Wednesday, October 31, 2012

... tekak melayu ...



Tekak melayu.....


Kentang goreng cicah kari..... anak sapa lah tu hehehehehe....



Tuesday, October 30, 2012

... aidiladha ku ...

A simple citer on Aidiladha ku....

Aidiladha 1 *Jumaat*

Tahun ni raya di KL je and my PIL pun datang beraya kat KL.  So pagi raya i masakkan ~ oh yes, i sensorang bersilat kat dapur ~ lontong, sambal tumis ikan bilis, rendang daging, nasi impit, sambal kacang and my BIL bawa serunding ayam ofismate dia bagi....


No pics raya taken sbb memasing busy.... Sapphire gi tengok orang qurbankan lembu kat masjid area rumah i and surprisingly dia tak takut.... katanya "Lembu tu pegi syurga" and katanya lagi "oooo ibu masak rendang daging lembu syurga ye ibu" alahai anakku.......

Ohhh lepas solat jumaat, we gi beraya ke 2 rumah, aunty and kezen SH....sorang dok cheras, sorang lagi dok kat Putrajaya...pics sorry takde sbb malas....lebih baik dok sembang dan makannnnn jer :D 


Aidiladha ke2 *Sabtu*

Bertolak ke Sungai Besar, Selangor.  Attend wedding kezen SH.....



Best sangat suasana kampung gini.... dah lama i tak merasa suasana kampung ni.  Rinduuuuuu.... Sapphire pun enjoy main kejar2 ayam *anak bandar yg jakun gitu* and asyik dok gi main traktor tu .... ada rambutan fresh dari ladang :D... Sapphire puas lah makan rambutan tu... siap dibekalkan kat w'ouls seplastik bag tau utk bawa balik hehehehehe....

Dari kul 9pagi keluar rumah ke Sungai Besar.... balik dari sana sampai rumah dalam kul 10malam pd hari sama .... penat tapi sangat hepi...


Hari Ahad, seharian lepak kat rumah... banyak kerja rumah yang harus disettlekan ..... tu je lah aktiviti aidiladhaku.... simple but enjoyable :)


Monday, October 29, 2012

... anugerah khidmat setia ...

As salam.....

Today bersiaran lewat sebab attend perhimpunan haram pagi tadi.  Ingatkan perhimpunan biasa utk announce latest news of the company but rupanya ada lak penyerahan Anugerah Khidmat Setia kepada staff yang dah berkhidmat selama 5 dan 10 tahun dengan company nie...

Sebulan lalu dah dibuat majlis rasminya di Lost World of Tambun... tapi ni lak utk staff yang tak attend majlis tu....antaranya akak lah tu....

Syukur alhamdulillah dan semoga dengan pengiktirafan ni, akak makin rajin update blog bekerja ;) ...


Thursday, October 25, 2012

... coklat ...

Syukur alhamdulillah dapat rezki di pagi hari....balik aje dari meeting, tengok ada coklat nie atas meja....yabedabeduuuuu....

Leh jadikan 'pemanis mulut' untuk berbuka nanti tapi rasanya mesti sapphire nak satu :)  Kepada tuan yg memberi, makacih....next time bagi lagi tauuu lalalalalalalalala....

Kepada mereka yg nak gi bercuti and balik kampung.... safe trip tau....jaga diri baik-baik...

Kepada semua umat Islam....Selamat Menyambut Aidiladha....

* pics credit google *

Uols beraya mana?  Ada buat qurban tak?


Wednesday, October 24, 2012

... spontan ...

Hobi i kan menggumpul FM (fridge magnet)... ada FMs yg tempat2 i pegi, ada FM yg diterima as a souvenir.... Ekceli kalo dilekat kan fridge rumah i tu mau terkopek pintu fridge tu so kena lah i mencari alternative lain...  Lepas aidilfitri bebaru nie gi Ikea... pusing2 terus terpandang benda alah nie ... namanya SPONTAN....


So, dengan spontannya kami merembat 2 benda ni hehehehehe  Rege satu tu RM45..... Leh lekat kan FMs i yang banyak-banyak tu kat SPONTAN nie camni.  Tu separuh jer baru letak...ada lagi satu paperbag of FMs lum dikeluarkan.....


Tapi sampai hari nie lum digantungkan lagi sebab tak tau nak gantung kat dinding mana...... Tengoklah this weekend  KALO kerajinan mendatang leh ler drill and gantungkan my SPONTANs,  kalo tak hehehehehe duduk ler atas meja tu lagi :D



Tuesday, October 23, 2012

... kerusi favvy Sapphire ...

Ini budak kan...masa baby dulu, cukup tak suka duduk dalam car seat.... asal duduk dlm seat tu nangis, asal duduk nangis, asal nangis duduk *ihiks*... tapi now car seat nie dah jadi 'home seat' dia sbb dah transform into 'kerusi' favvy Sapphire ....Tempat dia duduk utk watch tv....

see sambil makan fruits sambil watch tv, santaiiiiii gitu ...



macam-macam gaya....


Kiranya berjasa gak lah car seat nie...

* hidup ku sepi tanpa hp today....mati kutu dibuatnya sbb hp tertinggal di rumah ... tapi syiok gak, no gangguan seksual sangat today :)


Monday, October 22, 2012

... entri merapu ...

As salam....

Entry nie 'diprepare' semalam ya ... semangat nak buat autopublish TAPI guess what.... me start buka blog dari kul 10.30 malam sampai lah kul 12.02 pagi TAPI I did some BW... mostly tak dak tinggalkan jejak.... kekadang tu konon nak amik mood writing... tapi bila dah start BW tu syiokkkkk jer layan baca citer-citer uols.... 

Last-last kul 12.02, i sedar satu entry pun i tak prepare and mata pun start ngantuk.... So, terimalah entri merapu i nie for today .... hihihihi don't la angry-angry k....insyaAllah, esok i try up citer best skit....



* credit en google *


Muah muah and have a great and happy monday uols.....

Friday, October 19, 2012

... potong kuku ...

Dah pun hari jumaat....syukur alhamdulillah....then wiken yabedabedoooooo.... bukan nak gi mana-mana pun or buat anything.... tapi leh rest kat rumah wif famili kannnn bestnya.....

Sesuatu yang cam rutin i buat pada pagi jumaat is potong kuku... 


*both pics credit google *




Have a great friday and take care ya....

Thursday, October 18, 2012

... yang sihat dan kurang sihat ...


Antara yang sihat dan kurang sihat....

Ni yang sihat....tomato organik...satu pack RM2 jer... sedap oooo ranggup ranggup gitu, tak masam and tak manis...buat kudap2 kat opis....


Ok now bab kurang sihat.... Nutella...Teringat zaman dolu2...pack2 kecil gini... makan gitu jer sedappppp oooo.....

* pics credit google *

Now yang pack kecil-kecil susah nak jumpa, ada lagi tak ek?  Slalu nampak yg packing besor nie. 

Rege botol besar, belas-belas...nie i amik yang kecil jer....Lum makan lagi so tak tahu lah rasa dia still sedap cam dulu ke tak...

Yang nie keropok leko Terengganu mari...SH beli masa di gi Terengganu bebaru nie...sodapppppppp terbaeeeeekkkkk....


And salah satu favvy i yang susah nak dapat kat kl nie... nie pun Terengganu mari...

Dodol daun palas...i sukaaaa sangat tapi tak leh makan banyak coz manis.... Skit-skit leh ler...

Makan makan makan.... sebab tu badan ku 'chomeeeeiii' sangat... takpe janji sihat...makan je lah, nanti dah sakit tak leh makan itu ini, rugi hehehehehehehe...


Wednesday, October 17, 2012

... sambil belajar saya main ...

Sambil menyelam minum air....sambil belajar saya main hehehehehe....


Nak main betul betul tak berani takut kena 'sound system' dengan ibu....So, dapat pakai headband rabbit pun kira ok lah...ibu pun tak kisah, asalkan habis buat revision tu.....


Tuesday, October 16, 2012

... breakfast yg sempoi ...

Jemput makan semua....

Today's breakfast yg sempoi .... scramble egg plus tomato (makan gitu pun sodap) ... datang opis, baru beli roti gardenia sebab yang kat rumah dah habis ...... Tu pun nak citer kan hehehehehe ater akak dah malas nak karang citer...jadik ler ada citer makan nie..... Korang breakfast apa hari nie?

Monday, October 15, 2012

... peperiksaan akhir tahun ...

Peperiksaan akhir tahun dah bermula....


Ibu nie risau jer memikirkan anak-anak.... banyak-banyak membaca yassin and berdoa semoga dipermudahkan urusan mereka.... Three of my kids are having their exam...emerald sorang jer akan start jumaat nie.... Right now dia ada di rumah, cuti sampai esok sbb classnye diguna utk pmr students ....

This picture taken semalam...gi makan kat Restoran Viccuda, thai food.  Food sedap and price reasonable... gambar food tak diambil, sbb malas.....

So seminggu ni, tiap-tiap malam kena buat revision with Sapphire....sib baik yg 3 orang tu dok kat asrama, ada prep, ada discussion group....kalo dak tak menang tangan i rasanya :D

To those yg sedang ambil exam...gud luck... and to the parents...banyak2 berdoa and tarik nafas dalam dalam....hehehehehehe


Friday, October 12, 2012

.... tokei tudung ...

Lelong... Lelong.... murah murah ini tudung hehehhehehe....(ampon gambar tak clear)

I now dah jadi tokei tudung...lalalalalalala... eh tak tak...melawak jer.... tudung nie my SIL yg jual....i tolong2 jer bawakan ke opis...takde amik untung langsung tau.... tapi i tak akan bawa more dari 1 bag ... selalunya dalam 20 helai jer i bawa.....sehelai regenya RM70.... ni 3rd batch i bawa.... memang laku jer....hari jumaat, lunch hour panjang, so time tu baru leh 'buka meja' *ihiks*

Tapi caya ke tak, i tak beli lak tudung nie...sebab rasa cam tak sesuai dgn muka i yg cute mute sangat nie.... mau lagi tambah bam bam rupa i nanti....

Seronok berbisness nie kan.  I lak, kalo orang lain nye bisness, suka lah tolong...tapi kalo sendiri nye, tak reti lak nak buat camne hehehehehe sebab cam kesian kat pembeli.  Iyelah, katakan kalo barangan yg nak jual harga asal tu RM20...lepas tu nak kena upkan... let's say nak up sampai RM40 lah kan...i tak sampai hati tau sbb dah tau harga sebenar benda tu... sebab tu i tak leh berbisnes....

Ok lah have a great weekend lah uols.... take care and have fun... pada my 'sistas' sila makan on my behalf ya :)



Thursday, October 11, 2012

... projek air buah ...

Nowadays, tiap tiap hari i minum air buah tau... kat opis nie, kami dah sepakat collect RM5 sorang.  Then hari jumaat, gi ke chow kit beli buah-buahan....nie hasilnya buah yg dibeli last friday.  Ada pisang kaki, avocado, grapes, epal, pear, orange,  and carrot  plus  dragonfruit and strawberry  *lupa nak snap pic both fruits sbb dlm compartment lain*.....


So dari hari isnin tu dah start projek air buah w'ouls....nie minuman hari ni :  strawberry, pear, carrot, orange anggur and dragonfruit, nama airnya : Jus Hentam Kromo hehehe sbb main campak2 jer buahnya tapi hasilnya sedappppppp banget.... memang pure takder campuran gula langsung ...dah tu tak bertapis lak (sapa nak tapis, buat sendiri ler) cam i tak nak tapis...minum gitu jer....memang yummylicious!


So, w'ouls lunch or breakfast dah tak makan sangat.... sbb kenyang ooo minum air buah nie.... dapat satu jug besar kekadang tu lebih dari satu jug, share minum 6 orang.... memang kenyang ok... agak2 kalo gini tiap2 hari ada chance tak i slim lalalalalala ...

Wednesday, October 10, 2012

... spiderman sengayut ...

Pagi tadi nak keluar rumah tetiba nampak sesuatu *yg dlm bulatan tu* .......



Apa tu? dah ghopa spiderman sengayut kat pokok gitu kan hehehe.... bila gi tengok dekat-dekat, rupanya ada tshirt and seluar sapa ntah jatuh and tersangkut kat pokok tu.... sajer je pepagi lagi dah buat i jadi mamarazzi gitu lalalalalala...

Tuesday, October 9, 2012

... botol perfumes ...

Jom berwangi-wangian....

Sebenarnya botol-botol tu kosong kecuali yg gucci envy me and perfume yg dalam kotak tu  masih digunakan.... botol-botol kosong tu my fren nak...hobi dia kumpul botol perfumes... tu yang bawa tu... ekceli dah nak dibuangkan aja tapi tetiba tingatkan my fren tu, rezki dia lah nie *ihiks*....

Uols ada ker yang hobinya kumpul botol perfumes nie ek?


Monday, October 8, 2012

... otak-otak goreng ...

Assalamua'laikum...

Nak tanya uols suka tak makan otak-otak?  Sapphire nie memang suka makan otak-otak... tapi dia makan tak lah banyak mana...selalu dalam 2-3 kepingan jer pun.  Tapi nie nak share one of her fav. snack Otak-Otak Gulung...


W'ouls memang suka yang brand Lazat nie....Selalu beli kat Giant.  Kat carrefour I lum pernah nampak lagi ler... Tesco tak sure ada ke tak ... Harganya sebungkus RM8 ada 16 kepingan...



Dalam freezer i mesti ada sebungkus... Kekadang tu datang permintaan dia, senang dah ada...amik dan goreng jer... bukan takat dia jer yg suka, the whole famili suka.... kalau abang & kakak-kakak dia ada, sekali goreng habis ler sebungkus...tapi kalau dorang tak der, dapatlah sebungkus tu untuk 2 kali masak...

Leh le korang beli kalo nak try.  Tekak memasing kan tapi bagi tekak kami sekeluarga ianya lazatttttttt :)

Friday, October 5, 2012

... dia membaca ...

Semalam sebelum dia nak sleep, dia minta i bacakan her bedtime stories.  Memang dah rutin gitu kan...sebelum tidor mesti bacakan one story for her... I said kejap ler, i need to finish ironing skit jer lagi.... if SH ada, SH leh tolong bacakan tapi since SH outstation kan so she will just have to wait.... tup, tup, tup i terdengar suara dia membaca....So, i peeked into her room...

Waaaaa she is reading it on her own and betul lak dia baca.... terus i stop work coz cam teruja gitu kan.... I know she can read simple simple words dah tapi cam tak percaya she can read this book.  Walaupun masih tergagap gagap tapi to me it's good enough...Tiap-tiap malam i yg bacakan this book so memang i sangka dia leh baca....

Buku nie lak bagus sbb font besar, ayat simple and sukukata tu kaler-kaler menjadikan senang skit for her to read...murah lak tu cuma RM8.99....


Memang berbaloi lah membelinya...i beli pun kat kedai buku biasa biasa bukan MPH or Popular...rasanya ada dijual kot kat the big bookshops, cer riki riki tengok :D.......

Lepas nie dia lak kot leh citer kat i memalam hehehehehehe....

Thursday, October 4, 2012

... temperature naik ...

As salam... me punch in masuk ofis lewat today, kul 10.am ~ dgn izin big boss ye....

Pagi semalam dah perasan cam ekon kete tak sejuk sangat... syukur sangat masa balik keje, perasan cam temperature naik.... So, memang confirm lah kena gi workshop.... malam tadi terus bagi tau big boss nak masuk opis lewat....


Nie temperature pagi tadi masa on the way nak gi workshop... stop jap tepi jalan, off engine dalam 10 minit then gerak semula...masa stop tu ada insan2 mulia yg stop tanyakan ok ke tak....syukur dalam keadaan sekarang yang mana ada sekelumit manusia yang tidak punya perasaan belas ihsan, masih ada mereka-mereka yang berbudi bahasa....

Sampai kat workshop, kedai tutup lagi...kul 9.30 baru buka..tunggu jer ler, kedai buka explain gedebak gedebuk, tinggalkan kete... balik ke opis.  Baru jap nie apek workshop dah call, cakap itu ini rosak, rege sekian sekian...so, i cakap tukar lah... sib baik tadi sempat berbual dgn opismate and citer kat dia...so apa yg apek tu cakap sama gak ler dgn budak opis nie cakap... so, no kelentong kelentong.... rege tu nanti leh nego lain hehehehe....

Sekali sekala bila SH takde, jadi emergency camnie...terasa gak kan... tu laaa terlampau 'dimanjakan'... masa zaman 'single' dulu, leh aje independent..padan muka sendiri kan hehehehe..

Today pun akan balik awal...nak kejar amik kete kat workshop.... sib baik dapat big boss yg understanding and can give and take....Alhamdulillah, dugaan kecil yg diberi ni dapat disettlekan ....



Allah S.W.T berfirman :

"... Allah akan memberikan kesenangan sesudah  berlakunya kesusahan." (Surah At-Talaaq: Ayat 7)



Wednesday, October 3, 2012

... tolak, campur, tarik ....

Al kisah my funny lil' girl ....


Sapphire :  Ibu, malam ni ibu ajar otomatik ye....
                 *walaupun dah dibetulkan berkali-kali, she still calls matematik tu otomatik *

Ibu     :   Ok, 'campur' dah tau kan... malam ni kita belajar 'tolak' k....

Sapphire  :  Ok.... malam ni kita belajar 'tolak' esok esok kita belajar 'tarik' pulak ok ibu....

Ibu     :   HAH!! tarik??? alahai anakku.......hehehehehehehehe....

Banyak lagi 'vocab' or kisah kisah kelakar dia tapi tak leh nak recall lah..... Kids, their interpretation and innocence.... at times really caught us off guard kan...

Tuesday, October 2, 2012

... JJCM ...

Orang lain sibuk diet, akak nie sibuk makan makan makan.....ntah bila lahhhh mau insaf kan.... 1st restaurant gi makan is kat Delicious.  Ini big boss blanja makan.... saja jer dia nak belanja katanya sbb masa ramadhan bebaru nie dia tak sempat nak belanja ....


Tapi sorrylah no pics taken kecuali satu yg kat atas tu jer.... sbb malulah...big boss dok depan i... yang nie curi2 snap masa dia tengah engage on the hp hehehehe...tapi kan ceasar salad yg uols nampak tu adalah super duper yummy sampai order 3 plates...makan share2...


Rege seperti tertera di atas ya. Tapi kalo nak tau rege lain leh tgk kat sini gak.  Resit nie i minta dari big boss kenkonon walhal nak share rege2 dia wif uols... tapi big boss ckp tak yah claim...tq boss! Semoga murah rezki.... Nie dinner untuk 7 orang makan tapi main course order 5 jer, dessert 2...portion food nye banyak, so makan share2.. big boss pun share ok...bukan dia kedekut tapi dari membazir kan lebih baik makan gini..  Walopun share, kenyang tetap kenyang..thx ye big boss leh blanja lagi next time :D 

Ok nie lak Gastro Cafe.  Makan Ahad lepas sblum ngantor Aqua balik...

Food yg diorder is Hainanese Chicken Chop(black pepper sauce) & Kuew Teow beef wif gravy *nama suka hati i letak sbb tak ingat*..


Kat sini pun i shared makan sbb time tu i still rasa cam kenyang... so i dgn Sapphire cilok skit food aqua and SH hehehehe... chicken chop bagi i kureng skit..tapi the kuew teow sedap...I rasa lah maybe western food is not the cafe's specialy kot... sbb most of the patrons to this cafe, i tengok order asian food cam nasi goreng, keow teow bagai...

Kedai nie memang pernah masuk program JJCM kot ...


Provenya sbb ada banner sbb i tak lak tengok dlm tv tau ......Rege reasonable if i'm not mistaken wif 2 main dish and 3 drinks dlm RM30 jer kot...SH bayar so lupa nak amik resit *wink*... So if you wanna go nie address nye :  4,Jalan SS15/4B,47500 Subang Jaya, Selangor....

Selamat berJJCM :)


Monday, October 1, 2012

... jemputan Neena ...

As salam.... Dah pun masuk bulan Oktober kan.... cepat jer masa berlalu.... lagi 2 bulan kita nak masuk tahun baru....

I nie baru nak citer pasal jemputan hot gorjes mama to be, Neena.


Dia menjemput all my sistas nie.....tak yah diperkenalkan lagi kan... dorang tu semua pames amos dah pun kannnnn.... 


Ehhhh jap, bukan takat Pelangi jer.... see ramai jemputannya....


tak semua dapat beramah mesra, rugi rasanya.  Ada lagi bloggers kat situ tapi ya ampon, akak tak sempat berkenalan...kalo korang ada terbaca entry nie, meh ler kita exchange link...Akak nie pemalu skit nak nak bila jumpa dgn blogger yg pamos amos and baik hati cam uols semua nie....Lagilah terkedu....

Camna akak nak ramah mesra.  Bila jumpa pelangi aderrrrrrrr jer nak stori morri ...

Tu lum masuk sesi fotografi sampai leh lupa diri ada kat majlis orang heheheheh.... ya ampon Neena, jangan serik jemput kami ye *ihiks*....

Tapi sempat ler berbual dengan Ina yg lembut, peramah dan ayu nie......

Suka tengok cara dia... a truly beautiful lady inside out....

And dapat berkenalan gak dgn  Mimy yang sangat friendly, beautiful and jovial lady ....
Fayel anaknya yg sannnnggaatt chomel pun ada ok......

Overall, syukur sangat-sangat dapat attend majlis Neena.  Padahal, we duduk setaman tapi leh lak tak pernah bertembung.....  Again, thx sis for the invitation, thx for the delicious food and warmth hospitality and jaga diri baik-baik tau.....