Friday, May 31, 2013

... apa yang ahkak dapat ...


As salam....

Bekfas makan kuih keria...
Orang berholiday tapi ahkak yg merasa...

Hahahahahha, sempoi kan pantun 2 kerat ahkak ni.... see naper i cakap gitu....Tengoklah apa yang ahkak dapat dari opismate ahkak yg gi holiday sana sini sinun :D ....

Dari my fwenz yg ke Vietnam,
coaster @ lapik gelas

and 2 pepel purse yg comels...


Dari my fwen yg ke Jepun... hand towel & coklat pedas *memang ada rasa2 pedas*...katanya ada wasabi dalam tu....and she said it's halal *according to her fwen yg stay ke Jepun*....


And oso from my fwen yg ke Bali, body spray & shower gel yg semerbak mewangi......

Tak ke i merasa namanya tu lalalalalalalalalala.... Alhamdulillah...and thx dearies...Ahkak sukaaaaaaaaaa sangat......

Jap je nak masuk bulan Jun dah kan......ok then...Enjoy your wikenz and take care!!!!


Thursday, May 30, 2013

... trick art museum ...


As salam....

Today me start kirja dah, habis sudah cuti sekolah ku...bestnya pada mereka-mereka yg masih bercuti kann.......ok malas nak celoteh lelama...meh layan pics...ini entry banyak pics ok harap bersabar ye *wink*...jom jom tengok destinasi sebenarku sebelum aktiviti memanah tu *lokasi sama, sebelah menyebelah jer pun hehehehe* ....

Trick Art Museum di ICity, Shah Alam....



Mirror, mirror on the wall, who is fairest of them all...me or my image??? hehehehe...


One pic tapi macam2 pose leh buat...


One of my favourite pics....lariiiiiiikkkkkk.....



My lil' matador girl....


Wah, nak panjat Everest lak ni....



Caught red handed by the eagle....tak sempat amik telur dia .....



Semuanya ini di ICity.....



Ekceli banyyyyyaaakkkk lagi gambar-gambar yang diambil.....


Tak terupload lah kat sini.....memang best... and if pandai cari angle, memang gambar gempak aaa nampak real....

So, if sesapa nak gi, it's kat ICity, Shah Alam....entrance fee RM5per adult...child tak sure tapi hari isnin tu Sapphire masuk free .... Sila beli tiket kat kaunter tiket yg ada kat situ jer sebelum masuk kedalam.. I reached there dalam kul 11 pagi tak lah ramai orang plus ample parking .... 

Lepas puas berposing, baru we went memanah tak gi snow world sbb takut ler kan, panas-panas, masuk sejuk...kang Aqua demam kang, dah ler tengah exam...so lebih baik tak yah...next time jer.... tu je lah aktiviti isnin w'ouls tu.... a short but exciting outing....

Alright then, have a lovely thursday uols.... take care!


Wednesday, May 29, 2013

... memanah ...

As salam...

Sabda Rasulullah SAW, maksudnya: “Kamu harus belajar memanah kerana memanah itu termasuk sebaik-baik permainanmu.” (Riwayat Bazzar, dan Thabarani)

Melayan anak-anak mencuba memanah...1st timer semua ni....sorang RM10 utk 10 ke 12 arrow...tak ingat lak....

Agate *yg tengah* tu guna bow untuk left handers sbb dia memang kidal... tu yang lain skit arah dia pegang bow....Aqua and Emerald sama....keputusan sasaran.....hahahahah xyah citer aaaa, berterabur.... 1st timer lah katakannnn... yg keluar tak sampai sasaran pun ada hahahahahaha....see...


Me and Sapphire jadi pemerhati jer... Dorang main 1 round jer...tak nak continue sbb katanya rasa lenguh gak tangan tu...tak biasa kan, 1st trial....insya Allah ada rezki, keluar jenjalan ada ni, leh lah try lagi.... best gak tengok dorang memanah tu.... 

Sebenarnya we ajak Aqua keluar jap from asrama...release stress exam...lepas spend time 4-5 jam wif us, we send him back to asrama...dia lum cuti lagi...mid june baru habis exam......

Alright...esok kita sambung k....take care uols....

Tuesday, May 28, 2013

... birthday ...


As salam....

Last Saturday me went to rumah my kezen.... birthday anaknya Adele & Adhara, tarikh berbeza a few days tapi celebrate sekali ...I went dah lewat pun...after Sapphire's art class.... acara potong kek dah settle masa we sampai...kek pun dah tinggal separuh....

Tu lah Adele & Adhara...Adele is 5 and Adhara is 3 but she is soooooooo petite kan... nampak cam 2 jer.... Theme nya "Rapunzel" tapi Adele pakai baju Snow White hurrrmmm???... Adhara lagi lah...my kezen cakap, kejap jer pakai custom...sempat lah amik gambar potong kek lepas tu dah ngamuk2 soh tukar baju...hehehehehe....

Tu je pics yg i amik.... bukti we went *ihiks*.... selain nye lebih baik i simpan camera/hp, dok sembang2, makan2 lagi best...lama tak kumpul jumpa sedara mara gitu lah jadiknya...

Have a lovely tuesday.....i still bercotiii yipeeee!!!


Monday, May 27, 2013

...tak mo ketinggalan ...


As salam....  

Camne gi opis pagi nie?  Jalan clear tak?  2 minggu cuti sekolah so jalan slalu clear kannnnn....Today sampai rabu, i coti tapi dok rumah je, tak ke mana.... but jap gi nak kuar gi jumpa Aqua kat Shah Alam...dia lum cuti still having his final exam...

Alkisah last week.... orang-orang disekeliling i semua gi berholiday obersea ok... opismate ada yg ke vietnam, ada yg ke bali and ada yang ke jepun....then SH lak pagi Jumaat tu lak off ke Phuket, petang ni dia balik lah.....dia ke sana utk program teambuilding ofisnya.... Sooooooooo, i pun tak mo ketinggalan gak... hari khamis malam tu.... ajak gak SH ke Bangkok..... hehehehe... taklah ke Restoran Bangkok Station jer *sambil berangan berada di Bangkok gitu* hahahahahahahahaha....

Gi dinner, me makan kuew teow ladna, share dgn Sapphire...disebabkan dish i sampai dulu, gambar food SH xdo....ye lah ladna harus makan panas-panas, baru sedap kan.... ala SH makan nasi goreng jer pun...so uols bayangkan nasi goreng apa2 pun kannnn hehehehehe.....


Sedap memenuhi citarasa tekak i.... ok dah gi Bangkok, perut kenyang jom balik ke rumah.... settlekan SH nye packing sambil ahkak meleleh air liur sbb kepingin nak folo tapi tak leh :D ....

Have a lovely Monday uols......till then...take care uols...


Thursday, May 23, 2013

... mengemas ...


As salam...

Moh tengok keadaan bilik opis i at this very moment!!!  S E R A B U T!!!! ....


Ofis serabut, kepala otak lagi serabut tengok keadaan semak ni....


Kiri kanan depan belakang semak....Fails tu nak diserahkan ke division yg leh re-use...dokumen2 yg tinggi tu dah dikeluarkan dari the fails and perlu dishred... Next week i nak cuti 3 hari, dok umah je....Tu yang kejar nak settlekan ni dulu....hopefully, by end of this month, habis sudah kerja-kerja mengemas ni... and hopefully jangan lah the new big bos being appointed by then....

Beli this small choc indulgence cupcake as a treat for myself....cam kasi energy booster gitu lalalalalala...

Sedap ke tak, lum tau sbb lum jamah....simpan jap gi baru nak makan, teatime gitu :) .....

Have a great loooong weekend and selamat beristirehat.... take care...

Wednesday, May 22, 2013

... mendidik anak ...


As salam....

I think most of us dah tau pasal nie....

* pics credit to google *

Untuk peringatan diri sendiri .... i have kids dari stage 1-3 ..... membesar dan mendidik anak bukanlah satu perkara mudah....I'm still learning to be a better mom...amik tips sana sini, dengar ceramah, baca buku2 agama, motivational, self improvement, baca citer2 pengalaman orang...macam-macam cara lah  .....well, life is a learning process kan.....

Suka bila tengok anak-anak orang yang berjaya....berjaya bukanlah bermaksud dari segi akademi & kerjaya jer tapi dari aspek keperibadian juga...rasa macam hebatnya didikan ibubapa...mampukah akak melaksanakannya?  ... 

Nak nak zaman skarang ni kan.... pengaruh negatif sangat sangat sangat sangat berleluasa... isskkk scary oooo.... makin maju teknologi, makin banyak dugaan ....Semoga kita semua dilindungiNya selalu....

Oooopsss amenda lah i membebelkan ni, takde hala tujuan....niat tadi nak buat WW jer....dah bebel2 ni mana leh nak wordless lagi kan kan kan hehehehehe....

Dah dah cukup lah merapu meraban ni....Pada sesapa yang nak berholiday tu, iyelah, jumaat dah cuti, next week dah start school holiday so...kot kot lah ada yg amik cuti awal skit tu....have fun and take care.... Have a wonderful day uols.....


  

Tuesday, May 21, 2013

... korea & japan ...


As salam....

Semalam tekak tu teringinnnnnnn sangat nak bersushi.... tapi kannnn dalam my family ni...kalo nak geng sushi2 hanyalah with Aqua, yg lelain tak pandang....dan memandangkan dia masih berada di asramanya.... pandai2 lah cheq layan diri sendiri.... the rest dinner kat Burger King ...i tak makan... tapi balik singgah kat Max Value and beli readymade sushi kat situ....


Balik rumah masukkan dlm fridge dulu....dalam kul 11 lebih, dok ngadap ni..... tak menyempat2 dah nak letak atas piring bagai....memang tengok2 terus terkecur2 hahahahahaha..... memang layan habis aaaa..... sambil bersushi kita berdrama korea, You Are Beautiful ....isk isk isk.. buruk perangai sungguh....takpe...semua dah belayar dah time tu...tinggal cheq sensorang melayan diri :D .....

Yum yum yum..... rasa cam nak repeat bersushi malam ni ...hurrmmmmm....


Monday, May 20, 2013

... Penang Village ...


As salam....

Tengah dok pikiaq apa lah nak dimerapukan today....mood malas ni sebenaqnya...ok lah citer basi ok...citer hari ibu....gi makan kat Restoran Penang Village kat Great Eastern Mall, Ampang....sib baik mood amoi ni baik, leh soh posing :) ...



Tempatnya adalah cozy, deko pun cantik... Masa we sampai tu tak ramai orang, keluaq rumah lepaih maghrib...tup tup tup...sementara tunggu order, tetiba tengok dah ramai...rezki kami lah tu kan, time sampai org tak ramai.....

Our dish for that day....


1. air sirap bandung, air cincau and longan
2. ayam goreng for sapphire.... ekceli set kids meal :  ayam & sirap bandung tu...
3. nasi goreng amenda ntah *tak ingat nama dah*
4. laksa yummeh untuk ibu yg gorjes nie lalalalalalala....
5. sotong goreng butter yum yum... menepati piawaian tekak i...

Damage done for that day, cheq tak tau sbb tak tanya....orang nak belanja jangan tanya ghega, makan kenyang-kenyang dah ngehehehe....

Sekian, terima kasih :D

Friday, May 17, 2013

... resign ...

As salam....

Seminggu dua ni ahkak is the busy body .... aktiviti blog pun cam semputttt gitu... big boss i dah resign uwaaaaaaa ... so bizi settlekan paperworks itu ini plus packing his belongings...


Ni majlis farewell big boss....dia jumpa all staff, tu dia tengah baca doa :) yg lady tudung pepel tu wife big bos .... gambar blur lah plak.... takpe lah kira halal lah.... Now I'm waiting and wondering siapalah bakal penggantinya and samada I ni tetap posting sini or akan ditransferkan ke tempat lain....well, jadi kuli gini lah kannnn *sob sob* 

Sebenarnya, I tak kisah samada maintain here or transfer mana-mana dept coz to me, keje tetap keje... kalo diberi skop keje baru, kita blajar, kalo skop keje lama lagi lah senang kan....asalkan hujung bulan gaji tetaaaaap masuk hehehehehehe....

Ok lah...nak sambung pack-pack....ada sapa2 mau tolong tak??????? *wink*

Have a lovely lovely lovely wiken :D


Wednesday, May 15, 2013

... my lil' bubble gummy ...


As salam...

Dah lama tak check her height....2 weeks ago teman SH renew his passport so dapatlah check...


She's 115cm... terus rasa dah besar dah my lil' bubble gummy :)  how time flies huh......


Tuesday, May 14, 2013

... pengaruh iklan ...


As salam....

Pengaruh iklan.....

Ini amoi kan dah lama request soh ibunya belikan "mentaga kacang Sunbear yg berkhasiat" ni... itu kata-katanya sendiri ok.... tu lah tu pengaruh iklan tv.... tapi baru last wiken i belikan... botol kecil rege dalam RM6 kot...tak brapa sure aaa....

Dia sorang je lah makan and katanya "Sedap & berkhasiat, kulit i pun licinnnnn jer" hahahahaha over kan, dah macam iklan ko bunyi amoi ooooiii....


Monday, May 13, 2013

... majlis aqiqah ...


As salam...

Boss SH menjemput w'ouls ke majlis aqiqah baby girl nye...buat kat Restoran Hadramawt, Jalan Ampang ko.... Syukran syukran....dapat makan free kat situ lalalalalala....

We went dalam kul 12.30....kiranya lunch terus lah kan, lega mak tak yah masak......

Food sedap tapi no pics taken sbb malu lah u, majlis bos SH maaa ....Menu yg dihidangkan nasi briyani plus ayam, kambing and daging mendy kot hahahaha buffet style so akak tak tau namanya specifically and the desserts ada tamriah, baklava, basboosa bagai....


TETAPI kan kalo tanya SH, citarasanya tetap setia dgn Saba Restaurant....tepuk dada tanya selera memasing lah..... apa-apa pun, tetaplah kenyang... Thx boss, next time jangan lupa jemput lagi k :)

Dapat gak ler me merasa makan kat Hadramawt ni....tukar lah selera skit...ni asyik-asyik lahhhhhhhh Saba Restaurant....sabo je ler :D

Wokez...have a lovely lovely monday....



Friday, May 10, 2013

... terjebak ...


As salam...

Disebabkan Hello Kitty....dah terjebak gi McD...Sebenarnya agak lama tak jejak McD...


Kejadian dah lama, on the election day....selepas mengundi, me gi Aeon Wangsa Maju....terus dia nak lunch situ sbb she saw the Hello Kitty nye promo....well, gegirls kan dgn benda2 cute miut ni mana leh pisahkan kannnnn.... Next promo keluar kena avoid lalu depan McD aaaaa hehehehehhehehehe....

Have a lovely wikez uols and take care :)

Thursday, May 9, 2013

... hari ni ...



As salam....

Hari ni ...

1) cheq ngantuk sbb bangun awai ingat nak kena outstation... baeekkk nya keluaq rumah lepaih subuh, tup tup big boss call ckp cancel..... lega gak lah tapi kalo habaq awai-awai dak tak lah terkocoh2  pepagi buta....

2) cheq breakfast nasi lemak....lama tui tak pekena nasi lemak pepagi... sedap betui rasanya padahai nasi lemak singgit tu....

3)  sat sat lagi cheq jengah blog kengkawan naaa.....

4) cheq dok sembang *dlm wechat* dgn group UiTM Arau, Perlis cheq, tu yang terbawa2 slang nie hehehehe...dgn geng Pelangi pun on gak ;)

5) sebenaqnya cheq tak dak idea nak ngarang entri...sbb tu keluaq citer merapu nie ...

Sekian aja lah....

Tuesday, May 7, 2013

... cadar barbie ...


As salam....

Lepas gi mengundi..... me dating dgn Sapphire ke Aeon Wangsa Maju..... shopping lite2 jer tapi ini amoi sudah berkicau-kicau minta belikan cadar barbie..well, gegirl kan haruslah pink + barbie gitu.... masa sale haritu offer kat dia nak ke tak...dia lak jual mahal tak nak....now nak... i said boleh if ada diskaun...kalo no diskaun...tunggu je masa sale hehehehehe...kejam tak ibu dia....

And memang rezki dia lah sebab ada diskaun......Rege asal RM150+ tapi after diskaun 70% dapatlah dalam RM46.....


Baru je pasang, tak menyempat-nyempat dah.....terus dia lompat naik happy....


Dari minat mickey mouse bagai...now stage minat Barbie lak....signs of her growing up kan :) ......


Monday, May 6, 2013

... warisan kita ...

As salam....

Mesti ramai antara yang kita dah menjalankan tanggungjawab kita kan....Saya pilih Mengundi....


Saya tak pandai nak berdebat on politik tapi ini hanyalah luahan perasaan ye....

Walaupun kemenangan milik BN tapi 'the chinese tsunami' amat dirasai...this is a racial election ~ dah terang benderang dah ni......So, wahai orang-orang melayu.... please...this is a wake up call.....so please, please, please WAKE UP! Jangan biarkan bumi malaysia ini menjadi milik mereka.....

Anak kecil main api
Terbakar hatinya yang sepi
Airmata darah bercampur keringat
Bumi dipijak milik orang

Nenek moyang kaya raya
Tergadai seluruh harta benda
Akibat sengketa sesama kita
Cita lenyap di arus zaman

Indahnya bumi kita ini
Warisan berkurun lamanya
Hasil mengalir ke tangan yang lain
Pribumi merintih sendiri

Masa depan sungguh kelam
Kan lenyap peristiwa semalam
Tertutup hati terkunci mati
Maruah peribadi dah hilang

Kini kita cuma tinggal kuasa
Yang akan menentukan bangsa
Bersatulah hati bersama berbakti
Pulih kembali harga diri

Kita sudah tiada masa
Majulah dengan gagah perkasa
Janganlah terlalai teruskan usaha
Melayu kan gagah di Nusantara


Jangan lah kita lalai, buka mata...jangan jadi orang melayu yang masih menunggu untuk disuap, disorong bantal....berusahalah! Bangun!..Kita harus bersatu teguh, bermuafakat.....Hilangkan lah sengketa antara kita sesama melayu demi maruah, bangsa, agama dan masa depan warisan kita.....

Friday, May 3, 2013

... Al-Fatihah ...


*credit google *


Pada 27 April 2013 selepas maghrib, akak mendapat panggilan from my sis mengatakan bahawa bapa akak telah kembali ke rahmatullah...inna lillahi wa inna ilaihi raji'un... sedih pilu rasa hati ni tapi akak redha....

Arwah bapa akak meninggal sebab sakit tua plus he actually ada masalah kidney tetapi dia berdegil tak mahu pegi hospital.  

Arwah bapa akak sebenarnya hidup berpisah wif my bonda, dorang tak bercerai hanya berpisah.  Melalui telefon je lah yang menjadi alat perhubungan kami.  Arwah bapa tinggal bersama isterinya yang ke-3.  Bonda akak isteri pertama, dikurniakan 4 anak.  Isteri keduanya, yang sudah lama bercerai, dikurniakan 2 orang anak.  Anak isteri ketiga ada 2 orang.  So akak sebenarnya mempunyai 8 orang adik beradik.  Tapi kami tidak pernah rapat dan tidak berhubung antara satu sama lain.

Syukur sangat-sangat walaupun ketika arwah menghembuskan nafas terakhir, hanya isteri ke-3 nya ada bersama tetapi segala urusan jenazah arwah, kami berlapan yang menguruskan nya dan syukur segala urusan berjalan dengan lancar.... Alhamdulillah, masing-masing dah dewasa dan menerima dengan redha segala ketentuanNya ini....Ini lah yang dikatakan, setiap kejadian ada hikmahNya.... perginya seorang ayah, akak mendapat 4 orang adik... 

Akak ingin ucapkan terima kasih kepada semua yang telah memberi ucapan takziah serta mendoakan dan menghadiahkan Al-Fatihah kepada arwah bapa akak, Md Zainudin Md Darus.

Semoga arwah diampunkan dosa-dosanya, diterima segala kebajikannya, dicucuri rahmatNya dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman....Al-Fatihah...