Monday, April 30, 2012

... ulser ...

Dah 2, 3 hari Sapphire ngadu mulutnya sakit....bila tanya kat mana dia tunjuk kat pipi....bila tengok takde tanda   ulcer or apa-apa pun....tapi memang tau dia sakit sbb tak nak sangat minum susu....dapat beberapa teguk dah stop...makan tu ok gak ler, nak gak .... tapi memang puas i tengok kat pipi dia xder ulcer....

Pagi tadi dia ngadu sakit lagi....So, i ugut dia, cakap kat i exactly kat mana sakit, kalau tidak i will jez ignore dia if dia ngadu sakit lagi......baru lah dia sebut 'tongue i sakit'... i tengok atas lidahnya clear...tapi terkezut betul i bila tengok bawah lidahnya....

Ya Allah! Mesti sakit sangat kan...besar tu ulcernya...ada sebesar 5 sen tu.... terus bersiap bawa dia ke klinik.... Dalam hati nie rasa cam teruknya i as a mom tak prihatin with her... bila doc tu tanya dah lama ker sakit.... i cakap dah 2, 3 hari and explained lah .... The doc siap cakap, yes, kalo dah besar camtu, dah lama dia sakit tu, dalam 3, 4 hari dah.... Aduhhhh...dusyum dusyum dusyum bertambah-tambah bersalah i rasakan....

Ubat dah dapat... ubat sapu jer pun.... tapi tengok lah Sapphire posing, sama cam dalam gambar ubat tu hehehehehe....doc cakap memang lah susah dia nak makan or hisap susu.  She said kalo dia nak vitagen bagi  jer.... terus i gi rembat vitagen banyak..... Smoga cepat2lah dia sembuh...kesian tul i tengokkan dia..buat sup pun takat jamah sup jer, nasi takmo....

Next time kena extra alert.  Walopun dia dah pandai cakap tapi i kena betul-betul selidik next time jangan ambil mudah with her answers.....A lesson well learnt!




11 comments:

sisdee said...

mmg pun..cian klu budak2 kena sakit camtu..i pun last 2 weeks sarah ngadu sakit..nk makan pun tak bole ngis sakit2..cian kan.. :(

cepat2 sembuh ek sapphire

ratna said...

Ala ciannya dia. Kita yg kdg2 kena ulser pun x thn kan...

nurHeart said...

kecian sapphire.. mkn food yg lembik2 aja ye like porridge tp jgn panas sgt, drink water more.. kak alya pun slalu kena cuma jarang letak ubat, slalunya baik sdiri :)

Kak Aya said...

umar pun terkena ulser bulan lepas, memang kesian...

ada kawan ofis tunjukkan ubat dari kedai cina, namanya serbuk tembikai, katanya memang mujarab untuk ulser tetapi masa dia bagitau tu saya dah bawak Umar ke klinik...

sissyira said...

salam

kalau kita kena pun sakit, inikan budak2...

baik sapu ubat banyak kali bg cepat hilang..

teja said...

dah besar dah sapphire..lamanya sis x tak jelajah blog kengkawan..ni dh rindu bangat sama semua..btw, i dh tukar link ye sis kpd tejaluv.blogspot.com..miss u sis!

Kamariah Awang said...

Sakit tu, Rasp. Ma 1 family memang selalu kena. Tapi obat paling mujarab bagi kami ialah obat serbuk dalam botol kecil logo semangka. Harga pun tak mahal sangat, tapi cepat baik. Rasanya adalah sikit2 macam akar kayu, tapi berangin.

Softtouch [Hanim] said...

sakit tu sis..sian dia...byk minum air suam yer sapphire....

mamyharraz said...

siannya sapphire..cepat sembuh ya sayang.

*SiRibenMerah said...

take care dear sapphire..
kuranglah teka teki kan sebab mulut sakit.. adushhh~ rindu teka teki sapphire...

Reena said...

Siannya dekat Sapphire. Meh sini aunty babap ibu ni... Tulah... kadang-kadang bukan kita cuai kan kak, tapi kita anggap mudah sebab tengok dorang lepas ngadu nampak ok balik. Budak-budak kena triple care kan kak? :')