Thursday, May 31, 2012

... voucher redeem ...

Hepi sgt rasanya dah terima voucher redeem from citibank..... voucher pizza/kfc and also voucher McD...


I dah lama guna credit card citibank. Tapi points idok le banyak mana....Sebenarnya banyak and bermacam-macam barangan yg boleh diredeem from citibank, base on brapa banyak your points lah kan ...

Well, for me utk pertama kali redeem, memang niat nak redeem voucher jer .... bawa my kids makan-makan sbb dorang nie memang suka makan pizza and McD ..... lepas nie kumpul balik points redeem benda lain ngehehehe....

Wednesday, May 30, 2012

... satay & diskus ...

Petang semalam, after ofis, ajak SH dating minum petang berdua....


Pekena satay Zaini.... sedap....kat area ampang yg dekat dgn SPCA tu.... kat situ ada deretan kedai makan....sapa yg biasa kat area ampang tau lah... dah lama tak pekena satay, sedap aaaa...sedap2 pun i pekena 3 cucuk jer pun....

Sometimes you need time off jap, duduk berdua, diskus itu ini kan... Bila dah duduk, berbincang, lega skit fikiran  ini... Semoga semuanya berjalan lancar dan semoga keputusan yg dibuat nanti adalah yang terbaik ... amin....



Tuesday, May 29, 2012

... kuih raya ...

Raya lambat lagi, ramadhan pun belum TAPI i dah beli kuih raya nie bukan utk raya yg untuk dingap skarang gak lalalalalala....tart nanas and crispy caramel almond.... my fren buat..  Kalo nak order time raya pun boleh.....


I suka tart nenas tapi agak cerewet skit aaa wif the selection.  Tak suka yg tepung lebih dari jam nanas tu, tepung dia lak tak suka yg masin2 sgt ... syukur yang nie kenalah dengan piawai tekak i hehehehe Sememangnya  yummylicious....

Camner lah body ku tak *chomei* kan hehehehehehe....

Monday, May 28, 2012

... not my day ...

Today totally not my day.... having a headache tapi tak leh nak take a break sbb ada kerja....

* pics credit google *

Jap gi ada delegation from Sarawak plak nak datang...so memang ada busy skit aaaa aigoooo ....hopefully as the day progress, things will improve.....

Petang-petang or malam skit i BW kat uols k....take care....

Friday, May 25, 2012

... dilanda dilema ...

Dah tiba masanya utk ke 2 kalinya i dilanda dilema ... very the poyos ok ayat nie.... Dapat surat dari pihak sekolah Sapphire semalam, they are organising "lawatan sambil belajar "....

Tu yang dilema tu...last year dia tak pegi....This year, me still dok timbang tolak darab campur lagi nie... Points yg buat me berat nak bagi pegi :

~ nak ke petrosains (KLCC) ... kat klcc tu ramai umat.... student ramai, teachers tak ramai... +- 5:1 ok... and kids being kids, active bagai nak nak bila excited keluar dgn kawan-kawan kan.... nowadays, macam2 kes culik bagai kan....

~ yg kilang coklat...i think yang nie ok... terkawal skit lah dari petrosains tu... cuma alatan kat kilang tu tak tau lah camner lak....

ntah ler...me more to tak yah pegi....tapi kesian lak kat dia.... dia asyik dok ulang cakap kawan-kawan dia pegi and nak ke kilang coklat....kids dgn coklat ....

Me tengah dok pikior nie and rasanya will ask the teacher if parents boleh ikut tak....if boleh, me tengah dok consider nak amik cuti that day..... but tu plak depends lah kan big boss xder big big appointments and meetings on that day.... aduh aduh aduh duhhhhh.....

SH cakap tak yah pegi this year....ada rezki next year jer pegi.....aduhhhh camner nie....


Thursday, May 24, 2012

... newspaper ...

Do you have time to read the newspapers everyday?  Setiap pagi, isnin - jumaat, i have four papers to read.... ni papers my big boss tapi sempat lah i mentelaah pepagi....


Kekadang tu cam naik bosan, rasa cam nak muntah hijau pun ada sbb sampai 4 paper nak baca, so bila agak2 citer yg sama skip-skip kan aja..Setengah2 tu i cuma baca 1st para jer ..

I have to read, sbb kkdg tu big boss akan tanya pasal isu2 semasa kat i.  Selalunya bila mood i rajin, ada lah info-info yg i will citer kat dia tapi bila datang angin kus-kus i....jawapan nya "hari nie tak sempat la baca paper boss" or lagi sempoi jawapan i "ntah ler boss, tak tau" amik ko...yes itu bila mood i ke laut ye :)

Nowadays, i tak suka baca paper sebenarnya sebab rasa cam banyak bebenor kes-kes yang negative  terpapar kat paper tu, it sometimes makes me feel upset.... tapi nak buat camner...kerja ku requires me to be up to date with the latest isu....

So, uols amacam?  Baca tak paper tiap-tiap hari?


Wednesday, May 23, 2012

... ipad baru ku ...

Yahoooooo hepi ..... meh let me show op skit ipad baru ku....


Eh bukan bukan bukan.... bukan ipad aaaaa..... i-cushion jer hehehehehehe ... beeesssst leh peluk2, sandar2.. me loving it!  Kegumbiraan ku sama cam baru beli ipad lalalalala....

Tuesday, May 22, 2012

... nasi ayam hainan ...

Wiken bebaru ni, my BIL ajak gi makan kat Mali's Corner...lepas zohor dia ajak jumpa kat situ....

Dah lama tak ke situ.... dah ada Nasi Ayam Hainan aaaaa....

Order sepinggan jer utk Sapphire....yg lain pekena char keow teow...


Rasanya kena sangat dengan tekak Sapphire kot sebab 1st time dia makan nasi tu sepinggan dia sorang jer tau....takde share-share dengan sesapa...selalu dia makan separuh jer.... ermmm samada sedap sangat or dia lapar sangat, tak tau ler....me tak lak merasa nasi tu sbb ingatkan mesti dia tak habis nanti, masa tu leh ler rasa kan...memang kecundang lah harapan ku hehehehehe.....

Tapi ahkak tak kisah sbb tekak ahkak nie kalo sampai situ, harus layan char keow teow jer lah...pics tak yah letak lah iye sbb dah tau rupa paras dia kan kan kannnnn.... :) 

* ada yang bertanya kat mana Mali's Corner nie .... nie alamatnya :

@ Platinum Walk
2 Jalan Langkawi
Danau Kota, KL
(near Uptown Danau Kota)

 
Another location *originated from here sebenarnya* :

Taman Bunga Raya, KL (near TAR College) *tak tau alamatnya...


Monday, May 21, 2012

... bunga-bunga cinta ...

Bunga-bunga cinta lah konon...kira bunga cintalah kan sebab nie bunga utk hantaran pihak perempuan *future SIL* kepada my BIL ~ 9 dulang ok ... Weekend dok ngadap nie jer lah....


Bunga nie lah yang dibeli kat kedai Kaison, Festival City tu.... paling mahal bunga ros merah tu RM5.90 setangkai...setangkai tu ada 5 kuntum bunga...yg lagi dua tu RM3.90 setangkai kot kalo tak silap i or RM4.90...tak ingat lak...


Tadaaaa, hasilnya lepas digodek godek dek tangan kerasku ini.  Hopefully SIL i suka lah kan, tak suka kalo nasib aaaa lalalalalala  ohhh pics nie yg lum letak riben bagai....nanti dah siap 100% i amik pics ok.... Lepas nie nak settlekan yg my BIL nye.... 7 dulang semuanya... fengsan ok .... kering idea dah nie..Plan nak settlekan this week... 

Kezen i nye wedding hari Sabtu nie, tu pun nak tolong buatkan hantaran...Tapi memandangkan dia nak guna fresh flowers so, tunggu hari jumaat nie lah nak pi tolong pun.....Wah! cam dah leh buka bisness buat hantaran kan hahahahaha....walopun tak brapa cantik hasil tanganku tapi yg penting hasilnya murah dari yg diupah kat kedai...

If kat kedai satu dulang tu amik dlm RM100-RM150...cer darab dengan 7 or 9 dulang.... mahei kan...kalo buat sendiri half of the total amount dah leh save tau.... tapi me tak buat bisness lah....saja tolong2 sebab suka-suka jer pun......



Friday, May 18, 2012

... lega ...

Lega rasanya hatiku....

Lega sebab hari ni last Sapphire buat 'exam'.... ala exam tadika jer pun.... tapi maknya tetapppp serious bila nak soh belajar and ulangkaji ok....


Gambar nie was taken kalo tak silap hari isnin or selesa gitu....tengah dok buat ulangkaji maths...tapi ada salah tu .... lepas soh dia check berulang kali baru dia perasan kesalahan dia.... dia nie kkdg tu careless and ada tika tu dia leka tengok kawan-kawan buat kerja, kerja sendiri tak jalan....bukannya dia tak tahu or tak paham pelajaran...susah nak betulkan perangai dia tu kan....puas lah mak paknya berpesan itu ini, tapi bila kat school sapa yg nak perati kan, tak kan nak harapkan cikgu dia bagi special treatment kan...kenot lah like that....

Tapi ni nak citer pasal lain.  Citer pasal kad hari guru yang atas meja tu.... malam kejadian tu i ada 'basuh' skit kat sapphire sebab being careless ... Then dah habis ulangkaji, time to sleep...i soh dia masuk tidur and this dialog occurs :

Sapphire   :   Ibu, nak satu kad 'selamat hari guru' tu boleh tak...
Ibu           :   *nada tegas* isk, tak yah ler...ibu ask you to go and sleep... masuk jer lah tido...
Sapphire   :   alaaaaa nak satuuuu jer  *dgn mimik muka seposen, dok tenyeh2 mata*
Ibu           :   *berfikir, agaknya dia nak belek hasil kerja color dia kot*  nah amik satu nie....
Sapphire  :   *amik kad & tersenyum & dihulurnya balik kad tu kat i*
Ibu           :   eh tadi cakap nak kad nie....
Sapphire  :   selamat hari guru ibu....
Ibu          :   *tersenyum & amik kad*  Kenapa bagi kat ibu?
Sapphire  :   sebab ibu kan macam teacher gak....tiap-tiap malam ibu ajar i sampai i pandai ....
Ibu           :   *terus hilang rasa penat mengajar* meh sini big hug ibu ....

Anak-anak.  At times they are your 'stress' factors but most of the times they are our 'stress relievers' .....

Have a lovely lovely weekend wif your love ones.....

Thursday, May 17, 2012

... blognya terpilih ...

Ramai yang tau kan, antara my favourite magazine adalah majalah Rapi ni.  This is the latest edition.


Alangkah bangganya i bila blog adik manisku, Sis Reena seorang ibu muda, yg mempunyai 3 cahayamata yg chomei and yet dia sendiri masih maintain gorjes and chomei, blognya terpilih sebagai one of the referral beauty blogs dalam majalah bulan mei ni.


Syukur syukur..... happy for you sis Reena..  Keep up the wonderful wonderful blogging!  I nak minta autograph & bergambar dgn u leh tak sis hehehehehehehe...

Rasa cam tak sabar lak nak tengok sapa nye blog akan terpilih for the future issues ....


Wednesday, May 16, 2012

... Selamat Hari Guru ...

Khas buat my sis, my BIL, my teachers and semua guru-guru...jasamu dikenang..

* pics credit google *

A lil' gift untuk cikgu-cikgu tadika Sapphire.....
Pagi tadi dah macam Santa Claus lak i tengok dia distribute the gifts :D



SELAMAT MENYAMBUT HARI GURU!!

Tuesday, May 15, 2012

... birthday big boss ...

Ahad birthday big boss... normally, utk my division yg hanya 3 ahli nie, i yg akan gi beli hadiah tapi tahun nie mood agak kelaut, *nak beli hadiah pun kena ada mood ok* and oso me very the busy... jamuan for him pun i push minta org lain organise kan, i memang tak koser nak settlekan, attend pun tak kan... See how bad is my mood nowadays...tapi senyum tetaaapppp senyum, gelak tetap gelak ....

So semalam, nak senangkan citer and keje i, kita order saja .....


Dalam kotak tu ada tie, pepel kaler lagik.... yang nak dihighlightkan tu is the kad.....baik korang kata 'not bad' sbb tu me handmade tau.... kad from noel, kad hampeh jer so tukar wif tis kad... tak sampai 15 minit i siapkan... buat simple one coz rasanya big boss tak simpan kot kad tu...

Neway, to big bos " Happy be-lated Birthday " .... next year kasi increment 100% leh tak hahahahahaha.... ~ macam lah dia baca blog nie kan ~ .....


Monday, May 14, 2012

... fullhouse ...

As salam...

Ekceli nie citer last 2 weekends, kira citer basi dah nie .... i keluar beli barang-barang untuk hantaran then gi makan kat Restaurant Fullhouse cawangan kat Jalan Yap Kwan Seng.  Pergii 2 kete....tapi lagi satu kete tu sesat barat gi singgah mana dulu ntah, therefore w'ouls gi dulu, order and sapedek lah....sebabnya dah kul 4 petang, baru nak lunch, perut dah berkeroncong dah pun...mana leh tunggu-tunggu ... sampai food, bismillah, terus ngap dah pandang kiri kanan....

This is our menu...tak ingat apa namanya...chicken chop and chicken schnitzel kot....


Yang lelain nye food, i tak snap coz malas dah pun and asyik kusyuk menikmati makanan kan hehehehehe.....restoran nie i suka coz cantik deko dia...bila dah kenyang, apa lagi, posing time aaa....

Model 'amoi korea' kecik nie disuruhnya jadi mangsa pose.  Sib baik perut dia pun dah full, so mood ada baik...ada sorang waitress cakap kat i...sapphire macam orang korea, sbb tu w'ouls panggil dia amoi korea hehehehe ntah tang mana macam org korea tak tau lah kan...kat hidung kemek dia kot :D


Cantik kan deko2 sini..... i loike.... Rege food pun ok... Kalo lunch ada promo package.... less than RM20...tapi tu untuk lunch and weekdays je ye....

Dah banyak dah cawangan dia.... gi lah terjah situ bebila and leh le posing-posing :)


Friday, May 11, 2012

... anticipating ...

Syukran syukran dah pun friday.....




But I'm anticipating a busy weekend .... My PIL is coming tonite, ada hal yg nak disettlekan .... tak dapat ler nak join fwen2 i berhoye2.... Ok lah jez nak wish you guys have a good weekend and take care ya.....


Nota dari TTK *tuan tanah kedaung* :  Tiada sesi BW hari nie tapi insyaAllah akan ku qada over the weekend....


... kaison ...

Hari Rabu bebaru nie, i ajak SH pergi ke Festival City Mall kat Danau Kota....sampai kat situ i tingat kat u Sis  tapi dah lewat, mesti u pun dah tak larat nak keluar kan....Pergi pun lepas maghrib...Sampai sana terus je ke kedai Kaison sebab nak  belikan bunga utk buat hantaran...nie kedai dia....


Nampak cam kelas kan....mesti rasa mahal gilos...nak nak kedai nie kat dalam Mall tengah-tengah bandar...tapi no no no..... not bad gak rege dia... to me very affordable.... dari rege RM3.90 sampailah ke rm49.90.... ada macam-macam lagi barang dalam tu.... yg Sapphire pegang 'kipas tangan umbrella' tu, rege dia RM2.90jer pun....beli kat situ gak ler....

So sesapa yang nak beli bunga plastik, utk deco2 kat rumah or untuk buat hantaran leh gak beli kat situ....



Thursday, May 10, 2012

... TT ~ imperfects ...


* both pics credit to google *



Something for you to ponder about .... Have a wonderful Thoughtful Thursday ....

Wednesday, May 9, 2012

... tv ku rosak ...

TV ku rosak..... yes tv nie tv lama tapi jasanya banyakkkkkk sangat....rasanya dah almost 7-8 years kot i beli tv nie....

Tekan lah on camner, pun tetap tak nyala..... tapi kan.... 

bila tv rosak, lebih banyak perbualan antara kami...kalo dak memasing kusyuk je tengok tv tu kan.... 
bila tv rosak, rasanya jimat skit letrik ~ fakta nie ntah leh pakai ker idak....
bila tv rosak, cepat skit Sapphire habiskan 'homework' nye...
bila tv rosak, Sapphire memang leh concentrate 'study' utk examnya next week *poyo jer bunyikan, padahal budak tu tadika jer*
bila tv rosak, aktiviti lain yg lebih berfaedah dapat dibuat....
bila tv rosak, cepat gak lah i masuk tidor.....

tapiiiiii....

bila tv rosak, rumah sunyi sepi bila semua dah sleep...
bila tv rosak, tiadalah peneman i dimalam hari bila i settlekan kerja rumah....
bila tv rosak, tak dapatlah i tau berita terkini *sbb jarang dapat baca paper*

yes, me memalam akan lipat baju or nowadays dok busy buat hantaran kawin.... slalunya tv tu on jer, at least bising skit kan....so, rasa cam ok lah berjaga malam...nie tv dah rosak...takat berjaga sampai kul 12 jer lah...then i dah leh sleep....

Bila mau beli tv baru....tak penting sangat pun so tengok lah hujung bulan ker, next month ker :D takder dalam bajet nie, so leh Q dalam list 'to buy' ker ada yang berbaik hati nak belikan i tv baru lalalalalalala......

Tuesday, May 8, 2012

... celoteh kosong ...

Celoteh hari nie celoteh kosong.

* pics credit google *

Sebabnya tuan punya blog kedaung nie tak tau nak tulis apa.... blank, walopun sebenarnya bahan banyak tapi tetap blank.....Sekarang nie entri blog nie dah macam suam-suam kuku jer....jangan terus sejuk kejung dah kan.....

Nak di berhentikan terus blog nie, rasa sayang....nak disambungkan berblogging, mood nowadays hilang ntah ke mana...so bila tulis, ntah apa-apa yang keluar....

Harap uols banyak bersabar dgn write up i yg stok ntah apa2 nowadays ya *bajet ramai pembaca nie hehehehe* .... Tu je lah nak inform uols.....

Last but not the least :  HAAPPPYYY BIIIRTHHHDAAYYY to sis Amy Sw33tdarling.  Semoga segala impian mu menjadi kenyataan.....

Pesanan penaja :  hari nie ada ceramah disampaikan oleh Ustaz Don kat opis i.....smoga dapatlah i attend ceramah nie..suka sangat tengok rancangan 30minit bersama Ustaz Don kat TV AlHijrah tu....



Monday, May 7, 2012

... ole-ole, alhamdulillah ...

As salam and morning my fwenzzzz.... malas tul nak datang kerja hari nie sbb hujan .... memang syiok kalo leh sambung tidor :)

I dapat ole-ole Sarawak dari opis mate i .....


Yg sos tu lum try lagi tapi yg rantai tu dah selamat digayakan oleh Sapphire.... sampai jer rumah dia terus gayakan....

Kurus jer i tengok dia nie...iyelah 5 hari tak makan...asyik minum vitagen jer..... terus turun 3 kg tau.... Syukur alhamdulillah hari Jumaat dia dah much better and dah leh makan and now she is fine...Alhamdulillah.....

Friday, May 4, 2012

... godaan shopping ...

Pepagi sampai jer opis, sblum start ofis hour lagi tu dapat panggilan hangit dari big boss...minta i prepare 3 letters and bring all documents and jumpa dia di hotel lounge.....So hancur berderai niat nak update blog pepagi di opis nie hehehehehe...works comes first maaaaa....amanah bekerja kannnnn....

Pegi sana wif Lola *colleague ku* dalam kul 9.30am.  'Lepak-lepak' dgn big bos kat lounge hotelnya sampai kul 12 lebih settlekan kirja, then terus niat nak balik opis...TAPI ya ampon....godaan shopping tak leh tertahan.... singgah jap ke Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2012 ....

Hasilnya tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.......


Puas hati gak ler, dalam masa tak sampai satu jam disana, mendapat 'hasil' camni hehehehehehe.....rasa cam nak repeat pergi jer tapi no no no.....cukup cukup lah tu kannnn.....

Over the weekend i akan qada BW ya..Enjoy your weekends and take care!


Thursday, May 3, 2012

... T.T ...

Kirja banyak.... so a simple something for us to ponder upon......














Wednesday, May 2, 2012

... Wall's Double Dutch ...

Sapphire kan not feeling well wif ulcer tu...So semalam SH pergi carrefour nak belikan stok vitagen banyak-banyak...tapi katanya takder langsung...habis...and staff carrefour the re-stok balik....tapi lain plak yg dibelinya.....

Aiskrim Wall's Double Dutch nie... katanya murah...promo semalam RM8...actual RM10 ... lebih kurang gitulah katanya... Sebenarnya Sapphire yang sakit tu, takmo pun makan aiskrim nie... looks like nie utk orang-orang yang sihat wa'afiat jer lah iye....


... kawin gak ...

Hari Ahad lepas, i gi wedding Ima....Yes sapa yg dah lama folo blog i kenal lah sapa Ima nie... my ex-colleague, dah lebih 2 years dia left my ofis ... at last, kawin gak dia after bermacam-macam kisahnya :)

Anyway, she looks gorjes, berseri-seri...Selamat Pengantin Baru Ima & hubby...smoga berbahgia hingga akhir hayat...

* today me EL....menjaga Sapphire....lum nampak berkurang ulcernya...nak gi beli ubat sinseh tu petang nie....hopefully mujarab lah...