Thursday, August 30, 2012

... cuti ...

Ini hari ahkak cuti yabedabedoooo.....


2 sebab utama yg buatkan i decide nak amik leave tapi sememangnya i redha sesangat nak cuti hehehehe....

1.  Tadika Sapphire ada jamuan raya and starts at 9 am ~ camne nak hantar dia lewat unless i masuk opis lewat....

2.  Agate nak balik KL and sampai KL nanti kul 3 petang ~ mestilah akak nak gi amik dia kan, tak kan nak keluar opis awal...

So, today i cuti demi menjadi chef, camerawoman and supir tak berbayor hehehehe..

Btw.... Esok Merdeka Merdeka Merdeka.....



Apa plan????

Wednesday, August 29, 2012

... main bunga api ...

What is raya kalo takder yg main bunga api kan.. tengok mangsa-mangsa yg telah selamat dipermainkan hehehehehe...


W'ouls takder lah main mercun yg super duper bising tu.... i tak bagi coz i memang takut kalo main mercun yg bukan2....malang tidak berbau maaaa.....so takat main yg cam fountain tu, pop pop and bunga api boleh ler....


Tapi utk 2 malam berturut2... ahkak, SH,  my kids, nieces and nephews was trying hard to make a "Selamat Hari Raya 2012" nye tulisan.... ada yg jadi ada yg tak..Gambar yg terpilih kiranya the closest that we managed to get...bila tengok pics kat bawah nie, dah macam gambar mistik kan...ada bayang2 gituuuuuu *wink*


Selamat (ahkak yg buat nie)


Hari (made by my nephew ~ Jen)


Raya ( made by my nephew - Mickey)


2012 (made by Aqua)

syiok lak dok try2 buat tulisan nie... diam tak diam habis lebih 10 packet bunga api gak ler dok menerai buat nie....memang yg dewasa over main dari yg kids lalalalala....apa yg penting is that we had fun fun fun :)

Monday, August 27, 2012

... raya oh raya ...

Camne nak mula citer pasal raya ek...malas bebenor sebenarnya nak story morry.... mood still bercuti kan....
So nie i buat summary utk raya pertama and kedua ok....

Geng Sapphire kat kampung... my nieces....


Solat raya kat masjid sebelah rumah jer....

Wajib ada sesi foto kan... gambar lain malas letak...cukuplah satu gambar nie jer :D


Then start ler my relatives datang.... see ada yg gi solat kat masjid sebelah rumah terus datang breakfast kat rumah...

Dari pagi sampai ke malam lah relatives datang.... pagi menu nye ketupat palas, nasi impit, kuah kacang, rendang daging, serunding and lontong (ni i yang masak sbb request made my SH and famili members)....Tengahari additional dish is laksa.... bawa sampai ke malam with another masakan by me ~ nasi goreng. hehehehe... raya raya pun bedal nasi goreng :D 

Gambar food tak diambil and gambar ramai2 pun tak diambil...me busy busy busy bee tul hari tu.... camera bagi kat Agate so gambar2 kezen dia yang kecik2 jer yg diambilnya .....

geram lak tengok gambar sorang2 nie....

2nd day raya, proceed ke rumah my aunt.  Dia buat makan-makan....


Had a great famili time, stayed there dari tengahari sampai ke malam .... food was delicious,  sorry pics makanan takde...tapi menu nye nasi tomato, ayam masak merah, daging masak kicap, dalca, ketupat palas, rendang ayam, nasi impit and kuah kacang....

Best sungguh sbb both days dapat jumpa my famili, aunties, uncles, kezens, nieces and nephews.... memang best sangat2....

Esok sambung lagi k...

Sunday, August 19, 2012

... ambil peluang ...

STICKY NOTE
entri baru di bawah ye....



Ada yang dah nak start cuti esok kan....so, nak ambil peluang mengucapkan ...


Safe trip ye and take care ye!

Friday, August 17, 2012

... cuti ...

Hari nie dgn rasminya i dah start cuti .... Bag dah siap packing and insyaAllah by the time entri nie keluar i dah on the way balik kampung ooooooo balik kampung .....


So, ini blog pun akan bercuti juga.... Kalo sempat i jengah lah tapi rasanya cam pack jer aktiviti ku.... 

Sedihnya rasa nak tinggalkan Ramadhan kan.... smoga kita semua akan dapat menempuhi Ramadhan pada tahun hadapan, insyaAllah...

Pada yg nak travel, safe trip... cherish every moment with your love ones, take care and....

Selamat Menyambut Aidilfitri
Maaf Zahir Batin

Thursday, August 16, 2012

... malang tidak berbau ...

Malang tidak berbau...petai/durian tu iyelah berbau :) ... Semalam rumah jiran (cina) sebelah rumah i, dimasuki pencuri!... kesian kat dia...habis barang kemas dia diambil... laptop, ipad and cash skit pun lesap ...
Aduhhhhh dah lah nak balik kampung utk raya, jadik lak cenggini .... Risau gak ler nak tinggalkan rumah...hari nie gi ofis habis i angkut barang2 yg sentimental value kat i....barang mahei manalah akak ada sangat...yg penting tu is those yg ada sentimental value nye....

Esok nak balik kampung dah... tawakal jer lah.... nanti nak beli selak extra... ada another jiran rekomen kan kat w'ouls semalam.... tapi sebab dah lewat, kedai dah tutup kan...today wajib gi beli.... .... doa-doa semoga takde lah apa2 yg tak diingini berlaku ....

Wednesday, August 15, 2012

... aktiviti malam jumaat ...

Mu jangan pikir yg bukan-bukan k wif the tajuk......


Nie ha.... duit raya dah ditukar.... Tinggal nak masukkan jer dlm sampul surat.... lain kaler lain sampul, baru tak termix up .... aktiviti malam jumaat nie sbb nak tunggu my kids balik dari asrama nanti.... Lebih seronok bila buat ramai-ramai....sambil buat sambil sembang ... best :)

Tuesday, August 14, 2012

... baru nak apply ...

Uols mesti dah apply cuti raya kan.... See me baruuuuuuu nak apply....


Big boss jarang masuk opis tapi dia dah tahu bila i nak cuti.... ni kiranya officially apply lah.... Today confirm dia akan masuk coz ada Board Meeting so leh i hulurkan borang cuti nie for him to sign..  Hopefully dia sign tanpa any 'sora-sora sumbing' ......  Apa-apa pun mood dah start cuti dah lalalalalala ....

Uols cuti start bila sampai bila?


Monday, August 13, 2012

... mari menjahit ...

As salam..... sangat hepi today.... one of my colleague hadiahkan buku ni to me....


Sangat-sangat suka....diajarnya camne nak buat the maniks, suka suka suka.....


Tapi tak sempat lah me nak buat for my baju raya .... malas lah nak gi beli manik-manik tu.... Lepas raya leh try lah nanti.... so mari menjahit *ihiks*


Friday, August 10, 2012

... eskrim ...

Semalam ek org sibuk q kat baskin robbins utk eskrim free.... w'ouls tak heran pun hahahaha...iyelah camne nak gi q ... time2 buka posa and terawih kan .... tapi petang smlm dapat call dari Emerald... she's coming back this weekend.... so dia request nak eskrim 'dinding' nie....

Emerald request tapi ibunya yg rasmikan dulu lalalalala.... takpe, malam nie kita ngadap bagi habis ini eskrem k....

Petang karang nak gi ambil dia kat asrama...so takde chance me nak join geng pelangi berbuka.... takpe lah have fun ye uols... sapa leh makan bagi pihak i?

My last shopping spree sabtu ni... bukan utk ibu, tapi utk anak2.....ibu tahun nie celebrate sangat-sangat ala kadar jer.... biarlah anak-anak yg enjoy....

Have a fun filled weekend ye uols... and take care!

Thursday, August 9, 2012

... kuciwa ...

Aktiviti setiap tahun w'ouls dlm bulan posa is pergi ke Banting untuk beli kerepek and rempeyek..  Tapi tahun nie pegi memang dah lewat.  Slalu 1st week posa dah pegi.  Kali nie dah mid posa baru nak gi...then pagi Ahad tu lak tak terus pegi...pegi lewat sbb pepagi singgah dulu kat Mines tu.....

Sampai Banting tengok uishhh kete banyak and kasut pun 'bergelimpangan' kat luar....


Masuk je kat dalam kedai... rak rak adalah kosong ok.....cer tengok muka monyok model rak kosong tu...tu muka kuciwa kot tu hehehehehe


Umat manusia tak yah citer laaaa... ramai yg dok beratur nak bayar and if nak masuk ke dalam kedai tu lagi...memang sendat... last-last SH cakap biar dia try and see what's left, i and Sapphire dok jer kat laman luar ....

Sapphire happy aaa dapat main... dia kan jakun skit bila dapat main kat laman....

Iyelah rumah i rumah merpati bertingkat mana nak ada laman.... memang she enjoyed herself...

Tapi hajat w'ouls tak kesampaian, sungguh kuciwaaaa ... tak putus asa lagi, pegi lak kat another shop yg w'ouls dah biasa beli...same case, selesai langsai elek pocik ... so, agak frust, pusing-pusing situ, jumpa another shop, singgah ... sini memang tak ramai tapi tak brani lak w'ouls nak membeli banyak and membeli pesanan orang sebab tak biasa beli kat kedai tu kan....iyelah tak tahu samada quality nye ok ke tak kan....

My BIL nak try gi awal hari Sabtu  nie... w'ouls dah pesan kat dia... hopefully ada lah rezki w'ouls....

Wednesday, August 8, 2012

... WW ~ demam olimpik, equestrian ...



Tengah tukar channel2 khas olimpik tu .... sampai ke equestrian dia soh stop jap.... terus dia amik kuda menannya and naik and said..."sama tak? i pun suka naik horse camtu" hahahahhaha my funny lil' girl.....

Tuesday, August 7, 2012

... pop pop ...

Last friday, lepas amik Sapphire dari babysitter, i naik ke rumah dulu... bila buka sliding door tengok eh...apa yg dibincangkan 2 beranak nie...

Call SH nak tanya... his hp dlm bag, bag dlm kete...so tak dengar.... tak senang duduk, me terus amik camera turun bawah join dorang.... oooooo Sapphire dah pesan kat SH soh belikan 'pop pop' for her....

Enjoy lah budak tu main... see yg i bulatkan warna putih2 tu...kertas dari pop pop tu ler... 

Lepas snap dua tiga pics, me naik balik ke rumah...tak leh lelama, nak masak utk berbuka... Sambil masak, tersenyum jer i teringatkan dua beranak kat bawah tengah syiok main pop pop... tetiba dah terasa mood raya lalalalala....



Monday, August 6, 2012

... tanjung piai and rengit ...

As salam my frenz and selamat bercuti pada yg cuti hari nie.... Suspens jer kan semalam tengok badminton.  Neway, tahniah pada LCW sbb he did his best and made us proud...

Let's continue wif my neverending story bout my trip to JB.  Hari isnin checkout dari hotel and terus bergerak pulang ke KL.... tapi ada nak menyinggah dulu ke Tanjung Piai yg merupakan tanah terselatan benua Asia. 
  

Tiket untuk adult adalah RM5...kanak-kanak tak pasti lak brapa... lupa nak snap pics... tapi Sapphire hari tu dapat masuk free jer :)  Rezki Sapphire lah.  Hari tu memang takde orang...iyelah hari Isnin plus bulan posa kan... Sapa lah nak ke situ ...

Nak berjalan ke Tanjung Piai tu ajak jauh ler... dlm 500m dari entrance dia... Jalan atas pelantar kayu melalui paya bakau...  

Walaupun agak berpeluh tapi sejuk jer mata memandang ... 


Dalam tu ada byk signage yg terpampang...antaranya tempat siput berongan...yg i tandakan merah tu ler siputnya tapi tak tau hidup ke tak kan...sbb byk jer kat situ and tak gerak2... disebabkan takde orang i agak suspen gak lalu situ...iyelah macam2 i bayangkan...kot kot ler ada reptilia lain tetiba muncul kan... hahahaha...over kan i :D so jalan pun agak laju aaaa... tak brani sangat nak snap snap...

At last sampai kat pelantar mercu tanda Tanjung Piai ni.  Walopun waktu tika tu kul 12 tengahari tapi syukur cocer agak mendung.... 

Awesome tengok pemandangan yg indah kat situ... Ikutkan hati nak dok lepak2 lagi lama kat situ tapi sbb nak kena head back to kl, mendung pun dah nak beransur jadi panas so lepas snap snap snap...w'ouls pun start jalan balik semula ....

Next stop, w'ouls pegi ke Rengit.... 


Tapi sayangnya Sapphire dah tertidor keletihan so takde lah w'ouls stop and check out barangan kat situ...


InsyaAllah ada rezki, next time nak ler betul-betul singgah and tinjau Rengit lak.....

Lepas Rengit we headed back home... tapi sempat singgah kat PARAM Batu Pahat jap beli utk berbuka di RnR Pagoh..sblum sampai KL dalam kul 11 malam.... perrgghhh bayangkan our trip dari kul 10am keluar hotel di JB... sampai rumah kul 11 lebih malam.... memang letih tapi we did have a great time :D

Me oso cuti today, amik annual leave.  Jap gi nak keluar wif Sapphire....nak gi shopping... tapi bukan shopping utk raya yer... yang tu dah settle dah, tinggal skit2 jer lagi...Ni nak shopping groceries dapur jer pun... hurrmmmm nak masak apa ek today? Ker nak ajak berbuka kat luar jer today lalalalalala....


Friday, August 3, 2012

... JB trip ..

Citer last wiken, my JB trip.... nak berbuka posa wif Agate kan...Pagi Sabtu, lepas tengok pembukaan Olympics 2012 tu baru lah w'ouls bertolak.  Amik agate then terus checkin kat M Suites Hotel, JB.


Bilik yg diambil is very spacious and comfy enuf for us... tak bawa Sapphire gi pool pun sbb memasing malas nak layan, so bagi dia mandi manda kat bath tub pun dia dah cukup hepi :D Lepak-lepak bilik sampai ke petang sebab keletihan travel ... Petang w'ouls ke PARAM Bandar Baru Uda kalo tak silap i....


Best lak ke param nie sbb berjenis-jenis food ada.  We bought roti naik, nasi ambang 9in1 *portion byk, beli 1 then share*, ayam percik, donut kecil *ntah naper tapi rasa sodap banget donut kecil dia*, kacang pol & roti, murtabak johor and air katira...

Masa gi param tu, memang terasa panas terik.... kesian kat Sapphire kepanasan...lupa lak bawa topi for her... nampak kedai RM2...terjah and belikan dia topi... suka lah hati dia... tu pics dia wif the topi... dah macam amoi sayur lak i tengok hahahahaha...

Sahur is provided by the hotel.... ekceli bilik tu inclusive of breakfast so digantikannya by sahur.. 1st day, SH & Agate sahur... 2nd day i & SH lak... sori no pics taken...pepagi buta malas nak bawa hp/camera ...

Hari Ahad lak, bangun pagi, we went to fetch bff Agate, Amanda ... saja ajak dia join skali berbuka on that day... lepas tu gi shopping mall Angsana & KSL jap, gi beli skit barang2 utk Agate... dah settle tu, terus we went to Senibong Seafood utk reservation... then balik hotel...

Dalam kul 6 camtu, we went back to Senibong utk berbuka kat sana... lepak-lepak dulu kat situ sambil menikmati pemandangan...memang best lah lepak2 petang kat situ dgn angin sepoi-sepoi bahasa kan... layannnnnn.....


Waktu berbuka pun tiba...jom terjah balik ke restoran Selera Senibong Seafood ....

Our menu for that day.... ..... udang butter, ikan kerapu goreng pedas, kailan ikan masin, tomyam campur and sotong goreng tepung *nie datang lewat so no pics taken* ...makruh kan letak pics food tapi sekali skala takpe kot...jgn marah ek uols.. air tembikai satu jug.... total rege RM162... taste wise biasa jer..takder rasa ummppphhh laaa iyelah tekak masing-masing lain kannnnnn ... tapi syukur alhamdulillah, kenyang and hepi....

Not to worry, ada surau dekat situ... sayangnya, section utk wanita adalah sangat kecil... masa w'ouls gi solat, memang kena tunggu amik turn....

Lepas solat, w'ouls singgah sekejap ke Danga Bay ... sempat gak lah the girls main rides kat situ....


Dah agak puas main, time to hantar Agate & Amanda balik asrama...esok pagi both girls dah ada kelas... Sib baik on the way hantar, Sapphire dah selamat 'belayar' ...so takder lah 'drama' malam tu....next akan jumpa Agate masa dekat2 nak raya huhuhuhu .. takpe takpe, demi masa depan, belajar rajin-rajin tau anakku...dah kerja leh nanti belikan ibu bungalow sebuah kahkahkahkah.........

Aktiviti hari isnin, next week jer lah iye.... next week isnin nuzul quran kan...i pun cuti tapi amik annual leave aaaa sbb kl tak cuti kan.... i cuti sbb saja-saja nak rileks kat rumah .....

Have a great wiken my frenz and enjoy yourself.... take care!


Thursday, August 2, 2012

... kerja wajib ...

Sori, today i am stilllllll tooooo lazy to update....

Sebenarnya agak busy la... kerja wajib ketika bulan posa setiap tahun..settlekan kad-kad raya big boss. Nie dah tinggal separuh....

InsyaAllah by esok dah leh settle.... next week kita citer pasal my JB trip ok....jangan marah ya....

Nanti-nanti i BW ok....

 

Wednesday, August 1, 2012

... WW ~ feeling retis ...

Anak sapa lah nie....



feeling retis gitew....