Thursday, February 9, 2012

... Phnom Penh, Cambodia P4 ...

Sambungan citer kekejaman Khmer Rouge....kalo uols bosan baca, sorry lah iye...silalah skip tunggu esok nye entri....

The Killing Fields @ Choeung Ek Genocidal Centre nie ekceli tempat si Khmer Rouge bawa semua tawanan dia and bunuh dan 'kebumikan' kat situ....This is a beautiful monument built for a tragic incident....

Monument nie dibina a few years after zaman regime khmer rouge after salah sorang rakyat tempatan discover mayat kat area tu, so dorang mula gali & jumpa byk mass grave kat area tu....so dorang simpan rangka2 tawanan yg dijumpai kat satu khemah tapi after sometime dorang bina lak this monument utk dijadikan tugu peringatan gitu....

Bila lalu kat kawasan belakang monument nie, uols akan nampak lubang2 cam pics kat bawah nie...Lubang2 tu lah mass grave yg telah digali utk mencari mayat2 tawanan ...

Pokok nie diberi nama "Magic tree" diguna as pokok letak speakers...Lagu akan dipasang kuat2 tru the speakers  so that penduduk berdekatan tak dpt dengar jeritan tawanan yg dibawa ke situ utk dibunuh....

This is the "Killing Tree".... uols bacalah notis kat pics tu to know why it's called the killing tree....

Bones fragment that was found....

Memang sungguh menyayat hati bila ke tempat nie...again i tak rekomen bawa babies ke tempat nie....entrance fee nye adalah dlm USD2 or USD3...tak pasti...and if uols tak bawa tourist guide ke sini, ada virtual guide ~ guna walkman gitu utk bawa uols & bercerita kat uols ler...pricing utk guna nie lain, i tak tau brapa coz w'ouls gi dgn Ron ke situ.. 

Ok, settle dah entri yg kurang selesa skit for me to write up..bukan sebab apa...sedih terkenangkan mangsa2 kekejaman khmer rouge nie....esok kita stori yg best2 skit ok.....

13 comments:

mamyharraz said...

tempat ni sgt misteri kan..seronok juga kaji cerita2 zaman lepas2 ni..

eima said...

mmg kejam ... klu pegi cni balik kena cepat2 bersihkan diri ...heee seram
mesti byk roh tak aman

Dee said...

kalau ada anak mmg takkan di bawa ke sini sis..silap2 yg penakut pun takmoh gi sini..tp dee suka history..kejam tp utk kita jadikan tauladan dan bersyukur dgn kehidupan kita sekarang..

lieyalatif said...

betu le sis...kalo ade baby kecik mmg tak sesuai ke sini kan sis.....tapi jgn kate baby kecik, lieya yg dah tua bangka ni pun takut seram2 tgk tulang ngan tengkorak tu sis....huhuhu

Neeza.Areef said...

mcm seram2 je pg sini...leh imagine mcm2 mendengo cte kekejaman ni

wahida said...

seramnya kak dtg sini...tapi saya suka je kalau diberi peluang, mmg saya akan singgah sini, namun nak bawak anak2 tak lah kot...

baca n3 ni sedih pun ada kak...huhu...

POSH76 said...

mmg tragislaaa sis...tapi tak seram ker gi situ...

wan nurul hezrina said...

mayat2 tawanan tuh mmg adalagi ker?tengkorak2 adalagi?huh menakutkan.

*SiRibenMerah said...

wahhhh.. shahdu menusuk kalbu.. suka la belajar sejarah.. lagi cikguuuu.. pelisss.. sambung ceritanya....

lily lotus said...

sedih betul nak baca, tapi nak tahu punya pasal baca jugak hehe. thanks for sharing sis

~ Lady ell ~ said...

mesti sayu perasaan dapat rasa sendiri pergi tempat ni..

KaiZeN said...

sedih kalau tengok video yang dia psang..kejam gler...

ch@ said...

menusuk kalbu, sampai ke hati dia punya jln cerita. kita baca sambil membayangkan. ngeri.