Monday, August 6, 2012

... tanjung piai and rengit ...

As salam my frenz and selamat bercuti pada yg cuti hari nie.... Suspens jer kan semalam tengok badminton.  Neway, tahniah pada LCW sbb he did his best and made us proud...

Let's continue wif my neverending story bout my trip to JB.  Hari isnin checkout dari hotel and terus bergerak pulang ke KL.... tapi ada nak menyinggah dulu ke Tanjung Piai yg merupakan tanah terselatan benua Asia. 
  

Tiket untuk adult adalah RM5...kanak-kanak tak pasti lak brapa... lupa nak snap pics... tapi Sapphire hari tu dapat masuk free jer :)  Rezki Sapphire lah.  Hari tu memang takde orang...iyelah hari Isnin plus bulan posa kan... Sapa lah nak ke situ ...

Nak berjalan ke Tanjung Piai tu ajak jauh ler... dlm 500m dari entrance dia... Jalan atas pelantar kayu melalui paya bakau...  

Walaupun agak berpeluh tapi sejuk jer mata memandang ... 


Dalam tu ada byk signage yg terpampang...antaranya tempat siput berongan...yg i tandakan merah tu ler siputnya tapi tak tau hidup ke tak kan...sbb byk jer kat situ and tak gerak2... disebabkan takde orang i agak suspen gak lalu situ...iyelah macam2 i bayangkan...kot kot ler ada reptilia lain tetiba muncul kan... hahahaha...over kan i :D so jalan pun agak laju aaaa... tak brani sangat nak snap snap...

At last sampai kat pelantar mercu tanda Tanjung Piai ni.  Walopun waktu tika tu kul 12 tengahari tapi syukur cocer agak mendung.... 

Awesome tengok pemandangan yg indah kat situ... Ikutkan hati nak dok lepak2 lagi lama kat situ tapi sbb nak kena head back to kl, mendung pun dah nak beransur jadi panas so lepas snap snap snap...w'ouls pun start jalan balik semula ....

Next stop, w'ouls pegi ke Rengit.... 


Tapi sayangnya Sapphire dah tertidor keletihan so takde lah w'ouls stop and check out barangan kat situ...


InsyaAllah ada rezki, next time nak ler betul-betul singgah and tinjau Rengit lak.....

Lepas Rengit we headed back home... tapi sempat singgah kat PARAM Batu Pahat jap beli utk berbuka di RnR Pagoh..sblum sampai KL dalam kul 11 malam.... perrgghhh bayangkan our trip dari kul 10am keluar hotel di JB... sampai rumah kul 11 lebih malam.... memang letih tapi we did have a great time :D

Me oso cuti today, amik annual leave.  Jap gi nak keluar wif Sapphire....nak gi shopping... tapi bukan shopping utk raya yer... yang tu dah settle dah, tinggal skit2 jer lagi...Ni nak shopping groceries dapur jer pun... hurrmmmm nak masak apa ek today? Ker nak ajak berbuka kat luar jer today lalalalalala....


9 comments:

Mamamya said...

rengit tu kg nenek lia sis...tp lia baru 2x kali pegi :) barang2 kat situ masa awal2 pembukaannya dulu mmg murah tp skrg dah mahal sikit...kene pandai tawar menawar....

wahida said...

saya ada tgk tempat ni masa dlm rancangan jalan2 kat tv alhijrah...

mmg cantik la kak...teringin pulak saya nak bergambar kat signboard kata Tahniah, Anda Sekarang Berada Di Penghujung Selatan Tanah Besar Asia tu...huhu...

p/s: comelnya sapphire dgn spek dia tu...

ct rahani said...

x silap hujung tahun lepas sy ke tg piai ni sis.. tp x sempat nak explore sgt sbb hari nk hujan.. next time nak ke sana lg.. rengit tuh mmg byk brg terpakai.. klu pandai pilih berbaloi jugak beli kt situ.. klu sy blk umah mil kdg2 jengah2 jugak ke sana.. sj cuci mata.. :)

Cho Zila said...

akak pernah tengok kat mana dulu dah lama teringin nak ke sana... nampak gambar sini lagiler bestnyer.. teringin....

eLLy said...

wah cotii lagik jelesss makkkkk

~ Lady ell ~ said...

kakak ku...sampai juga ke pontian.tapi sayang seribu kali sayang...kalau i pick up phone masa u call tu sure kita dh jumpa kan...ralat tul lah!

oh ya,sunday pun ell ngan fmly ada kat angsana tau...mmg betul2 takde rezeki lah ekk.

ratna said...

Sapphire pandai posing! Hehehe...

zahidahwahid said...

wah!! empat bulan saya duk sana tak tau nak pergi mana... adeh!! ni dah ada, tau la nak jalan mana lepas ni... kekeke

Teratak Hami said...

Cantik view kat Tanjung Piai tu. Model pun comel.