Friday, November 23, 2012

... health screening day ...


Last Wednesday, my ofis held macam health screening day gitu.... it's free...sebenarnya ni dah kali kedua dorang buat...masa 1st time tu, i cuti... so this time around, i decided gi buat lah....free kan so rugi kalo tak buat....

My fren tengah menyerah jarinya utk dicucuk and diambil skit darahnya for the test...

Hati i dag dig dug gak ler sebab tak pernah lagi i buat all this test... Suspen ooo nak dengar results on my kolestrol and sugar level .... ater makan ikut sedap tekak jer tak hingat nak diet bagai2.... amik ko, bila ada health test nie tau lak rasa suspen *ihiks* .... Surprisingly and alhamdulillah...kedua-duanya ok, dalam kategori optimum level lah....fuh! lega hehehehe....

Tapi bab weight tu kena turunkan and also my blood pressure is low...hurmmmmmm....

Insaf......Looks like i have to take serious from now on pasal my health....Selama ni i amik ringan kan... i'm not getting younger by the days so better buck up kan.....Slow and steady, insya Allah, i akan usaha to improve...

Alamak...gonna have a long leave, camner ni nak 'insaf'....bila cuti makan makan makan kan.... leh postpone tak 'keinsafan' tu after cuti oooopppppssss *ihiks*...

Neway, have a wonderful weekend uols and jaga kesihatan anda hehehehehehe.....


14 comments:

Cho Zila said...

samaler asyik ingat nak makanjer.. kena jaga kesihatan yerk..

cHeRyNa PiReS said...

tapi bila makan...susah juga kan kak rasp:)

takpe...langkah pertama dah ada tu:)

Kniedaz said...

kadang-kadang kita rasa kita sihat, rupa-rupanya bila check baru tau isi di dalam huhu

mamyharraz said...

sy paling gementar nak buat check-up2 nih tau sis..sy tau dah check musti ada slack kt kesihatan sy jd jln selamat buat diam je..tp tu tak bagus.

apapun lebih baik tahu dari tak tau tahap mana kesihatan kita kan sis :)

maya amir said...

aah kak..kene jaga kesihatan..skang mcm2 penyakit..take care:)

Ros said...

Assalamualaikum Rasp,

Selalu kena buat healt test ni kan Rasp...baru lah kita sentiasa beringat...

Kesuma Angsana said...

kesihatan harta kita plg bernilaikan

Dee said...

i pun penah buat kolestrol test..masa tu sipi2 lah..hehehe..tapi lum dangerous..kena beringatlah kan..hehehe..

Chibi Maruko said...

samalah kita, lepas ni nak mendietkan diri, dapat turun 5 kilo pun dah happy gila... so kita sesama diet ok..... yakin kita boleh :)

mamawaiz said...

bagus jugak buat test cam ni yer..boleh tau kita ni sakit apa.

sisdee said...

Try kmbali ke makanan sunnah mcm khal..jus delima etc..insyaallah x memudaratkan...yg nting sht...usia mcm kita mmg kena byk jga kshatan..i dh dkt stahun mnum khal mmg alhmdulillah dgn izin Allah semua ok...yg pntg konsisten...
Cara nk jga mkn waktu bjln just amalkn nsi sgenggam n lbhkn lauk..mnum better plain water jek hihi
oh...btw i x jual mknan sunnah tu hihi

Reena Onn said...

Good luck kak!! Yakin boleh!! Hehehe

Kamariah Awang said...

Alhamdulilaaah.... Ma pun nak g buat jugak, maklum dah berumur ni, penyakit ada saja yang nak singgah. Kalau singgah sekejap tak per... ni dia nak menetap.. hahaha....

محمد رازيق said...

seram tgk masa amik darah tu kak. hehe. apepun jom jaga kesihatan kak. hehe