Friday, February 10, 2012

... Phnom Penh, Cambodia P5 ...

Kalau diikutkan cerita semalam, byk lagi tapi tu dah summarize dah skit....ada yg tanya gerun ker tak, meremang ker tak masa gi tempat2 tu ... sebenarnya, seblum nak pegi situ, i reluctant skit...sbb i nie kan penakut...tapi bila dah sampai, bila dah dengar cerita dari Ron, hilang rasa gerun & takut bagai, timbul lak rasa simpati, sedih, marah, sayu...

Ada gak yg bertanyakan "baby pun dibunuh?" yes...baby pun dibunuh sebabnya fahaman bengong si lahanat Pol Pot & kuncu2nya "dari buah hingga ke akar umbi harus dibunuh so that tiada yg akan bangun utk membalas dendam kelak " .... isk, kalo uols pergi 2 tempat tu semalam, amiklah tourist guide so that uols akan lebih memahami what had happened....

Ok, today, kita story citer lite2 ok...Antara bangunan/monument/tempat yg ok dilawati tanpa tourist guide ...Independence Monument  nak tau citer, click kat namanya tu yer... ...
Monument nie terletak kat salah satu roundabout...memang tak leh nak gi amik gambar dekat2....

Next is the Royal Palace ...nie gambar dari luar, kiranya kat main road sblum masuk ke dalam....kat sini byk burung merpati...

semasa nie birds tu flyyyyy awayyyyy.... i loike the shot :D

Pemandangan di persekitaran Royal Palace...kat dlm Royal Palace tak leh amik gambar tau...kalo nak tau sejarahnya uols click jer kat sini ok :D



Masa visit Royal Palace nie, uols akan lalui gak Silver Pagoda nie....dlm dia byk lah patung2 buddha tapi no pics allowed to be taken kat dalam tu


Ni kat persekitaran Silver Pagoda...


anddddddd gambar yg membanggakan w'ouls....nie kat entrance keluar....see gambar sapa tu....kalo tak kenal, uols jgn jadik Malaysian lah...jadik rakyat cambodia jer hehehehehe

Entrance fee utk both the places is USD6.50 gitu children under 6 FOC. 

Nie lah antara tempat2 menarik kat Phnom Penh yg sempat i terjah...byk lagi sebenarnya tapi disebabkan waktu tak mengizinkan so i tak sempat pegi ler.....ptg karang ada lagi satu entri....tungguuuu....

* entri dikeluarkan lewat sbb kesilapan teknikal - lupa nak tekan 'publish post' terus jadik draft jer...sib baik i buka blog :D  gambar2 nie di ambil guna camera biasa...kalo guna dslr mesti lagik mantopsss kannn...

6 comments:

*SiRibenMerah said...

destinasi pilihan selepas ini...

lieyalatif said...

monumen2 kat sini mmg cantik kan sis...ala2 mcm kat bali gitu laaaa.....unik tgk rekabentuk bangunan kat situ kan......

sis, cite plak pasal mkn yeak sis...heheeheheh....

Neeza.Areef said...

curi2 amik gambo pkai hp la sis kt silver pagoda tu..hehe

zarin said...

cantik gambor burung berterbangan tuh

~ Lady ell ~ said...

best arr dapat rasa pengalaman melancong ke Phnom Penh ni.building dia menariks...

ch@ said...

tak apa kak, kamera biasa pun ada bukti sudah sampai ke sana. cantik dan clear dah tu. jalan cerita pun ada. tak ada hal punya.