Tuesday, December 11, 2012

... Universal Studios Singapore - tips ...


As salam....

Today, nak share skit tips / pesanan penaja *yg i leh ingat  ye* untuk sesapa yg nak gi ke USS ni.

1.  Pada yg beli online, print jer tiket, bawa and tak perlu redeem the original tiket di USS tu.  At the entrance, dorang akan scan the bar code kat the printout....save the time untuk queue beli tiket.

2.  Yang ada anak kecil, bawa lah stroller.  I bawa stroller untuk Sapphire ok.  Leh jer kalo nak sewa kat sana tapi leh jimat kalo kita bawa stroller.

3.  Teenagers, jgn lupa bawa MyKad..nanti at the S'pore imigration kkdg dorang minta producekan macam apa yg terjadi kat my 3 older kids and my nieces yg teenagers tu....

4.  Bawa lah botol kosong untuk kegunaan ke bilik air nanti. Bilik air dorang banyak and bersih tapi kita tak main lah 'lap lap' kannnnn....

5.  Sila makan a heavy breakfast so that leh 'bertahan' dan bertenaga bila di sana.

6.  Makanan dan minuman ringan boleh 'diseludup' masuk.  Cam i, i bawa roti 'butterscotch' dan 'choco raisin' and coklat zip 3 plastik...buat lapik perut.  Plus kalo nak leh bawa gak 2, 3 botol air mineral utk diminum.  Letak dlm backpack, dorang tak check pun.  Save skit duit hehehehe .... 

7.  Disarankan beli siap2 raincoat murah2 yg leh pakai buang tu and bawa untuk digunakan utk Rapid Ride kat Jurrasic Park tu..kalo nak beli kat sana pun ada..I notis ramai gak yg beli ntah kat mana and bawa masuk ke USS ni..nak kata basah kuyup tak lah sangat tapi basah ler gak.... i and the whole of my ahli rombongan beli kat guardian kat kl ni and bawa....

Kalo rasa nak bawa baju extra or a pair of shoes/sandal up to you...macam i, sapphire and aqua, kasut w'ouls basah tapi we bedal je pakai sampai balik.... nasib SH and the rest dlm 'boat' w'ouls tu better than us, kasut dorang tak basah....

8.  Jangan risau, surau ada di dalam tu.

9.  Rides di sana bukan depends pada umur tapi lebih pada ketinggian anak-anak, tak silap i, melebihi 120cm kot.  If anak-anak yang jenis berani, banyak jugalah rides yang boleh dinaik accompanied by adults.  Tapi macam Sapphire yg aktif tapi tak brapa nak berani tu, most of the rides/games yang kat Madagascar and Far Far Away je dia naik.  My nephew yg umur 4 tahun tapi tinggi cam Sapphire naik a few other rides termasuk Transformer and he enjoyed it...

10.  Bila nampak 'characters' sila cepat-cepat beratur... a few tu, dorang tak beratur...main sapa cepat berdiri kat 'character' tu, dia dapat snap dulu .



11.  Plan your trip.  Kalo boleh avoid school holidays or weekends adalah terbaik.  Coz kalo masa tu, memang ramai org and you akan bazir timing untuk queue nak naik rides jer. 

12.  Kenali your kids attitude will help also.  Contoh : I know Sapphire tu kalo penat akan grumpy.  So, i planned hiburkan dia dulu.  That's why i planned to start with Madagascar and go anti clockwise... timing sangat cantik coz by the time i sampai kat area Ancient Egypt, she was tired and sleepy and managed to have almost 1 hr nap...around area tu, rides for kids macam sapphire tu tak banyak dah....

13.  USS buka kul 10am.  I balik kul 7.00pm... to me memang cukup masa.  Larat dengan tak je.  Rides pun dalam 4 rides i choose untuk tidak naik ye....tapi the teenagers in our group, semua ride they naik...memang cukup masa lah....

14.  If naik bas kat JB...try to get the 7am or 7.30am nye bus... nak ngadap jam kat causeway tu lagi so akan sampai kat USS ngam ngam soi....

15.  If tak silap i, on weekends USS tutup lewat skit, probably kul 10 plus ada parade and fireworks.  But i went on monday, so USS tutup awal around 8pm.  So, idokler ada parade bagai....

16. Pada sesapa yg nak ke Hard Rock Cafe yg dekat dgn USS tu... In order untuk u keluar and masuk semula ke dlm USS, sila bawa bersama your tiket ya... tapi jangan lak 20x nak keluar masuk hehehehehe....

17.  Sila bawa towel untuk lap peluh sbb penat berjalan....kang nak amik gambar muka berpeluh peluh hehehehehe...


Setakat ni je lah yang i boleh fikirkan....

Insya Allah tiada aral melintang tengahari nanti i cuba upkan skit lak pasal ole2 yg boleh dibeli di sana ye...Insya Allah.....

16 comments:

*SiRibenMerah said...

the best tips..
hugssss~

lieyalatif said...

i like la sis...tips yg amat2 berguna...okey, lieya dah copy n print pun heheeheh siap2 simpan dlm fail..senang nak refer kalo gi....

ala suke tgk sapphire posing ngan karakter2 tu....comel gile tauuu...

tang toilet tu lieya mmg bagi penekenanan sikit sis...dieorg takde paip air kan...so better bawak botol or gelas pakai buang tu stendbai..tak selesa ar main lap2 gitu jek...

mamawaiz said...

bagus tips sis ni..walaupon sy ni entah zaman bila boleh perginya..hehe.

Teratak Hami said...

ada ke yg dah prepare bawak raincoat?

Toilet byk tak kat sana? Bersih?

Rasp said...

teratak hami,
: saya and ramai memang prepare bawa raincoat sis...

toilet memang banyak and bersih TAPI kena lah bawa botol kosong utk isi air 'cebuk'....

Kniedaz said...

bagusnya tips...thanks in advance..mana tau nak ke USS nanti hehe

adianiez AIDA said...

terjah sini time blogwalking cari idea nak gi holiday. nice info...

p/s : i follow. salam kenal :-)

Shopaholic Mama said...

superb tips!

In SG, memang tak byk toilet yg ada spray. Very rare to find 1 with water spray. Even I sendiri tried to avoid visiting the toilets..hehe

Wak Gelas™ said...

wak pon penah gi USS .., tapi smpi kat luar jee sbb tiket dh abes.. uuHHUu

ct rahani said...

gud tips nih sis.. klu nak ke sana leh jdkan blog sis nih as referral.. :)

Daddy Ziyyad said...

Thanks a lot for these tips!

Dah save dah..sebagai rujukan akan dtg..hihihi

Dee said...

thx for the tips..next year leh ar pegi..wakaka..tu pun kalau ada rezeki..tp mmg teringin sgt nak bwk my kids..

zahidahwahid said...

thank for the tips.... tengah plan2 nak g jugak.. rasanya next year kot baru dapat g...

mamyharraz said...

tips yg detail utk sy yg senantiasa blur ni nak faham.tq sis nah *balingcium*

next time kalau pegi sekurangnya sy dah dpt agak apa yg perlu dan tidak.

:)

Nazathul Hamimi said...

sis, good info sangat.. mmg betul tips2 yang sis tlis ni.. saya dah 2 kali pergi pun, mmg kalau leh avoid pi cuti sekolah. tak larat nak beratur..

saya dua kali pi, 2 kali tak dpat snap pic dengan bettyboop! hehehe comey la sapphire dengan bettyboop tu

atty's said...

gud tips sis..thanks a lot..leh buat rujukan utk nextime..mana le tau ada rezeki..