Monday, February 13, 2012

... tips ...

As salam my frenz....citer holiday dah settle...nie ada a few tips to share....

Item yg paling penting masa gi holiday obersea adalah this convertion rate table..uols buat lah sendiri, cari latest rates and convert siap2...print a few copies and simpan dlm poket...senang utk shopping :)

If uols rasa-rasa kerinduan nak tepon yang tersayang kat Malaysia...uols beli jer simkad negara tu and guna...seriously it's cheaper dari guna roaming tu...

Most of my trips, hotels yang we stay adalah di book melalui Agoda.

Ok tu rasanya the general tip kalo nak ke mana-mana....now a few tips when in Phnom Penh ...

Utk City Tour ie ke Royal Palace, Silver PagodaNational Museum, Central Market... etc uols amik jer tuktuk...it's cheap & tak laju.  Uols leh pay USD12-UDS15 utk one day city tour... nak selesa leh muat dlm 4-5 org... Payment is made selepas habis tour uols dan masa dah hantar uols ke hotel semula....

Utk ke Tuol Sleng Genocide Museum  dan Choeung_Ek @ Killing Fields  plak, i think lebih baik uols amik tour guide, at least ada lah org utk terangkan the history kat uols and perjalanan nak ke Killing Field tu agak jauh....mcm w'ouls, masa sampai tu, rep Air Asia kat sana yg offered us the guided tour. Sorang USD30 utk half day tour ke 2 tempat kat atas tu....  Rasa cam mahal tapi it's worth it.  Sbb berdua so w'ouls naik kete jer...nak ke Killing Fields adalah jauh so memang tak rekomen naik tuktuk....

Airport transfer w'ouls opted with Air Asia go nie...

Kalo uols tak amik airport transfer...ada tuktuk kat depan airport tu...airport transfer yg w'ouls guna is USD12 one way for both of us...tuktuk haruslah murah lagi..

Bila shopping barang2 kat the markets *cth : russian & central* and bargain ok.  The traders adalah baik, lembut dan sopan...

Makanan halal restoran kalo uols check dlm internet ada a few, tapi kalo boleh kenali sapa owner dia *melayu/islam* so that uols tak was-was makan...both the restorants that i pegi, i memang rekomen coz terjamin halalnya....oh KFC halal coz its owned by JCorp...

River cruise kat Sisoway Quay, uols be careful ok...coz ada yg operate personal boat cruise..harganya dlm USD20 sorang...But yg w'ouls naik tu, naik ramai2 not personal, USD5 sorang...byk bezanya kan...

Rasanya tu jer kot a few tips yg i can remember nak share dgn uols...My 1st trip there so memang takde lah byk sgt tips yg leh disharekan sgt kannnn *ihiks*....

Ok then, tunggu entri petang nie...cer teka cer teka .....

13 comments:

sisdee said...

tq for the tips...bguna mmg :)

wahida said...

betul tu kak...gi mana2 pun convertion rate tu mmg kena ada kan kak...penting tu...


kalau lah saya ke sana satu hari nnt, mmg blog akak la saya rujuk dulu...

POSH76 said...

bagus info ni...kalau nak pergi leh jadi reference...

lieyalatif said...

tips yg sgt berguna sis...thanks for sharing sis.....

lieya pun kalo pi jalan2 kat luar malaysia, simkad mmg cepat2 beli atau pun roaming siap2.....tak sah tak report ape2 ngan org tersayang he he he

Neeza.Areef said...

sharing good tips
tq sis

syanasaid said...

aritu gi indon lupa buat convertion rate tu, jenuh nak kire
da la juta2 ribu2 kan
hahaaa

Rinna said...

Good tips.. TQ share info yg berguna ini utk yang nak kesana kan.. :)

adarnadzmie said...

tips yg sgt berguna buat semua yg nak travel luar negara...tq kak..:)

ainnoraini said...

Bagus ni...terima kasih sudi share info ni.. Nnt senang la nak gi mana2kann...

~ Lady ell ~ said...

good tips sis..tq.
n betul beli je simkad negara tu.

Softtouch [Hanim] said...

info yg sgt berguna..kot2 nak ke cambodia leh jdkan blog sis ni sbg rujukan..tq sis

Reena said...

Baca nama-nama tempat yang sis taip, mau terbelit lidah rasanya... Hehehe

nurHeart said...

syok nye tgk kekawan cuti sana sini sinun.. kitorg ni ntah bila la leh pegi :)