Friday, May 18, 2012

... lega ...

Lega rasanya hatiku....

Lega sebab hari ni last Sapphire buat 'exam'.... ala exam tadika jer pun.... tapi maknya tetapppp serious bila nak soh belajar and ulangkaji ok....


Gambar nie was taken kalo tak silap hari isnin or selesa gitu....tengah dok buat ulangkaji maths...tapi ada salah tu .... lepas soh dia check berulang kali baru dia perasan kesalahan dia.... dia nie kkdg tu careless and ada tika tu dia leka tengok kawan-kawan buat kerja, kerja sendiri tak jalan....bukannya dia tak tahu or tak paham pelajaran...susah nak betulkan perangai dia tu kan....puas lah mak paknya berpesan itu ini, tapi bila kat school sapa yg nak perati kan, tak kan nak harapkan cikgu dia bagi special treatment kan...kenot lah like that....

Tapi ni nak citer pasal lain.  Citer pasal kad hari guru yang atas meja tu.... malam kejadian tu i ada 'basuh' skit kat sapphire sebab being careless ... Then dah habis ulangkaji, time to sleep...i soh dia masuk tidur and this dialog occurs :

Sapphire   :   Ibu, nak satu kad 'selamat hari guru' tu boleh tak...
Ibu           :   *nada tegas* isk, tak yah ler...ibu ask you to go and sleep... masuk jer lah tido...
Sapphire   :   alaaaaa nak satuuuu jer  *dgn mimik muka seposen, dok tenyeh2 mata*
Ibu           :   *berfikir, agaknya dia nak belek hasil kerja color dia kot*  nah amik satu nie....
Sapphire  :   *amik kad & tersenyum & dihulurnya balik kad tu kat i*
Ibu           :   eh tadi cakap nak kad nie....
Sapphire  :   selamat hari guru ibu....
Ibu          :   *tersenyum & amik kad*  Kenapa bagi kat ibu?
Sapphire  :   sebab ibu kan macam teacher gak....tiap-tiap malam ibu ajar i sampai i pandai ....
Ibu           :   *terus hilang rasa penat mengajar* meh sini big hug ibu ....

Anak-anak.  At times they are your 'stress' factors but most of the times they are our 'stress relievers' .....

Have a lovely lovely weekend wif your love ones.....

14 comments:

Neeza.Areef said...

alololo sweet nya sapphire..pndai amik hati ibu dier

adarnadzmie said...

study rajin yer sapphire..:)

lily lotus said...

aduhai, nak tumpang cair boleh :)

Myra Jay said...

Alahai anak, pandai ambik hati Ibu ha :)

wahida said...

kak, anak saya si abang tu pun careless, bukan tak reti, tapi dia mmg cuai...nak cepat siap homework sbb nak main sampai salah homework dia tu...
jenuh tegur si abang tu...huhu..

p/s: sweetnya sapphire tu...bijak lah dia...dia anggap akak sebagai ibu dan cikgu jugak...very smart girl!!

Kak Aya said...

alahai comelnya dia....pandai pulak tu ambik hati ibu

wida said...

sweetnya..pandailah sapphire ni

sissyira said...

salam..

tekun belajar tu ;)


jemput joint contest syira :

http://www.sissyira.com/2012/05/contest-2-kata-kata-indah-sticky-post.html

Akma Azlin said...

Salam.
Alahai bestnya anak dh besar.
jemput singgah blog sy ye.
http://azlinzain.blogspot.com/2012/05/spanx-untuk-aidilfitri.html

Reena said...

Alahai terharu terus ibu dengar kan? Danish pun suka usik kita panggil teacher kak. Nak serius time mengajar pun terus tergelak dengar.

Kamariah Awang said...

Mujurlah pandai sapphire menghargai mamanya... hihi..

*SiRibenMerah said...

yesss.. anak yg bijak pandai.. kiss her for me.. really miss u'ols..

ch@ said...

alaaaaa touching betulla kak. bergenang air mata ni membayangkan. sweet.

nurHeart said...

yeah, agree.. :') *wipe tears*