Wednesday, July 3, 2013

... scooter idaman ...


As salam...

Setelah sekian lama dia meminta, at last dimakbulkan.... rasanya dah almost setahun gak ler dia minta...tapi i put a firm no, not yet.....


Baru jer beli scooter idaman Sapphire ni last Ahad lepas, RM45 .... ni malam tu juga, sampai rumah, lepas mandi salin baju terus nak menerai main dlm rumah... I bagi green lite main for 30 minutes jer... Nanti wiken ni, insya Allah leh bawa dia main kat playground mana-mana....

Reason i cakap no dolu tu, sebab i rasa dia lum boleh faham my instructions.... Now dah besar skit, leh paham so senang ler skit nak ajar dia main scooter ni... Plus now pun dia faham when i say "Once you finish homework, then you can play"... senang kan... Kalo beli masa kecik2 dolu ... uishhh mau ibu dia puting beliung berangin sbb confirm dia tak faham my instructions and nanti dia merengek-rengek asyik nak main jer kannnnn....

I ni memang ibu yang tegas ok... Nampak jer cam lembut perasan sendiri tapi sebenarnya i am very strict with my kids.... dorang takutkan i dari SH tau... nak nak kalo i dah panggil nama penuh siap ber-bin or binti, tak tentu arah dorang rasa hehehehhehe... tapi i tak suka membebel.... it's a no no to me... memang susah ler nak dengar i berleter kat dorang.. So, bila i cakap sekali dua, confirm dorang akan terus settlekan... Rotan?  Yes dorang dah pernah kena... tapi i rotan kat tangan jer and after 3 warnings....The 4th time u repeat the same mistake, i akan panggil dorang, minta tangan dorang and zap sekali rotan.... and all four of my kids dah pernah kena rotan sorang sekali seumur hidup dorang.... sampailah ke hari ni, takde pun sorang kena the 2nd rotan, masing-masing takat 3rd warning jer hehehehhehe .....ehhhh dah melalut lak citer nie...oooppsss....

Dah dah.... gi buat keje.... take care and have fun today....


11 comments:

Kesuma Angsana said...

samalah kita....

Dee said...

i pun rasanya jarang merotan cuma bila they make my blood go upstairs..siaplah..tangan tak lut..kaki je..huhu..

eima said...

jd ibu mmg kena tegas dlm tu kite manjakan diorg kan ...

Amanda Suria said...

SA jarang rotan dania..bila cuba nk rotan je...atuk jd penyelamat...acaner tu..sgt2 x baik ok. As a mom sometimes kita merotan utk mengajar anak kan....

adrianna syaz said...

Salam kenal puan punya blog..sya folo sini..jika sdi snggah ke blog sya ya..

Cntik skooter..jom gi jenjalan.hehe :D

Teena Tna said...

Ni main kat dalam rumah je ker..
Kalau round satu taman syok ni

Lyn Yusoff said...

my niece pun ada...
asik main jer sampai dah buruk dah..
skrg duk lempar kat tepi rumah,,

ismaliana sulaiman said...

yr n3 also make me smile sis.. 1st sbb anak2 dara kat umah tu pun dah lama minta scooter ni almost 1 yr++ lagik sbb rasa x confident lagi nak bg dia org main... 2nd bab puting beliung tu mmg always ada dalam umah lia...huhuuu...manjang hangin omak dia nih...

the 3rd last yg bab membebel tu bg kat i la sis..dr ngn pagi smpi le malam asyik pot..pet..pot..pet....kalah mak jemah...hakhakhak.....


Chibi Maruko said...

sukanya dia dapat skuter.. makcik pun nak ada satu jugaklah..

lieyalatif said...

wahhh pandai u didik anak sis.....sonok bace sis....mmg tu le peranan ibu kan sis...ade mase kene tegas kite kene tegas....alhmadulillah anak u sis semua menjadi...sapphire pun bakal jadi mcm abg n akaknyer....amin...

sonok tgk muek sapphire...nampak muke hepi n teruja tu sis....mmg impian budak2 kan mesti nak skuter nih....sonok le sapphire main ...kene bawak pi taman ni sis...baru puas die try new skuter die nanti.....

GREENJADE said...

best nye dia..tecit2 dh ade skoter.

betul & teruja cara sis mendidik tu..tips juga ni utk me mmbesarkan anak. cara sis tu sebijik macam my mummy..nak pulak beliau a single mama..