Monday, December 31, 2012

... Zoo Negara ...


As salam.... Last day, last monday and my last entry of year 2012 ....dah buat list azam baru ke? ;) ... ok ok... ini entry banyak skit pics ek...harap bersabar, kalo tak sabar, skip jer ke komen *komen anda begitu bermakna untukku* or tekan lah tanda X dipenjuru skrin anda :( ....

Aktiviti hari Sabtu pagi sampai kul 3pm.... let's go to Zoo Negara.... rasanya last we went was 4 years ago kot....my lil amoi 'miss doolittle' yg excited nak gi zoo....

Rates nye.... sila bawa MyKad ye.... ada diskaun :)

We beli map RM2 untuk plan our 'walk'....konon2 ber-exercise ler tu :D .  Ada gak tram if nak naik but sori forgot to ask the price....

So, apalagi...choose your course which way to go first, left or right :D


Well, kat zoo of course lah macam-macam animals ada ...tak perlu lah letak pics satu-satu kannnn..... tapi ada a few animals tu rasa cam kesian jer tengok sbb tinggal sekor sekor jer ... maybe partner or geng dah takde ke apa ntah ler....

Oh ada gak animal show kalo nak tengok... see the timing... 

Dulu masa i pegi, lum ada lagi Butterfly Farm nie.... now dah ada....
Ada gak Bee Farm tapi i scary so we skip it :)

Ada section 'Children's World'.  I thought it was supposed to be like a petting zoo gitu ....tapi sayangnya no caretaker kat situ...so pandai2lah korang ok...  2 ekor kuda kerdil ni jer yg dapat dipegang2 Sapphire....
Ada gak arnab bagai tapi takat tengok gitu jer lah...tak leh nak pegang2.... 

Sabtu tu, cuaca agak panas, *better pakai topi*  by the time nak balik, stok air dah habis *leh bawa bekalan ke dalam tapi untuk consumption sendiri and not for the animals ye*, so we beli lah .... 
Harga setakat air mineral 1 botol kecil, air F&N setin and 1 aiskrim cost us RM10.....mahal kan....

Dalam tu ada souvenir shops .... price nye i rasa agak reasonable lah .... FM RM9.90...Sapphire 'pow' topi panda nie, RM19.90... mimik muka kenkonon panda tu minta belas ikhsan untuk didukung tu.....


Overall, it was a fun outing... Our last family outing for year 2012 :)  Walopun ada skit kejadian 'humpty dumpty' but no regrets...... 

Plan untuk 2013?  PROBABLY kurang skit vacation sbb nak jimat duit hehehehehehe...Actually, Emerald and Aqua sitting for an important exam....so, dorang kena tumpukan perhatian kat study ....  

Ok lah have a splendid Monday and take care.... Happy New Year ya :)

* autopublish entry since me bercuti seminggu...BW akan dilakukan bila me ada free time ok....


Friday, December 28, 2012

... durian crepe ...


Masa SH amik time balik kerja, masuk je kete, terus terbau durian....uiikkss... apa cer.... SH cakap dia belikan durian crepe untuk isteri tercintanya .... actual script takat "....durian crepe" jer ye hehehehehe...


Fuyoooo i lap u SH *ihiks*.... jom makan.... isteri tak menyabar nak makan.... apa lagi ngap ngap ngap ler... kawan opis SH buat and jual... 5 for RM10.  Rasanya OK lah, memuaskan....

Sib baik SH dah letak dlm fridge kat opis dia ...so bila makan sejuk2 tu sodap ler.... lagi 2 packs untuk anak-anakku... balik rumah letak dlm fridge .... lepas dinner baru settlekan semuanya....Sehingga menjilat jari lah... sodap!  Kalau dah memang 'durian ghost' read : hantu durian.... semuanya yg berlandaskan durian adalah sedap nghehehe.....

Saya coti 1 minggu next week.... kalo rajin adalah entri-entri ku, kalo idok...blog pun bercuti gak.... Sehingga ketemu lagi.... have a greaaattt weekend and take care....


Thursday, December 27, 2012

... simple card ...


Dah lama me tak berkerastangan buat cards.... So memandang one of my friend's birthday is jez round the corner...zapzupzap tak sampai 10 minit dah settle one simple card....


Bila dah siap, walopun a simple card, tetap rasa puashati .... nak start balik lah buat kad-kad nie....nak buat a few untuk 'bekalan' Emerald and Agate...slalunya dorang bawa balik the card's i buat ke asrama masing2 so that boleh bagi to their friends for birthdays....jimat kos gitu kannn :D

Till then.....
* credit google *


Ok lah have a lovely thursday uols.....




Wednesday, December 26, 2012

.... WW ~ fesyen ...




Fesyen apa ntah ler nie hehehehehehe....

Monday, December 24, 2012

... yes boss ...

As salam....

Mesti ramai yang cuti kan today...me kerja, next week baru me plan nak cuti lama....Wiken we balik kampung.... bila kat kampung, Sapphire bertukar menjadi "Boss" ok.... cucu minta apa, confirm dapat jer kan....

Memalam sampai, dia minta nak makan durian.  Yes Boss!...bisa diatur.....walopun setakat 2, 3 ulas jer dia makan, dikopeknya 3, 4 biji.... *rezki ibu dia gak dpt makan lalalalalala*


Pepagi, celik jer mata, dia nak main bubble....Yes Boss! Boleh ajer...suka lah hati dia.....


Petang skit, masa jenjalan kat bandar...dia nampak playground.  Request nak gi main... Yes Boss! jom singgah and main ok.....


Memang cam boss gitu..... request dapat, request dapat.... tapi ibu dia pun happy gak...sebab ada orang layan anaknya.... ibu pun dah cam big boss gak...jadi menantu hantu yg tak perlu buat kerja apa-apa, leh dok lepak-lepak baca novel, *my PIL adalah sgt  sporting, understanding and baik hati sbb memanjang soh i resssst jer, siap hulur2 bantal soh i baring2 ok * sehari jer dah settle baca... Novel bertajuk YES BOSS! by areila sahimi lalalalalalala.....


Citer lite-lite jer...sekadar hiburan minda gitu.....

Wiken yang sangat relaxing .... esok cuti yeah yeah .... pada yg sambut krimas...Merry Christmas yo....and to the rest, have a great holiday....


Friday, December 21, 2012

... kiriman terbaek ...


As salam....

Skarang nie kan musim buah tapi believe it or not, i yang 'hantu buah' ni tak terbeli...so bebaru nie SH gi outstation..apalagi kiriman terbaek kat dia ler.... tak yah beli benda lain... akak nak moktan dan manggis jer.... So, 2 hari sudah dia balik....ku menunggu penuh debaran menyambutnya pulang di muka pintu *over ok* .... dan sungguh tidak mendukacitakan penantian ku ini..ngehhehehehe.....


Amik ko 2 plastik besar SH belikan, puasssss makan .......love u SH *dan dan tu love love kan* hehehehehe.... senang nak hepikan isteri...takyah bagi emas berlian...cukup takat bagi moktan and manggis jer hahahahhahahaha....

Ok ok, merapu dah nie...sesapa yg amik cuti isnin enjoy your coti panjaaannngg ok..ahkak kirja, malas nak coti...minggu lagi satu baru ahkak coti.... ..till then.... have a great weekend uols.....


Wednesday, December 19, 2012

... 'berkemas' ....

As salam...

Umur dah 5 tahun... tapi lum puas 'berkemas'.... punya lah banyak mainan kat rumah.... kusyen gak yg dia nak main.... see....


Di tanya nak buat apa... dia cakap nak buat castle tapi tak cukup 'bantal' so dia buat khemah jer.....Proses nak masukkan her whole body dalam 'khemahnya' ....


Mana nak muat coz kamu tu dah besar panjang....nak marah tapi tak termarah... i gelak jer tengok pe'elnya... sib baik dah lepas main, pandai simpan... sambil simpan dia cakap yg dia good girl kan sbb kalo tak kemas nanti eye ibu akan jadi biiiiigggg .... hahahahaha... *cara i marah is membeliakkan mata i kat dia* hahahahahhaha....

Anak.....anak.... u make my blood go upstairs and downstairs and haywire ok hahahahahaha...


Tuesday, December 18, 2012

... pengaruh blog ...

As salam....

Pengaruh blog.....memang tak dapat dinafikan kekadang tu ahkak terpengaruh sangat dengan entri di blog-blog semasa BW tau.....Contohnya semalam, al kisah nikmatnya makan sardin.. terus rasa mengidam tapi tak preggy ok nak makan.  Apalagi, menu breakfast hari nie, roti cicah sardin... memang nikmat :D


Balik dari opis petang semalam, singgah kedai runcit beli 2 tin besar sardin and 2 pack roti *bekalan utk rumah & opis*.  Pepagi kelentang kelentung kejap kat dapur... siap dan dah selamat settle pun pagi tadi bersama geng breakfast ku.... Syukran syukran....

So, have you had your breakfast and what's your menu?

Monday, December 17, 2012

... high heel ...

As salam...

Dah lama Sapphire minta belikan for her 'high heels'.... terus terbayang-bayang Suri Holmes yg chomei and pandai bergaya tu, suka tengok dia kan.....
* pics credit to google *

Oh no no no... kenot kenot... macam-macam cerita dan alasan i gave her... till last friday, after ofis....we went to Carrefour... her Bubblegummers slipper dah haus...kaki Sapphire sangat serasi dgn brand Bubblegummers, if yg lain-lain yer feet akan melecet, memang jimat ongkos ibunya kan lalalalala .. and i saw this 'high heel'.... ok lah.. tak tinggi pun tapi jer nampak cam tinggi...


I told her boleh beli nie dengan syarat untuk buat main2 kat dalam rumah jer... tak boleh dipakai jalan-jalan.  Bila dia setuju baru lah i belikan..and dia pun enjoyed playing kat dlm rumah wif this pair *dia verangan in her imaginary world konon jadi princess, jadi teacher, jadi cinderella bla bla bla*...

Why gitu? Well, memasing dengan pendirian masing-masing kan.  As for me, as a mom... dari segi makeup and pakai heels ni... tunggu memasing dah dewasa and dah kerja leh beli dgn gaji sendiri baru i izinkan ... at this moment, biarlah anak-anak i enjoy and live life seperti mana umur dorang...bak kata Datuk Sheila Majid, Jangan Sampai Tua Sebelum Waktunya gitu hehehehehe... tak make sense ek? Well, takpe lah, as long as it make sense to me and my kids, cukup sudah...

* tapi i sangat suka bila tengok anak-anak yg pandai bergaya ....

Friday, December 14, 2012

... milau ...

As salam....

Al kisah perbualan Sapphire dgn ibunya semalam....


* pics credit google *


Sapphire  :   Ibu, i nak eat milau...
Ibu          :   Huh, milau???????? Apa tu?
Sapphire  :  Ala, milau...ada ibu pernah beli laaa....
Ibu          :  Camna milau tu? Describe kan...
Sapphire  :  Cam banana kan kaler yellow... apple kan green dgn red...
Ibu          :  Iye lah...ibu tau ler tu...milau nie apa...kaler apa....
Sapphire  :  Orange ...
Ibu          :  Orange????? Milau, warna orange? hurmmm...
Sapphire :  yes...orange....orange....
Ibu          :  Ibu tak tau lah milau tu apa...
Sapphire :  Orange lah ibu orange....buah orange...
Ibu          :  Ya Allah anakku..... buah limau laaa.... milau...milau....
Sapphire  :  ooooopsss hahaha sorrryyyyy i salah say laaa hahahahhahahahahaha...

Pesanan penaja :  Makanlah buah untuk sihat lalalalalalala....

Have a delightful weekends my frenz....

Thursday, December 13, 2012

... lunch di Pengkalan Rinting ...

As salam ....

Esoknya tu, after trip USS ye, my aunt and famili awal-awal lagi dah checkout and gerak terus ke JPO and terus balik kl... yg tinggal my famili and my brother's famili...

We decide lepas lunch baru gerak terus ke KL... lunch di sini....Siput Sedut Lemak Cili Padi Pengkalan Rinting, JB.



Foodnye sangat simple tapi sodappppp i tell u...... siput sedut, ulam2an and ada ikan kerapu bakar *tersorok disebalik gelas2 air tu* .... masa nie makan slow2 dulu sbb lagi sekor ikan kerapu masih dibakar....

Memang sedap... harga overall dalam RM80 lebih jer... murah and sedap...sungguh memuaskan tekak memasing hehehehehe....

Tamat lah sudah holiday ku yg 2, 3 hari tu.... the rest of my cuti, spend masa kat rumah and membeli barang2 anak2 utk start sekolah....lega settle sudah keperluan my kids utk start their school. Oh....The next weekend tu, we hantar Agate ke asramanya and repeat makan kat kedai nie lagi nyum nyum hehehehehehe...



Wednesday, December 12, 2012

... dinner ramai-ramai ...


As salam......

Balik dari USS tu kan...perut memasing dah berkeroncong..dalam bus dah plan nak gi dinner ramai-ramai.... decided gi makan kat area Stulang, *dekat dgn area Zon tu* nama kedai tak ingat ok.....jom open table....

Semua orang order Nasi Goreng Seafood sbb memang tu je yg dia nasi yg they serve hehehehehe plus dish tambahan, ikan pari masak pedas, sotong bakar, satay and otak-otak (dlm plastik merah yg nampak sipi2 je tu)  :)


Si Emerald jer tapau Nasi Goreng Kampung kat gerai lain...dia alergi, tak leh makan seafood kecuali ikan....

Lazat tak terhingga sehingga menjilat jari gitu hehehehehe....dah kenyang tunggu apa lagi...balik hotel kebabommmm tidor sambil senyum ler..a perfect ending for an enjoyable day :) ...

Next day ada lagi satu gerai we terjah.... tu next entri okez......

Tuesday, December 11, 2012

... Universal Studios Singapore - ole-ole ...

Ok final part on USS nie... Citer pasal ole-ole/cenderahati yg leh dibeli ...

Setiap 'zon' ada it's own shop...contoh cam kat zon Far Far Away nie....


Barangan nya pun ikut tema zon tu lah kan.... tapi harganya lebih kurang sama jer.... sediakan je lah ongkos yg banyak untuk shopping... jangan jadi cam saya, setakat tengok & verangan hehehehehe.... iyelah, beli utk anak2 jer lah and untuk diri sendiri jez beli FM je.... insyaAllah ada rezki nak ke sana lagi, kali nie i dah tau nak beli apa, so simpan duit jer.... ok ni i bagi rough estimation dlm ringgit malaysia tau....barangannya banyak lagi and tak semua yg i snap...yg mana i snap jer i up kat sini ok....


Fridge Magnet....harga dari SGD4.90 above ~ lebih kurang RM12.30 and above


T-shirts SGD26.90 and above ~ lebih kurang RM67.50



Pens SGD4.90 and above ~ lebih kurang RM12.30



Frame SGD9 and above ~ +-RM24.85 and above


Stuff toys SGD18.80 and above  =  +-RM47.20 and above



Mugs SGD 12.90 and above =  +-RM32.40 and above...


Hair accessories SGD14.90 and above =  +-RM37.40


Memang banyak merchandise dia... like i say, simpan jer ongkos banyak-banyak kalo nak shopping kat sana.... there's a few things yg i tingin nak beli tapi tak terbeli sbb faktor2 tertentu *ongkos tak cukup ler tu hahahaha* ...next time lah kot kan *alasan nak repeat ke sana ni hehehe*  kerrrrr ada sesapa yg nak gi sana, yg nak hadiahkan i as a gift lalalalalalala ~


Sekian, tamatlah citer USS i..... fuhhhh lega :)

... Universal Studios Singapore - tips ...


As salam....

Today, nak share skit tips / pesanan penaja *yg i leh ingat  ye* untuk sesapa yg nak gi ke USS ni.

1.  Pada yg beli online, print jer tiket, bawa and tak perlu redeem the original tiket di USS tu.  At the entrance, dorang akan scan the bar code kat the printout....save the time untuk queue beli tiket.

2.  Yang ada anak kecil, bawa lah stroller.  I bawa stroller untuk Sapphire ok.  Leh jer kalo nak sewa kat sana tapi leh jimat kalo kita bawa stroller.

3.  Teenagers, jgn lupa bawa MyKad..nanti at the S'pore imigration kkdg dorang minta producekan macam apa yg terjadi kat my 3 older kids and my nieces yg teenagers tu....

4.  Bawa lah botol kosong untuk kegunaan ke bilik air nanti. Bilik air dorang banyak and bersih tapi kita tak main lah 'lap lap' kannnnn....

5.  Sila makan a heavy breakfast so that leh 'bertahan' dan bertenaga bila di sana.

6.  Makanan dan minuman ringan boleh 'diseludup' masuk.  Cam i, i bawa roti 'butterscotch' dan 'choco raisin' and coklat zip 3 plastik...buat lapik perut.  Plus kalo nak leh bawa gak 2, 3 botol air mineral utk diminum.  Letak dlm backpack, dorang tak check pun.  Save skit duit hehehehe .... 

7.  Disarankan beli siap2 raincoat murah2 yg leh pakai buang tu and bawa untuk digunakan utk Rapid Ride kat Jurrasic Park tu..kalo nak beli kat sana pun ada..I notis ramai gak yg beli ntah kat mana and bawa masuk ke USS ni..nak kata basah kuyup tak lah sangat tapi basah ler gak.... i and the whole of my ahli rombongan beli kat guardian kat kl ni and bawa....

Kalo rasa nak bawa baju extra or a pair of shoes/sandal up to you...macam i, sapphire and aqua, kasut w'ouls basah tapi we bedal je pakai sampai balik.... nasib SH and the rest dlm 'boat' w'ouls tu better than us, kasut dorang tak basah....

8.  Jangan risau, surau ada di dalam tu.

9.  Rides di sana bukan depends pada umur tapi lebih pada ketinggian anak-anak, tak silap i, melebihi 120cm kot.  If anak-anak yang jenis berani, banyak jugalah rides yang boleh dinaik accompanied by adults.  Tapi macam Sapphire yg aktif tapi tak brapa nak berani tu, most of the rides/games yang kat Madagascar and Far Far Away je dia naik.  My nephew yg umur 4 tahun tapi tinggi cam Sapphire naik a few other rides termasuk Transformer and he enjoyed it...

10.  Bila nampak 'characters' sila cepat-cepat beratur... a few tu, dorang tak beratur...main sapa cepat berdiri kat 'character' tu, dia dapat snap dulu .



11.  Plan your trip.  Kalo boleh avoid school holidays or weekends adalah terbaik.  Coz kalo masa tu, memang ramai org and you akan bazir timing untuk queue nak naik rides jer. 

12.  Kenali your kids attitude will help also.  Contoh : I know Sapphire tu kalo penat akan grumpy.  So, i planned hiburkan dia dulu.  That's why i planned to start with Madagascar and go anti clockwise... timing sangat cantik coz by the time i sampai kat area Ancient Egypt, she was tired and sleepy and managed to have almost 1 hr nap...around area tu, rides for kids macam sapphire tu tak banyak dah....

13.  USS buka kul 10am.  I balik kul 7.00pm... to me memang cukup masa.  Larat dengan tak je.  Rides pun dalam 4 rides i choose untuk tidak naik ye....tapi the teenagers in our group, semua ride they naik...memang cukup masa lah....

14.  If naik bas kat JB...try to get the 7am or 7.30am nye bus... nak ngadap jam kat causeway tu lagi so akan sampai kat USS ngam ngam soi....

15.  If tak silap i, on weekends USS tutup lewat skit, probably kul 10 plus ada parade and fireworks.  But i went on monday, so USS tutup awal around 8pm.  So, idokler ada parade bagai....

16. Pada sesapa yg nak ke Hard Rock Cafe yg dekat dgn USS tu... In order untuk u keluar and masuk semula ke dlm USS, sila bawa bersama your tiket ya... tapi jangan lak 20x nak keluar masuk hehehehehe....

17.  Sila bawa towel untuk lap peluh sbb penat berjalan....kang nak amik gambar muka berpeluh peluh hehehehehe...


Setakat ni je lah yang i boleh fikirkan....

Insya Allah tiada aral melintang tengahari nanti i cuba upkan skit lak pasal ole2 yg boleh dibeli di sana ye...Insya Allah.....

Monday, December 10, 2012

.... Universal Studios Singapore ~ part 2 ....

As salam.....

Jom sambung citer USS tu... insyaAllah by esok settle k....

Dari Madagascar kita ke Far Far Away....


Ok kat sini ada satu roller coaster  "Enchanted Airways"  meant for kids... dorang ikut ketinggian ok bukan umur ... buuuuuuttt Sapphire sangat tak suka, turun2 jer dari 'roller coaster' tu dia cakap "It's not fun, i don't like"  ok memang dia tak suka but then my nephew, umur 4 tahun tapi tinggi cam Sapphire suka sangat2 .... memang agak laju ridenye tu tapi i rasa depends on the child lah kan... Yg Shrek 4D pun ok gak... best... TAPIIIIIII i tak suka yg Potion Factory ride *pics yg bawah skali* coz lammmmmaaaaa rasanya nak tunggu benda tu berpusing hehehehehe... slow sangat2 ride tu... sempat lah i tawaf satu kedai :D... kalo tanya Sapphire, she loves it hahahahaha....

Ok, next jom kita tengok aksi aksi stunt kat Waterworld consider dekat dengan area The Lost World lah iye....

Overall show dia best lah... sesapa yg dok kat depan2 centerstage tu... confirm akan basah ok.... me dok kat atas2 and ketepi skit...so, selamat lah..... show nie kejap jer..dlm 10 minits jer kot..

Dah tengok aksi aksi laut, jom kita basahkan diri kat area Lost World :  Jurrasic Park.... sini memang i tak sempat nak amik byk pics plus atas boat ride tu, memang kena simpan camera coz akan kebasahan....so sila sediakan raincoat sblum basah... kalo lupa, kat sana ada gak dijual...lupa lak brapa SGD...

My bro and my nephew tak nak naik... dia nak minum milk so, my bags and camera ditinggalkan... takat ada gambar nie jer lah... Sapphire suka ride ni... suka sangat2 sbb basah2 gitu kan hehehehehe...

Dari situ jom kita ke Ancient Egypt lak.... kat sini ada ride tapi time ni i tengok Sapphire dah kepenatan... so dia dok kat stroller.... rest tup tup tup, tengok2 dah zzzzzzzzzzzzzzzzzzz hehehhehe... time ni dah kul 3 gitu kot...


So yang naik ride kat sini jez SH and the kids.  Ada 2 rides kat area tu, satu meant for kids, satu lagi tak ye...tapi my bro, my SIL, i, Sapphire & my nephew semua gi lepaks sambil isi perut kat Oasis Spice cafe....


Kat sini halal.  Rege untuk food tu adalah dalam SGD20 gitu... masa nie memasing take turn gi solat...by the turn semua settle solat and start makan, dorang dah habis main... katanya best sangat...tapi disebabkan i malas nak gi queue so i tak naik lah... lepas situ minum and makan dulu... dah settle.. jom jalan ....

Ada roller coaster Battlestar Galactica nie...
Saya tidak naik...rasa cam nyesal lak tak cuba kan...so kena repeat pegi USS lah nanti hahahahhaha...the kids naik and of coz they enjoy it... hati masih muda remaja kan... nie tak sorang mak bapak naik ok hahahaha...

Ok ok next stop... Sci Fi city....

Ni memang wajib uols naik 4D dia tu...perghhhh terbaek.... biarlah beratur lama tapi memang worth it.... kalo lah tak beratur lama, rasanya mau i repeat naik....

Jom kita gi New York New York.... kat sini, Sapphire bangun...so dia tak miss banyak benda lah sbb the rides sebelum nie cam tak sesuai untuk dia...

Kat sini no rides, jez tempat2 for bergambar and ada souvenir shop.... and masa time we lalu situ kenkonon lah 'snowing' masa tu.... the show is sebenarnya cam 'buih buih' sabun jer pun.....

Dah habis satu round USS we went... stop rilek-rilek kat area Hollywood semula sbb dah janji with my aunt and her famili nak jumpa kat situ.... sambil tunggu tu amik2 lah gambar sana sini....



We truly had fun on that day.... rasa cam nak gi lagi dan lagi dan lagi dan lagi......



Esok, i up skit a few tips if masa di sana ya.... so tu jer lah lebih kurang citer USS i nie...