Friday, March 30, 2012

... treat diri sendiri ...

Semalam kan kata me feeling down/stress for the past few weeks nie..so, dengan gumbiranya last minit decide amik cuti jer semalam and treat utk diri sendiri kat spa....

Bestnya bila diri nie dibelai2 gitu, amik package message, foot spa & also facial *1st time buat facial seumur hidup nie* 3jam gak ler kat spa tu...rasa rejuvenate....

Naper tak buat dihujung minggu....sbb hujung minggu byk aktiviti famili...weekdays, amik jer cuti, i can spend some time utk diri sendiri :)  Dah penat bekerja, mencari duit bersama somi terchenta utk famili so apa salahnya treat diri sendiri kannnnn....

Dah lama tak spa rasa cam nak buat lagi dan lagi dan lagi jer huurrmmmmm....


Thursday, March 29, 2012

... stressful ...

Nowadays i cepat bebenor rasa down and rasa stressful sgt ...wif a few things memang asyik bermain di fikiranku plus 'langau-langau' yg dok bzbody menyinggap dekat i plus mungkin disebabkan dah dekat2 'bulan mengembang' ....
* pic credit google *

Meh i sharing satu artikel nie yg ada dlm satu majalah tapi i tak ingat majalah apa ....

Bantuan kurangkan tekanan

  • Biasakan diri berada dalam keadaan wuduk
  • Selalu berdoa kepada Allah swt
  • Bersangka baik dgn Allah swt
  • Perbanyakkan membaca al-Quran
  • Banyakkan solat sunat
  • Lakukan kegiatan luar seperti bersukan
  • Cintai diri sendiri
  • Hargai kebolehan diri sendiri
  • Menangis dengan sepuas hati

Have a lovely thursday....

* entri autopublish yg di 'save now' instead of 'publish post'....issshhhhh...signs of forgetfulness because stress kot  :D

... TT ~ i ...


* pics credit google *

Love yourself & love life......Have a lovely Thursday my frenz.....

* entri autopublish....saya berada di luar opis...petang nanti saya BW ye....

Wednesday, March 28, 2012

... dress vs pants ...

Ada sorang dua of my frenz yg bertanya i, kenapa my doter jarang berdress cth macam Sapphire nie ... kiranya nie isu dress vs pants gitu...
Gegurl slalunya harus berdress or bergown bagaikan....tapi lain plak dengan Sapphire...eh bukan Sapphire jer...all my girls...dorang selalunya i akan pakaikan pants with shirts/blouse jer...
Reasons are ....
  • Takut dorang terjatuh & luka kat lutut...especially stage nakal tak tau dok diam kan....seriau sgt bila tengah2 aktif tu takut tersadung jatuh bagai...nanti berparut kaki anak2 i jatuh saham nanti hehehehe
  • Kalo duduk plak, my doters nie specis tak reti duduk bersopan ayu...kkdg dok bersila bagai...habis nanti nampak p**ty tu....shy shy...
  • Senang dorang nak melompat ker, memanjat ker, aktiviti stunt lasak lah katakan...takde lah tersingkap dress tu and expose apa2 yg tak patut....yes all three of my doters masa kecil are aktif kalahkan abg dorang ya....
Cuma bila attend special functions, slalunya i akan pakaikan dress or baju kurung for them....I suka sgt tengok gegurls yg sentiasa berdress ayu and lembut perwatakan, chomels sangat....
Whatever it is, i am a proud mom of 3 beautiful doters kalo bukan maknya sapa lagi nak puji anak ..

... senaman ...

Exercise memang lah elok utk semua tapi brapa ramai yg betul-betul amalkan....Ahkak nie masa zaman muda remaja memang aktif bersukan.  Skarang nie hurrrmmmm nak berexercise memanglah malas tau tapi bila dah terpaksa .... well kata pun 'terpaksa' kannn... buat lah gak....low impact, simple strrrreeeetching exercise every morning and late evening dalam 30 minit jer pun....


Satu session buat 3 types of senaman jer pun...the physiotherapist bagi contoh byk *ada 3 pages* so that leh tukar2 jenis senaman...tak lah bosan buat benda yg sama jer tiap-tiap hari kan....exercise last yg no 7 tu, leh dibuat kat ofis jer...after uols duduk kat meja dlm sejam mengadap blog berdiri and buat jer exercise tu....tiap kali kebelakang kira sampai 10 then luruskan balik....

Simple kan.... So, Majulah Sukan Untuk Negara hehehehehe tetiba kannnn...

Tuesday, March 27, 2012

... aksi-aksi gedix ...

Skarang nie susah bebenor nak amik gambar Sapphire yg posing elok2....ader jer dia nak buat aksi-aksi gedix....tengok lah....

pose ala-ala puss in boots...*muka minta simpati*

nie pose terlebih makan leher ayam kot hehehehehe

yg nie lak pose bajet cute....

nie nak kata gangster tangan buat peace...

 peace lah ibu...jgn stress2 hehehehe

Memang susah nak bergambar ler skarang....so kalo tgk model cilik blog i nie buat pose gedix lain tu, uols redha kan ajer lah iye :)

... JJCM hari ahad ...

Hari ahad, lepas asar w'ouls ke Shah Alam...otw call my son, Aqua ajak keluar...After picking him up and settle a few errands, we gi makan, mee bandung udang...kat Restoran Mee Bandung Udang dekat dgn Unisel....
Tak yah lah tunjuk menu semua org kan sbb semua order benda yang sama....rasa dia ok jer...tak lah over the top terbaek...sbb pernah makan mee bandung sodap kat kelana jaya...sayangnya kedai tu dah pindah ntah ke mana.....sebelah kedai mee bandung udang nie ada keda mee ketam...next trip leh try kat situ lak...

Dinner plak makan kat Restoran Ban-J Kway Teow...w'ouls makan char kway teow...mine yg biasa so mine no telur ya...yg ada telor nie is special kot....

Rasa pun tak brapa sbb tekak w'ouls lagi sedap yg kat Mali's tu....

Nie jer lah edisi JJCM hari ahad w'ouls...sekian, terima kasih....

* today saya berada di luar ofis...so no BW ya...ampon...


 

Monday, March 26, 2012

... hair accessory ..

Sapphire skarang nie dlm proses nak memanjangkan rambutnya, bak katanya "I nak hair macam Rapunzel...ibu jgn potong my hair ok".... tu muncung gedix nak amik pics ya....


So bila dah nak berambut panjang, haruslah start gatal tangan nak beli hair accessory kannn antara nya dan cukup lah banyak nie dulu...trial jer dulu nie....


Sapphire nie kalo ikat rambut ok no hal...but if berclip, tangan dia gatai jer jap jap pegang, jap jap cabut nak soh pakaikan balik. last2 satu dah terbarai...sib baik senang jer nak gam kan balik riben tu...


Tengok leh bertahan lama mana dia nak simpan rambutnya....tapi if ke-sensitif-an kulitnya menjadik balik, harus lah gi potong pendek....


... bonding time ...

Sabtu, last fisio treatment kat hospital....kan dah kata nak upah gegurl nie makan .... see her request...high maintenance plak minah nie...request nak kek starbuck....


tapi kannnnn suka plak bila tengok dua beranak nie kat lobby gini.....rasa soooo suwiiiittt....
They got some bonding time :D


* aiseyman...... lupa nak tekan 'publish post' lah plakkkkkk tersimpan eloookkk dalam draft......amponnn...

Friday, March 23, 2012

... funny shoes ...

Ada brani nak pakai kasut kasut nie....

Walopun sweet tapi bukan pilihan kalbu...


penat laki tu kannn....



nie kira ok ler tapi not my taste... 


kalo marah leh pilih nak baling kasut ker, nak kena lastik hehehehe


Neway, enjoy and have a wonderful weekend ya uols.....



* all pics credit google

... getah sanggul ...

Dah lama dah Sis Amy  bercerita pasal getah sanggul nie...I pun tingin gak nak membelinya...dah gi ke kedai Sis Amy  cakap tu tapi kata SA dah habis stok and ntah bila akan restok...tapi rezeki i sbb i gi jenjalan kat Tesco Manjalara kot..ada kedai ala-ala sinma tu...masuk terus nampak benda alah nie...rembat 2 terus sbb ntah bila lagi i nak ke situ kan lagi pun regenya RM2.90 satu..murah jer kan, rupanya ala-ala donut gebu kan cuma kaler hitam jer lah........

Cara memakainya sila ikut arahan nie....

Tapi kalo cam tak faham gak, leh tengok cara2 Ika anak dara sis Amy pakai..dan hasilnya mcm gambar sis Amy tu coz i lum try betul2 lagi :)...

Selamat mencuba.....

Thursday, March 22, 2012

... Agate ...

Semalam sebenarnya i bercuti...pepagi wif Agate gi makan McD's breakfast....

Then baru lah ke sekolah Agate...meet up with a few of her close friends...

Sempatlah berbual-bual dulu then barulah pihak sekolah panggil utk ambil keputusan SPMnye....q lama then it's Agate's turn...

Syukur Alhamdullilah...i'm soooo hepi for her...She had worked hard and done her best... Now concentrate nak apply sambung belajar....

How time flies kan...insyaAllah my second child dah nak masuk U...leh tak ibunya nak doa smoga dia dpt masuk yg dekat2 jer...senang nak atur wikens nak melawat 3org anak di asrama yg berbeza hehehehe....sib baik ada Sapphire sorang  kat rumah sbg penghibur hati w'ouls....

 

... TT ~ life ...

Tahniah buat mereka-mereka yg mendapat keputusan yg cemerlang buat SPM and pada mereka yg tidak mendapat keputusan yg memuaskan.....


Be strong, head up, clear up your mind coz you've got a lonnnng way to go....

Wednesday, March 21, 2012

... buah kundang ...

Last friday me fwen gi chow kit....i kirimkan dia buah kundang nie....


Minta beli 10 biji jer sbb bila tanya geng2 lain, dorang tak makan...aiyaaaa...bawa balik rumah pun, me and Agate jer makan...so cukuplah 10 biji nie and sib baik manissssssssss banget...sbb kalo masam, i pun bo layan hehehehehe...

Uols makan tak buah kundang nie?  


... WW ~ spm ...

* pics credit google *

Good luck to parents and students yg mengambil keputusan SPM today....a new chapter will begin soon :)

Tuesday, March 20, 2012

... mee bandung ...

See see... kan i dah cakap....takat breakfast jer healthy....lunch....ke bandung i tau....

Eh eh, bukan ke bandung..makan mee bandung jer pun....nie mee bandung sodap  nie beli kat area kampung baru...tapi satu jer yg peliknya mee bandung nie....dia letak timun...dah 2, 3 kali makan, pesan jgn letak timun...tetap gak dia letak....takpe lah....habis licin gak i makan lalalalalala...

Jemput makan .....


... yogurt ...

Dah seminggu i breakfast lite2...so me decide continue jer lah amalan makan yogurt nie for breakfast..bila perut dah biasa, takder lah rasa lapar pun...terasa lapar bila kul 12 lebih...ok lah kan, time lunch dah pun by then....

Ohhhh bila beli yogurts nie 6 pieces, dapat free mangkuk hayun pink tu... Tapi kannnn now i dah takmo claim dah free gift tu...sbb dah ada 3 mangkuks dah pun...buat apa banyak2 sangat ... buat menyemak dapur jer ...

Kurus? Camne nak kurus....Breakfast jer makan healthy...tapi lunchhhhh....ya amponnnn :D


Monday, March 19, 2012

... kaching kaching ...

Rasa cam dah lama tak jengah akaun Nuffnang ku....buka-buka terus mata ku kaching kaching *$_$* hahahahaha aku kaya aku kaya....



oooo BE tu sedang berada di blog ku skarang nie....


Syukran syukran, rezki ... bonus for me ... me lum pernah cash out lagi sbb amount very the little *pengakuan ikhlas*  tapi it's enuf to make me smile.....thx Nuffnang for this BE...You're the best cam ayat bodek jer kan lalalalala...



... upah sabar ...

As salam and morning2 uols....

Pagi nie i tunjuk muka Sapphire jer lah iye....muka gumbira dia temankan ibunya ke hospital....

Sebab apa gumbira....dia dapat brunch nie : ice cream single scoop jer pun & 1901 Soakin' Ted *sausage* .... kids mana tak suka eskrem kannnn.... She waited patiently selama sejam utk settlekan the treatment so dapatlah upah sabar, dpt makan eskrem bagai...Next time, kita makan benda lain plak k....

Eh eh, conpius jap...gi hospital ker gi JJCM nie kehkehkehkeh....


Friday, March 16, 2012

... request Aqua plak ...

Skali lagi aktiviti menunaikan request my precious gems....request makan lah kannn....tapi nie by request Aqua plak...dia nak makan cheese nan...kalo itu menunya haruslah mencari yg terbaeeekkk tu kan.....


See nikmat tul dia makan...we ordered, 4 nan cheese and 1 ayam tandoori utk makan 6 orang .... memang licin w'ouls makan....yummeh...tapi kan Aqua cakap, nan cheese tu memang terbaekkkk cuma kuah dal tu kureng....i tanya lah so dal kat mana yg sedap?  Kat India jawabnya....hehehehehe....poyo kan mentang-mentang lah dah pernah ke India dush dush Aqua nie kalo makan nan cheese tu, mesti dia makan dgn dal and ayam tandoori...kari dia tak layan.....citer pasal food nie...dah terkecur & lapar plak *ihiks*

Thursday, March 15, 2012

... TT ~ minds ...

* pics credit google *



jauhilah gossiping & gossipers ;)  

... me bizi ...

Skarang nie me bizibody, tu yg blog and BW terbengkalai skit ... keje opis & rumah is forever a neverending story lah kan .... nak nak skarang nie cuti skolah seminggu...so, all my precious gems ada plus my sis, from penang dtg cuti2 skolah and staying umah i dari hari ahad.. Tu buat i extra bz skit tapi best sbb leh main dgn my nephew, baby Faeq....


Tapi semalam my sis dah berholiday balik ke kampung hubbynya...and emerald plak dari selasa sampai khamis ada kem  huhuhuhuhu ... ermmm isnin malam, seblum gi kem, she request nak makan Mali's Char Keow Teow...macamlah dia nak ke Korea 2 tahun kan nak request makan itu ini hehehehehe.


Byk tul dorang makan...order 3 pinggan besar plus 2 pinggan kecil...perrgghhh banyak kan....tapi skali skala so tak kisah sangat lah....i baru tahu yg Mali's Corner located kat Danau Kota tu rupanya dah buka 23 jam ok....mmg bisness masyuk tul lah nie....

Nowadays i bekfas lite lite jer cam semalam kan sbb dinner i makan byk pecah rohsia ku.....lalalalalala so sila lah jgn fikir i on diet ok :D 

Have a lovely thursdays my deariesssss.....

Wednesday, March 14, 2012

... W.W ~ breakfast ...


Dah breakfast?  Jom....

Tuesday, March 13, 2012

... demam korea ...

Demam korea sedang melanda......yang tidak terjebak is jez SH and Sapphire...tapi Sapphire skit2 tu tau gak lagu2 korea.....walopun dlm web ada site2 free utk movie2 korea nie...tapi tengoklah my doters....sempat lagi merembat 2 movie nie...

Ntah best ker tak citer nie..*dorang beli sbb minat pelakon tu* ...buy 1 free one, ok lah tu...sib baik lahhh ibu dorang nie pun layan gak citer korea...leh ler tumpang sekaki dua ...


Monday, March 12, 2012

... sale Popular ...

Petang Sabtu, we went out...gi hantar Sapphire for her arts class...so i pun gi lah terjah Wangsa Walk.  Ingat nak beli getah sanggul, takde lah plak tapiiiiiiii ada sale Popular Bookstore kat situ...wuhuuuu....suka suka suka  *sapa tak suka sale kannnn*....

Apa lagi., harus ada jer yg dirembat ok...

Antara yg dirembats.....Surprisingly, Agate beli buku nie....nak masak kah dia ermmmm...
Kita tengok ya seminggu cuti nie, dia masak ker, ibu dia yg masak....

I ekceli dah bekalkan surah Yassin for my doters, tapi memang niat nak beli Al-Quran wif terjemahan....
Tiap kali ke bookstore asyik terlupa, sib baik kali nie, Emerald ingatkan....so I dapatlah beli 2 naskah terjemahan Al-Quran for my doters utk dibawa ke asrama, Aqua dah ada, so tak perlulah for him....

Gitulah shopping2 nie kan....Lain yg diplan nak beli, lain plak yang dibeli hehehehe...

... tak mudah panik ...

As salam... how's your wiken?  Hopefully ok....

Tenkiu to all my mendoakan utk kezen ku .... syukur alhamdulillah..after lebih 48 jam dia tak sedarkan diri...ahad pagi i dapat sms dari her sister mengatakan kezen i dah sedar..tapi disebabkan her blood pressure stil high 180...dia still dalam ICU under observation.... and dia belum dapat jumpa her baby.  Takpe slowly recovering and hopefully within this week dia dapatlah jumpa her newborn baby....

Ekceli niat di hati nie nak balik Penang sabtu pagi ...tapi tu lah kan .... kita hanya mampu merancang, Dia yang menentukannya.... satu incident happened and ibu jari Agate injured and gedebak gedebuk bagai terpaksa cancel plan balik ke Penang.... 

Sib baik Agate tak mudah panik...so masa tengok kuku dia tu loose and berdarah..everyone was cool...siap cepat & terus gi clinic tapi memang terpaksa cabut gak kuku tu....bius bagai lah kan...dan settle ok... so Sabtu & Ahad kena gi buat dressing gak ler...

So, at last we stayed kat KL jer....dari kejauhan lah w'ouls berdoa....and syukur everything turns up fine....


Friday, March 9, 2012

... lunch hour harini ...

Lunch hour harini panjang, 2 jam lebih ....tak tau nak buat apa...nak makan takde selera...nak ngaji...sedang 'mc' so...nak settlekan keje mood memang ke laut.... at last nie lah makanan ku ....


Cashew nut, nama jer salted tapi tak masin langsung *gud gud*....sedappppp and memang mengenyangkan....and mataku plak melayan...

citer korea - Personal Taste nie.... baru episod 4 setelah berbulan benda nie ada dlm folder ku.... tapi seriously, i tak dpt nak concentrate sgt...fikiran melayang2 ke Penang......

Ok lah uols...have a wonderful weekend....jaga diri memasing ya....

* still lum ada apa-apa perubahan positif....


... mohon jasa baik ...

As salam.... semalam i terima berita baik and berita buruk dari Penang....berita baiknya....i dapat anak buah boy baru...baby sulung my kezen....syukur alhamdulillah.....nama belum diberi....


Syukur sangat-sangat boboy nie selamat dilahirkan....tapi berita buruknya....my kezen *ibu boboy* dalam koma....

Tetiba jer semalam sebelum bersalin tu, dia ngadu kat maknya dia sakit kepala, then terus collapse....mcm kena sawan....terkejut seisi rumah tu....call ambulan...masa dalam ambulance pun dia macam kena sawan skali lagi...padahal dia takde history sawan pun....

Sampai je kat hospital, doktor check heartbeat baby and opted utk c-zer and selamatkan baby...my kezen masa tu memang dah tak sedar diri....lepas c-zer semalam, doc bawa utk scan her head....today hopefully dapat results nya....semalam doc mentioned that her blood shoot up 190...padahal masa monthly check-up, sihat jer, everything's normal....today, hubby dia balik dari outstation....up till pagi tadi, my kezen still belum sedar ....

Mohon jasa baik uols utk sama-sama mendoakan semoga my kezen nie cepat2 sedar and sembuh and dapat menikmati kehidupan barunya sebagai seorang ibu dan berbahgia bersama famili tercinta.....

* gambar-gambar sms-ed by her sister...