Friday, March 29, 2013

... ole-ole standard ...


As salam......

Dah jumaat dah pun.... cepat je masa berlalu...cuti sekolah pun dah nak sampai ke penghujungnya kan...

SH's back from Langkawi semalam... dah balik langkawi tu haruslah ada ole-ole standard....satu bag cekelat :D


Bukan takat ceklat je.... satu bag hasil gamat pun ada....


Semuanya ni bukanlah hak milik kami sekeluarga....bercampur dgn ole-ole utk opismate SH....pagi tadi i kat SH, "B dah macam santa claus bawa beg besar ole-ole nak distribute kat your friends"  ...hampagas nye wife kan hehehehhehe...bila lahhhh nak gi langkawi...dah dekat 3 tahun i tak jejak sana...hurmmmm...

OK lah, have a sweet sweet friday and enjoy your weekend...take care...

Thursday, March 28, 2013

... king 2 hearts ...


As salam....

Aqua & Emerald kan skrang ada kat rumah sempena cuti sekolah... Dorang ni suka layan korea show Running Man yang memang daebak dan also drama2 korea.... Atas suggestion dorang, me skarang tengah syiok layan citer King 2 Hearts. ..Actually dah banyak gak drama me dah layan...mostly dorang lah  yang suggest....


Best gak citer ni, sinopsis kat sini .... Disebabkan anak-anak, ibu rela gitu terpengaruh....siap dorang downloadkan a few movies ke external hard disk ibu dorang tau hehehehehhehe....Amik masa lah untuk i nak tengok.... selalunya after midnight baru dapat layan sejam dua drama ni... kena pandai-pandai curi masa lah kan.....

Ok lah have a great day and take care....


Wednesday, March 27, 2013

... patah kunci ...


As salam....

Oh.. patah seribu hatiku
Bila mengenangkan segala yang kita bina bersama
Haruskah ku lupa kerna engkau telah pergi


Tetiba pagi ni kita nyanyi lagu Shila Amzah ek.... nak citer kunci grill rumahku patah pagi tadi... kuat tul i kan cam hulk gitu nak buka pintu pun leh patah kunci isk isk isk....


Panik 10 saat jap, terus menyengih pikir leh EL lah kan sbb tak dapat keluar rumah hahahahahhahaha alasannnnnnn  ..... SH xde, dia dah bawa kunci satu set ... tetiba leh lak teringat memang ada lagi kunci spare kat dalam rumah ....


Melepas lah nak EL hari ni hahahahhahahahahahahahaha....

Ok lah have a gorjes day today......


Tuesday, March 26, 2013

.... cari mood ...


As salam...

Today me macam no mood je... malassssss bebenor nak datang kirja....

So kena psiko diri ....



Today, SH pegi Langkawi utk LIMA ni...dia gi sana sampai khamis ni.....kan best kalo dapat folo hurmm...




Big boss takde, keje2 semua dah settle.  Terus hati rasa cam nak cuti jer tapi memandangkan no planning nak ke mana-mana, plus korum pun tak cukup so here i am at work tapi mood dah tertinggal kat rumah ....  

Ok lah, me nak gi cari mood jap :)


Have a happy tuesday ......

Monday, March 25, 2013

... flipper ...


As salam...

Happy Monday.... memang lah happy sebab big boss gi oversea sampai rabu.... hoye hoye lah kat opis :D  Kerja pun dah selesai langsai settle alhamdulillah..... ala takat keje2 yang incoming pun skit-skit je so memang leh goyang inul kaki lah lepas ni :D

Al kisah ini budak, Sapphire.... kaki dia yg tembam ni tak boleh pakai kasut or selipar sebarangan.... setakat ni hanyalah brand Bublegummers (Bata) n Crocs yang sesuai dengan dia.... pernah sekali belikan kasut Kickers...pakai 3 kali je lepas tu melecet...walhal berstocking bagai tu...... 

But surprise surprise, we tried buying her Flipper nie, sepasang RM13 .... dah seminggu dia pakai, ok, no melecet bagai...


So, now bertambah ler choices for her....and she sangat sangat suka pakai selipar ok... kekadang bising gak kat dia baju dah lawa, pakai selipar.   She will always answer me back "fast lah ibu wear slippers...i don't have to sit down and pakai shoes.. keluar house je, zrrupp pakai dah siap...." ... budak spesis tak tahu diam kan...semuanya nak cepat, ringkas and tangkas...  

Kalo kaki ni jenis boleh pakai macam-macam jenis kasut, rasanya banyak pasang gak lah kot i belikan sebab cute je kan tengok kasut budak-budak... bagus jugak lah kannnn, selamat poket ibu hehehehehhehe...

Have a lovely mondays uols...

Friday, March 22, 2013

... kek lapis sarawak & cuti sekolah ...


As salam..

Tahniah diucapkan kepada semua student yang telah berjaya dalam peperiksaan SPM.  Yang kurang berjaya tu jangan berputus asa coz it does not mean it's the end of the world ok.   A new chapter is about to begin......Ok, dah dah cukup lah tu.... bukannya ada student pun yang baca blog i ni :)

My fwen jez cam back from Sarawak...i kirimkan kat dia kek lapis sarawak...siap request kek oreo choc ni....


Pernah rasa sekali dulu masa dia pegi...sedap...i  suka.... kirimkan duit soh beli dua ketui .... satu bawa balik rumah, satu lagi potong and makan-makan kat opis... dah potong gini ler rupanya...cantikkan...


Kek lapis ni tak leh makan banyak-banyak sebab manisssss bertambah lah lapis-lapis lemak bodyku ni... dan potong harus nipis-nipis gitu, kalo tak mesti rasa muak...ni piawai tekak i ye, lain tekak lain piawainya kannnnnn....




Today, last day school, dan bermula cuti sekolah.  Petang ni leh gi amik Emerald .... Aqua dah start cuti isnin tapi lum balik rumah lagi...katanya nak prepare for his 'interview' which was held  last wednesday, alhamdulillah it went well tapi it still depends on his exam results ... inshaa Allah once lulus A levelnya this sem, ada rezki leh ler dia sambung belajar ... sama-sama lah kita doakan dia ye :)  Agate lum cuti lagi...another 2 weeks kot kalo tak silap i.....

Nowadays i nak berjalan sekeluarga dah susah, timing cuti anak-anak tak sama ... harap tunggu hujung tahun inshaa Allah baru leh cuti satu keluarga.... gini lah bila anak-anak makin dewasa  ... So, uols, semasa anak-anak kecil or masih bersekolah rendah/menengah, enjoy your family time as much as you can....

Ok lah have a lovely friday, weekend and holiday..... and take care!




Thursday, March 21, 2013

... alert with her appearance ...


As salam...

Citer hari Sabtu lepas... Selalunya lepas art class we will go to asrama Emerald...tapi last week emerald ada kem and asked us to go and see her on sunday... Jadiknya, we planned, lepas art class nak balik rumah dulu, lepak-lepak jap, salin baju Sapphire then baru head out balik...tapi kita hanya mampu merancang.... jalan adalah sangat jam....On the spot, we changed plan, instead of balik rumah, we decided gi pegi ke One Utama.....

My lil' princess dah tukar mood tornado bila sampai One Utama....sebab katanya "this baju i pakai is for art class, not jalan-jalan, tak cantik"... kete dah park, pujuk punya pujuk punya pujuk tetap moody... dia tak nak keluar kete.... Nak tak nak, ibu ni terpaksa lahhhhh gi shopping pakaian dia ok dia ingat ibu dia ni chop duit kot....

See, nampak je cermin ni... terus she checked out her appearance with her new attire, tolak hairband & kasut lain nya baru ye...


Sengih satisfied lah tu ... melayang duit ibu RM50 utk sepasang baju ni tapi takpe lah, nak....asalkan dapat lah ibu ni berjalan-jalan kat OU and asalkan mood dia ok, ibu redha RM50 itu hehehehehehe...

See, pose the hengat donia *nampak pewut moncit dia ngehehehe*....



My oh my oh my.... dah besar rupanya anakku... dah alert with her appearance.... kenot simply pakai apa-apa dah....Well, anak gegirl kannnnnn...nak buat camne....lepas ni memang kena ada extra baju lah dlm kete for emergency cases cam gini kannnn....

Well, have a gorjes thursday darls...



# jawapan untuk soklan2 pasal quilted carpet i semalam : 
insyaAllah ada rezki adalah 2nd one kot,
ada different designs and satu tu bunga2 english kaler pink,
salesman tu kata leh masuk machine so kiranya senang dibasuh lah kan,
beli kat kedai yg jual barangan quilted di Ampang Point
and yes ianya lembuttttt....


Wednesday, March 20, 2013

... quilted carpet ...


As salam...

My 1st quilted carpet.... selalunya ni cadar kan tapi ni memang carpet... bahagian bawahnya ada material yg  non slip tu, berbiji-biji gitu......


I suka sangat-sangat.. Sapphire pun suka this carpet, katanya, "rasa dia best lah".... Macam nak beli satu lagi untuk tukar-tukar... Regenya after diskaun is RM200...Sesapa yg pandai buat quilt untung oooo, leh buat sendiri kaaaannnn  :D...

Ok then, have a lovely wednesday uols.....




Tuesday, March 19, 2013

... i am blessed ...


As salam....

A simple entri nak wish thank you soooooo much to my one of my sista........ Tak pernah ku sangka tru blogs i am blessed to have met so many many wonderful people .... Pujian ni pujian yang ikhlas from the bottom of my heart bukan pujian ada makna ya *ihiks*.....

Received this parcel from her yesterday....


And the contents :  a bag sesuai utk isi telekung and a book....

Syukur alhamdullilah selamat sudah ku terima...Thanks sooooo very much and yes i dah khatam buku ni semalam :)

Sebenarnya kan, memanglah rasa happy sangat-sangat and rasa taching gitu....tapi rasa malu pun ada tau.... Nak dibalas memang tak terbalas so all i can offer to all of you is jez my sincere friendship and doa semoga yang terbaik menjadi milik semua..... tu je lah yang i mampu hadiahkan to all of you.....

Again, thank you, terima kasih, kamsahamnida, arigato, danke....

By the way, today half day me out of ofis....insyaAllah by 12 i'll be back ok.... taking cares and have a lovely lovely day....


Monday, March 18, 2013

... sebab tak suka ...


As salam....

Apa khabor?  Hopefully oul's semuanya sihat-sihat sejahtera.... dah shopping kat matta fair ke? me tak pegi pun....tahun ni kena jimat duit extra skit, leh gitu hehehehehe *wink* ....

Kisah hari Sabtu, suruh Sapphire habiskan homework tadika dia.... then bila check rasa gerammm je tapi kena banyak sabar...nak ajar anak memang kena banyak sabar kan... sebab tu lah i respek tul kat guru-guru sebab tahap kesabaran mereka mengajar anak-anak kita.....

Tapi ada lak satu insiden yang membuat i rasa nak tergelak....

Sapphire :   Yang ni i tak nak tulis....
Ibu          :   kenapa?  kan teacher suruh habiskan homework semua....
Sapphire :   No...i tak nak...sebab tak betul...
Ibu         :   Ha? tak betul? mana...give ibu nak check....
Sapphire :   Iye lah, i tak suka minum milo lah...i like ice lemon tea....
Ibu         :   *tergelak ok* takpe takpe...ni namanya homework...teacher nak suruh you praktis to write....
Sapphire :  Ok...takpe i write tapi tak nak write cantik-cantik....sbb i don't like milo.....


And yes, dia tulis tak cantik sebab tak suka milo hahahahhahaha.... Aduhhhhhaaai anakku.....macam-macam kerenah ....

Ok lah have a happy monday.....

Friday, March 15, 2013

... korea ...


As salam...

Citer lama dah, last month kot...tapi disebabkan no idea but got picture only boleh lahhh jadi bahan blog kannnn hehehehe....

Ni pics bonda ahkak *chomei lak tgk bondaku gitu hehehehehe* with my nieces semasa berholiday ke korea wif family abangcik i (2nd bro).

Bonda dah pegi...bila lak anaknya ni nak merasa kannnn.... katanya sejuk tak hengat donia time ni, -10 kalo tak silap...brrrrrrrrrrrrrr....

Of coz lah ada ole-ole from her & family abgcik i *wink*...


Walhal dah pesan tak yah beli, jez nak FM je...tetappppp dapat gak kannn :D well, "kamsahamnida omma, oppa, unni" ..... tak dapat pegi dapat tengok pics and dapat ole-ole pun kira ok lah kannnnnnnn...

Sesapa plan nak ke korea or mana-mana...don't forget....Matta Fair 2013 dah bermula today till sunday ye.....

Take care, have a beautiful friday and enjoy your weekends my frenzzz....


Thursday, March 14, 2013

...Matta Fair ...


As salam....

Matta Fair 2013 akan bermula esok, 15 - 17 mac.... sila siapkan fulus yg mencukupi okez hehehehehe....

* gambar credit google *

So, apalagi, on your mark, set go lahhhh.... sebelum terjah tu lebih elok uols aim destinasi pilihan holiday uols.... lebih senang gitu... sebab if no specific destination, mau sehari suntuk dok situ sebab rambang mata :D  Pesanan penaja kepada sesiapa yg nak pegi 'shopping' tu...i tak kisah mana2 destinasi yang uols nak bagi i... i rela you ngehehehehehe....

Have fun fun fun planning your holiday and have a fun fun fun thursday :D

Wednesday, March 13, 2013

... voucher ...

As salam...

Alhamdulillah, baru dapat voucher ni...untuk mereka-mereka yg berumur 40 ke atas ye... ahkak dah 4 series ok :) ....


Untuk lelaki tak de voucher mamogram tu ye... only for ladies....Insha Allah akan ku gunakannya...kena set appoitment dulu lah nie, hurmmm.......

Well, take care uols and have a wonderful wednesday....

Tuesday, March 12, 2013

... bila free time ...


As salam....

Nowadays bila free time, selalunya lewat malam lah ... i layan drama korea  I Miss You @ Missing You  kat Maaduu ....


Dah nak masuk dua bulan gak lah tak habis-habis lagi.... baru episode 13 hehehehe...ada 21 episode je pun tapi disebabkan i ni bukan asyik duduk 24 jam ngadap sampai habis, tunggu bila ada free time je pun kan....

Ni lak antara buku-buku  dibeli semasa Pesta Buku 2013 bebaru ni....dibaca sementara menunggu SH ambilku pulang dari opis....


Almost done reading this true story...best citer dia.... Novel pilihan seterusnya.....

Banyak lagi buku yang lum ku settle .. Slow and steady lah kannnn....

Memang ambil masa lama sebab bila kat opis keje2 opis, bila kat rumah keje2 rumah lak....so pandai-pandai lah curi masa untuk diri sendiri :)

So, apa uols buat waktu free uols?


Monday, March 11, 2013

... skin infection ...

As salam...

Sapphire selepas melawat kakaknya Emerald di asramanya hari Sabtu lepas...


Lepas lawatan, we went to the clinic.... Sapphire ada 1 ulser di mulut and skin infection, 1 di tangan, 1 di kaki, 1 di tepi cuping telinganya and a few small ones kat hidung dia.... mula-mula tu ingat di luka masa kat school...then bila luka nak kering dia kopek2 kan...tapi bila kat hidung and kat cuping telinga tu naik, we terus suspect something else....see yg dibulatkan tu....


The doctor ada guna 'term' dia tapi i tak ingat....katanya skin infection gitu.... so dapatlah 1 ubat utk ulcer mulutnya, ohhh doc cakap ulcer tu tak de kena mengena dgn yg lainnya...*my own prediction probably because dia ni kurang minum air sbb last week bekalan air dia ke school tu tak habis diminumnya* and for the skin infections doc bagi antibiotik utk makan and cream utk disapu...hopefully cepat lah baik.... gerammm lak tengok benda tu kat kaki and tangan dia....syukur lah pagi ni tengok banyak kurangnya....

Till then have a lovely lovely monday...don't blues-blues ok :D



 

Friday, March 8, 2013

.... trust ...


As salam,

Allah Maha Mengetahui dan Maha Penyayang....


Kita hanya mampu merancang, berdoa dan berikhtiar..... Dia lah yg menentukannya....

Have a lovely friday and happy weekend....take care :)


Thursday, March 7, 2013

... misteri burung ...


As salam...

Today i nak berkongsi misteri burung....Ingat tak citer pasal pasal burung yang bersarang luar tingkap bilik Sapphire ni.  Sapphire dah lama tak menjengah burung tu sebab katanya nanti bird tu fly away kalo kita asyik kacau dia... tapi adalah satu hari tu Sapphire jengah, tengok2 sarang dah kosong... telur or even serpih2 telur burung tu pun takde.... memang sungguh misteri...we jengah ke bawah, takde plak tanda2 telur tu jatuh ke apa...  Sapphire pun cam upset gak ler....

TAPI a day or two after that incident... jeng jeng jeng....


Yup, sarang yang sama tapi burung yang lain plak... hari tu kaler hijau, ni kaler brown lak and yes dia sedang mengeram telur juga.... Sapphire kembali happy.... Sayangnya, semalam bila sampai rumah, Sapphire jengah andddd again... the bird and the egg dah takde.. tinggal sarang kosong je....

Apa agaknya yang terjadi ek...Nak tanya, uols tahu tak ni burung jenis apa, merpati ke?  I nak google cari info pasal proses bertelur ni bagai... sebab memang sungguh misteri nusantara lak w'ouls rasa hehehehehe.....

Ok lah have a mysterious day uols hehehehehehe...take care :)

Wednesday, March 6, 2013

... bersanggul ...


As salam....

Katanya, "Ibu, i nak be cinderalla...i nak hair up macam dia" nak bersanggul.... ok boleh je....meh sini your 'fairy godibu' buatkan... ting .... tadaaaa....


Ooopss tak nampak ek sanggul tu...jap jap... kasi pose sisi lak...

Ok lah tu, dah malam pun bukannya nak gi dinner bagaikan hehehehehehe....dan bermulalah sesi dia verangan main jadi cinderella.....

Rambut Sapphire tak lah panjang sangat pun... lepas skit dari bahunya....boleh buat sanggul tu sebab ada 'hair donut' ni... dah beli lama tapi tak berpakai...now boleh lah pakai selalu .... gambar bawah is the 'hair donut' and how to use it....

* credit mr google *

Senang keje i, Sapphire pun satisfied ....


Ok lah then...enjoy your day and have a wonderful wednesday....


Tuesday, March 5, 2013

... sunny sunday ...


As salam...

On sunny sunday lak, Sapphire ada kelas ganti for her art class...so from 11-12.30 ke art class dulu....then me attended  2 jemputan :  a wedding &  a birthday ...

1st gi wedding dulu kat Kota Damansara.....


After wedding, ke Selayang pulak for birthday anak opismate ku....
Sampai dah lewat, sessi potong kek dah settle so we jez makan-makan and lepak2 wif friends.....fesyen rambut Sapphire pun dah bertukar, dari ikat rambut dia nak pakai hairband lak......

Masa nie memang cocer very the panas.... ikutkan cocer tak nak kemana-mana...nak dok rumah je tapiiiiii sebab both tu kawan baik i so ku redah gak ler.... peluh tak yah cakap lah, dah macam dok sauna rasanya....memang me asyik minum air je lah...makan tak seberapa dah pun....

Lepas tu, i went to my aunty E's house and stayed sampai malam....Tolong-tolong jaga makcak i yang sakit tu.... giliran aunty E i jaga tapi as usual lah... we anak-anak buah akan selalu datang untuk tolong-tolong apa yang boleh....makcak i tu andartu, so memang harapkan adik-adik dia and anak-anak saudara dia yg jaga.....Ni hari dia...hari tua kita ntah camna pula.... So, selagi ada termampu, kita tolong lah dengan ikhlas kan.....

Ok then...jaga diri, jaga kesihatan and have a lovely tuesday.....


Monday, March 4, 2013

... aktiviti sabtu ...


As salam....

Panas sungguh cocer sabtu and ahad lepas kan.....

Kalo leh nak dok dalam ekonnnnnnn semedang...tapi apakan daya a few things me kena settlekann.... so summarize aktiviti sabtu ku... gambar limited sebab utama malas :) ....

Kul 8am dah kuar rumah ke Shah Alam...spend half day wif aqua... breakfast & lunch with him.... Lepas tu, hantar Sapphire art class kat Taman Melawati, 2-3.30pm... after that me shoot ke Bangi....buat apa kat Bangi...me gi 'overhaul'...

* gambar hiasan semata credit en google *

Jauh tul perjalan nak gi berurut kan...adik SH & wife rekemen, katanya best makcik tu urut.... Well, disebabkan i nie dah pernah berurut dengan 3, 4 orang dah so what i can say, is biasa2 je....SH cakap pun biasa je..... tapi respek tul tengok nenek tu...umur 80tahun tapi macam 60 tahun... masih tegap and sihat....

We had dinner at bandar baru bangi, a chinese muslim restoran, Restoran Haslinda Sim Abdullah....and the menu for the nite...

Portugese Chicken

Beancurb masak apa ntah dah lupa nama....

Sotong goreng tepung

Overall, sedap laahhh..... sapphire pun soka.... nak nak beancurb & chicken tu....
Syukran....we finished segalanya by 9.00 pm gitu....

Masuk-masuk kete...cik kak ni pun zzzzzzzzzzzzzzz kepenatan..... kesian dia...keluar dari pagi sampai malam kan....

So, tu je lah overall citer hari sabtu... tiring tapi best,,,,

Have a lovely day uols, take care.....

Friday, March 1, 2013

... sale ....


As salam...

OK... pada sesiapa yg terlepas sale Big Bad Wolf bebaru ni including me lah tu leh le terjah sale dia this weekend....


9 am -  9 pm
28 feb - 4 mac
MIECC, Seri Kembangan


I naaaaakkkk sangat  pegi TAPI my wiken very the pack lah plak programnya uwaaaaaaaaaaaaaaa looks like memang tak dapat gak jejak lah nie.....

And as usual...sogo pun ada sale....


Sogo nie dah macam JJ kan.... semedang je salenya kan..... tapi sogo banyak choices.... me tak pegi gak ler....saje je nak war war kan :D

Have a lovely wiken ye uols...take care.....