Friday, September 28, 2012

... Pekanbaru ~ random pics ....

As salam.... dah pun hari Jumaat kan.... esok my ofis akan buat Family Day ke "Lost World of Tambun" taaappiii i tak dapat join coz ada hal lain.... Ok as promised today last entri pasal Pekanbaru, Indonesia.... So i jez buat a few random pics senang skit nak stori....

Perpustakaan di Pekanbaru...

Amik gambar dari luar jer, tak masuk pun... bentuk bangunannya unik, bentuk buku yg terbuka....Besar tul bangunan dia sampai i nampak kemetot jer bergambar kat situ....

Lepas dah snap pics, we nak ke Muzium tapi pakcik teksi tu tak tau lak kat mana....puas gak ler berpusing-pusing cari last last give up... terus i ajak ke masjid.

Keinginan sangat menebal nak pegi ke Masjid An Nur sbb dari tingkat bilik dah boleh nampak....


Syukur dapat gak jejak kaki ke situ.......


Subhanallah... memang cantik masjid nie....waktu tu kepanasan i sampai tak leh nak buka mata, tu yg posing ala ala salute tu hehehehe...


Simple jer dalamannya and cukup tenang..... syukur dapatlah juga we solat jamak kat situ.. Area bawah tepi masjid tu ada tadika islam...tapi since i gi hari ahad, so takder orang lah tapi kat taman masjid depan skit  ada org niaga2.

Tak beli apa pun, jamu mata jer....


Kalau di Bandung ada Kartika Sari....di Pekanbaru lak Kembang Sari....

Tapi tak banyak choices pun kat situ... i tak beli lak brownies apa2 kat situ... yg i beli dodol & lampuk durian.... di Pekanbaru nie fames dengan durian tau... tapi i tak makan pun masa di sana... Rasa dodol and lampuk durian....jangan marah kalo i cakap i tak tau sbb i tak makan and tak rasa hehehehehe...

Ni saja jer amik gambar banner mastercard maybank nie...
Kat sini ada ker credit card angry bird nie ek??

Bila berada di Indonesia, haruuuuuusss ada sesi manjakan diri ye....
Me gi urut2 ... best and murah :D


Ok tu jer lah kot info-info yang menariks di Pekanbaru...ekceli ada gak taman-taman yg boleh kita gi tapi masa i kat sana...2 petang berturut2 hujan so memang tak dapat lah i ke situ...asyiklah gi shopping mall....

Overall memang ok lah kat sana... a very relaxing holiday... takder rush-rush nak shopping or melawat sana sini... Pekanbaru nie pekannya bersih.  Then cara percakapan dorang bukan 100% bahasa indonesia...ada ramai yg fasih berbahasa melayu... dorang panggil kita "Abang" and "Kakak" tau... so jangan terperanjat bila rasa cam ehhhh nie orang malaysia ker hehehe...

Kat sana, tak ramai pelancong i rasa.  So if sesapa pegi and jumpa fridge magnet, silalah beli extra untuk i ye hehehehehehehe sbb sampai kesudah i tak jumpa *sedey* ... kat airport tu ada FM tapi ader ker dia tulis "Ramayana"????? like why ek???

Sbelum pegi, i google memang tak banyak info pasal Pekanbaru nie...in fact ada yg cakap takder benda sangat pun nak shopping kat situ... so akak, nie pun tak lah bawa banyak rupiahhh kan.... ekceli ada betulnya... tak lah banyak sangat choices tapiiiiiiii kalo ikut kan hati macam-macam nak beli... nak nak barangan muslimah mcm abaya, jubah, blouses and tudung tau, i rasa kat sana memang banyak...oh mostly wanita dorang bertudung tapi berfesyen and ramai gak yg pakai tudung bawal ...


So, if sesapa nak gi sana... bawalah duit yg banyak coz ekceli ada jer benda nak dibeli *ini pandangan saya ye*....

So, itu jer lah antara info-info menariks di Pekanbaru....do i want to go again....nnnakaa tapi bukan dalam masa yang terdekat nie.....



Thursday, September 27, 2012

.... Pekanbaru ~ shopping malls ...

Petang-petang baru nak update... takpe lah asalkan ader....

Ok nie kita citer shopping mall lak.... mesti korang suka kannnn....

Jangan lupa bawa Rupiah mu and coverter table tu...senang mau shopping :D........


Nie 1st mall we went...malas nak amik gambar sbb tak best mall nie... mall nie sebelah dgn Pekanbaru Mall, lupa lak namanya.... kat sini ala-ala low yat gitu...

Jual handset and assesori handset.... kat sini lah w'ouls beli simkad sana...senang nak roger2 malaysia...jimat bill skit....Tu SH nye tangan tu, baru nak membeli simcard :)  baik budak nie, macam2 info dia bagi kat w'ouls... masa nie baru beberapa jam touch down dari KL....

Pekanbaru Mall.... deret depan hotel jer nie... cross jalan leh sampai hehehehe.... penduduk pekanbaru nie majoritinya beragama islam so fesyen mostly muslimah....nyesal lak i tak membeli tudung2 kat sana.... bila tengok pics2 yg diambil...hurrmm cam kena gi skali lagi lak hehehehehe....

Mall nye macammmmmmmmm errmmm cam The Mall @ Putra Palace gitu kot... TAPI kedai2 nya bawa barangan yg brand dorang tersendiri and bersih.....

Nie lak salah satu kedai kain depan hotel gak aaa... Kain yg sedang diukur tu kain akak ler.... beli 2 meter jer utk buat kain...
Ala-ala cam jakel lah tapi setingkat jer pun.... Kat Pekanbaru nie, pames dengan batik.  So sesapa yg kerja gov leh ler borong kain banyak-banyak kat sini hehehehe...

Ok nie lak my fav mall.  Plaza Sukaramai...

Kedai nie sederet dgn hotel yg i duduk tu, less than 10 minute jalan kaki dah sampai... lat 3 lorong jer kot.......macam-macam ada... rege pun ok...tapi sesapa yg dah gi ke Pasar Baru, Bandung or Tanah Abang, Jakarta....well kat sini lebih kurang gitu tapi tak sebanyak barangan cam kat sana....

Next mall pun best, Pasar Bawah, tapi masa w'ouls gi, masa nak sampai tu tetiba hujan lebat.  So memasing agak lencun, dah rasa tak selesa nak shopping kan....  Time balik renyai-renyai tapi tak nampak sangat kan....kalo perati betul-betul, jalan tu basah sebenarnya.  

Dalam tu agak sesak sebenarnya... camera pegang jer, bila dapat tempat / gerai yg tak ramai org cepat2 snap.... kalo dak hurmmm tak leh nak snap2 posing2 bagai...

Di tambah lak rasa frust sbb dah merata tempat cari Fridge Magnet takde and menaruh harapan kat situ ada...tapi mendukacitakan.....memang masa gi Pekanbaru i gagal nak beli FM tau..... percaya atau pun tak, takder satu barang pun akak tak beli kat sini..... gi situ pun dalam 30 minit jer..... now bila tengok gambar, rasa cam waaaaaa macam-macam nak beli hehehehehe...

Sebenarnya Pasar Bawah nie best tauuuuu....see sampai letak 2 gambar suasana kat sana... hehehehehehe...

Ok k... ekceli ada SKA Mall gak yang w'ouls gi...tapi takder amik gambar langsung sbb pada mata i tak menarik hehehehehe.... mall nye macam Jusco... ada kedai Giordano, Carlo Rino, bagai.... i bila gi travelling i suka kedai2 yg cam Plaza Sukaramai or Pasar Bawah ... baru thrill hehehehe....

Overall cam kain-kain adalah murah.... tapi Pekanbaru bukanlah shopping heavan cam kat Bandung... Takder lah Factory Outlet bagai.... To me kalo nak gi holiday yg leisure, rilek2, shopping lite-lite...leh ler ke Pekanbaru nie....Kalo korang memang gi nak shopping spree...lebih baik ke Bandung or Jakarta....

Itu pendapat i jer...ntah lah korang camne kan....

Esok leh kot i habiskan citer Pekanbaru trip i nie... mesti korang dah bosan.... sabar ek...esok i buatkan last episode k....


Wednesday, September 26, 2012

... Pekanbaru ~ food ...

OK, now nak story pasal food di Pekanbaru....

Hanyalah 2 restoran jer sebenar pun i gi.... 1st is Restoran Kota Buana...both restoran masakan minang...

Jarak dari hotel adalah walking distance, tak sampai 10 minit....Nampak cam takder orang kan...memang pun sbb w'ouls naik tingkat atas yg ada ekon...kat bawah ramai lah org... Hidangannya sekali letak banyak   tapi apa yg disentuh jer lah yg dikira.....


Pilihan hati i adalah daging dendeng, sotong ala-ala masak kari gitu, timun and sambal ijo.  Air memang wajib lah order alpukat aka avocado nie :) ... memannnnnggg mabeles....


Lagi satu Restoran Sari Bunda....nie memang kat sebelah hotel jer, see leh nampak awning hotel tu skit hehehee. 2nd, 3rd day memang we makan situ jer...dah malas nak gi restoran lain :D ..


Again, lauk pauk yg dihidang pasti banyak tapi w'ouls terus jer order lauk yg w'ouls nak makan ....


Pilihan tekak i lauk yg simple but yet mabeles nie : daging dendeng, rendang daging, sambal ijo, sayur pucuk, begedil (xder pics close up) and also kuah ala-ala kari (no pics also) ... air xyah letak gambor ler...harus lah jus alpukat gak....

OK, rege for both restaurants lebih kurang jer... utk berdua makan wif air jus... dlm RM35-RM40 ...

Masa di sana, breakfast kat hotel, makan kenyang-kenyang... then keluar jalan.... petang dlm kul 5 gitu, baru w'ouls makan nasi minang tu ... tapi in between tu ada lah gak we minum-minum or jamah food yg lite2 contoh nie...


Otak-otak ... sedapppp ... otak-otak tu kena cicah dgn sos yg diberi tu.  kalo makan sesaja rasa tawar skit.. air SH is semangka *tembikai* ... akak lak minum air alpukat + pisang.... soooodappp banget!

Plus we also  ada beli kudap2an kat supermarket.... Ekceli kalo travel camni,  tak byk pun nak makan sbb dah enjoy jenjalan gitu.......

Ok..next entri citer pasal shopping lak k *wink wink*.....




Tuesday, September 25, 2012

... Pekanbaru ~ Aston Hotel ...

Bersambung citer cutiku di Pekanbaru... I rasa ramai yg confius ingatkan i cuti lama sbb lama bebenor i menyepi dari blog... sebenarnya i gi Pekanbaru nie hanyalah 4 hari...7 Sept - 10 Sept.   Tapi i cuti dari berblog yg lama hehehehe ... banyak sangat urusan nak kena settle sampai tak sempat nak ngadap blog...... ok ok...jom sambung citer....

Today i citer pasal hotel penginapanku, Hotel Aston Pekanbaru.  Seperti biasa, book tru Agoda.  Location wise, i rasa strategic sangat....

Lokasinya kat main road Jln Jend. Sudirman (one of the longest road in Pekanbaru).  Keluar jer dari hotel tu ada Restoran Sari Bunda *nasi minang*..


And ada dua tiga shopping malls dekat dgnnya, jalan kaki tak sampai 10 minit pun.... in front of the hotel ada deretan kedai kain and bakery... So memang strategik kannn ...


Lobby area...


Biliknya pun ok.  Jez nice spacenye...


Tak besar sangat and tak kecil sangat.  Toilet pun ok.  Cuma i kureng skit lantainya.  Bila kaki basah memang rasa licin banget, kena berhati2 kalo dak leh slip and jatuh ... so memanglah kena guna house slipper ....


Harga bilik is inclusive of breakfast for 2.  Nie lah tempatnya we had breakfast everyday, 2nd Floor, Spices Restaurant.

Food semuanya sedap-sedap.  Memang kena lah dengan tekak i...


Masa i ke Bandung or Jakarta...food nye i tak brapa nak leh telan...nak nak kalo nasi gorengnya sbb rasa cam terlebih lada sulah gitu....TAPI di sini, foodnya rasa cam food kat Malaysia.  Edible by me... ada banyak choices, roti bakar, nasi goreng, salad, fruits, lontong, roti naik, bihun goreng even kuih serabi *org penang panggil ~ serabai* and byk lagi...

Tapi kuih yg i wajib amik everyday is kuih lopis de squera ni. 

Memang terbaeeekkk......

So, nie lah antara why i enjoyed staying at this hotel.  Memang recommended lah kalo uols nak gi stay situ...

More stories to come....

Monday, September 24, 2012

... Pekanbaru, Indonesia ~ airport, taksi ...

As salam kawan kawan ku.... Ada yg merindui ku tak hehehehe *bajet pamos sangat kannn* Lama lak i mendiamkan diri, sib baik password blog ingat lagi *ihiks*... busy skit lah... nak BW pun dapat cilok skit-skit.  Rindu tul nak jengah rumah uols semua, slowly slowly i akan menyinggah ye....

Mana nak start ek... Hurmmm....

Ok, i stori pasal trip ke Pekanbaru, Indonesia lah.... Now Everyone Can Fly .... We naik flight company itu ler....

Lapangan terbang Antarabangsa Sultan Syarif Kasim II, Pekanbaru, Indonesia lebih kurang besar cam airport Bayan Baru, Penang.... ianya 2 tingkat jer....

Airport nie baru disiapkan a few months ago tapi masa i sampai pun lum 100% siap.  Still ada renovation works going on....i rasa cam tak ramai pelancung kat situ... i might be wrong tapi itu yang i rasa... Masa i gi tu, dorang sedang bersiap untuk anjurkan Pekan Olahraga Nasional (PON) XVIII Riau di situ... lebih kurang cam SUKMA kita ler.....  

Imigresen dorang ok... baik tak banyak soal pun...Oh ya...nie rate airport tax kat sana ya....

Bayar masa check in flight nak balik nanti.... So make sure ya uols simpan duit utk airport tax....Ingat tau, jgn lak syiok shopping sampai lupakan ini :D

Once keluar arrival hall airport tu, jalan sampai ke depan dah ada taksi *teksi* kat situ... and not to worry, pemandu teksi dorang baik-baik...tak banyak songeh... masuk taksi, cakap jer hotel mana nak gi then terus dorang drive and also dorang guna meter... i loike...

As you can see, if you naik taksi Riau.... minimal payment is Rupiah20,000 ... even if actual cost you is Rp15,000... tetap you kena bayar Rp20,000. Tapi kalo lebih dari Rp20,000 of coz lah bayar as per rege yg tertera kat meter ye.  Tapi if you naik taksi BlueBird yg baru beroperasi di Pekanbaru... you bayar as per meter ....

Ok... tu jer dulu starting citer Pekanbaru, Indonesia...i kaver citer pasal airport and taksi ... the rest to be continued... 


Monday, September 10, 2012

... kelas swimming ...

At last, tertunai lah hajat i nak masukkan Sapphire dalam kelas swimming....Abang and kakak-kakak Sapphire pun i enrolled them dlm swimming class masa they were 5 years old and now they can swim well ... so kalo i tenggalam, at least ada 4 orang will try tolong selamatkan i kot hahahahaha...


Coach Sapphire is my cousin, Honey ... dia memang ada cert as a swimming instructor and lifeguard.  Dolu2 masa dok tunggu results she amik this course...then dia keje jap as a swimming instructor for about 1 year kot... now dia dah keje lain tapi part time dok ajar gak ler swimming.....

First lesson Sapphire is breathing: tahan nafas & selam and also buat bubbling....


So far, dia ok... she enjoyed her lesson walopun ada gak 2, 3 kali tersedak sbb terminum air pool hehehehehe.... hopefully, dapatlah dia ikut jejak abang and kakak2 dia leh swimming ...

Me? Belajar... ekceli i pun leh swim gak cuma now dah tak dak stamina, mau tenggelam tengah pool sbb tak larat kannnn ... see the body lah hehehehe... very the not good kan... kena do something tapi bilaaaaaa lah nak sedaq diri... hurmmmm......


* autopublish entri:  ahkak masih masih cuti ye.. insyaAllah today i akan jejak balik ke bumi Malaysia :).



Friday, September 7, 2012

... selipar oohhh selipar ...

Kenangan raya tahun ni yg tak dapat dilupakan oleh my famili......

Perjalanan nak beraya ke rumah sanak saudara di Johor dalam masa 1 hari, dalam 5 famili nak dilawat.... jarak rumah pun jauuuuuh jauuuuh.... so banyaklah 'pit stop' yg dilakukan...samada yg nak gi toilet, solat, makan, beli jajan or isi minyak kan..... Sapphire nie lak, 10 kali berenti kat Petronas, mesti dia nak turun samada nak pow ibu dia or nak ke toilet....last pitstop adalah kat Petronas, Kulaijaya selepas makan asam pedas madu tiga tu. 

Time tu sebenarnya ahkak nie dah penat sangat melayan kerenah Sapphire... Dia cakap nak turun sbb nak 'wee wee'.... aishhhh brapa kali lah ko nak 'wee wee' nak oiiii.... sambil mulut ahkak membebel... turun gak ler... dah settle 'business' dia...jom naik kete and bertolak ke last rumah utk beraya....

Sampai jer, semua org turun kete...ahkak lak tercari cari selipar buruk ahkak 'eh mana gi selipar ku itew??' .... puas cari memang takde.  SH lak siap cakap, "tak kan bocor kete nie" hehehehe  Dah tu, kasut spare kat dlm boot kete ditinggalkan lak kat rumah my in laws .... pikir punya pikir comfirmmmmmmmm ahkak dah tinggalkan selipar tu kat Petronas....

Mesti masuk kete, buat cam nak masuk rumah kan.... buka kasut dulu hahahahahahaha.... hentam gelak ok w'ouls semua.... siap citer lak tu kat Mak Der *tuan rumah yg nak gi beraya tu* camner tak citer kat dia, terpingga-pingga dia keluar rumah tengok semua dok bergelak sakan .... hahahahaha  Memanglah ahkak kena bahan ok...
* pics credit google *


Cer korang bayangkan, masuk kete, tanggalkan selipar... then cer korang bayangkan, kalo ada kete kat sebelah kete i time tu, mau terbahak2 dorang ketawakan i kan and orang-orang  lain yg kemudiannya gi Petronas tu nak park kete, mesti pelik tengok ada sepasang selipar buruk elok 'parking' kat situ...mesti dorang tu tertanya-tanya kan apa kes selipar tu kan ..... hahahahahaha Selipar oohhh selipar ...

Nak balik tu Mak Der bagi sepasang selipar jepun kat ahkak utk dipakai.... orang beraya dapat duit raya, ahkak beraya dapat selipar jepun... ko ada? *kaver malu sebenornya* muahahahahahaha....

Ok lah, selamat berhujung minggu and selamat beropen house :)

* autopublish entry.  Hari nie and isnin ahkak bercuti ye so idok ler dpt nak berBW ye ... 
   Mode : now everyone can fly *wink wink*  Semoga i selamat pergi dan balik, aminnn.....



Thursday, September 6, 2012

... Sapphire's homemade FM ...

Salah satu hadiah Sapphire dapat, leh dijadikan fridge magnet and also brooch....pepagi 1st sept tu bangun terus nak buat.... see berbaju tidor lagi tu...


I dah sukat siap2 air and tuangkan dalam cawan.... so soh dia masukkan sendiri and kacau with the plaster powder....


dah siap kacau, masukkan dlm acuan nye.....

Then biarkan sampai kering... i biarkan till next day ...bila dah kering keluarkan dari acuan tu and nie lah hasilnya .....

Apalagi, colour time lah.....

I tell u...nak tunggu Sapphire habis kaler tu dalam sejam lebih gak ler ....penat melayan dia...sempat lah i lipat baju yang dah kering....Last piece tu sampai terbaring2 lah Sapphire kaler...dia pun penat kot tapi selagi tak habis dia steady jer buat....


and tadaaaaa.... Sapphire's homemade FMs ......

One of the FMs dia nak bagi to (my BIL) her uncle yg gave her this present...So, thoughtful of her ...

Syiok plak bila tengok the end product...  Ekceli this 'Mould & Paint' thing ada byk pilihan projek lain... Since, Sapphire minat nie, leh ler usha tengok projek lain lepas nie...Leh beli for cuti sekolah nye aktiviti ker kan.....

Wednesday, September 5, 2012

... jemputan pertama ...

Jemputan pertama open house i trima is ke rumah Amy.... sib baik masa tu i baru jer sampai kl, so dapat lah join...

Us....
Amy *tuan rumah*, Lyn *first time jumpa, nice meeting u sis*, sis Ayu and yours truly yg bambam....

Food super sodap...makan bertambah dah tambah dan tambah dan tambah... sampai tak ingatlah nak amik gambar food hehehehe.... Thx ye sis for the hospitality ....

This wiken ada lagi sorang yg menjemput tapi ya ampoooooonnn tak dapat hadir... i'm being 'booked' wayyyy in advance dah.... smoga majlis sis berjalan dgn lancarnya.....


Tuesday, September 4, 2012

... birthday Sapphire and makan-makan ...

Tahun nie, Sapphire sangat-sangat hepi sebab dapat sambut her 5th birthday 2 kali.  Sehari sebelum birthday dia, 30hb Ogos sambut kat tadikanya....


Alang-alang tadika Sapphire tu nak buat jamuan raya, we decided contribute birthday cake...dapatlah dia merasa sambutan wif her friends....She is soooo happy...Kek 2 biji, incase tak cukup budak2 nak makan sebab combine class pagi and class petang... ada dalam 100 orang kids lum termasuk cikgu2....

Her actual birthday, 31 Ogos, baru lah sambut kat rumah.... buat simple makan-makan jer pun...jemput a few friends and famili.  


Rumah merpati i cinonet jer so tak dapatlah nak ajak ramai-ramai.  Family pun tak jemput semua...takat yg dok dekat-dekat rumah i jer....

Geng pelangi yg sudi datang....nie gambar i tak clear...blurrrrr sgt tapi tak dulik nak letak gak.....

Nie memang clear melear Sang Pelangi tanpa anak-anak ikan.... Sapa tak kenal geng pelangi, meh i introduce kan adik-adik ku yg comels and baik hati  .... Atas, kiri ke kanan : Eida, AmyWahida and Elly.  .  Bawah lak :  Ayu, ahkak ler tu, Dee and Iyra.. Sis Nor je takder sbb masa ketika hari tu dia masih dok syiok beraya kat Kuching hehehehe...

Pada mereka yang hadir, andai ada terkurang layanan, terkasar bahasa time tu mohon maaf....ahkak tak tersempat nak layan semua..... i'm sorry.... tapi thanks sangat2 sbb sudi datang ke teratak cinonet ku itew....

Syukur alhamdulillah everthing went smoothly on that day.....
 

Monday, September 3, 2012

... asam pedas madu tiga ...

Kita skip jer lah ek citer raya... malas dah nak citer...lagi pun aktiviti raya tak der lain...gi ziarah rumah sanak saudara, makan, makan, makan dan sembang.... kilo2 yang bertambah tu kita pejam jer kan mata :D

Nie i stori pasal salah satu tempat makan yg w'ouls singgah makan semasa melawat sanak saudara kat area JB... yes i was in JB utk beraya.. gi kejap jer pun ...  Gi beraya tapi gi makan kat kedai???? ater tak bekfas terus gerak, kul 12 perut dah keroncong  kena stop and eat gak .  Takutkan kalo gi rumah sedara dlm keadaan gitu, buruk rupanya bila dpt makanan kannnnn hehehehe.....

Restoran nie gerai biasa jer pun kat area kampung mawi Kulaijaya ... tapi nama kedai dia....Asam Pedas Madu Tiga, sempena tokei kedai tu yg memang bermadu tiga ok...kalo tak silap it's near Tesco Kulai .. memang kat tepi jalan jer gerai dia nie.........


Hidangan spesialnye is asam pedas.... ikan fresh ok, ada beberapa jenis ikan, pari, kembung, merah and tak ingat apa lagi... tapi for that day i amik kembung and ikan merah jer...ikan pari dia nampak cam kecik kalo dak memang amik pari gak aaa....


Ada gak tambah side menu lain telur dadar and kailan ikan masin....


And nasinya comes wif papadom....


Samada hari tu i lapar ke apa tak tau ler... tapi to me food nye adalah yummy... tekak memasing kannnn... tekak i kata sedap, tekak org lain mungkin tak.....jom usha last gambar yg menggiurkan nie....


Asam pedas ikan merah......

Overall makan utk my famili :  4 ekor ikan, telur dadar, kailan, nasi 6 pinggan plus air dlm RM45 gitu... kira ok lah kannn...So, sesapa ada area Kulai leh le gi singgah makan situ :)