Wednesday, February 29, 2012

... capati ...

Petang semalam, balik opis agak awal...ekceli tak awal mana pun...rite on the dot...5.30 petang...to me kira awal lah tu....balik dgn SH....otw balik dia ajak dating pekena capati...okez...boleh aja, no need for dinner ler kan...tapau je nanti utk yg dirumah tu :D suka suka suka, dapur closed....

Our capatis .... tapi yg superb nye is ekceli this 'rendang ayam'....


Katanya rendang ayam, tapi bila makan tak rasa macam rendang...ada rasa kari...ntah ler labuuuu...apa2 pun mmg licin ler sepiring nie :D

... lompat ...

Lompat si katak lompat...
Lompat lah tinggi tinggi
Cepat lah adik cepat...
Cepatlah bangun pagi-pagi...

* pics credit google *

Tetiba jer pagi nie nyanyi lagu nie...apa kes?  Sebab tahun nie "Tahun Lompat"....so pada mereka2 yg   celebrate birthday tahun nie...hepi bufday ya.....enjoy your day hehehehe...

* entri merapu di pagi hari :D

Tuesday, February 28, 2012

... kopak ...

Definasi "KOPAK" dlm kamus dwibahasa oxford edisi keempat ialah....

or kalo dlm bahasa pasar plak "kopak oooo nak beli blablablabla.." - pokai, byk guna ongkos kannnn...OK...rasanya semua orang tau maksud "KOPAK" tu kannnnnn.....

TAPI...bagi Sapphire, 'kopak' lain maksudnya and w'ouls satu famili, kalo Sapphire cakap "kopak" pun w'ouls dah tau apa bendanya.....nak tau apa...jeng jeng jeng...

~


~


~


~


~

~


~




4 mainan dia nie HoHoHoHoHo...ntah naper 4 benda nie dia panggil "kopak"... agaknya dia tau kot, bila beli toys kat dia "kopak" poket orgtuanya ... dah puas w'ouls betulkan, bagai tau dia yg itu mainan masak2...frying pan bagai...tapi dia tetap gelarkannya "kopak"...bila i tanya mana "frying pan, periuk" bagai...dia leh tunjukkan benda2 nie...tapi bila dia cakap "nampak tak 'kopak-kopak' i ?"  memang tu ler benda yg dia maksudkan tu....sampai w'ouls plak yg ikutkan 'vocab' dia tu, cth "dah habis main tu, simpan kopak tu leklok" seeeeee...

Hai anak...anak....macam-macam peel pelik tapi cute & benar ......

... astagfirullahallazimm ...

Istigfar panjang i baca paper semalam...penyanyi erykah badut badu nie nak buat show kat kl, 29th February kot kalo tak silap i....bak kata pak ceppy i "ada aku kesah" mmg i tak kenal sapa dia nie....tapi cer tengok 'tatu'nye itu, rasanya bukan permanent nye kot tapiiiiiii.......

* gambar credit google *

Astagfirullahallazim....andaikata si erykah badut badu tu tak tahu menghormati kita umat islam nie, dalam banyak-banyak gambor dia, naper lah suratkhabar kita tu publishkan gambar nie...tak sensitif langsung kan....gerammm tul i tgk nie!

Monday, February 27, 2012

... kenal tak apa nie ...

Hari Sabtu malam Ahad....dalam kul 10.30 malam ye...balik dari rumah my bro...tetiba i prasan SH dah melencong masuk ke KL...uiks???? mau ke mana....bila sampai destinasi baru lah ku tahu....misi 'menyihatkan' badan *ihiks*.....kenal tak apa nie.....

The pamos amos Cheese Nan yang tahap kesedapan nya sangatlah wallawei....dah berbulan lamanya tak pekena nie...ok...dah settle makan, perut kenyang....jom balik tidorrrrrrr....sungguh gaya hidup yg sihat sangat kannnnnn....bila lah nak insaf ntahhh....hehehehehe..

Eh....nak tau restorannya ek?  Restorannya sederet dgn Lotus Restoran yg berdepan dgn bangunan MARA kat Jalan TAR...korang masuk jer lorong kat depan Restoran Lotus tu, terus ke depan skit...tapi seriously i tak ingat aaa nama restoran tu...kalo tak silap i mmg ada banner tulis Nan Cheese RM5 nie :D....oh nak makan nan cheese nie, silalah pegi kul 6ptg sbb baru ler ianya ader.....

So, sapa nak gi terjah?  Tapau satu utk i leh hehehehehehe....

... hasilnya ...

As salam...How are you and how's your weekend?  Nie story pasal last friday...Kan i gi ke Sogo Sale tu...


Umat memanglah ramai...ini hanyalah pada satu bahagian ok...tak silap i ada dlm 4 or 5 bahagian   semuanya...yg kat bawah ramai2 tu, termasuk i sedang Q nak membayar....yg kat atas stage masih memilih...hasil rembatannya jeng jeng jeng....

TAPI....itu rembatan 4 orang ok...i punya plastik yg paling kecik, kat hujung tu jer....*dari niat takmo beli ada gak yg terbeli*... kalo ikut nafsu nie, byk gak i nak merembat tapi syukur...nafsuku tertutup hehehehehe...beli pun benda yg very the perlu aja....


Set Rania nie...Toner kat rumah mmg dah habis terus, cleanser tinggal utk guna seminggu nie... serum tu jer sumthing new yg i nak try... setakat nie, kulit i ok dgn produk Rania so MAYBE i rasa nak maintain kot....

Apa-apa pun, I'm happy yang i bijak 'melabur' and berjaya menahan nafsu :D

Friday, February 24, 2012

... sogo sale ...

Lunch hour panjang so opismate ajak teman gi Sogo sale...

* credit google *


I pun 'teman'kan ajer..... tak nak beli apa2 pun .... errrmmm tapi leh caya ker? lalalalalala

Have a great weekend my fwenzzz and take care.....

* credit google *

... khusyuk ...

Petang semalam, balik rumah zapzupzap settle keje rumah skit then nak mandikan Sapphire...masuk bilik dia tengok baikkkkkkk dok nyorok nie haaa....

Bila i panggil dia sahut...so i cakap nak mandikan dia...dia said "wait"...apa lagi...i alihkan bantal stoberi tu...ooooooo ini keje nya...dok main hp SH....tersengih jer dia kantoi dgn ibunya....


Tengok tu khusyuk bebenor ngadap tu...Nak tau game apa yang dia main...bukan angry bird tau...see...


Coloring jer pun hehehehe...dia memang suka this 'game'...lain2 games tu main gak, tapi kalo yg nie mesti khusyuk nye....cer soh blajar, ada nak khusyuk camnie hehehehehehe....


Thursday, February 23, 2012

... rezeki jangan ditolak ...

Betul kan org ckp rezeki jangan ditolak....syukur kepadaNya diatas rezkiMu ini....rezki pertama yg ku terima semalam dari sorang opismateku .... tulisan cakar ayam ...

Dia outstation ke melaka so dia beli lah nie as souvenir....tapi rege pun tak dibuang.... beb ko nak i bayau ker hehehehehehe...thx thx...sodap makan nie sbb dah lama tak makan kuih nie....i wonder how dorang buat kuih nie kan....hurrrmmm...

Satu lagi rezki yg ku terima, pun dari opismate yg gi outstation plus bercuti ke Perlis bebaru nie...beras siam  eh beras nie leh bawa masuk malaysia ke ek, ke nie kes seludup nie?  hahahahaha....

GILAK ko... 5kg tu, korang ada? Bulan nie i tak yah beli beras, safe bajet kahkahkah... ada citer disebalik nya tapi itu antara i dgn dia jer lah....kalo citer kat sini, payah nak paham....biorlah rohsia kami jer....tapi kan  aduuuhhhhh i tell you...beras nie bila ditanak...perggghhh bau dia semerbak tau...memang terus rasa selera nak makan dan tambah dan tambah dan tambah....camne i kurus macamlah berdiet konon aissshhh....

Apa2 pun....buat opismate2 ku ini...makacih daun keladi...lain kali bagi lah lagi lalalalala *dorang xbaca blog dan tak tau pun wujudnya blog i sbb tu leh tulis gitu*


... majalah Nur ...

Uols ada pernah tak beli majalah Nur nie....
Sebenarnya i jaraaaannngg sangat beli tapi awal bulan feb nie, 'terpanggil' utk beli sbb ada org yang ku kenal masuk majalah Nur nie, REENA....blogger gak...blogger yg sangat chomels and gorjes...seorang ibu kepada 3 org cahayamata yg chomelsssss.....tapi kan kalo tengok live, cakap dia still single memang leh percaya....katanyanya info yg tercatat kat situ ada salah skit..takpe lah sis...redha kan lah aja :) ...

Bila tengok her dia dah dimakeover memang terkezut....berbeza tul penampilan dia...Bila dia citer kat i, sampaikan hubby dia pun tak kenal dia tau hehehehe...sbb bila live, dia tak lah makeup gitu tiap-tiap hari...She is a very simple lady...org dah cantik tak makeup pun dah chomei, natural beauty gitu..Reena kalo dah pames amos jgn lupa akak tauuuu :) ...

Dah beli majalah tu, bila baca, not badlah isi kandungan dia....skali skala berubah majalah ok gak kan...

Wednesday, February 22, 2012

.... lunch semalam ...

Pepagi nie kita story pasal makan makan makan....uols dah bekfast ker....nie bukan citer bekfast...nie citer lunch semalam....See hidangan lunch w'ouls kat opis semalam, sempoi tapi mantoppsss...

Asalnya hari sebelum tu i berbual dgn akak tealady opis i...tingin pulak i nak beli peria, makan peria lawan dgn tempoyak kan kak...terus dia ckp, esok dia bawakan sambal tempoyak, peria & ikan masin nak coz2 tiga2 nie ada kat umah .... so zapzupzap jadiklah potluck nie.


Yang terbaeeeekkk adalah ini, sambal tempoyak  uumpphh lawan dgn peria and also ikan masin pppeeerrgghhh memang bertambah2 makan ok... boss lalu tak nampak dah....


Sedap sehingga menjilat jari lah.... memasing tapau skit2...i bawa nasi & telur dadar je, then lagi 2 org geng opis yg lain tambah2 beli lauk lemak nangka tu, ikan goreng & sayur taugeh...enak tul rasanya bila makan ramai2 gini...best!

* entri autopublish.....ini hari akan kebzian extra skit...maybe tak sempat nak buka blog & BW ye, later2 nanti i qada..harap maklum & harap maaf...

Tuesday, February 21, 2012

... pati ikan bilis istimewa ...

Nampak tak apa yg tak sepatutnya ada kat situ.....



ini haaa barangnya....
Pati ikan bilis istimewa nama komersialnya, nama manjanya plak BUDU ok hehehehe... botol kecik jer setinggi mug i tu... rege dia RM1.70 beli kat kl...kalo beli kat pantai timur haruslah lebih murah ye.... Kirim kat my fwen sbb dia memang ada stok kat opis nie...kekdg i tengok dia makan nasi, dia leh colekkan cili padi dgn budu nie...i tried bebaru nie...sedap...tu yg kirim sebotol....

Korang makan tak budu?

... where rainbows end ...

Tajuk nie tiada kena mengena dgn geng pelangi ku ok ... ekceli nie tajuk novel by Cecelia Ahern...


Dah settle i baca dalam dua hari....laju jer kan...Bila masa i sempat membaca?  Start hari yg i berjaga sepanjang malam jaga Sapphire tak sihat bebaru nie....bila dia nyenyak tido, i tuam2kan badannya...then i biarkan dia rest for about 30 minits sblum i tuam dia semula...so 30 minit tu i spend time membaca ler...so settle dah set buku Cecelia Ahern nie...
Dalam ketiga-tiga buku tu, i paling suka citer Where Rainbows End nie...best! Makes me smile and shed a tear or two...Penulis nie citer dia starting slalu agak slow and some of the stories fictional, tapi WRE nie lain and starting pun dah catchy......So, next book...ermmmm tak sure nak start yg mana, a few more books lum disentuh masa gi  shopping dulu....

Membaca Amalan Mulia *wink wink* ... jom membaca jom...


Monday, February 20, 2012

... my sunday ...

Uols dah kenyang lunch tadi?  Mesti dah kan...syukur alhamdulillah....so kalo tgk gambar makanan no hal lah kan .... takde lah yg terkecur bagai...tapi kalo ada yg masih terkecur, pandai2 lah korang gi cari ye.. ....

My sunday evening....Nie kiranya cam dinner for us...lepas dah settle hantar kids masuk asrama...barulah me terasa lapar...anak2 dah kenyang makan McD bagai lunch tu...makpaknya je kebuluran lepas settle segalanya :D ok ok...tekak ckp nak rasa western...harus gi cari...w'ouls gi ke damansara uptown lepas hantar Aqua kat Shah Alam ...


Masa nie dlm kul 5.30 petang dah...tapi kat food court byk lagi gerai yg lum buka...w'ouls gi makan kat Steven's ...memang dah biasa makan kat situ tapi dah lama tak gi sini...udah naik rege dah ghupanya tapi takpe sbb mmg sedap food dia....


Pilihan kalbu berdua...lamb chop...

and chicken chop....

Sapphire share makan our food.  Syukran syukran...lepas pewut kenyang, drive ke CITTA Mall plak..3 weeks ago lalu sini, masa tu ingat nak terjah tapi Sapphire sleep...so today leh ler terjah tapi takmo round lama2 coz memasing dah letih..


Kedai byk lum buka tapi w'ouls gi kejap jer pun.....gi cari kedai buku, nak beli satu dua barang, sib baik ada TIMES and dah operational ... Neway, lepas beli terus balik umah, next time leh gi lelama skit...hopefully by then kedai2 kat situ dah buka ler....Tapi rasanya cam happening gak tempat nie nanti kan sis Posh, kannnn...Sis Posh dah pernah ke situ and ntah2 lepas nie mesti rajin terjah situ :)

Uols kalo nak ke situ tengok lah kat blog Sis Posh...ada diberinya location map....ok lah till then...jumpa lagi esok ya....take care uols...

... lil' princess ...

My lil' Rock Princess dah sihat alhamdulillah....
Tq bebanyak kepada mereka2 yang mendoakan kesihatannya...Nie gambar malam semalam sblum tidur :)

Ok...hari Sabtu, since dia dah sihat...original plan, we stick to it...bukan plan apa pun...Now setiap weekends i akan ke rumah my bro coz it's my bonda's turn jaga my aunty yg bedridden tu, dia dah discharge dari hospital for the past few months......So, after ofis *bila balik awal* i akan singgah and also on weekends...at least my bro, SIL & bonda leh ler rileks skit...

There are times, geng Pelangi ajak i join aktiviti dorang, tapi i memang tak dapat nak join coz weekend i skarang is to care for my aunty ... my bro memang lah tak paksa tapi i rasa tanggungjawab i as anak buahnya yg stayed wif her and arwah grandparents masa i kecil2 dulu...my aunt ni, andartu ya...tak pernah kawin so memang takde anak...sbb tu, w'ouls semua sepakat nak menjaga dia selagi termampu.....ok berbalik to the actual stori :)


Then kul 2, Sapphire ke Arts Class  dia...lepas habis kelas, w'ouls pegi ke area Danau Kota, my niece nye 4th birthday celebration...this is Sapphire wif the b'day girl, lil' Princess Kyra....tema nya princess :)  Sapphirenye tiara kecik jer...dapat yg besar tu dia takmo pakai, she insist nak pakai her own tiara :D


Stayed kat party tu which was held at Platinum Terrasse Restaurant sampai kul 6ptg, then balik, sambung tugasan kat rumah my bro....

We had a fun filled 'royalty' saturday :D ....


Sunday, February 19, 2012

... testing 123 ...

Bismillahirrahmannirahhimmm...

Let's see menjadi ker tak....
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Friday, February 17, 2012

... Alhamdulillah ...

Lunch dah siap masak & makan, rumah dah kemas, solat pun settle, Sapphire pun tengah baring layan Imagination Movers....demamnya dah kebah, no more vomitting...lega rasa hati...dah sejam gak dia makan nasi berlauk sup ayam + kentang + carrot, baru jap nie habis susu sebotol...looks like she will be ok..takde tanda-tanda nak kuar balik, alhamdulillah...lega hati i.....

Tapi now ibunya feel very very.....
*  pics credit google *

Sleeeeeppyyyyy, penangan tak tido langsung semalaman coz jaga Sapphire....Kalo disorong bantal nie confirm hanyut hehehehe...sabar, sabar...dah pasang niat malam nie nak zzzzzzz awal lalalalalala.... ok lah uols....

* pics credit google *

Jaga diri baik2 ya and have fun fun fun.....

... wajik ...

Uols suka tak makan wajik?  I suka makan tapiiiiiii memilih skit .. I suka yg lembik2 dan tak manisss sangat macam yang ini.....

My fren belikan semalam for me...sedap banget....next time leh le beli lagi...gerainya kat mana, tak tau lah plak coz my fwen keluar makan without me...coz masa tu i balik bawa Sapphire gi clinic ....

Today i EL coz berjaga menjaga Sapphire sepanjang malam...syukur pagi nie demamnya dah kebah and hopefully tak muntah-muntah dah...

Ok uols have a lovely Friday k....

Thursday, February 16, 2012

... gi clinic ...

Tadi around 11.00 dapat call dari skool Sapphire...dah 2x dia muntah...So, minta time off kejap, gi amik dia kat skool and terus gi clinic... hari nie dia pakai baju sukan, tudung dia dah habis kena muntah, nasib baik baju dia tak kena.....

Letih ler tu, terbaring jer...Sambil baring, sempat lagi ibu dia ikatkan rambut plaits gitu hehehehe.. Skarang nie nak cuba simpan panjang rambut Sapphire, atas her request pun.  Tapi kalo ada tanda-tanda ruam kat tengkuknya, memang kena potong pendek ler balik.....
Doc ckp mungkin virus jer kot...hopefully nothing serius...badan pun dedar jer....bawa balik rumah jap, bagi makan ubat then hantar ke rumah babysitter...after sejam of the medicine baru dia leh makan...jap gi nak calling babysitter dia tanya how she is...hopefully cepat lah dia sembuh since cepat dapat makan ubat kan....

Kesian tengok anak-anak tak sihat...biar kita tak sihat takpe kannn....

... sharing is caring ...

Aktiviti last Sunday:  tengahari gi jumpa Emerald kat asrama....


Lepas dah settle with her, we bergegas ke Shah Alam plak....pegi jumpa Aqua to "celebrate" his birthday....Ajak dia keluar makan...his choice : Noodle Station kat SACC Mall....


Food yang w'ouls makan..nama food dah tak ingat :D ..


Tapi yg paling hepi is Sapphire coz..

She gets dessert : ice cream :) .... simple celebration, no cakes bagai coz Aqua sendiri tak mau cake...Sapphire said "Today birthday Abglong kan...tapi no cake..kenapa?... Sbb Abglong big boy ke?  Takpe takpe Abglong jgn sad ok, kita share eskrem i ok, sharing is caring"  hehehehehe kids kan sinonim dah :  birthday harus ada cake :D

Wednesday, February 15, 2012

... boss besar ...

Cer tengok gambar nie.....
Boss besar Amy tekun 'bekerja' uols..dgn fail bagai.....tapi cer tengok betul2 tu....ada gunting, measurement tape & kain hehehehehe....i minta tolong dia singgah ofis i kalo dia ada kat area my ofis...kawan i dan i nak tempah baju kurung kat dia....

Nie my fren tengah amik ukuran...big boss takde, so i pinjam jap bilik dia...big boss i ok..even bilik solat dia pun dia dah kasi green lite utk i guna when he's not around tau...so senang kalo i nak solat tak yah gi jauh2..oopss citer dah melencong....gambar my fwen sengaja diblurkan iye....

Kain ada 3 pasang nie...yg warna pepel tu my fwen nye...mine lagi 2 pasang ...yg warna biru tu kain cambodia tapi i kureng suka skit coz kain dia cam keras kejung gitu tapi iyelah, bak kata sis Amy, at least ada gak kenangan2 kan from cambodia.... eee tak sabar nak pakai yg polka dot dot dot tu...
Dah kauwtim dgn sis Amy minta dia siapkan lepas gaji ... tup tup my fwen ckp lagi 2 minggu nak dpt gaji, i cam "eh betul lah kan" cepat jer masa berlalu rasa cam lambat lagi nak hujung bulan...eeee best best 2 minggu lagi i leh berbaju baru i loikeee.....

... FMs...

Me nak say tq sooo much kepada Sis Ell for this lovely Singapore FM ... memang i loike banget, ceria tul FM nie, tetiba terasa cam nak terjah Singapore hehehe .... thanks ya sis ...smooocheeess & huggsss.....

Hoq nie plak FM HK Disneyland dari my SIL.  My sis aritu gi Hong Kong Disneyland wif them lah...chomei kan, princesses semua tu...simpan dulu tak leh lekat lagi, mau Sapphire amik simpan FM nie....
Satu lagi ibu Sapphire sorok & simpan is this pen too sbb cute nanti Sapphire amik main, rosak sayannggg lebih baik bagi kat ibunya dia kannn .. Kat Sapphire ada lagi ole2 dari my SIL..coklats *no pics* so tak lah ibunya rasa bersalah sgt amik this pen hehehehe ..


Nie FM dari my SIL gak...masa dia gi Korea....sungguh cute and i loikeee banget ...

FM's i ekceli dah byk...tak muat fridge dah...now dah di simpan dlm satu kotak...Memang niat nak beli notis board utk lekat FMs tapi tak terbeli lagi sbb tak plan nak gantung the board tu kat mana, hurmmm next projek lah tu tapi ntah bila nak terlaksana :) ....

Sronoks ooo bila tengok FM byk2 tu...tempat yg kita gi sendiri, bila tengok FMs terkenang kisah2 kat sana...tempat2 yg kita lum gi *souvenir dari famili & friends* bila tgk the FMs mulalah verangan bila lah nak gi....verangan itu free lalalalala....

Tuesday, February 14, 2012

... yang patah berganti ...

Masa tengah dok sidai baju bebaru nie...prakkkk...alamak, patah sudah ....

See terkulai sebelah kanan tu...bukan tu jer sebenarnya...tapak dia pun patah....So, next day, kena lah gi cari pengganti...

MacGuyver ku at work *ihiks*....

Lega now yang patah dah berganti...leh sidai baju dgn jayanya....