Monday, September 24, 2012

... Pekanbaru, Indonesia ~ airport, taksi ...

As salam kawan kawan ku.... Ada yg merindui ku tak hehehehe *bajet pamos sangat kannn* Lama lak i mendiamkan diri, sib baik password blog ingat lagi *ihiks*... busy skit lah... nak BW pun dapat cilok skit-skit.  Rindu tul nak jengah rumah uols semua, slowly slowly i akan menyinggah ye....

Mana nak start ek... Hurmmm....

Ok, i stori pasal trip ke Pekanbaru, Indonesia lah.... Now Everyone Can Fly .... We naik flight company itu ler....

Lapangan terbang Antarabangsa Sultan Syarif Kasim II, Pekanbaru, Indonesia lebih kurang besar cam airport Bayan Baru, Penang.... ianya 2 tingkat jer....

Airport nie baru disiapkan a few months ago tapi masa i sampai pun lum 100% siap.  Still ada renovation works going on....i rasa cam tak ramai pelancung kat situ... i might be wrong tapi itu yang i rasa... Masa i gi tu, dorang sedang bersiap untuk anjurkan Pekan Olahraga Nasional (PON) XVIII Riau di situ... lebih kurang cam SUKMA kita ler.....  

Imigresen dorang ok... baik tak banyak soal pun...Oh ya...nie rate airport tax kat sana ya....

Bayar masa check in flight nak balik nanti.... So make sure ya uols simpan duit utk airport tax....Ingat tau, jgn lak syiok shopping sampai lupakan ini :D

Once keluar arrival hall airport tu, jalan sampai ke depan dah ada taksi *teksi* kat situ... and not to worry, pemandu teksi dorang baik-baik...tak banyak songeh... masuk taksi, cakap jer hotel mana nak gi then terus dorang drive and also dorang guna meter... i loike...

As you can see, if you naik taksi Riau.... minimal payment is Rupiah20,000 ... even if actual cost you is Rp15,000... tetap you kena bayar Rp20,000. Tapi kalo lebih dari Rp20,000 of coz lah bayar as per rege yg tertera kat meter ye.  Tapi if you naik taksi BlueBird yg baru beroperasi di Pekanbaru... you bayar as per meter ....

Ok... tu jer dulu starting citer Pekanbaru, Indonesia...i kaver citer pasal airport and taksi ... the rest to be continued... 


20 comments:

Cho Zila said...

pekan baru... memang cam tak ramai yang gi sanakan...
nak fly gakler... tapi takder kesempatan lagini..

wida said...

bercuti rupanya...patutlah lama x nmpk sis kt blog ni.

mamyharraz said...

oh my sis! mestilah rindu..bercuti rupanya patutlah menyepi.
tak sabar nantikan entry ttg pekan baru :)

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

tak sabar nak tunggu citer selanjutnya..

SYANI said...

Jauhnya berjalan.. patut la senyap sunyi je...

Kesuma Angsana said...

tq share ye !.. mana tau ade rezki ke sana satuhari nnti

eLLy said...

oh klu camtu tak payah nak booked pak supir lah ye

atty's said...

itulah..tgk sis lama menyepi..tertanya2 gak.ingat tak sihat ke , tp tgk kt fb.ada sis ngn pelangi.alhamdulillah sis sihat..
tak sabar nak baca citer sis g pekanbaru

*SiRibenMerah said...

teksi meter.. yesss, tiada supir la.. so, nnt kena jalan2 sini jugak la...

Teratak Hami said...

patut dah lama menyepi. Pekan Baru?? Ada feri rasanya dari Melaka ni.

Rinna said...

Bercuti2an rupanyaa.. seronoknyaa..

wahida said...

dari Malaysia berapa jam kak?
saya tak sabar nak tgk apa xtvt menarik kat sana...

cepat update kak...

lieyalatif said...

yeay!! sis lieya tertunggu entry pasal cuti2 sis tau....best2....

airport die tenang kan...tak mcm kat bandung..sesak....q tuk masuk pun kemain panjang...adoiyai....

sis, tak sabar ni nak tgu bab soping2 n makan2 heheeheh

NuNU EeRa said...

update lgi.. nk tgk ape best kt sna. mna tau boleh pegi nex year.. thun ni xde rzeki nk ke Medan sbb ksihatn xmgizinkn.. :(

Lyn Yusoff said...

patutla lama menyepi..
rupa2nyer pg holiday yer

Dee said...

kwn2 byk gak ajak gi surabaya..next time sis terjah sana eh..sukahati je suruh org kan..hahaha..

tp nak tau apa yg menarik ttg pekanbaru...

maya amir said...

pekanbaru ni actually kat mana sis? yelah slalu org gi jakarta, bandung, bali, medan.. tak familiar lak tempat ni..ok..tak sabar nak tunggu akak upload gmbr2 lain, nak tgk pekanbaru ni camne:)

Kesuma Angsana said...

nice place yer!

zahidahwahid said...

menarik...

nordin mddan nordin said...

Menarik. ...cerita nya....next month sy gi sana....nk cuba2 apa yg menarik......tunggu. ..