Monday, April 30, 2012

... ulser ...

Dah 2, 3 hari Sapphire ngadu mulutnya sakit....bila tanya kat mana dia tunjuk kat pipi....bila tengok takde tanda   ulcer or apa-apa pun....tapi memang tau dia sakit sbb tak nak sangat minum susu....dapat beberapa teguk dah stop...makan tu ok gak ler, nak gak .... tapi memang puas i tengok kat pipi dia xder ulcer....

Pagi tadi dia ngadu sakit lagi....So, i ugut dia, cakap kat i exactly kat mana sakit, kalau tidak i will jez ignore dia if dia ngadu sakit lagi......baru lah dia sebut 'tongue i sakit'... i tengok atas lidahnya clear...tapi terkezut betul i bila tengok bawah lidahnya....

Ya Allah! Mesti sakit sangat kan...besar tu ulcernya...ada sebesar 5 sen tu.... terus bersiap bawa dia ke klinik.... Dalam hati nie rasa cam teruknya i as a mom tak prihatin with her... bila doc tu tanya dah lama ker sakit.... i cakap dah 2, 3 hari and explained lah .... The doc siap cakap, yes, kalo dah besar camtu, dah lama dia sakit tu, dalam 3, 4 hari dah.... Aduhhhh...dusyum dusyum dusyum bertambah-tambah bersalah i rasakan....

Ubat dah dapat... ubat sapu jer pun.... tapi tengok lah Sapphire posing, sama cam dalam gambar ubat tu hehehehehe....doc cakap memang lah susah dia nak makan or hisap susu.  She said kalo dia nak vitagen bagi  jer.... terus i gi rembat vitagen banyak..... Smoga cepat2lah dia sembuh...kesian tul i tengokkan dia..buat sup pun takat jamah sup jer, nasi takmo....

Next time kena extra alert.  Walopun dia dah pandai cakap tapi i kena betul-betul selidik next time jangan ambil mudah with her answers.....A lesson well learnt!




... macam ku kenal jer ...

I memang suka baca majalah RAPI, nie the lastest edition, 1st mei 2012 ....

Selak punya selak, baca punya baca....macam eh????  Macam ku kenal jer nie.....

Wahhhhhh tuan punya body pun tak tau keluar dalam majalah nie....  So Sis Ratna, i tunggu ya kepulangan mu utk claim signature mu hahahahahaha...... makin mantops ler lepas nie blog u Sis, syukran syukran...kena rajin-rajin update dah ler sbb mesti ramai akan yg terjah......tahniah sis.

*  hari nie i cuti...nak settlekan a few matters and then lepaks kat rumah jer.....


Friday, April 27, 2012

... pesta buku antarabangsa 2012 & wiken ...

Pada sesapa yang gemar buku or yang ada extra duit nak shopping buku or yang tak tau nak buat apa over the weekend....boleh ler ke Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur2012 nie....

* pic credit google *

Shopping buku berbaloi, dah ler menimba ilmu, resit lak simpan leh deduct income tax ngehehehehehe....

Ok lah have a great weekend ya uols.....take care !

... Coconut Shake, River Cruise and Dinner ...

Ya ampun....kebizian melanda....tak sempat nak ngadap blog langsung...Sambung citer melaka ok and nie nak terus summarize jer sampai hari ahad.......mesti uols dah bosan kan...dah nak masuk wiken citer last wiken lum habis hehehehehe...

Lepas penat main kite, w'ouls tapau minum the pamos amos Coconut Shake ....

Tapau jer tak dok minum sbb dinner dah plan lain.... perut pun still kenyang sbb had a late lunch.... Tapi esoknya tu hari Ahad, sebelum pulang ke KL w'ouls gi makan gak nasi lemaks, kuih muih & of coz the Coconut Shake tu...see Sapphire pun makan, tapi sambal tu dia kuis-kuis skit jer...pedas kan..

Memang terbaik lah air tu, siap tapau utk minum dlm kete :D

Next destination *poyo jer kan* naik River Cruise.....We opted for the night nye cruise...tak mo gi siang2...sejuk skit memalamkan....

Tapi bila malam, pics tak nampak sangat lah iye.....overall memang best, amik masa dalam 30-45 minit..Tapi sori lah iye, tak ingat plak rege cruise tu brapa RM tapi rasanya dalam RM10 utk adult and RM5 kot utk kids...tak sure..yang bestnya ada audio guide sepanjang the cruise :D ..

Dinner hari Sabtu tu, gi makan kat Alai....w'ousl kalo ke melaka memang tak ke Umbai, wajib terjah Alai jer....

Ni antara food yg order...gambor blur aaaa sbb bila food terhidang, terus tangan gigil2 nak makan :) .... Amik 1 shot cukup lah proof gi makan kan :D....

Lepas dinner balik hotel and masing-masing terus kebabommm tidor tak sedor diri sbb exhausted sangat-sangat.....

Sunday tu, lepas breakfast lite2 kat hotel, we checked out...pusing2 Mahkota Parade and Dataran Pahlawan...then gi Pantai Klebang for the Coconut Shake tu kan.....tapi singgah gak beli 'souvenir' skit....

Beli belacan, cencaluk and itu ini skit..... then balik terus ke KL.....

Memang a very short tapi padat nye trip and of coz an enjoyable one too.... So, hoping sangat-sangat wiken nie tak ke mana-mana coz rasa cam nak rehat gulings-gulings jer kat rumah tu :D



Wednesday, April 25, 2012

... hotel & kite ...

So lepas makan asam pedas, w'ouls pun check in kat Naza Talyya Hotel ....


Overall ok lah hotel & biliknya nye...tapi sapa2 yg suka berendam bath tub...ampun ngak ada ya.....pool pun rasanya takde....w'ouls tak kisah sgt coz memeng tak mo rendam2 dlm pool & bath tub....sekadar nak tidur malam jer pun.....breakfast spread pun ok jer....

Choices of east meets west gitu....waffle pun ada :)

Lepas checkin tu and dah freshen up... keluar dari hotel tuju ke Klebang.... bila lalu situ dah tertarik tgk kites yg berterbangan kat situ....harus stop nie.... dah stop, tu terjebak lah beli 1 kite dora for sapphire.....

Layan main kite kat situ...

Senang sgt nak terbang kan kites kat situ, tak yah nak lari2 dah, terus terbang...tapi SH kata tak thrill sgt aaa cam zaman dolu2 hahahahaha...Selain main kites, sesapa nak naik horse, ada gak tapi w'ouls tak layan tu, syiok main kite and celup2 kaki kat air laut jer :D  not prepared for a piknik...kalo tau tempatnya cenggini syiok gak kalo ada tikar leh lepak2 kat situ kan..... really enjoyed ourselves time nie walopun cocer agak kepanasan......

Lum habis disitu lagi citer hari sabtu....tunggu ya coz to be continued esok :)




... LWW ~ serene ...

LWW tu maksudnya Lesser Words Wednesday hahahahhaha...suka suki hati i jer kan :D


Rasa tenang jer tengok pics nie..... Petang nanti kita stori skit ....

* saya berkursus ini hari so no BW k....insyaAllah ada masa malam nie i qada...take care.....


Tuesday, April 24, 2012

... A Famosa & lunch ...

Lepas ke  , w'ouls berjalan kaki ke A Famosa lak...ala dekat jer jalannya tu...tak sampai 10 minit dah sampai....yg best nya tu ada pameran kereta-kereta antik aaaa time tu adalah dalam 10 buah kereta and lawa-lawa kereta tu semua...apa lagi soh model cilik i pose ler kat satu dua kete kat situ...



Kereta nie Sapphire bagi nama "car 1Malaysia" and she said dia leh drive coz kecik jer....dia ingat nie kete mainan kot...tak tau betapa maheinya nilai kete antik nie ....


Dah puas layan tengok kereta2 antik & cocer yg makin terik tu...jom lah kita ke A Famosa....tapi si kecik nie dah ngadu lapar...so amik ler gambar kat area bawah2 nie jer...tak lak mendaki naik ke atas bukit nun....


Syiok dia berposing dgn mimik muka "teriknya matahari" gitew...A Famosa perlu tak model cilik utk pamphlet dorang ek...hehehehehe.




Lepas penat berposing terus ke kedai makan Perhentian Kuih Kampung for lunch ....
Gambar lain tak amik dah sbb bila food sampai, baca bismillah dan terus ngap....memang lapar coz time tu dah pukul 2 lebih dah pun..Ekceli kat kedai tu macam-macam kuih kampung dijual...tapi w'ouls harus terjah makan asam pedas melaka ....tapau kuih skit utk jamah2 kat hotel .. lepas makan nie nak gi check in.....

.... to be continued ....

... Melaka : Menara Taming Sari ...

Hari Sabtu, w'ouls ke Melaka, cuti-cuti Malaysia plus SH belanja sempena anniversary.  Sampai Melaka dalam kul 10.30 am, hujan renyai-renyai masa nie.   W'ouls terus tuju ke Menara Taming Sari ....  1st time nak naik ni padahal dah berkali-kali gak ke Melaka...nie baru sampai 'seru' kot nak naik hehehehehehe 


Sayangnya dalam kul 12 gak ler baru booth dibuka coz 'Taming Sari' tu sedang dicheck by the maintenance staff.  We were amongst the 1st group yang naik....
Ini budak sangat hepi...asyik lah 'wowee, kita fly', 'kita naik sampai awan ker' dan macam2 lah lagi soklan nya....


Tengok view memang awesome...bukan takat Sapphire jer enjoy, the adults pun enjoy this ride..we can see so much of development happening in Melaka....


Tiket stated kat situ Adults RM20 and Kids RM10 kot....tapi itu utk pelancong asing yer....utk kita rakyat Malaysia adults RM10 and kids RM5.... aren't you jez proud to be a Malaysian :)

Last but not least muka budak merajuk sbb dia nak naik berkali-kali Taming Sari nie sbb katanya "i like" ok hehehehe


Bila tengok Q panjang, ohhh no no, jangan di layan sangat....kejap jer merajuk tu.. beberapa langkah lepas tu dah senyum balik bila cakap nak amik pics dgn Sang Kancil....tak caya see.....dah sengih berposing dah pun...


Senang kan nak pujuk hehehehehe  Ok..next entri kita sambung lagi ya citer my short trip ke Melaka nie...

Monday, April 23, 2012

... visited emerald ...

As salam my fwenz....today memangggggg tak tau nak start story camne....mood tak mariiii..... semalam ingat nak draft pun tapi blank....a simple citer pasal ahad petang lah...

Visited emerald kat asrama and coincidently it was her birthday yesterday...memula tu niat nak belikan dia kek SR tapi she dah call cakap tak mau kek.  Beli gak dia 2 slices jer....cukup lah syarat birthday kan plus Sapphire pun ckp nak birthday kek kak chik...
See, berselera gak makan kek tu dalam tak mau =D ....Sapphire pun tak yah citer lah...sedap jer makan tu.....berbual-bual dulu then gave emerald her presents and last skali the handmade quilled birthday card.   See dia belek jer kad tu....

Kata-kata ucapan kat dalam tu dia tak baca lagi...dok membelek the card....as i thought, memang dia akan appreciate the card.....

Well, tu jer lah dulu citer hari nie.... hopefully mood rajin i akan menjelma lah nanti...

Sunday, April 22, 2012

... Happy Birthday Emerald ...

Daughters are warm like the sun

Bright like the stars

Cool like a breeze

And sweet as honey.

Who wouldn’t love someone like that, sweetheart!


Happy Birthday Sayang....


Ibu akan sentiasa mendoakan yg terbaik buat anak ibu....

Saturday, April 21, 2012

... anniversary ...

Today, it's our anniversary...


I LOVE U are just three words,

which mean so much especially on our ANNIVERSARY

And this is what I would also want to say,

Live in my heart and there forever stay....



Smoga kita tabah, cekal dan sama-sama menghadapi liku-liku kehidupan sebagai suami isteri, sahabat, teman dan kekasih.  Semoga kita berbahgia disamping keluarga tersayang hingga ke akhir hayat dan semoga kita sekeluarga dilindungi dan diberkatiNya selalu....amin....



Friday, April 20, 2012

... quilling ...

Sesapa yg dah lama kenal i tau that i memang suka buat handmade cards....dulu2 scrapping now baru nak berjinak dgn quilling.....So bebaru ordered starter pack nie dari sis Lin .... sangat senang and efisen deal dgn sis Lin.  Thanx for the wonderful service sis...


Tak dapat nak start buat ni sampai lah tadi lunch hour i keluarkan balik these items....


Dan after 1 hour tadaaaaaa, hasil yg tak seberapa nie *byk yg harus dipelajari lagi* ..... my 1st quilled card for Emerald ... her birthday is this sunday....
Tak sabar nak bagi kat dia coz i know dia pun minat dgn handicraft nie......

Ok lah, have a wonderful wiken ya uols and take care....

... ala-ala kampung style ...

Bekfas pagi ni ala-ala kampung style..... ubi rebus, kelapa & sambal tumis ikan bilis....Bukan byk nie jer, ubi rebus 3 pinggan *dah habis ye, last pinggan nie*, sambal tumis nie dah tinggal separuh tu jer...Masa nie semua staff, 'wing floor' i dah makan pun....nie tinggal utk a few tetamu *fwen* yg dijemput utk makan....

Ubi rebus tu akak tea lady w'ouls bawakan, kelapa, salah sorang staff and sambal tumis ikan bilis i bawakan....Jom tengok sekali lagi....

Syukran syukran....sedap sungguh......rezki di pagi jumaat nie, aminnnnn......

Thursday, April 19, 2012

... TT ...





* Both pics credit to google *

Wednesday, April 18, 2012

... WW - i'm the man ...


* Gambar ini hanyalah lakonan semata-mata, tiada penderaan kanak-kanak berlaku semasa sesi pergambaran  hehehehehehe...

Tuesday, April 17, 2012

... small act of kindness ...

Hari Ahad i gi jumpa Aqua...bawa dia lunch at A Malaysian Bistro kat SACC Mall....

Dia makan Nasi Ayam Percik....katanya sedap....

SH plak makan Nasi Kerabu and SH pun kata sedap......pics tak nampak sgt nasi tu amponnnn...

Ni dish Sapphire, share wif all of us lah of coz.... seafood platter yg digoreng tepung gitew....rasanya biasa2 ajer lah...ketam ada 3 ekor tapi ketamnya kecik2 so tak brapa nak terasa sgt lah....tapikannnnn....platter nie sampai lewat, so Sapphire pun dah agak2 lapar lah...i plak tak order apa2...so ngedeng kat sapa.....abangnya lah...

Taching taching hatiku bila tengok cenggini...... Their seemingly small act of kindness alwiz seems to touch my heart bigggg time ..... I love my kids sooooooo muuucchhhh....


Monday, April 16, 2012

... edisi bersama mu pelangi ku...

Hari nie entri keluar lewat sbb tak tau nak start camner dah....so let the pics do the talking k *siapkan baldi seblum muntah sbb pics byk* ....



















Ampon dan maaf andai ada yg terkasar bahsa, tersalah script...."Sabar separuh dari Iklan ~ Sapphire"...cayang korang ketat2 tauuu.....sayang and rindukan Sis Wahida  and Sis Ayu  gak.... if only u dapat join us, mesti bertambah havoc tau...Smoga bertambah erat silaturrahim kita, insyaAllah....

Us...


Motor besar motor kecil....moto mana lebih kecil ~ Sapphire

THE END ......