Thursday, March 7, 2013

... misteri burung ...


As salam...

Today i nak berkongsi misteri burung....Ingat tak citer pasal pasal burung yang bersarang luar tingkap bilik Sapphire ni.  Sapphire dah lama tak menjengah burung tu sebab katanya nanti bird tu fly away kalo kita asyik kacau dia... tapi adalah satu hari tu Sapphire jengah, tengok2 sarang dah kosong... telur or even serpih2 telur burung tu pun takde.... memang sungguh misteri...we jengah ke bawah, takde plak tanda2 telur tu jatuh ke apa...  Sapphire pun cam upset gak ler....

TAPI a day or two after that incident... jeng jeng jeng....


Yup, sarang yang sama tapi burung yang lain plak... hari tu kaler hijau, ni kaler brown lak and yes dia sedang mengeram telur juga.... Sapphire kembali happy.... Sayangnya, semalam bila sampai rumah, Sapphire jengah andddd again... the bird and the egg dah takde.. tinggal sarang kosong je....

Apa agaknya yang terjadi ek...Nak tanya, uols tahu tak ni burung jenis apa, merpati ke?  I nak google cari info pasal proses bertelur ni bagai... sebab memang sungguh misteri nusantara lak w'ouls rasa hehehehehe.....

Ok lah have a mysterious day uols hehehehehehe...take care :)

17 comments:

Kniedaz said...

saya tak tau burung apa...tapi nice la dia bersarang dekat camtu..mungkin tumpang rehat kot hehe

tenku butang said...

nak teka.. nak teka.. burung terkukur ke? or merbuk? hi3..

done follow.. jom singgah sini lak.. n follow sekali yea.. =) http://tengkubutang.blogspot.com/2013/03/wordless-wednesday-i-hate-this-bagi-3.html?showComment=1362620836873#c8233176151603559504done

Kakcik Nur said...

Wah... ke mana pulak menghilangnya?

Lyn Yusoff said...

klu tak silap sis, klu telur dah menetas, dia akan terbang bawak anak2 nya ke tempat lain..

Dee said...

aiseh..dee tak pandailah bab2 burung ni..kena gi school of birds lah kalau gitu..sure dia suka kalau gi taman burung kan..hehehe..

Rinna said...

Cantik burung tuh..tapi tak pasti laa apa jenis burung nie.. Rilex je tengok burung nie mengeram..ekk..

hainom OKje said...

Tak kenal jenis burunglah rasp...
macam merpati... entahlah..
belum bertelur kot baru nak.... so bila ada org yg mengintai tak jadi dia nak bertelur!

Daddy Ziyyad said...

macam burung tekukur tu..
telur2 yg hilang tu, maybe kucing/biawak makan kot? :P

eLLy said...

Tengok gambar macam merpati..

burung ape? burung ape?

sW33tdARLiNG said...

nampak mcm terkukur or merbuk.. burung ni dibela. dan dibuat pertandingan bunyi paling merdu, kalau tak silap laa...

Kesuma Angsana said...

dtg singgah bila sakit sedikit kebah. Tq doanyer ye

Ratu Hatiku said...

kat umh pun pernah burung buat sarang ngan bertelur..

zahidahwahid said...

ouch! sangat misteri nusantara gitu... hehehe

nini said...

erm..tatau plak burung apa.....nampaknya akak kena pasang cctv untuk menghuraikan misteri itu..hehe

lieyalatif said...

Alahaiiii sian sapphire sis...baru nak tgk kehidupan alam fauna dari telo sampai menetas....tup2 ilang plak...

Lieya syak tikus ke kucing kot...tapi sarang tu x bersepah/rosak plak kak...kalo kerja tikus ke kucing ke sure sarang dah bersepai....

Nora Karim said...

jadi tempat tumpang untuk bertelur je ke tu... tapi ok la... dpt tgk live.. hehe

Myra Jay said...

Mungkin lepas mengeram, burung ni bwk dgn telur sekali kot