Wednesday, December 18, 2013

... mainan lama ...

As salam

Mainan lama ni... tul tak?  Belon ni beli kat kedai mamak jer... satu tiub yg sizenya cam tube gam UHU kecil tu regenya skarang 80 sen ...



Dolu-dolu masa i kecik-kecik, bila main belon ni ... last-last tu bila dah kecil sesangat tu, letupkan/ketukkan kat dahi kawan ...then bila nampak kawan dah kecil-kecil belon tu... mula lah bertempiaran lari nak elak dari kena kat letupkan kat dahi kita... hehehehe... small things that made up sweet memories....

Neway, masa i ke Hamleys tu, tengok ada gak amoi SA tu tiup belon gini gak ler ghupanya tapi tube dia besor cam tube ubat gigi yg bersaiz kecil tu...rege satu tube tu RM10 kalo tak silap... uishhh mahei tu cam tak berbaloi nak beli....

So, next day, bila me ke kedai mamak... ada lak jual ni... i beli 2 tube, baru RM1.60.... main ler sepuasnya-puasnya ... hehehehhehe... bukan kedekut tapi kalo nak membeli pun tengok-tengok ler samada berbaloi dengan rege ke tak... kita ni haruslah smart spending, tak gitu *wink* ...

Have a lovely wednesday uols....


16 comments:

Lyn Yusoff said...

Lyn suka main belon ni.. masa kekcik puas kena letup kat dahi..
tapi skrg ni lyn main gak..
over ngalahkan bebudak.. beli kat mamak bape sen je... blh main sampai lebam hehehe

lizz said...

Ooo ader kagi yek belon gini...boleh ler try untuk bebudak ni...dulu2 time kecik memang menan fav ni...

eima said...

zaman ai kecik ni fav seposen je satu siap dpt gula2 biji dlm paket .... fahim pun slalu suruh ai tiupkan utk die

msredcheesecake said...

ingat main ni masa kecik2 dulu... kalau dah tua gini main bole ke? hheee

Cho Zila said...

RM10 mahai tu... memang kan tak leh belikan tapi agak2ler...

Dee said...

kat umah dee masih jual belon mcm ni yg dlm plastik gantung2 tu..30 sen ke 50 sen..murah jelah..

Cinta Cinta said...

hehehe... suka main belon ni.. tapi kalau tak hati2 boleh melekat gak kat baju..

Kesuma Angsana said...

hehehe kenangan betul, KA kecik2 mmg minat main beon ni tiup2 lepas tu letop2kan kat muka !

adrianna syaz said...

Akk ni belon kegemaran sya ni..mmg seronok klu dapat satu tiub ni..tiup besar2..haha..teringat zamn kecik2 dulu.. ^_^

nurbijen said...

Eh ada lagi belon lagu tu... anak2 saya belum pernah main lagi ni... mmg nostalgia sungguh...
Kalau dulu2, mcm bentuk belon yg kami reka, ada bentuk teddy beardan buat bentuk orang... hihihi

Suzana Ikram said...

Lama dah tak jumpa belon ni kt memana. Ye la teringat dolo2.. Tiup besar2 pastu lekat kat muke..nostalgia gitu.. Hihihi.

lieyalatif said...

ehhh ade lagi sis yeak...dah lame gile tak jumpe...ni laa dulu mainan lieya tau....beli setepek..setepek...dpt gule2 atau chewgum ....tiup besar2....pastu main ketip2 ngan mulut....heheheheeh

Cik Puan Mimi said...

haah sekarang pun masih ada lg jual kat kedai2 runcit mamak.. murahje kan.. pastu sekarang ni ajar anak2 plak main.. kdang2 bila buat belon tu dua tiga, then combinekan.. jadi mcm bear..

GREENJADE said...

haha tang ketuk dahi kawan tu mmg saya buat sis..siap kena tumbuk dgn kawan tu hihihihi

mmg femes belon ni..x sangka still ada lg ya.

MulutPayau said...

Masa kecik2 dulu mmng suka sangat main..sllu kena ketuk di dahi..memory yg indah utk dikenang.

Mummydearie said...

Yalah, sis. Teringat dulu-dulu. Suka betul benda ni tapi letih kekadang meniup nak kasi gemuk2 belonnya. Letup-letup kat dahi tulah yang paling best bunyinya :D