Tuesday, September 25, 2012

... Pekanbaru ~ Aston Hotel ...

Bersambung citer cutiku di Pekanbaru... I rasa ramai yg confius ingatkan i cuti lama sbb lama bebenor i menyepi dari blog... sebenarnya i gi Pekanbaru nie hanyalah 4 hari...7 Sept - 10 Sept.   Tapi i cuti dari berblog yg lama hehehehe ... banyak sangat urusan nak kena settle sampai tak sempat nak ngadap blog...... ok ok...jom sambung citer....

Today i citer pasal hotel penginapanku, Hotel Aston Pekanbaru.  Seperti biasa, book tru Agoda.  Location wise, i rasa strategic sangat....

Lokasinya kat main road Jln Jend. Sudirman (one of the longest road in Pekanbaru).  Keluar jer dari hotel tu ada Restoran Sari Bunda *nasi minang*..


And ada dua tiga shopping malls dekat dgnnya, jalan kaki tak sampai 10 minit pun.... in front of the hotel ada deretan kedai kain and bakery... So memang strategik kannn ...


Lobby area...


Biliknya pun ok.  Jez nice spacenye...


Tak besar sangat and tak kecil sangat.  Toilet pun ok.  Cuma i kureng skit lantainya.  Bila kaki basah memang rasa licin banget, kena berhati2 kalo dak leh slip and jatuh ... so memanglah kena guna house slipper ....


Harga bilik is inclusive of breakfast for 2.  Nie lah tempatnya we had breakfast everyday, 2nd Floor, Spices Restaurant.

Food semuanya sedap-sedap.  Memang kena lah dengan tekak i...


Masa i ke Bandung or Jakarta...food nye i tak brapa nak leh telan...nak nak kalo nasi gorengnya sbb rasa cam terlebih lada sulah gitu....TAPI di sini, foodnya rasa cam food kat Malaysia.  Edible by me... ada banyak choices, roti bakar, nasi goreng, salad, fruits, lontong, roti naik, bihun goreng even kuih serabi *org penang panggil ~ serabai* and byk lagi...

Tapi kuih yg i wajib amik everyday is kuih lopis de squera ni. 

Memang terbaeeekkk......

So, nie lah antara why i enjoyed staying at this hotel.  Memang recommended lah kalo uols nak gi stay situ...

More stories to come....

17 comments:

mamyharraz said...

betul tu sis mknan kt jakarta bandung mmg tak boleh nak telan kecuali ada sambal ijau tu.

menarik perjlanan sis tak sabar tgg sambungannya ;)

eLLy said...

lokasi yg menarik ... tak payah mengunakan khimat pak supir, jimat duit ;p

atty's said...

terliur i tgk kuih lopez tu sis..aston hotel ni, masa i pergi bukit tinggi , ada transit sini kejap .

♡ a.y.u ♡ said...

yesss..i know pekanbaru hotel die mmg cantik2 sbb my teetttt...kerja sana selalau send pic hotel kat sanan n die ckp murah je...

*SiRibenMerah said...

rasanya nak kena try jalan2 sana jugak.. hehehehe~ nice info.. thanks sis...

lieyalatif said...

ehh selesa la sis.....cantik tgk....mmg puas hati laa kalo bilik camni.....sbb lieya tgk hotel tu dari luar mcm biase2 jek, tapi bile tgk lobi ngna bilik rupenye best....kalo laa ade rezeki jalan ke sini nanti lehlaa usya2 hotel sis nieh.....

e'ehhhhh ade kuih lopez...oo takde beza laaa makanan kite ngan dieorg kan...tu lieya terpandang lontong tu sis.....kire okey laaa....tak le rindu sgt masakan malaysia kan...

Lyn Yusoff said...

terliur tgk kuih lopis
dah lah my favvy

QA's ~ mamapapa said...

wah..seronoknya cuti2 indonesia..jmput follow kmbali :)

NUNU EERA said...

nmpk menarik.. kat bandung i ske sgt2 mknn sunda sebb manis2 je.. hehe..

LYAfrina said...

cantik sgt hotel tu..
shopping compleks tu, btuknyer cam istana..

Dee said...

wah..ada kuih jeniper lopes..me like2..kalo x dpt tiket murah destinasi popular..i gi fly2 pekan baru jelah..hihihi...

Rinna said...

Seronoknyaa gi cuti2 yer.. Hotel pun cantik..makanan pun nampak sedap.. :)

mummysyafie said...

best gak hotel ni sis..strategik. jalan kaki dah bleh sampai

ch@ said...

ahaks... lopez de squera. ingat kita je yg gelar mcm tu. akak pun sama ke. tgk mknn tu pun, mcm made in Malaysia ja.

zahidahwahid said...

cantiknya hotel dia...

tini said...

salam...kat pekanbaru tu banyak tak kain sulam macam kat bukit tinggi

~MaMa RX SToRYMoRY~ said...

Rindukan ole-ole bandung???
Pre order bagelen @ brownies kartika sari atau brownies amanda
Whatsapp ina 0192633431