Wednesday, September 26, 2012

... Pekanbaru ~ food ...

OK, now nak story pasal food di Pekanbaru....

Hanyalah 2 restoran jer sebenar pun i gi.... 1st is Restoran Kota Buana...both restoran masakan minang...

Jarak dari hotel adalah walking distance, tak sampai 10 minit....Nampak cam takder orang kan...memang pun sbb w'ouls naik tingkat atas yg ada ekon...kat bawah ramai lah org... Hidangannya sekali letak banyak   tapi apa yg disentuh jer lah yg dikira.....


Pilihan hati i adalah daging dendeng, sotong ala-ala masak kari gitu, timun and sambal ijo.  Air memang wajib lah order alpukat aka avocado nie :) ... memannnnnggg mabeles....


Lagi satu Restoran Sari Bunda....nie memang kat sebelah hotel jer, see leh nampak awning hotel tu skit hehehee. 2nd, 3rd day memang we makan situ jer...dah malas nak gi restoran lain :D ..


Again, lauk pauk yg dihidang pasti banyak tapi w'ouls terus jer order lauk yg w'ouls nak makan ....


Pilihan tekak i lauk yg simple but yet mabeles nie : daging dendeng, rendang daging, sambal ijo, sayur pucuk, begedil (xder pics close up) and also kuah ala-ala kari (no pics also) ... air xyah letak gambor ler...harus lah jus alpukat gak....

OK, rege for both restaurants lebih kurang jer... utk berdua makan wif air jus... dlm RM35-RM40 ...

Masa di sana, breakfast kat hotel, makan kenyang-kenyang... then keluar jalan.... petang dlm kul 5 gitu, baru w'ouls makan nasi minang tu ... tapi in between tu ada lah gak we minum-minum or jamah food yg lite2 contoh nie...


Otak-otak ... sedapppp ... otak-otak tu kena cicah dgn sos yg diberi tu.  kalo makan sesaja rasa tawar skit.. air SH is semangka *tembikai* ... akak lak minum air alpukat + pisang.... soooodappp banget!

Plus we also  ada beli kudap2an kat supermarket.... Ekceli kalo travel camni,  tak byk pun nak makan sbb dah enjoy jenjalan gitu.......

Ok..next entri citer pasal shopping lak k *wink wink*.....




14 comments:

:: Riri-Fatieha ::~ said...

wah..best betul la akak ni jalan2

Kniedaz said...

Waduh...sedap banget tengok makanannya...

lieyalatif said...

fuhhh sis...meriah meja...tapi ini laa budaya mkn kat sane kan....mmg penoh ngan lauk meja...pandai2 kite laa nak usik ke tak....

sambal ijo tu wajib makan kalo ke sana...baru puas hati....

sis, i kan mmg tak reti minum jus alpukat tu....likat pekat sgt lee tak turun2 kat tekak....

*SiRibenMerah said...

tetiba lapar lak tgk food minang neh..
i mmg peminat masakan minang~

Lyn Yusoff said...

lapau tgk entry makan2 akak ni tau

atty's said...

Sambal hijau tu mmg sedap sangat

SyaNa said...

sis, sedap nye tgk lauk2 tu
saya pn suke lauk2 gini
ade separuh org lauk gini xkena tekak

Kesuma Angsana said...

best mmg syurag makanan kat sini!

LYAfrina said...

penuh semeja...
otak2 pon ade ye kat sana..tp msti berbeza dgn y trg ni, siapa ade sos bagai lagi..

Dee said...

ok..ada tak ayam togel berkilat minyak2 dlm menu tu? kalau ada confirm sis nor takleh masuk kedai tu..tekak dia kembang..sbb tu masa gi bandung..we oll mkn nasi minang sekali je..hehehe..

btw..good review..boleh mkn kat situ nanti bila i smpi pekan baru..hehehe..

mummysyafie said...

sis, aritu diaorg ada bawa nor gi makan kat restoran minang waktu odw ke Bandung. hihi...dua hari ni tak makan sis, tak lalu.

mamyharraz said...

nampak lazat2 menu ni..kalau ada sambal mmg terbukak je selera :)

ch@ said...

smlm kita dtg blog akak ni, tapi baca je hari ni dtg lagi baru komen. air yg hijau tu kannn... sedapnya. sejuk ja rasa anak tekak ni. hahaa. lapar lak rasa.

zahidahwahid said...

bestnya... saya mau holiday jugak...