Monday, February 28, 2011

... hari nie ...

Hari nie i bersiaran langsung dari rumah...

Today i amik EL sebab lum recover 100%.  Badan still lemah & masih batuk2 tapi sebab utamanya dah berjangkit ke Sapphire le plak.  Dia start demam semalam.

Tapi dalam tak sihat tu nak gak kaler2..

Dia nie walopun demam slalunya tahap active dia tetap maintain...cuma mungkin dari aktif 10 jadi aktif 5 je kot tapi tetap maintain aktif....Hopefully dia cepat2 lah recover. 

Friday, February 25, 2011

... me ...

This week schedule agak hectic gak.  Semalam separuh hari je meeting...

Tapi petang, i dah start feeling sick, demam & batuk...

Today memang down dgn demam & batuk...Nak ngadap pc memang tak larat dah tapi me still at work..kalo getting worse, akan ku amik mc je nanti...

So, not much to say...jez wishing uols' to

InsyaAllah bila system body dah ok skit, me akan kembali semula ya...take care uols...

* gambar2 credit mr google

Thursday, February 24, 2011

... TT ...


InsyaAllah setiap kejadian tu ada hikmah dariNya....

Wednesday, February 23, 2011

... Dee 1st GA ...

Uols suka tak Fridge Magnet?  Nak nak kalo ada peluang untuk menang FM free, FM London plak tu... See these pics...nak tak, tak kan tak nak kan...

Kalo nak & berminat uols leh le ke sini utk kaji syarat-syarat kijam nya hahahaha....I buat nie suka2, kasi sokongan buat rakan baik @ sifu @ otai nie, Sis Dee.... Leh tak i nak tag uols semua untuk join Sis  Dee 1st GA nie...mana tau your luck, hari nie menang dapat FM london, esok lusa dapat plak gi london kansss *ihiks*

Cepat2 lah join coz tarikh tutup dia 28 Februari 2011 tepat jam 12 malam.

Join jangan tak join ya, karang melepasssss...

*  Sis Ratna, thanx.  Bila 'hadiahnya' dalam genggamanku, i upkan kat sini ya and thanx to sis Dee too, nanti2 kita dating ya  :)

... jangan ikut pe'el ku ini ...

Me slalunya tido lewat malam, lepas habis segala household chores, rilek2, update blog utk autopublish or layan FB jap...Slalu secawan milo je peneman setia tapi semalam perut cam lapar bebenor.  So, pikir2 punya pikir...me layan je lah nie, yg dah lama tak dilayan....

Rebus 1 sausage cicah dgn chili sauce.  Sausage nie perisa blackpepper, all time family fav.  Yg cheese tu w'ouls kureng skit...syukur alhamdulillah...kenyang terus zzzzzzzzzzzzzz....camne lah body ku tak  makin chomels kan...Tido dlm keadaan perut yg kenyang ngehehehe....sila jangan ikut pe'el ku ini  :D

# citer ke melaka, nanti2 lah ya....

Tuesday, February 22, 2011

... me tak berBW ...

Mohon maaf ya today me tak berBW sbb.....


ehhhhh nehi nehi hehehehe melawak je...sebenarnya sebab...

Ya saya telah dipaksarela pegi ke melaka utk lawatan kerja.   Sebenor-benornya i memang suka ke melaka untuk bercuti dgn famili  tapi kalo day trip cam 'aduhai, letihnya' gitu kan ...kalo stay one nite pun best gak hehehehe ini sudah lebey ...  Seharian i akan berada di sana melawat 2 pejabat.  Bukan i sorang je yg pegi, ramai, satu bas  plus a few cars oooo lebih dari 40 orang, macam rombongan cik kiah gitu.  7.30 pagi dah kena ada kat opis tu uwaaa...

InsyaAllah, tiada aral melintang malam esok sampai umah..kalo rajin i BW kalo dak tunggu rabu ler ya...Citer2 kat sana tungguuuuuuu i stori  k...Smoga selamat laaa perjalanan w'ouls nie...

Monday, February 21, 2011

... hinode shop ...

Uols mesti dah slalu tengok kan kedai hinode nie...Kat carre4 slalunya ada.  Kedai nie rege barang2 nya mostly RM5 or RM10 je and berkualiti...susah gak le nak cari barang yg lebih dari RM10 kat kedai tu.  Nie member kad my doter..
Kedai nie slalunya my kids suka terjah utk belikan hadiah birthday kengkawan dorang.  Hadiah tu dorang guna duit poket sendiri sbb tu shopping kat kedai nie je sebab ibunya yg kedekut ini, kengkonon nak ajar anak-anaknya untuk mengurus duit sendiri untuk belikan hadiah kengkawan or barang sendiri...  Kena tau senang or susahnya nak dapat duit tu bak ckp omputih "know the value of money" gitu...ehhhh melalut lah plak...topik sebenarnya...

Tabung Dollar tin yg i beli kat hinode shop, regenya RM5.
I suka tabung nie sbb memang tak leh dibuka-buka.  Kalo nak buka gak, kena kerat/belah tabung nie :)  So, memang takde chance le Sapphire nak memandai buka.  Nak ajar dia menabung tapi risau gak takut2  nanti bila2 dia dok senyap2, godek2 tabung nie terbuka, duit syiling kuar then jeng jeng jeng...bahaya gak lah kan..So, pilihan tabung kenalah betul... At last jumpa gak tabung yang memenuhi kriteria i, tabung yg tak leh dibuka & yg susah nak pecah :D

Sapphire sekarang pantang jumpa syiling, terus nak masukkan dlm tabung.  W'ouls balik ofis or kedai je, mesti dia tanya "ada syiling tak nak tabung?" :)    Bagus sayang, tabung bebanyak nanti leh bawa ibu gi holiday ke US ya,...kita tukar RM ke Dollar ya hehehehehe..jom sesama menabung....

... minggu birthdays ...

As salam my fwenz...Mood malas nak update blog dah start terasa....so nie lite2 nye stori...Minggu nie minggu menyambut birthdays :D

Sabtu, birthday niece i, 3 tahun...Happy Birthday Kyra!!  Chomel tul kek spongebob dia & of coz delicious!
Oh! Birthday girl tu yg sedang posing with amoi Sapphire :D.. Main dish laksa yg super duper sedap, sandwich tuna & sardin pun lazat, caramel tak yah citer le sodap...Then ada plak demo 'batu seremban' yg cuma guna 5 biji 'batu'.  Coz w'ouls dolu2 main 7 pieces kan :D   Leh ada demo tu pun sbb dlm party pack dia, my SIL letak the 'batu seremban'  Pics tak byk amik coz 1stly malas, 2ndly bz sembang makan sembang makan..

Ahad, seblum hantar emerald balik asrama, ke pizza...small celebration utk birthday Aqua aritu...
Kek pun tak beli jez order choc molten kat pizza je...well pizza memang fav food for my kids so of coz lah we had a great time...

That's all on the stories of the birthdays celebration over the weekend...simple and nice and with the love ones....

Friday, February 18, 2011

... macho digegirlkan ...

See my gegirl Sapphire...this is one of her fav. toy shop, Cash Converter...Nie dah abis shopping dok tunggu with me for the rest kat luar kedai...kat situ plak ada kerusi dapat lah si lil' girl nie dok lepak2 layan perasaan gitu *tak sabar nak balik umah bila dah dpt toy* hehehe...

What toys did she buy?  Kete mainan ya....

10 pcs rm5 ringgit...murah lah kannnn.  Sapa bilang gadis melayu tak menawan  anak perempuan tak main mainan lelaki...see my gegirl, main kereta mainan ok...
Tapi kkdg nak tergelak le cara dia main...kalo boys min macam racing kete, kekadang tu siap bunyi2 vrooom vrooom kan...this girl plak main "nie mama car, nie daddy car etc....Lepas mandi, daddy car makan, mama car dah masak" macam main anak patung aaa tapi substitute dgn kete hahahahaha...permainan macho di gegirlkannya =)  Wat to do, ate dah sememangnya anak pompuan kannnn hehehehe.....


Till then, here's wishing uols ...
Take care ya uolss....


... tak kenal maka tak chenta ...

Hari isnin malam selasa lepas, my kezen came over my house.  Sesaja je datang plus they heard that Sapphire demam *dah dah sihat dah now*  Haritu my kezen nie pinjam buku2 cerita i, so malam tu dia return balik all...

And disebabkan dia dah simpan berbulan2 books tu with her dia pun pinjamkan i her set of story books...So now i adalah stock bahan bacaan yang baru :D ...
Ntah bila la i leh habiskan nie semua.  Lum pernah baca lagi novels Cecilia Ahern nie, best ke?  Kena baca baru tau lah kan...tak kenal maka tak chenta gitu kannnn hehehehe

Thursday, February 17, 2011

... TT ...

* credit to google *

We tend to take things for granted.  Appreciate and love the people & the moments u have now...

Have a lovely thursday my fwenzzz....

Wednesday, February 16, 2011

... akibat kurang bersosial ...

Nasib baik le i checking email ofis pagi tadi...Kekadang i nie kelupaan malas nak buka2 email bagai...Dah le i nie terperuk sensorang dlm bilik nie, tak de geng sosialize langsung kat floor i nie *macam antisosial gitu kan* and lum sempat nak bersembang gossip dengan my fwenz....Kalo dak i termiss ceramah nie, rugi je kan.  Ada 2, 3 ceramah i dah miss tau, akibat i kurang bersosial *ihiks* and lupa nak check email pepagi.....


Syukur alhamdulillah, leh le hadir nanti...

... merah menyala ...

Bertukar sudah layout blog i nie.  Merah menyala...why i pilih merah.  No specific reason sebenarnya.  Tengah dok depan pc, rasa cam boring plak dgn kaler blog i, terus tangan gatal adjust itu ini and jeng jeng jeng...

Hopefully tak le menyakitkan mata uols...semua layout nie i amik dari blogger template yg free tu je...

Tapi header tu i reka sendirian berhad...i guna Daisytrail nye digikit, cam scrapping gak le.  Memang free je, uols cuma perlu register as member then download le mana2 yg free.  Untuk simple2 nye scrapping or header leh le guna nie.  Tapi nak lagi hebat uols guna photoshop bagai.  Itu i tak pandai, surrender!

Any komens bout the new layout...tulisan kecik, tak jelas, kaler sakit mata, cakap lah ya., boleh i improve...i trima seikhlasnya..Thanks.

* updated :  lain skit tulisan header & tulisan posting nya coz i dah tukar skit2 :D

Tuesday, February 15, 2011

... Maulidur Rasul ...

Kepada teman-teman seperjuanganku...
* pics credit en google *

Monday, February 14, 2011

... posto posto ...

Tadi gi check "posto posto" i kat mailing. Dah seminggu tak dapat surat2 hutang.  Lagipun Sis Kaseh ada cakap nak post kan voucher kat i...

So, sis Kaseh, thanx ya for this voucher.  Leh me gi lepaks2 kat Starbuck nanti *ihiks*  Tapi sebenarnya i tinggal jejak dengan ikhlasnya kat blog u...tak sangka plak leh listed as one of the top 10 commentars...makacih bebanyak ya sis...

Then dapat plak nie, dari Ima, my ex opismate.  Sesapa yang dah lama ikut blog i 'kenal'lah si Ima nie.  Dia dah lama resign almost 10 bulan dah kot, but we still keep in touch...pengganti dia insyaAllah within this month dapat....lega skit i, kurang lah skit kebzan i nanti, insyaAllah...
Dapat FM & keychain dari Bandung *yippeee*...Ima, if u're reading this...thanx beb!  Lenkali nak gi Bandung shopping barang kawin, bagitau kat akak...leh kirim 2, 3 pasang kain ngehehehehe....

Esok kita cuti2 ya...kalo la tiap2 minggu cenggini best kan...keje sehari dua, then cuti, then keje balik sehari dua...mau bankrap kompeni ngehehehehe...

Neway, selamat menyambut Maulidur Rasul....

... virus malware ...

As salam di pagi isnin.... ada ke uols bercuti hari nie?  Esok kan cuti, so leh dapat cuti panjang kalo amik cuti harinie kan....I keje coz baru je i cuti seminggu kan, so takmo lah amik cuti, kang big boss i jadik Hulk plak hehehehe...

Bebaru nie dapat message nie dari Sis Nur Heart ...

Aduhhhhh...tak suka la...takut i plak jangkitkan virus nie kat orang lain...i pun mengelabah le cari solution.  Akak nie kan buta tuli IT mau tak mengelabah.  Nak tanya bebudak IT opis, karang habis satu ofis tau i ada blog, pecah rahsia ku nanti, cukup lah takat 4, 5 orang je yang tau :)  

I tanyakan Sis Amy s33tdarling, kot2 dia leh tolong, sambil2 tu i baca balik entri Sis Zana buat.  Sis  Amy sw33tdarling, pun soh i refer blog Sis Zana.  I bukan apa, tak yakin yang i leh ikut arahan bila bab2 IT nie.  Tapi takpe, i try gak.  I scan balik blog i kat ONLINELINKSCAN.  Syukur katanya clean..  Tapi i tak puas hati lagi, i tanya balik Sis Zana and dia nasihatkan i buang icon2 yang ada kat blog tu.  I pun follow le instruction dia...

Then i tanya balik kat Sis Nur Heart and syukur alhamdulillah...

Lega sangat.  Bukan apa, i takmo le menjangkitkan virus nie kat blog orang lain.  If uols 'terkena' dari blog i, ya ampon ya.  Try ikut Sis Zana nye instruction.....

Lepas tu scan kat  ONLINELINKSCAN.

Kepada Sis Zana, Sis Amy sw33tdarling dan Sis Nur Heart, terima kasih sooooo much.  Jasamu dikenang!

Saturday, February 12, 2011

... Aqua, today is your day ...

A simple dedication to my son Aqua, today is your day...


Cepat sungguh masa berlalu.  Terasa macam baru je ibu membelai, mendukung, anak sulung ibu nie.  Now, 18 tahun kemudian, u are standing tall, jeezzz  slightly taller than me, on your own two feet.  My independent lil' boy...oh yes, u'll alwiz be my baby :D  Ibu bangga mempunyai seorang anak lelaki yang tabah, matang, loving, concern, bertanggungjawab like you. 

Ingat pesan ibu, jangan lupa ibadah mu, jangan lupa asal usul mu...tinggi mana pun Along jejak, jangan sesekali lupa diri.  Ibu takde harta nak diberikan hanyalah doa, nasihat, kasih sayang dan ilmu.  You know your mum, tak pandai berkata-kata tapi i think you get what i mean...I love you dearly!

Ibu doakan semoga Along menjadi anak yang soleh, abang yang bertanggungjawab, insan yg mulia, dipanjangkan umur, dimurahkan rezki, dilindungiNya selalu dan sihat sejahtera. 

HaPPY BiRTHDaY!!!

Friday, February 11, 2011

... Contest : My Favourite Korean Song ...

Dah alang2 dok citer pasal citer korea, i nak langsaikan tag Sis Amy.  Tag nie pasal My Favourite Korean Song.

Kalo kontest wajib lah kan ada syarat-syaratnya :
  • wajib ada blog, warganegara, tinggal di Malaysia. ~ yes, yes & yes
  • kena jadi follower aku. WAJIB ! ~ wokez
  • buat satu entri bertajuk : Contest : My Favourite Korean Song. ~ cengini kira ok lulus aaa.
  • letak banner buruk kat atas tu dan link kan kat blog aku. letak juga di sidebar korang. 

  • bagi aku satu lagu korea yang korang minat. nak letak video/mp3 pun tak apa. senang kerja aku. Hahaa ! ~ I Think I Love You - dari Fullhouse (attached)
  • disebabkan aku takut korang pilih lagu yang sama, aku nak korang bagitahu apa yang best tentang lagu tu. ayat tak perlu bunga bunga. simple jee. ~ lagu nie sempoi, light & easy listening gitu.  
  • tag kan sekurang kurangnya 2 orang. lebih lagi bagus. ~  lieya   &   cha
  • hantar link korang kat komen aku. ~ wokez
Jom kita layan lagu nie...enjoice !



Neway, enjoy ur wikenz my fwenz and take care...

... jatuh cinta ...

I nie slalu ketinggalan keretapi kalo bab2 citer lates kat wayang ke, lagu ke, tengok drama ke....sebabnya i rasa cam byk bebenor benda nak kena buat dgn hal2 kat opisnya, kat umahnya...kekadang rasa cam tak cukup masa je tapi tak gak kurus2kan :)...  

Tapi 3, 4 bulan nie i dah jatuh cinta pulak dengan citer2 korea...i tak tau lah citer apa yg sedang top lani, wahai Cik Puan Amy, awak kan pengemar citer korea, mesti awak tau kan...setakat nie i layan...

1st korea drama yg i tengok is Princess Hours....

2nd korean drama, Boys Over Flower...

and now tengah dok follow citer Full House nie plak...

rasa citer korea cam lebih kurang je jalan citer dia tapi once dah 'terfollow', harus habiskan citernya kan....Cik Puan Amy, ada nak suggest citer terbaru or citer yang best tak for me to watch :)

Uols layan tak citer korea nie?  Or uols suka follow citer apa ya?

Thursday, February 10, 2011

... blur ...

Hari nie saya very blur ... tengok gambar pun blur *ihiks* sbb apa...me terlupa pakai specs datang opis boleh....aiyooooo spek pun leh lupa pakai, signs of age catching up ke????  Tak kan nak tengok orang kena skodeng cam kat bawah tu kan.....

Check dlm drawer, sib baik i jumpa spare contact lens nie.  Memang i sengaja tinggalkan sepasang kat opis, in case of emergencies like this...
Check tarikh luput 2013...ok le, slamat digunakan.  I memang kureng skit nak pakai lens nie.  Bukan sebab apa..rasa cam rimas je mata nie.  Cam kering je mata nie, siap leh rasa cam ada benda dalam mata.  Padahal takde rasa apa2 pun pakai lens nie, very comfortable.  It's all in the mind je.  Betapa powerful nye minda kita nie kan, leh play tricks on the whole body with jez the mind thinking...Begitu indah ciptaanNya...

Ok lah, i nak gi put on my lens kejap, baru leh nak start keje...

... TT...

It's Thoughtful Thursdays again....
Our mistakes of yesterdays, learn from it, improve ourselves and insyaAllah, we'll be a better person..

Wednesday, February 9, 2011

... bekas ...

W'ouls nie kan suka gak bershopping kat Cash Converter...Bebaru nie, latest pembelian w'ouls, cookies tray @ bekas biskut raya ;)...


Murah je bekas plastik biskut nie, RM3.50.  Tapi sebenornya bukan w'ouls nak isikan kuih.  See, inilah yang w'ouls isi dlm bekas tu...
Bekas nie memang dibeli khas utk simpan kepingan2 jigsaw puzzle sapphire.  Dia kan memang suka main jigsaw puzzle, kira cam hobby lah kan.  Setakat nie baru ada 10 sets je.  Bekas nie muat kepingan2 yang kecik utk 7 set.  Yang besar2, still maintain dalam kotak2...pencarian utk bekas yg besar skit masih diteruskan.....

... model cilik yang direject ...

Moh tengok aksi-aksi sorang Malaysian Next Top Model Cilik yg direject....

Aksi "Kira Batu"

Aksi "Bajet Chomel"

Aksi "Meh Bau Ketiakku"

Aksi "Si Nenek Bongkok 3"

Aksi "Belakang Ku Sakit"


Aksi "Titanic"


Hehehehehe patut le tak dishortlist pun kan hehehehe, takde pose yang commercial langsung :D ...

Tuesday, February 8, 2011

... sambungan perjalananku ...

Sambungan citer perjalananku....entri byk gambar dan akan cuba disummarizekan trip ku yg 3 hari itu...rasa macam citer basi plak nak citer pepanjang :)  I takde lah ke mana sangat pun...hanyalah ke

Stay 3 hari 2 malam kat The Legend Resort, Cherating...
Dah dok hotel, wajib gi mandi kat pool dia kan...Sebenarnya masa w'ouls pegi tu, kejap2 hujan, kejap2 hujan.  So, kali nie pegi tak leh jenjalan sangat & no mandi manda kat laut.  Sapphire nie sensitive skit dgn hujan2 nie, senang demam, selsema & batuk kalo terkena hujan.  Yang dewasa2, dorang tak kisah, hujan ke dak, gi je berendam dlm pool tapi memang rezki Sapphire lah, hari last tu, pepagi tengok line clear, tak hujan...cecepat bawa dia gi pool...kasi dia feel...Orang plak takde, jez us, syiok le dia...dpt le berendam sejam lebih gak le sblum start renyai...

Pantai, well dapat main pasir je le coz asyik hujan kan, ombak besar, angin pun kuat, memang i tak bagi the kids mandi laut...takut le kan...malang tak berbau maaa.  Kalo ditengok gambar kat bawah tu, memang takde orang mandi laut, coz lautan bergelora gitu...Ni rasanya second day kot w'ouls dpt main..kejap je tak sampai setengah jam sblum start hujan & w'ouls cepat lari balik ke bilik....

Makan2 w'ouls try je restoran mana2 kat sana tapi pics tak amik sangat..malas nak snap, concentrate makan lagik syiok hehehehe.  Tapi tiap kali w'ouls makan WAJIB order sotong goreng & udang masak pedas nie...tiap kedai lain masakannya tapi to us semuanya sedap2..w'ouls ada try makan kat Restoran Ana Ikan Bakar Petai kot namanya...mmg marvelous la masakan udang pedas dia tu....

And oso, i dpt gak makan sata yipppeeee sedap banget & pedas2 coz dia letak cili padi tu..beli kat warong Aziz Sata :D  and tried the keropok lekor...ok je lah...agaknya w'ouls tak tau nak cari kedai keropok lekor yg mantops kot...

Ada beli skit keropok utk bawa balik goreng2 tu...memang enak skali...
Nie aktiviti hari last dah check out...w'ouls ke Mini Zoo Teruntum...memang mini tul le.  tak de banyak binatang pun...binatang pun cam malas je semua ke sbb gi tengahari, mmg elok utk tidor, tengok itu beruang baiknya landing zzzzzzzzz...sib baik free entrance...


And lastly, w'ouls ke Pantai Cherating...syukur masa pegi tu tak hujan...Baik dah pusing2, posing2, main playground, main pasir tetiba start hujan...lebat plak tu...terus w'ouls lari.  Tak basah pun coz 'sediakan payung seblum hujan' ngehehehehe...
Tu je lah cuti2 w'ouls kat Kuantan...short, simple but lovely....

* sib baik check blog...entri ni tersilap waktu utk autopublish...lupa nak tukar timing, kalo dak kuar kul 11mlm nie hahahahaha