Thursday, September 27, 2012

.... Pekanbaru ~ shopping malls ...

Petang-petang baru nak update... takpe lah asalkan ader....

Ok nie kita citer shopping mall lak.... mesti korang suka kannnn....

Jangan lupa bawa Rupiah mu and coverter table tu...senang mau shopping :D........


Nie 1st mall we went...malas nak amik gambar sbb tak best mall nie... mall nie sebelah dgn Pekanbaru Mall, lupa lak namanya.... kat sini ala-ala low yat gitu...

Jual handset and assesori handset.... kat sini lah w'ouls beli simkad sana...senang nak roger2 malaysia...jimat bill skit....Tu SH nye tangan tu, baru nak membeli simcard :)  baik budak nie, macam2 info dia bagi kat w'ouls... masa nie baru beberapa jam touch down dari KL....

Pekanbaru Mall.... deret depan hotel jer nie... cross jalan leh sampai hehehehe.... penduduk pekanbaru nie majoritinya beragama islam so fesyen mostly muslimah....nyesal lak i tak membeli tudung2 kat sana.... bila tengok pics2 yg diambil...hurrmm cam kena gi skali lagi lak hehehehehe....

Mall nye macammmmmmmmm errmmm cam The Mall @ Putra Palace gitu kot... TAPI kedai2 nya bawa barangan yg brand dorang tersendiri and bersih.....

Nie lak salah satu kedai kain depan hotel gak aaa... Kain yg sedang diukur tu kain akak ler.... beli 2 meter jer utk buat kain...
Ala-ala cam jakel lah tapi setingkat jer pun.... Kat Pekanbaru nie, pames dengan batik.  So sesapa yg kerja gov leh ler borong kain banyak-banyak kat sini hehehehe...

Ok nie lak my fav mall.  Plaza Sukaramai...

Kedai nie sederet dgn hotel yg i duduk tu, less than 10 minute jalan kaki dah sampai... lat 3 lorong jer kot.......macam-macam ada... rege pun ok...tapi sesapa yg dah gi ke Pasar Baru, Bandung or Tanah Abang, Jakarta....well kat sini lebih kurang gitu tapi tak sebanyak barangan cam kat sana....

Next mall pun best, Pasar Bawah, tapi masa w'ouls gi, masa nak sampai tu tetiba hujan lebat.  So memasing agak lencun, dah rasa tak selesa nak shopping kan....  Time balik renyai-renyai tapi tak nampak sangat kan....kalo perati betul-betul, jalan tu basah sebenarnya.  

Dalam tu agak sesak sebenarnya... camera pegang jer, bila dapat tempat / gerai yg tak ramai org cepat2 snap.... kalo dak hurmmm tak leh nak snap2 posing2 bagai...

Di tambah lak rasa frust sbb dah merata tempat cari Fridge Magnet takde and menaruh harapan kat situ ada...tapi mendukacitakan.....memang masa gi Pekanbaru i gagal nak beli FM tau..... percaya atau pun tak, takder satu barang pun akak tak beli kat sini..... gi situ pun dalam 30 minit jer..... now bila tengok gambar, rasa cam waaaaaa macam-macam nak beli hehehehehe...

Sebenarnya Pasar Bawah nie best tauuuuu....see sampai letak 2 gambar suasana kat sana... hehehehehehe...

Ok k... ekceli ada SKA Mall gak yang w'ouls gi...tapi takder amik gambar langsung sbb pada mata i tak menarik hehehehehe.... mall nye macam Jusco... ada kedai Giordano, Carlo Rino, bagai.... i bila gi travelling i suka kedai2 yg cam Plaza Sukaramai or Pasar Bawah ... baru thrill hehehehe....

Overall cam kain-kain adalah murah.... tapi Pekanbaru bukanlah shopping heavan cam kat Bandung... Takder lah Factory Outlet bagai.... To me kalo nak gi holiday yg leisure, rilek2, shopping lite-lite...leh ler ke Pekanbaru nie....Kalo korang memang gi nak shopping spree...lebih baik ke Bandung or Jakarta....

Itu pendapat i jer...ntah lah korang camne kan....

Esok leh kot i habiskan citer Pekanbaru trip i nie... mesti korang dah bosan.... sabar ek...esok i buatkan last episode k....


10 comments:

mamyharraz said...

sy tak pernah jemu baca info tentang cuti2 ni ;)

biasanya mmg camtu tau sis..bila kita tgk balik pic tu barumenyesal tak beli pastu pasang niat nak ulang lg kesitu hehe/

ch@ said...

dah mcm kat pekan rabu pula suasananya. esok2 ada rezki akak pergi bandung pula rodger kita ek. ingin sgt nk mkn pisang keju :)

Zana Md Nordin said...

Ok noted. PEKAN BARU masuk dlm tempat yg wajib lawat next year..ha ha ha...dan2 tu jugak kan sis...

memacam ada...brg kristal pun ada nampak tu....he hehe he he

Dee said...

bila nak gi lagi? i nak ikut..suka tgk tudung, jubah and kain2 tu..hihihi..

Dee said...

bila nak gi lagi? i nak ikut..suka tgk tudung, jubah and kain2 tu..hihihi..

SyaNa said...

sis borong sakan tak?
:-)
mode kepochi sudah mariiiii
hahaa

Kesuma Angsana said...

antara syurga membeli belah ye kat sini

Kniedaz said...

Suka entry pasal jalan2 ni..manalah tau esok-esok dapat pi..hehe

Sharinginfoz said...

seronoknya pi jalan2

zahidahwahid said...

nampak memang macam bersih tempat tu..