Thursday, June 30, 2011

... color-color ...

First time Sapphire join color-color....bukan contest pun, suka2 je nie...

Kejadian nie is last saturday, w'ouls gi jengah SH bertugas di GLC Open Day tu kan...so sementara SH bertugas, me gi le tengok2 booth lain kat sana..w'ouls pegi awal pagi, so org lum ramai..memang syiok gak le berjalan :)  

Tiba kat satu booth tu *lupa lak booth company mana*... petugas kat situ ajak dia color...dia pun ikut je laaa...Bila she seated dgn budak2 lain kat situ, dia mula lah terdiam, muka serious gitu....dia  nie kan "jaguh kampung" Kat umah sendiri je hebat bercakap bergelak bagai tapi bila luar rumah, terus lah jadik pemalu, diam seribu bahsa nye budak cam anti sosial gitu hehehehe...

Dah tu masa coloring tu, kaler skit, tengok org lama, kaler skit, tengok org lama....sampaikan dah bersilih ganti budak lain, dia masih maintain kat situ tak habis2 kaler hehehehe...Ekceli ada coloring contest kat situ tapi i tak daftar pun Sapphire...mau sampai ke malam baru habis dia kaler kot hahahaha

See tekun kan...ada gak 45 minits i dok tunggu dengan dia...i dok kat seblah dia sambil berulang kali cakap "Jgn tengok org lain, kaler je" baru lah dia sambung kaler.. And tadaaaa the results, no 8 yg kalerful tu ....
Semua budak yang kaler kat situ, dah habis kaler, dorang akan pin kan  'hasil nya kat board tu...Sapphire muka serious je sbb petugas lelaki yg ada kat situ, dok tegur2 dia hehehehehe......Neway, syabas dear...habis gak u kaler :D

Wednesday, June 29, 2011

... sakit jiwa ...

Adus sakit jiwa ku....
* pics credit google ~ tetiba 'ahkak' jadi 'ahbang' lah plak muahaha *

Bukan sebab apa...semalam big boss tarak kat opis...dah settle kerja2 bagai, byk lah free time kan...gatal lah tangan nie nak buka blog....naper lah tak leh...nak buka blog sendiri amik masa 10 minit nak loading...nak buat entri extra utk belah petang pun tak leh....nak BW pun hazabbbbbb ko....buka tutup buka tutup...last last tutup je....melangak jap kat bilik dok pikir nak buat apa, last2 dok dendiam  kat bilik baca novel...punya lah rilek kan :D

Doa2lah hari nie ok...big boss still berada di luar kawasan :D boleh le mengular skit sebanyak hehehehe.... lebih baik me dok kat meja layan blog dari gi sembang2 gossip2 tambah dosa kannnnn :D

* jgnlah wonder why i ckp "Doa2lah hari nie ok" coz ini entri autopublish ditaip pada pukul 12pagi di rumah semalam sambil2 chatting dgn Sis Ratna.

Tuesday, June 28, 2011

... selera ramadhan ...

Angin takde, ribut takde tetiba dah masuk citer ramadhan...bukan apa semalam me ternampak buku RASA nie....
Tertariks pulak tengok tajuk 'selera ramadhan' gitu, terus me rembat :)  Berkobar-kobar je membeli... kengkonon nak amik idea lah nie utk juadah berbuka nanti tapi tup tup tengok tengok lauk sama gak yang i masak masa berbuka, berbalik balik masak kicap, asam pedas, sweet sour, sup, sambal tumis hehehehehe....

Bercakap pasal ramadhan, syukur me dah settle qada posa, uols dah settle ke lum?  Errmmm baju raya dah tempah???

Monday, June 27, 2011

... selamat dan suci ...

Introducing my new set of skincare .... Safi Rania Gold "Selamat Dan Suci" ....

Sebenarnya me dah tertinggal kat penang these 3 items of skincare yg i slalu guna.  Nak tunggu set tu pulang semula ke pangkal jalan, kena tunggu bonda i naik kl bulan 7 baru leh dapat balik...So, for the time being, me invest gak le with a new set...Dah 2 minggu lebih gak guna produk nie...Toner & Facial Cream Cleanser dia berbau wangi ala-ala bau bunga ros yg i rasa ok with me...

I nie takleh takde skincare, mesti naik jerawat.  Sempat le 3 butir jerawat batu lesung timbul kat muka i and seblum melarat baiklah i berhati2 kannn.  Syukur lepas guna set nie, itu jerawat pun hilang. Sib baik gak le my face jenis tak kisah produk sangat...leh bedal mana2 produk asalkan muka dicuci dan dibelai selalu  *yoyo ooo je bunyi hehehe*....

Nak review tak pandai sangat tapi my fwenz cakap tak nampak apa-apa perbezaan pun me switch produk nie...Me still dok observe tapi tu laaa i pun tak nampak any difference.....Uols pernah try tak produk nie?  how u find it? 

... cuti di kl ...

As salam...Monday blues ke tak today...me ok je insyaAllah...Bila weekend haruslah terasa cam nak berholiday je kan...Ni kisah masa cuti sekolah hari tu...lepas balik penang, w'ouls sampai kl and next day check in kat Hotel Legend The Mall tu....

Kenapa stay kat hotel di kl ek...well, ekceli me dpt cuti seminggu tapi SH tak dpt so me rasa cam malas nak stay umah, me betul2 nak cuti....no housework gitu...so check in lah kat hotel Legend. nie and memang wonderful lah.... stay 4 hari kat situ memang heavan rasanya...

Sapphire sangat suka bilik yang w'ouls dapat....sebab dia berkenan betul dgn the chairs....both the chairs...Jap jap soh snap her pics...siap suruh w'ouls beli kerusi gitu utk kat umah....ntah apa2 lah dia tu....and of coz bila dah stay hotel tu...aktiviti wajib adalah terjun tirukkkkk kat pool hehehehe...

Leh katakan everyday w'ouls turun ke pool and yg best tu, ada jacuzzi oooo best :D  Tapi uols tengok Aqua...dia langsung tak join mandi kat pool sepanjang stay situ, dia gi gym...gambar dia blur sbb snap dari luar....sebelah2 je pool dgn gym hotel nie...i 2 kali je kot gi gym, best...Staff dia friendly and peralatan pun well maintain oh and ada sauna ;) .....

Holiday nie tak semesti kena gi oversea or jauh2, berholiday dok kl, lepak2 kat hotel pun best gak :D  Errmmm mula lah teringin nak gi berholiday lagi nie hehehehehehe...simpan duitttttt cepat ....

Saturday, June 25, 2011

Friday, June 24, 2011

... mohon maaf ...

Mohon maaf sebab semalam & today me tak sempat nak jengah  blog sendiri apatah lagi nak berBW...insyaAllah akan ku qada during this weekend....This weekend kalo uols tak tau buat apa...boleh le gi melawat GLC Open Day di Kuala Lumpur Convention Center...SH will be there so me & kids kalo rajin akan gi round2 di situ or KLCC and sesapa yg rasa nak cari kerja tu bawa2 lah cv...kat situ rasanya ada satu section utk employment opportunities gitu......

* pics credit google *


Take care ya uols and....



* pics credit google *

Smooocchheesss :)

Thursday, June 23, 2011

... Akhir Cerita Cinta ...

Jom kita feeling2 skit hari nie :) hehehehe...lagu nie tiada kaitan antara yg hidup mau pun dgn yg mati sekadar  hiburan semata2 :)  



Akhir Cerita Cinta ~ Glen Fredly

Sandiwarakah selama ini
Setelah sekian lama kita tlah bersama
Inikah akhir cerita cinta
Yang selalu aku banggakan di depan mereka
Entah dimana kusembunyikan rasa malu

Chorus:

Kini harus aku lewati
Sepi hariku tanpa dirimu lagi
Biarkan kini ku berdiri
Melawan waktu tuk melupakanmu
Walau pedih hati namun aku bertahan
Entah dimana kusembunyikan rasa malu


* aiseyman....lupa tekan 'publish' tekan save lah plak...  kan dah terlewat kuar entri harinie....harap maaf ya.... my bad :)

Wednesday, June 22, 2011

... Happy Birthday Agate ...


My darling, darling girl....Happy birthday!!! suka dia dapat jam tangan tu....dia request nak jam tangan kaler merah...pilih punya pilih, itu yg menjadik pojaan hatinya.....This lil' girl of mine, tegas & tabah orangnya tapi peramah, suka sgt menyakat abg & adik2nya tapi tau 'mengalah', happy go lucky and yet very responsible lil' girl..  She is my daughter & my friend......

Ibu doakan semoga Angah menjadi anak yang solehah, adik & kakak yg bertanggungjawab, insan yang mulia...jangan lupa amal ibadahmu ya sayang....study hard & smart tau....and may all of your dreams come true!  I am proud of you girl!! ...

Again luv....  HAPPY, HAPPY BIRTHDAY!


* terasa sungguh anak-anak ku dah makin dewasa.....

Tuesday, June 21, 2011

... nasi lemuni ...

Masa cuti skolah haritu, i ada ke Penang and makan Nasi Lemuni di Taman Tun Saadon, Gelugor...Ada yang bertanya pasal nasi lemuni nie....

Resepi Nasi lemuni:

6 cawan beras
3 cawan air daun lemuni
   *  Ambil 3 genggaman daun lemuni yg dilerai dari batangnya & mesin.
       Tapiskan dan dapatkan lah airnya..
3 cawan santan
2 labu bawang besar   } 
2 ulas bawang putih    }  dimesin
2 inci halia mesin         }
1 batang serai, dititik
2 helai daun pandan, diikat
sedikit garam, gula dan minyak

Masukkan beras, air daun lemuni, santan, bawang & halia yang dah dimesin, serai, daun pandan, gula, garam dan minyak ke dalam periuk nasi dan masak. *tambah air jika perlu utk menanak nasi ini* Nasi nie sedap kalau dimakan bersama gulai ikan kering atau sambal tumis.  Rasanya orang penang yg suka makan nasi ... tapi slalunya kalo i dalam pantang, bonda i memang suka masakkan nasi nie...

Nie lah rupa daun lemuni :

* pics credit en google *

Khasiat dan nilai-nilai perubatan dalam Lemuni.
Analisis kimia menunjukkan ia mengandungi x-pinene, camphne, terpenyal-acetate dan diterpene alcohol. Kesemua sebatian ini merupakan minyak pati yang memberikan aroma kepada tumbuhan ini.

Di kalangan masyarakat Melayu, daun lemuni boleh digunakan untuk mengubati penyakit rheumatism, daunnya ditumbuk dengan kapur barus kemudian dipupuk pada tempat yang sakit. Air rebusan daun muda digunakan untuk mengubati muntah darah. Air rendaman daun ini jika dijadikan air mandi dipercayai dapat memulihkan anggota-anggota badan yang lemah, terutama setelah sembuh dari sakit yang berlarutan.

Manakala biji lemuni pula boleh dijadikan ubat cacing. Sementara itu lain-lain nilai perubatan yang ada pada lemuni ialah daunnya boleh juga digunakan untuk mencuci rambut untuk menghalau kutu dan mencegah kelemumur serta mengubati kurap dan luka-luka di celah kaki.

*  hasil carian di google *

Sekian, terima kasih :)

Monday, June 20, 2011

... dah pandai malu ...

As salam kengkawan...apa cer pepagi nie...nanti i gi check out 'umah' uols ya...Me nak stori pasal si Sapphire....

Dia nie pepagi w'ouls hantar ke rumah babysitter...Selalunya seblum pegi, dia mesti minum 1 bottle of milk dulu...Then baru le w'ouls pegi rumah babysitter...Seperti selalu pagi nie i buatlah kat dia her milk...tapi dia tak minum2 sbb dok asyik melangut tengok citer 'Little Einstein' ... So, i cakaplah kat dia...bawa je milk tu ke rumah babysitter, minum dalam car...and she is ok with it....


Tapi kan i prasan masa nak walk to the car, dia amik her bottle sembunyikan dalam baju....then laju je jalan ke kete....Bila masuk kete i asked her...kenapa hide bottle...dia jawab "Malu nanti orang tengok!" hahahahaha...tergelak i tau....wahhhh rupanya si kecik nie dah pandai malu nak hisap bottle depan orang ramaiiiii hahahahaha....Proses of growing up gitu kannn... :)

Life is a learning process tak gitu.. 

Friday, June 17, 2011

... sengkuang ku ini ...

Dah lewat petang baru nak stori morri ya...tu pun tak tau nak cerita apa...minggu nie mood & ilham memblogging agak kureng skit.... hopefully by next week itu mood menjelma kembali....

Nie nak show off sengkuang ku ini....my fwen yg belikan last week.  Potong 4 siap2 senang nak makan..Gambar nie gambar last week nye...simpan dlm folder...Zaman i skolah2 dolu, nie antara 'makanan terhangat di pasaran' oooo, selang sehari mesti nak makan nye....now kalo makan tingat zaman2 skolah :D  Lagi satu, ais kepal....now mana nak cari dah ais kepal tu kannnn, uols tau kan apa ais kepal tu...kalo tak tau, buat2 tau je lah ye..malas nak stori....

Neway, tetiba semalam i TERnampak plak dlm gambar bloggers berpotluck kat taman, antara menu dia ada ini sengkuang...terus today, lunch i terjah gi beli skali lagi...sib baik gerainya dekat je dengan opis i...tak sampai 5 minit jalan kaki dah sampai...Balik ofis ngapppp.....yummy..Dah settle makan, on pc, cari pics nie, terus buat entri....kan dah ada 1 stori hehehehehe..

OK lah uols...i memang dah tak tau nak berceloteh apa...till then, take care and enjoy your weekend ya....

Thursday, June 16, 2011

... isteri yang untung ...

Si suami pegi meeting, sang isteri yang untung *ihiks*  Naper i cakap gitu....see i dapat satu set hand sanitizer nie free....


SH gi meeting, dapat nie as door gift gitu.  Balik umah, dia bagi kat i.  So, i lah yg untung kannnnn.....i loike :D wangi sungguh tanganku kini....... So, SH silalah pegi meeting atau kursus lagik ye...i rela muahahahaha....

Wednesday, June 15, 2011

... bersama keluarga terchenta ...

Bila bersama keluarga terchenta, berhimpun di rumah bonda,  macam2 ragam, stori morri, gelak ketawa, kisah suka duka pasti adakan.....So, haruslah gamat suasana dirumah, bila rasa dah hingaq *bising* sangat, haruslah lah ada Plan A, Plan B, Plan C bagai  untuk tone down the volume...volume mak bapak susah skit nak tone down so si kecik2 nie lah yg jadik mangsanya......

Apa yang dorang buat nie.....

Diumpan kasi layan dvd karton...nie citer 'Rio'....mak bapak memasing control tv, so laptop kecik nie pun jadiklah hehehe.....

Oh, btw, nie lah baru dapat i bertentang mata, pegang gomol2 anak my sis yg baru dilahirkan haritu., baby Faeq...dah sebulan baru dapat tengok....tu abang & kakak baby Faeq plus Sapphire.. Ulfah *kakak Faeq* sebenarnya muda setahun dari Sapphire tapi bodynya sama besar je dgn Sapphire...kuat makan ooooo, harus makan dulu, main kemudian hehehehhehe.....
Sapphire plak tak leh tengok w'ouls pegang baby, jealous.... Tengoklah dia bergambar pun takmo sentuh baby...so kalo ahli keluarga i yg dukung baby, harus curi2 dukung, kalo tak dia sentap tau, puas dah dia merajuk-rajuk dengan w'ouls coz asyik sakat dia kata nak bawa balik baby hehehehe.....

Antara wajah2 kesayangan hamba, tak cukup korum nie......

Love you guysss strong :)

... Penang ...

Sebenarnya i malas nak stori pasal trip ke Penang....cukuplah sekadar a short summary....halalkan lah ye....

Tujuan sebenar balik ke Penang masa cuti sekolah tu nak attend my kezen's wedding...temanya Pepel kaler, i loike.... disebabkan hari tu me kebizian yg amat sangat...gambar yg diambil very very very limited...harapkan my kezens yg lain snapkan gambar w'ouls....tapi sorang pun lum bagi i copies of the pics...so layan je lah gambar yg sempat disnapkan nie...

Syukur semuanya berjalan lancar with jez a few minor hiccups....and syukur gak to my biggggg family yg memasing ringan tulang di majlis tu :)  u guys raawwwkkkk!

Ok of coz kalo dah balik penang tu, makan makan makannnnnn je lah kan, sesapa yg diet, sila pejamkan mata, isikan tekak, kenyangkan perut buat sehari dua hehehehe.....
Pics memang tak byk, coz nanti bosan plak kan tengok gambar food....tempat yg wajib w'ouls terjah....is Breakfast at Tmn Tun Sardon, Gelugor, Penang,  itu nasi lemuni makan kat situ lah....Lunch plak mana2 kedai nasi kandaq :) wajib gi adalah Kassim Mustaffa *coz near to umah my bonda* and also  for dinner w'ouls wajib terjah Kapitan utk pekena Tandoori nya....

Memula niat nak ke nasi kandaq beratoq tapi makkkk aiiihhhh mau kena beratur sejam lebih kot, so tu je yg tak tercapai...kalo sapphire tak de, sanggup gak beratur, tapi memandangkan sapphire ada insyaAllah lenkali balik pegi gak kot .....

Overall, trip balik kampung w'ouls ok je tapi rasa cam tak puas je balik 3 hari tu...nak balik penang lagiiiiiiii......

Tuesday, June 14, 2011

... nikmat sakit ...

As salam wahai teman2ku....sori lah me lum dapat merileks2kan diri nak berBW kat 'umah'2 uols....udahle dgn keje yg menimbun...ditambah plak dengan package 3 in 1 i nie : package demam, flu & batuk....nak mc rasa tak patut sangatlah since dah bercuti sakan seminggu lepas...so bekerja lah i kat opis nie....sib baik big boss tak dak so dapatlah i settlekan keje2 i slow & steady....Syukur alhamdulillah i masih dpt rasa nikmat sakit nie kannnn daripada i langsung tak dapat merasa apa2 perasaan kan kan kan...

Tengoklah ubat2 i nie...aduhhh tengok je pun leh naik muak, tapi kerna terpaksa ku telan jua... sib baik lah i nie spesis yg senang makan ubat...the pills sekali jalan je telan...then gulp ubat batuk plak....kalo sesiapa yg susah makan ubat, mau brapa kali kan nak telan ubat pills tu kannnnnn nak nak yg 2 biji besar tu... 
Citer pasal cuti2 i, tengoklah kalo i rajin, i stori kan, tapi takde benda nak distorikan sgt pun....so kalo tak, harap maaf je lah ya :)

K lah, till then, uols take care ya....

Monday, June 13, 2011

... hi there ...













InsyaAllah will BW soonest possible.....Tiil then...



*  all pictures credit to google *

Monday, June 6, 2011

... aduhai anakku ...

Mulakan minggu ini dengan senyumannnn.  I masih bercuti ya :) ......

Suatu petang, semasa i dok membaca buku on animals & their babies kepada Sapphire ....
* pics credit google *

Ibu   :  Dog and ....
Sapphire :  Puppy...
Ibu   :  Cat and
Sapphire :  Kitten ....
Ibu   :  Lion and
Sapphire :  Cub ...
Ibu   :  Cow and
Sapphire :  Calf ....
Ibu   :  Pig and
Sapphire :  Guinea Pig
Ibu   :  huh *terkedu sekejap* hahahahahaha piglet lah sayang...guinea pig tu animal lain....

Aduhaiiii anakku......

Friday, June 3, 2011

... announcement ...

Announcement!  Announcement!  Saya dah mula ...

* pics credit google *

Selama seminggu ya, nak habiskan cuti tahun 2010, bukan typing error ya, cuti 2011 lum sentuh :D  lalalalala gumbira rasa hatiku....Balik ke kampung halamanku di utara, cuti skolah kan slalunya jadi musim mengawan kahwin kan....my sepupu nak kepak kepak pong... balik 3 hari je...then pulang semula ke KL... tapi tak stay dirumah...stay kat hotel ko ... i loike :D  nak holiday jejauh, cuti SH tak approve, dia tengah kebzian ... So w'ouls lelain bercuti2an lah kat hotel je, sungguh ngade2 kan....  Sis Elly, mau date kalo, roger2 i k...i dok depan opis u je ;)

Kepada uols semua, selamat bekerja ya, hepi wiken, hepi holiday and take care :D

*  kalo me sempat buat autopublish sblum balik kampung adalah ya kalo dak blog nie pun sesama berholiday :)

Thursday, June 2, 2011

... karipap sendat ...

Nak tengok apa i makan untuk lunch semalam?  Karipap sendat *ihiks*....

Besar karipap sebesar 'mouse' tu.  Nama karipap sendat nie bukan nama sebenar, nama glamor *ihiks* diberi dek budak2 opis...sendat sebab isinya mmg padat and debabs plak tu.....makan satu pun dah kenyang...semalam tak tau nak makan apa, so teringat my fwenz dok citer pasal karipap nie, terus me beli 2 ketul....Makan seketul pun dah kenyang...ada perisa kentang dengan ayam dan juga kentang dan sardin, tapikan bila makan rasa sama je...rasa kentang semata hehehehe.  Seketul regenya RM1  Oklah dah rasa  sekali, cukuplah..

Adatlah, dah pindah ofis baru, ada je lah makanan baru nak dicuba kannnnnnnnnnn.....

Wednesday, June 1, 2011

... new office ...

Mempersembahkan my new office.....tadaaaaaaaaa......

Dah 80% siap...ada lagik skit2 barang nak disettlekan...barang2 remeh temeh je pun...yg major2 dah settle....Meja i yang blakang skit tu, yg ada pashmina kat kerusi.  Meja depan i tu, opismate nye, Lola *nama samaran*   Rite now rasa cam pelajar AF je sbb dok dalam aquarium tu .... Dinding cermin2 tu lum dipasang 'frosting' lagik....nanti dah pasang lega skit laaa...ada lah gak privacy....Perabot semua perabot lama...takde yg baru...arrangement je baru...Yg paling best, internet dah ok...dah leh bertenet hehehe..

Tapi bilik big boss lum siap lagik....byk lagik nak disettlekan....but w'ouls kena stop dolu coz kabinet dia lum pasang....hopefully by next week kabinet dah siap, leh le w'ouls settlekan....sakit mata dah memandang kotak2 dia....

Suka ke tak ofis baru, haruslah redha je....dah pindah pun kan...kalo nak tau suka ke tak, haruslah tanya seblum berpindah haritu kan hahahaha...tanya skarang buat apa, bukan leh buat apa2 pun kannnn.....

Smoga dengan new office nie, semangat keje pun diperbaharui gak...insyaAllah....