Thursday, February 9, 2012

... Phnom Penh, Cambodia P3 ...

Entri nie byk gambar tapi mungkin tidak berapa menarik sgt citernya pada uols......

Kat Phnom Penh tempat yg wajib gi tengok adalah Tuol Sleng Genocide Museum or lebih fames di gelar S21 prison.  Bayaran entrance USD2 kot *sponsored kan so tak ingat sangatlah*.  Tempat nie ekceli peninggalan sejarah zaman pemerintahan kejam Khmer Rouge yg diketuai oleh Pol Pot si jebon malaun, 1975-1979....asalnya sebuah sekolah tapi dijadikan penjara utk interrogation seblum dibawa ke Killing Field utk dibunuh.....

Rasanya tempat nie tak sesuai lah kalo nak bawa babies or kids...and kalo uols pegi, amik lah tourist guide then baru lah uols leh tau sejarah nya.  Citer sejarah yang sangat sedih dan kejam yang lum pernah i dengar sebelum nie.... Nie adalah Regulations si lahanat Pol Pot tu..uols click kat pics tu kalo nak baca dgn lebih terang lagi...


Salah satu bilik darjah yg diconvert jadi bilik interrogation & bilik seksaan....

Antara besi pengikat tangan yg dikumpul....

Yang nie adalah salah satu antara 'perkakas' seksaan yg ada...nampak tak gambar blakang SH tu, gambar org yg kena rendam...alat nie lah yg dorang guna...penuhkan dgn air then rendam org tu sampai separuh nyawa & soal siasat gitu...yg lelaki sorang lagi tu our tourist guide, Ron namanya.. Dia kehilangan makciknya sekeluarga semasa zaman nie.....

Ni pun salah satu cara seksaan tawanan...dorang akan gantungkan tawanan kat pole tinggi tu...soal siasat and diseksa and bila tawanan tu pengsan...dorang akan rendamkan tawanan tu dlm tempayan yg dipenuhi oleh baja yg amat busuk tu sampai tawanan tu sedar balik...

Gambar2 anak-anak tawanan yg juga ditangkap dan akhirnya dibunuh dengan kejamnya...

Block C was 'asrama' tawanan...dorang pasang kawat tu so that takde sorang pun tawanan yg boleh bunuh diri...iskkkk memang kejam lah org Khmer Rouge nie....

Bilik2 darjah yg dijadikan 'asrama' tawanan...

Dalam setiap bilik tu plak, dibina bilik-bilik kecil utk tawanan tu stay..dorang tak dibenarkan bercakap langsung semasa 'stay' kat sini....
Salah sorang dari 7 org survivor tu....dia jual buku kat situ tapi w'ouls lupa lak nak beli bukunya sbb sibuk dok sembang dengannya *of coz tourist guide w'ouls jadik translator*... rasa rugi betul tak beli buku tu....

Bila dengar cerita dari Ron...memang sedih and rasa marah sgt kat geng2 Pol Pot tu....dan rasa bersyukur sangat-sangat kita tak lalui semua tu.....

Next entri tungguuuuu....

16 comments:

*SiRibenMerah said...

wahhh.. menareks akak jalan2.. hehehe.. suka btul saya baca citer2 sejarah neh...

lieyalatif said...

ish sis mane ade boring sis....sonok gak lieya bace hah...ye laa nak pergi ntah tak tau bile dpt pergi, so bace cite sis pun dah mcm lieya bercuti kesane...tapi mmg ngeri laa tgk care seksaan mereka kan.....

wida said...

kejamnya..bersyukur tak lalui perkara cam tu.

citelah lagi sis...x boring pon

POSH76 said...

serammm baca...mmg history yg scarylaa....good info

adarnadzmie said...

menarik nya dpt melawat tempat sejarah dulu2...memang zaman khmer rouge tu terkenal dgn kekejaman...takut dgr cerita rasp ni...

atty's said...

aty seronok je baca sis.mana tau oneday sampai sana..

Rinna said...

Gambar dan citer yg menarik.. :)

GreenJade said...

sekali skala layan sejarah2 place gini mmg best kak. feveret saya ni.

sy pun baru blk dr vietnam..bpeluang masuk terowong bawah tanah kat tgh2 hutan belantara. mmg best :)

Cik Sara said...

Oho.. kejam sungguh! anak-anak tawanan pun dibunuh?? isy2x..

Dee said...

kejamnya..dee nak baca entry sis puas2..kasi detail ye..mana tau satu hari nanti pelangi nak terjah cambodia lak..hehehe..

NUNU EERA said...

ade rsa meremang x klu msuk tmpt tu kak..? tkut la..

eima said...

mmg tmpt ni tak leh bw budak kecik mau nye malalaki kena sampuk... seram.. tul

Neeza.Areef said...

mcm baca dokumentari tau..terus masuk perasaan mcm2 masa baca story ni..nk baca sambungan nya

~ Lady ell ~ said...

menarik...ni tempat yg mesti pergi kan kalau ke phnom Penh.memang terkenal tempat sejarah ni.sis bertuah pulak siap dpt jumpa salah sorang survivor tu.

ratna said...

Sejarah...sejarah..kdg2 layan pun best kan sis..

ch@ said...

terasa semacam bila tengok semua tempat di atas. tak dapat nak bayangkan bila diri sendiri ada pada zaman tersebut dan di cambodia. mmg kejam. teruja pula kita kak.