nak try, sila roger2 buat tempahan dulu and ingat  ye, lain org lain standard citarasa tekak nya ye hehehehehehehhe...

Ok lah have a lovely day....


Wednesday, July 10, 2013

... Ramadhan ...

As salam.... Agak sibuk skarang ni.... Rasa cam ada masalah skit lah dgn blog i ni, or mungkin kompeni i ni nak block blog.... cam problem bila nak masuk ke blog...semalam berkali2 dok lah tekan publish, xdenya publish apa2...ntah ler kan... dah dah cukup lah tu berceloteh...posa2 ni kurangkan skit pokpekpokpek hehehehehehe...........

* pics credit google *

AHLAN WASAHLAN YA RAMADHAN
Selamat Berpuasa & Beribadah.
Moga Ramadhan tahun ini lebih bermakna dari yang sebelumnya, insya Allah...

Friday, July 5, 2013

... kami dah raya ...


As salam...

See geng opisku nie.... Posa pun belum start kami dah raya hehehehehehehe.... aktiviti bekfas pagi tadi... Nasi impit & kuah kacang..... mabeles...syukran syukran...kenyang :)


Sambal pecal @ kuah kacang tu masak kat opis... letak dlm periuk nasi tu, tambah air & masak seketika...settle.... jangan hairan ye kat opis i ada periuk nasi sebab memang kami selalu berpotluck...memasing bawa lauk, nasi masak kat opis.....stok beras, sardin, kicap, cili padi, budu, garam pun ada ha kat pantry ni hehehehehe... macam kat rumah kan :D  best kan opis i...opismate i pun memang terbaek aaaaa.... hehehehehehe....

Sambal pecal ni, me order 4 bungkus.. My bonda, sis & SIL dah kirim sorang sebungkus..  Last year time raya dorang dah rasa...sedap and senang sediakan....


Amik periuk, masukkan sambal pecal and tambah air ikut kepekatan mana kita nak and masak sampai mendidih...Settle leh terus ngap....  Plan simpan untuk raya tapi takut tak sempat nak raya dah settle.... and another reason beli awal sebab opismate i yang jual ni tunggu hari jer nak bersalin....so better beli awalkan....lagipun expiry date bulan 10.... ok ler tu....

Ok then, enjoy your wiken and take care.....


Thursday, July 4, 2013

... Thoughtful Thursday ...


As salam....

Jom layan quotes that is worth some thoughts...








* credit frm google*


Renung-renung kan lah......

Wednesday, July 3, 2013

... scooter idaman ...


As salam...

Setelah sekian lama dia meminta, at last dimakbulkan.... rasanya dah almost setahun gak ler dia minta...tapi i put a firm no, not yet.....


Baru jer beli scooter idaman Sapphire ni last Ahad lepas, RM45 .... ni malam tu juga, sampai rumah, lepas mandi salin baju terus nak menerai main dlm rumah... I bagi green lite main for 30 minutes jer... Nanti wiken ni, insya Allah leh bawa dia main kat playground mana-mana....

Reason i cakap no dolu tu, sebab i rasa dia lum boleh faham my instructions.... Now dah besar skit, leh paham so senang ler skit nak ajar dia main scooter ni... Plus now pun dia faham when i say "Once you finish homework, then you can play"... senang kan... Kalo beli masa kecik2 dolu ... uishhh mau ibu dia puting beliung berangin sbb confirm dia tak faham my instructions and nanti dia merengek-rengek asyik nak main jer kannnnn....

I ni memang ibu yang tegas ok... Nampak jer cam lembut perasan sendiri tapi sebenarnya i am very strict with my kids.... dorang takutkan i dari SH tau... nak nak kalo i dah panggil nama penuh siap ber-bin or binti, tak tentu arah dorang rasa hehehehhehe... tapi i tak suka membebel.... it's a no no to me... memang susah ler nak dengar i berleter kat dorang.. So, bila i cakap sekali dua, confirm dorang akan terus settlekan... Rotan?  Yes dorang dah pernah kena... tapi i rotan kat tangan jer and after 3 warnings....The 4th time u repeat the same mistake, i akan panggil dorang, minta tangan dorang and zap sekali rotan.... and all four of my kids dah pernah kena rotan sorang sekali seumur hidup dorang.... sampailah ke hari ni, takde pun sorang kena the 2nd rotan, masing-masing takat 3rd warning jer hehehehhehe .....ehhhh dah melalut lak citer nie...oooppsss....

Dah dah.... gi buat keje.... take care and have fun today....


Tuesday, July 2, 2013

... from lumut wif love ...


As salam...

Last friday, SH gi outstation ke Lumut... balik hari je pun.  Memandang jumaat tu ada Board Meeting, i tak leh ler ponteng keje kan.... kalo dak mau i folo then terus jer berwiken kat Pulau Pangkor kannnn... boleh bercanda ditepian pantai gitu...fuh bestttt oooooo.... dah dah dah dah...udah udah ler tu berangan .... realitinya ahkak tak folo huhuhuhu..... tapi opkos ada pesanan penaja kannnn..... tad tadaaaa....


From Lumut wif love hehehehe : ikan kering, ikan bilis and udang kering and  snek2 berasaskan sutun :)  apa-apa yang bersotong adalah fav SH dengan Sapphire....me kureng skit ... berebut lah dua beranak tu nak makan ok hehehehhehe... tapi yang ni Sapphire konker sensorang...2 bungkus dia sorang habiskan sebab SH kata yg snek panjang tu cam tak kena dgn tekak dia.....

Aiiishhhh buruk laku makan cenggitu, hilang keayuan anak dara ku hehehehehehe....nampak cam banyak je kan snack tu tapi sebenornya skit jer ... bungkusannya panjang and besor, sedangkan the snek, sekeping tu jer... kalo di potong2 takat suku tupperware kecil dapatlah....

Alrite....take care ouls.... enjoy your work....


Monday, July 1, 2013

... potluck ...


As salam...




Belum apa-apa lagi, dah baca doa makan.... apa cer.... My opis *floor i jer* buat potluck....


 Food kat atas tu tak complete tapi dah malas nak snap pics.... menu for today : nasi lemak, mee kari, roti jala, kuah durian, kari, spagetti goreng, mee goreng, rendang ayam, rendang daging, nasi kerabu, karipap, popia basah, kuih koci, kek karot & coklat, anggur, kastard jagung, apam polkadot, kuih badak and a few more.... banyak kannnnn... Amik ko, makan sampai ke malam rasanya ni hehehehehehe..... 

Tugas i lak hanyalah bawa pinggan, cawan, sudu & garfu disposable tu and also bawakan bekas utk buat air.... sap sap soi.....senangkan.... tapi malu lak rasanya tak bawa apa2...so semalam, me jez buat desert kastard jagung, senang citer.... 

Ada sorang boss plak nak blanja pizza tapi we soh postpone utk esok je sbb food terover-over rasanya.... staff floor i ni dalam 30 orang tapi food mak aihhhh.... takpe sesapa yg singgah floor ni, memang langkah kanan aaaaa.....

So, ada sesapa tak yg nak datang jumpa i lunch ni....meh jemput makan skali aaaaa :D ok till then, me nak gi sambung makan lalalalalalalala.......