Thursday, June 21, 2012

... trip JB ...

Weekend bebaru ni, i gi menjengah Agate di asramanya.  She urgently needs her lappy, so memang tak leh tangguh nak gi hujung bulan lah kan.  Terus buat plan gi JB.  Hotel stay kat Seri Malaysia.
Ratenya RM140 inclusive breakfast.  Gambar dalam bilik hotel takde, tapi nie gambar kat laman hotel dekat cafe.  Nie pics pagi ahad, lepas breakfast, Sapphire lum mandi lagi tu hehehehe budak ucuk acam yang nak bergambar wif fish and 'london bridge' katanya....

Sabtu tu, sampai JB dah almost kul 3 kot rasanya... terus terjah makan Kacang Pool Haji nie..... sedapnya i tell you... Kalo lah ada kat kl, nak gak gi repeat...Oh botol air ais lemon tea, brand season tu, Sapphire's favourite drink ok.

Puas hati dapat makan kacang pool cicah dgn roti marvelous tu.... Kalau uols ke JB, gi ler makan Kacang Pool Haji nie, nampak kan waktu operasi dia...


Then we pusing-pusing jer JB...takde hala tujuan...unplanned gini lah jadiknya... Last-last gi ke KSL shopping centre jer, beli air and tit bits, bekalan kat hotel nanti.... * again, no pics taken *

Then i dah ajak balik hotel balik, coz masa tu i dah start rasa nak demam.... Seblum ke hotel, singgah jap utk makan Murtabak and otak-otak kat Kampung Melayu....

Agak frust sbb dolu2 i gi JB, pekena murtabak nie dorang bagi kuah merah macam cili sos tu dgn timun...kali  nie dia kasi kuah dal kot tak brapa nak sedap tu...then bila request kuah timun ... dia kasi timun 3 potong and cili....oooo frust ok..... Sapphire lak suka makan otak-otak ....

Then balik hotel, rest, lepas maghrib keluar balik.  Kali nie i gi ke Pasar Pandan dekat dengan Pasar Borong Pandan, JB....
Kat sini ada macam kl nye Uptown aaaa cumanya tempat berbumbung.... best macam-macam ada and harga very very reasonable....tapi memandangkan i tak sihat...kejap jer gi situ...If uols gi hari Sabtu malam Ahad, pegi after 9 coz before 9, parking agak difficult coz orang-orang Singapore pun nak gi situ....

Next day, after check out, round-round kejap kat JB. 


Then head back ke KL...Tapi sebelum tu, haruslah singgah Johor Premium Outlet @ JPO.....

Tempatnya tak lah sebesar yang i bayangkan...Tapi cukup lah kalo nak shopping.  I rasa cam best jer gi sini coz orang tak ramai sangat...iyelah gi tengah-tengah bulan kan....kita window shop jer lah... leh caya ker??? lalalalalala.....

Ok lah tu jer lah citer pasal trip JB i.... Rasa cam tak puas jer gi.  Nak kena repeat balik lah nanti bebila. Kali nie memang nak plan betul-betul baru lagi happening kannnn....

17 comments:

sisdee said...

ni org jb nk komen hahahahaha part kacang pool tu mmg terbaek kikiki

part murtabak mmg lerrr dorang dah dmand kot :(

part KSL i pun tak smpai lagiiiiiii hahahahaha

*SiRibenMerah said...

salam sis..
first time i dgr psl kacang pool neh.. wahh, nnt leh la usung i g JB skali yek.. teringinnnn lak.. tp nk g sorg2 non hadoo la kan~

lieyalatif said...

alamak sis...dah sampai ke JPO tu yeak...lieya org johor pun tak sampai lagi ni heehehehe.....tgk dari gambar2 org ajek.....

oo pandai sis mkn kacang pool...lieya ni name jek org johor tapi tak reti mkn....aritu laa try kat kafe kawan kopitiam bangi tu....tak berape sgt la sis...tak tau la, tekak i ke atau mmg kedai tu yg buat kureng.....

sapphire toomey2.....manjang jadi model omaknye...suke tgk...dah le putih melepak....

ratu siput said...

kacang pool larkin bomba mmg terbaik.tempat lain tak sedap cam kat sini :) wah round jb ye..sme tempat2 tu tempat2 yg happening kat jb :)

Mamamya said...

aduhai..tgk n3 ni jd rindu plak kat JB... kacang pool haji tu mmg glamer,tp lia pun baru sekali jer makan..suka roti dia w'pun tebal tp lembut & masa lia pegi tu order ABC kat kedai sblh pun mabelesss jugak!

lia penah makan martabak kg.melayu yg dekat2 dgn masjid tu...ok jugak rasanya.tp kuahnya mmg dal/kari...

Teratak Hami said...

First time dengar kacang pool tu? Bila le nak g JB, nak try jugak.

mamyharraz said...

budak tomey tomey tak mandi pun tetap menten ;)

bestnya kacang pol tak pernah mkn tp teringin nak rasa.

teja said...

amboi sapphire dah pandai pose2 ala retis gittewww..hehe

murtabak tu menyelarakan lah sis..terliur pulak ni..

Ati Masrif said...

amboii...makin besar makin comel
sapphire ni :)

lama tak makan kacang pool ..ingat
last masa pi singapore ..lama dah ..hik3

POSH76 said...

bessnyer jenjalan kat JB....model cilik tu mmg kelasss taw kalau bergaya!!!

Rinna said...

Tak pernah lagi sampai ke JB.. tak tau ler bila nak pergi..

Nampak kacang pool..sedapnyaa laa plak.. :)

Dee said...

dee tak pernah smpi JB..insyaallah satu hari nanti akan jadi kenyataan and u and ur blog always jadi my ref..thx sis..

btw..sapphire cute buat mulut kemam mcm tu..

Shopaholic Mama said...

Hi Sis Rasp!

Its been so long!
Anyway, where is this Kacang Pool? It looks good! Is it near Larkin?

I am not a fan of JPO thou, I find the stuff here quite ex, than in SG.
But of course, its cheaper than in KL.

wahida said...

apa? akak dah pekena kacang pool? nyampah!! nyampah!! nyampah!!

tu antara list dlm JJCM saya yg masih tak tercapai lagi...

jeles!!

ct rahani said...

sis ke jb rupanya yer.. kcg pool tuh memang sedap sgt2.. sy pun suka.. murtabak kg melayu mmg x sesedap dulu dah kan.. ksl city baru sekali je masuk.. ok la beso jugakkan.. JPO x penah smpai2 lg.. ntah bila nak jengah situ jugak.. next time ke jb leh la kiter gather2kan sis.. wink.. wink.. :)

Myra Jay said...

1st time dengaq menu nama kacang pool :)

nurHeart said...

sis, u were in JB? btw, pasar pandan is our favorite place utk cuci mata sambil cuci poket hehe..