Monday, November 26, 2012

... cuti ...

As salam....

Pengumuman.... saya akan bercuti selama seminggu tapi ada jer kat sini hehehehehe.....

* pics credit google *


So, ampun no BW and no autopublish entri kecuali yg ni......

Semoga perjalanan cuti ku goes smoothly and semoga kami sekeluarga selamat pergi dan pulang....

Friday, November 23, 2012

... health screening day ...


Last Wednesday, my ofis held macam health screening day gitu.... it's free...sebenarnya ni dah kali kedua dorang buat...masa 1st time tu, i cuti... so this time around, i decided gi buat lah....free kan so rugi kalo tak buat....

My fren tengah menyerah jarinya utk dicucuk and diambil skit darahnya for the test...

Hati i dag dig dug gak ler sebab tak pernah lagi i buat all this test... Suspen ooo nak dengar results on my kolestrol and sugar level .... ater makan ikut sedap tekak jer tak hingat nak diet bagai2.... amik ko, bila ada health test nie tau lak rasa suspen *ihiks* .... Surprisingly and alhamdulillah...kedua-duanya ok, dalam kategori optimum level lah....fuh! lega hehehehe....

Tapi bab weight tu kena turunkan and also my blood pressure is low...hurmmmmmm....

Insaf......Looks like i have to take serious from now on pasal my health....Selama ni i amik ringan kan... i'm not getting younger by the days so better buck up kan.....Slow and steady, insya Allah, i akan usaha to improve...

Alamak...gonna have a long leave, camner ni nak 'insaf'....bila cuti makan makan makan kan.... leh postpone tak 'keinsafan' tu after cuti oooopppppssss *ihiks*...

Neway, have a wonderful weekend uols and jaga kesihatan anda hehehehehehe.....


Thursday, November 22, 2012

... teambuilding ...


As salam my fwenzzz....

Let me story morry pasal my teambuilding course which was held earlier this month kat Laman Nur Bestari, Ulu Yam...dekat jer kan....



Tempatnya ok untuk adakan kursus2 cam teambuilding nie...lengkap.... 1st team yang pergi nie seramai 44 orang... 22 boboys and 22 gegurls...All 44 of us divided into 4 teams.

The 22 gegurls nie stayed kat dorm nie....


Faciliti dorm .... well what to expect kan...nama pun dorm utk gi kursus teambuilding...bukannya nak gi course kat hotel kan.... semuanya very the basic so pejam mata jer lah... ekceli dorm nie muat untuk 40 orang... yang bestnya all of us tidor kat katil bawah and dapat extra 1 bantal hehehehe kalo gi seramai 40 orang, confirm sorang 1 bantal jer lah... Kekurangan facility dorm nie dah tak nampak sebab seronok dapat get along well with one another and berbual sampai the wee hours....

OK, bab aktiviti lak.... a balanced activity, yang indoor *talks/presentation bagai* and outdoor. Of coz, we all enjoyed yang outdoor lebih kot hehehehe....

1st day malam dah ada aktiviti jalan dlm hutan...agak scary ok, nak nak i yg jenis penakut nie... kena jalan masuk sensorang ye... eh eh tipu lah... masuk one by one, jarak antara one another tu dlm 20 langkah gitu and we are not allowed to cakap with one another nor gi kejar and jalan seiringan ... no no no... so kiranya cam jalan sensorang lah kan...


Aktivity yang lain tu pun best, ada rafting, flying fox *pics semalam tu ~ memang gigil i ok*, masuk hutan half day ~ buat khemah & masak & makan then keluar, tak tidur dlm hutan ~, a few games such as magic carpet * 6 org berdiri atas plastik lebih kurang sebesar kertas A3*, angkat telur, bola pingpong and golf on a 12 pin string *as per pics yg last tu* and another night game yang sangat best is the Night War Game.... our team won wuhuuuu.... best banget....

Overall, i sangat enjoy the course, walopun after 3days 2 nights tu badan sengal2 tapi memang best...nak nak plak dapat my team yg semuanya giler2, funny and very cooperative... dlm team i dari driver, despatch, clerical officer, exec, senior exec pun ada but masa tu we tak pandang pada pangkat and work as one.... and team w'ouls lah yang selalu bikin kecoh and membuatkan semua orang dalam kelas tu tergelak-gelak..Bak kata facilitator tu, "Team ni patut tukar nama dari "WORRIOR *sbb ketua team tersalah sebut sampai sudah org panggil kami worrior instead of WARRIOR hehehee* ke PENYERI" wahhhh gitu kannnn...

Overall untuk diri sendiri... i'm happy coz i managed to overcome a few obstacles and managed to overcome my fears :)  "Your mind control is important..Believe that you can, then you'll achieve" with this, i conquered!


Wednesday, November 21, 2012

... WW ~ luruh jantungku ...



Flying fox yang membuat jantungku luruh tapi gumbira sbb berjaya laksanakannya ... bila sampai bawah, i tell u...ketaq lutut hehehehehehe...

Monday, November 19, 2012

... sticker dinding ...

As salam....

Today bersiaran lewat.... settlekan kerja2 dulu... nie dah rilek2 leh jengah blog hehehehehe... autopublish tak terbuat masa cuti....

Alkisah semalam.... jez before Sapphire nak sleep, i minta tolong dia deko bilik dia... suka lah dia.... Sticker dinding ni dapat dah lama sangat which is dalam bulan april 2011, menang hadiah saguhati tapi memang i simpan sebab nak tunggu masa yang sesuai...

Ekceli tunggu Sapphire besar skit jadi dia faham lah bab-bab nak deko bilik and hanyalah sticker jenis nie je yang leh ditampal kat dinding, stickers yang lelain tu hanya leh tampal dalam buku sticker dia....


So semalam, dia bukan dengan eksitednya main tampal-tampal sticker....


And at last nie lah hasilnya, tak sampai 10 minit dah settle....


Takder lah perlukan kreativiti sangat kan tapi she is hepi sebab kenkononnya superb betul lah cara dia deko tu hehehehehe.....



Friday, November 16, 2012

... BN Youth Job Fair '12 ...

As salam.... Selamat Menyambut Tahun Baru :)   Dah ada azam baru ke....semoga tahun baru ni membawa keberkatan dan lebih bermakna buat kita semua, insyaAllah.  

Today me cuti sebab nak settlekan a few 'outstanding errands' tapi sblum tu ngadap blog jap lalalalalala....

For info, hari ni ada berlangsung BN Youth Job Fair 2012 di PWTC ....hall nye yg kena crossover the river bukan yg slalu buat Pesta Buku tu ok...

Dah start dah nie kot.... but perasmiannya is tomorrow.  Semalam we go and busybody kat sana sbb company SH kirja tu ada buka booth.... kami gi bukan untuk tolong, untuk menyemakkan aje hehehehehe...SH dan geng dia lah busy buat itu ini...

So pada sesapa yang nak cari kerja, bawa CV banyak-banyak and pegi sana...banyak company yang ada kat situ, antaranya Malaysia Airlines, Myeg, Petronas, PDRM, Astro, JobsDB, Amanah Raya and banyak lagi lah....

So, if you are really interested, jangan lepaskan peluang ni...good luck....mana tau ada rezki kan.....

This weekend will be a very busy one for me....ada gathering but lum dapat confirm leh join ke tak.  SH pun busybody sampai ahad ... Banyak errands i kena buat sendirian berhad... kalo berdua at least leh divide kerja and settle awal tapi looks like i have my hands full this weekend, tetiba rasa cam nak clone kan diri gitu hehehehehehe.....

Ok lah uols....have a wonderful weekend and take care....


Wednesday, November 14, 2012

... maal hijrah ...


As salam...

* pics credit google *


Bersama-samalah kita berhijrah memperbaiki diri kita lagi .... mohon maaf atas segala salah silap i disepanjang persahabatan kita.....

Semalam cuti i tak ke mana-mana pun...rileks kat rumah, swim2 kat rumah and malam jer keluar gi dinner... baru nak recover sakit badan, dah hentam swimming, terasa sengal2 balik satu badan tapi yang penting enjoy :)



Tuesday, November 13, 2012

... happy diwali ...

Kepada mereka yg menyambut Deepavali.....

* pics credit google *

InsyaAllah ketemu lagi kita esok.....enjoy your cuti2...

Monday, November 12, 2012

... buah zuriat ...

As salam....

Mesti ramai yang bercuti hari ni tak pun minggu ni.... Amik cuti 3 hari dapat terus seminggu kan...sapa yang kat kelantan lagi best...amik 2 hari jer dapat seminggu kan.....bestnya....tapi akak kerja....

Datang kerja dengan keadaan body yang sakit sana sini....


Citer pasal teambuilding tu nanti-nanti lah i share... gambar i tak amik...harapkan camera orang jer...malas bebenor nak bawa camera and hp.... kat sana memang tak der line so memang no phone interruptions :)

Ok sebenarnya nie nak citer pasal 'buah zuriat'.... rasanya skarang ramai dah tau pasal buah zuriat nie.... # Kat sini memang takde kot ....ni pun i pesan kat my ofismate...emaknya pergi mengerjakan haji bebaru nie so i cakap ler pasal buat zuriat nie...KALAU mak nye leh belikan...kalau tak leh takpe....tapi syukur, my fren ni pun memang nak beli untuk kawan dia so dia kirim beli extra sebiji jer untuk i.... Syukur alhamdulillah....

Ni lah rupa buah zuriat tu....Maaf i tak dapat tunjuk isinya sebab tak leh ler buka kan...nak bagi kat my fren buah nie hehehehehe....tapi kalau uols nak tau camne, google lah...compom ada....

Tips atau cara-cara menggunakan buah zuriat ni i dapat info dari blog ni.  Thanks for sharing this info....


Kaedah dan Cara Makan Buah Zuriat
Terdapat beberapa cara makan buah zuriat yang di sarankan oleh mereka-mereka yang telah mencubanya iaitu :-

1. Cara Pertama
-Caranya ialah dengan menggunakan sudu lalu di ketuk-ketuk pada sekitar dinding buah zuriat (tak perlu di belah) bagi melembutkan kulitnya, seolah-olah seperti kita sagat/kikis buah ini menjadi serbuk dan di makan begitu sahaja ataupun di campur bersama susu.

2. Cara Kedua
-Oleh kerana buah ini juga di gelar buah adam dan buah hawa, maka ada yang merebus dua biji buah ini sekali gus. Selepas direbus, buah zuriat ini kemudiannya dibelah menjadi dua bahagian bagai pinang dibelah dua (hehe), dan ingatkan sekali lagi bahawa buah ini keras dan memerlukan keupayaan yang kuat untuk membelahnya. Rebus biji dan isirungnya sekali,sehingga air bertukar warna seakan-akan teh. Anda di sarankan di minum selama 44hari atau sehingga mengandung. Diminum oleh suami isteri dan boleh direbus berulangkali sehinggalah air rebusan itu bertukar warna menjadi putih kembali baru di ganti dengan buah zuriat yang baru. 
3. Cara Ketiga
- Keluarkan isi buah zuriat ini dan rebuskan dengan 2 gelas air.
Rebus sehingga menjadi 1 gelas.  Bahagi dua air rebusan untuk diminum oleh suami dan isteri.
Boleh direbus berulangkali sehingga air rebusan itu bertukar menjadi warna putih. 

#Tips-tips.
1. Sebelum minum air rebusan, bacalah bismillah diikuti petikan ayat 38 daripada al Imran sebanyak 3 kali: 
“RABBI HABLEE MINLADUNKA ZURIATUN TOIYIBBAN INNAKA SAMEE U-DOA”. Maksud Ayat: “Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisi-Mu zuriat keturunan yang baik. Sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa.” ayat 38, surah Ali-Imran.

2. Air rebusan buah zuriat boleh diminum pada bila-bila masa sahaja, malah buah ini juga kalau dia gosok-gosok ke sendi-sendi kita yang sakit, Insya Allah akan menyembuhkan lenguh dan terasa kelegaannya. 



Kita harus berusaha, berikhtiar dan berdoa...selebihnya hanya Dia Maha Kuasa dan Maha Mengetahui....

# latest update :   baru dapat info dari mamawaiz yg dia pernah jumpa buah nie kat Giant KT kat kiosk org jual buah kurma...so leh ler uols pun riki2 kat kiosk2 org jual kurma kot kot ada dijual....

Friday, November 9, 2012

... training ...


Semalam kelam kabut ku dibuatnya... Sekolah sapphire semalam bagi surat mengatakan Majlis Iftifal dia akan diadakan pada 17 November.  Dah tu 18 lak sekolah dia buat program registration bagai........ Aduhhhh tarikh ku ke kursus teambuilding masa tu....


Cepat-cepat phone personnel in charge of training minta tukarkan i pegi today, ikut peserta Siri 1.... nasib baik dia bagi green lite....So today me akan gi training.....sib baik barang-barang dah siapkan awal-awal....

So, today me tak dapat lah BW.... Pada sesapa yang amik cuti seminggu next week, enjoy and have fun....InsyaAllah kita jumpa next monday.... alamak, me tak apply cuti lak isnin depan...takpe lah...hopefully larat me ke opis......

Till then have a delightful weekend.....



Thursday, November 8, 2012

... entri caca marba ...

Mood malas bebenor nie.... jom layan entri caca marba i ....

Dapat ole-ole dari opismate yg gi holiday ke Sabah....


Sangat, sangat, sangat, sangat suka....cantikkan brooch nie.... tq my fwen....


Coocolates mabeles nie gift dari salah sorang bos opis i....

Sempena apa tak tau lah...mimpi kot.... ke sebab kalo datang kat tempat i, ada jer dia pow food i ie biscuits, sweets, fruits...  Whatever the reason maybe, tq bos, lenkali beli lah lagi ye *bajet cam dia baca sangat lah blog i*  hehehehehehe...


And yesterday lunch was sponsored by another boss kat opis ..... menu :  sambal udang petai, ayam masak lemak, sambal belacan, ulam-ulaman *yg dah nak habis tinggal skit sbb tak der lauk sayur kot huhuhu* dan buah tembikai and oren *pun dah selamat disettlekan by staff* ... very the sodap and podas... 

Lepas habis solat hajat and tahlil, barulah hidangan lunch nie .... masa solat leh kira brapa kerat jer yang hadir tau.... tapi bila time makan...wah, attendance very the ramai u know .... ntah ler ... malas nak komen banyak-banyak...sendiri mau pikir lah ....


And last but not least, kuih cakar ayam and kuih bangkit sagu, SH dapat masa dia gi outstation last week...

Memandangkan kat rumah, i tengok tak sorang pun buka and makan, cam tak laku jer kan, lebih baik wakafkan kat opis i...kejap dah nie mesti settle....

Setakat nie je lah entri caca marba i untuk hari nie...sekian terima kasih *ihiks*




Wednesday, November 7, 2012

... love rain ...


The rainy days are here :)  .....


* pics credit google *

Sejuk jer cocer skarang, nak gi keje tu kekadang cam bercinta jer lak nak nak bila pepagi hujan....tarik selimut baring atas katil memang best sangat :D .... tapi tapi nie bukan nak citer pasal hujan pun....


I baru je 'khatam' watching drama korea  Love Rain... 


* pics credit google *

Citer yang agak slow and agak taching :)  Kalo nak tau sinopsis citer, leh baca kat sini.. Yup, i minat citer korea tapi tak lah follow sangat-sangat sampai tak leh gerak and bersengkang mata semata nak ngadap citer korea.  I only watch it during my leisure time....Cam citer nie, ada dalam 20 episode.  It took me almost 2 bulan nak habiskan.  Kalo peminat tegar rasanya  less than one week dah settle kot.....

Sesapa kalau teringin nak berjinak-jinak dengan citer korea nie leh gak tonton secara free kat MAADUU.  Register is free, so register jer....iklan pun tak banyak ada dlm 2 iklan jer kot setiap episode.  I jarang jarang jarannnng sangat beli dvd korea.  I watch it tru maaduu tu or mostly my kids dah download kat my external hard disk so leh ler ibunya tumpang skali tengok :) 

Lepas ni tak tau nak layan citer apa..... ada a few more yang sedang menanti ku lalalalalala.....



Tuesday, November 6, 2012

... detector ...


Hari Ahad lepas kan i ke Aeon untuk beli a few things untuk i gi kursus and antaranya 2 helai tshirt.  Tapi balik rumah, campak plastik beg tu ketepi dulu and semalam baru lah buka .... Tengok what i found, the detector still attached!


Aaaraarrrgghhhhh.... sakit jiwa ku sebab ini bermaksud terpaksa i terjah Aeon skali lagi sebab memang tak leh nak tanggalkan sendiri kat rumah.  And sib baik i still simpan the receipt....isskkk memang bazir waktu, masa dan tenaga jer tau...... Dah call customer care Aeon and the personnel inform masa pegi tu sebelum masuk Aeon, alertkan security guard tu pasal benda nie and show the receipt...Jadi nanti takde lah berlaku any kejadian yg memalukan....

Patutlah masa i keluar dari Aeon tu ada berbunyi alarm tapi mungkin disebabkan ramai orang keluar masuk time tu, security guard buat dono je.  I pun tak lah terpikir disebabkan i.... Bila difikirkan balik, masa membayar tu, i nampak a few detectors was removed, tapi memang masa this two shirt, i got distracted by Sapphire and tak pandang....

Well, benda dah jadikan...  Nak tak nak kena gak gi Aeon tu, jangan balik wif penambahan plastik bags dah hehehehehehe....


Monday, November 5, 2012

... ceria ...



As salam.... ceria tak pagi uols.... harus ceria tau, blues2 tolak ke tepi ok.. Jom see pics "Ceria".

Pelangi petang *hari khamis lepas rasanya nie* ....
Bila nampak pelangi nie terus buatku tersenyum, warna yg ceria and beautiful *gambar yg diambil jer buatnya kureng beautiful*... indah sungguh ciptaanNya....makes me think of my pelangi sistas too... miss them and their colourful stories ...


And semalam, me gi Aeon Wangsa Maju.... need to buy some stuff coz me kena gi training tak lama lagi....Tengok2 kat tengah tu ada 'playground' nie.. Not only the colors ceria.  It also buat Sapphire terus ceria.....


One child regenya RM8.  No time limit.... So, senang keje... bagi dia main puas-puas... adalah almost 2 jam dok situ... me sambil layan dia, sambil baca buku *yes, kkdg me memang bawa novel dlm bag* then she kena layan i shopping lak....ala-ala sistem barter gitu :) Syukur alhamdulillah, she is well behave tru out the day :)  taktik menjadi.  Dapat me shopping dgn senang hati lalalalalalalala....


Aaaannnnd today yg lagi membuatku ceria sbb ada orang blanja makan nasi kerabu nie...


Alhamdulillah, rezki di pagi isnin :)  Semoga bertambah murah rezki kawanku itu :) ....

Ok, today me dah ceria....so wishing uols semua have a ceria day ahead .....



Friday, November 2, 2012

... beautiful quotes ...


Let's share some beautiful quotes ....







* all images credit to google *


Ada kebenaran dalam kata-kata nie kan.... have a lovely day and beautiful weekend....

* today busy skit meeting and briefing.... will find time to bw nanti :)



Thursday, November 1, 2012

... home slipper ...


My home slipper yg hitam tu dah buruk....nampak jer cam ok lagi kan tapi sebenarnya dah hilang rasa keempukan dan keselesaannya....Beli pun last year, pakai tiap2 hari mau tak 'azab' ghupanya... :) see bentuk love2 tu sebenarnya berlapik merah tapi dah hilang....


So yg ang ang merah tu home slipper baru ku....RM10 sepasang.... i loike.... memang i nie spesis masuk rumah terus pakai selipar nie... tapi tu pe'el kat rumah sendiri ler...rumah org takde le buat gitu kan ....

I kan suka tengok citer korea... i prasan dorang pun cam i *wahhhh bajet korean gitu* .... masuk rumah jer mesti pakai home slippers ... tapi tak tau lah samada it is their way or cuma dlm drama jer dorang gitu.....

Uols ada pakai tak home slippers kat rumah?