Thursday, February 2, 2012

... kerepek buah ngaku ...

Bebaru nie masuk ke blog Sis Zana, dah terpengaruh dgn kerepek buah ngaku @ arrow head dia... Nie lah ghupanya buah ngaku tu....
Murah jer pun RM4....gambar yg di ambik tu dah settle dah separuh buah tu...hiris or sagat nipis2...basuh sekali dua then last skali bilas skit dgn air garam then goreng, rasa lemak-lemak masin skit, sedapppp.....

1st trial buat cam sis Zana masak tu...garing2...tak sempat snap pics dah settle...2nd time goreng, anak dara i goreng....dia malas nak tunggu, lum sempat ranggup dia dah angkat...tapi SH and aqua suka plak yg tak ranggup sangat tu...So, nie yg i goreng....ada yg ranggup ada yang tak....
Pilihlah sapa nak yg garing sapa nak yg tak hehehehe...kejap jer letak...sambil layan movie/game show, krupkrapkrupkrap habis....thx sis for tis yummylicious resepi...


13 comments:

wida said...

buah apa ni sis..x pernah nmpk n dengar pon.
dah goreng..jadi cam kerepek ubi pulak yer

Neeza.Areef said...

dah 2-3 blog ai npk diorg ckp pasal kepek buah ngaku..

sy mengaku yg sy x tau buah ape nih..hehehe

POSH76 said...

tengok ramai cina yg beli...nampak sedap la pulak...

eima said...

ai pemalas ... mmg tak penah terpengaruh ..hahaha

lieyalatif said...

ramai tul sis buat entry pasal buah nie....terus rase nak mkn...tapi mesti dah tak de jual nie...tgu cny tahun depan le plak gamaknyer...seb baik tak ngandung....kalo tak dah kempunan nie keekekekek

Mamamya said...

huhuu...baca komen dr lieya kat atas nun akak t'senyum sendiri sbb mmg tgh ngandung n tau ttg kesedapan kepek ngaki ni slps CNY...puas pusing ronda satu melaka mmg sah x dak jual lagi dah....sedih btl! sblm bi selalu nampak tp x penah tau buah ni rupanya dibuat kepek...ingatkan org2 cina masak buat sup ke apa....

tunggu CNY tahun depan mmg bby dah selamat melihat dunia...heheee

mEiZ SHA said...

xpenah try laa kepek ngaku nie..:)
nak buat sendiri laa nanti..;)

@xiM said...

buat lah sebalang mai hantar ke penang ni..

CikPuanHaLia said...

uish..dah rami org cite pasal kerepek buah ni. Tak boleh jadi..kena p cari cepat2 ni..

ratna said...

Hari tu...ada nampak kat kedai oriental kat sini tau sis..bila tgk2 namanya lain tp rupanya sama mcm buah ngaku...so agak was2 di situ nak beli...kang jd apa bila masak.

Kamariah Awang said...

Nampak macam ubi yer..!?

akuzle ayu said...

ingat ngaku neh sengkuang cina....oooo..bole wat kerepek

atty's said...

saya pun suka sgt kepek ngaku ni , selalu bos yg rajin kasi..lom penah lagi goreng sendiri ..ingat nanti nak goreng gak sendiri nie

happy holiday ye sis..takecare