Tuesday, November 1, 2011

... bidadari syurga ...

Terima kasih atas ucapan takziah dan kata-kata sokongan moral yang diberi semalam.  Ada yang bertanya apa yang terjadi.  Ini lah kisah perginya bidadari syurga ......

My kezen Azrin & wifenya Ina was expecting their 1st baby pada 9 November.  Dorang nie stay in Penang bersama my aunt.  Tapi hari sabtu, Ina dapat berita maknya tak sihat di Taiping.  So dorang berdua pun pergi lah ke Taiping...pagi tu, dia dah cakap kat Azrin yang dia rasa macam baby tak aktif macam selalu....So, dorang cadang nak ke hospital di Taiping petang tu...tapi bila sampai di Taiping, dorang hubby & wife sibuk tengokkan ibu Ina yg sakit tu sampai terlupa sekejap hal baby dorang....

Pagi ahad, baru lah Ina teringat.  Dia pun monitor lah pergerakkan babynya....Dari subuh sampai lah pukul 8 pagi, dia rasa macam baby dia tak gerak-gerak...So, both of them terus ke hospital Taiping....bila kat hospital, doctor sahkan tiada heartbeat baby dah....My aunt yg kat Penang bila dapat news tu, terus ke Taiping...

Sampai je kat hospital, my aunt & uncle agak upset dengan servis kat hospital coz dorang tak cakap langsung nak buat apa, in fact memang dorang tak buat apa-apa....Ina nie dibiarkan je gitu kat katil wad.  So dah tunggu sejam with no action taken, dorang sepakat keluarkan Ina and terus head balik ke Penang, admitted kat hospital di sana. 

Sampai kat hospital dalam kul 2 ptg, jumpa doktor, doktor confirmedkan memang heartbeat baby dah takde and terus dia admitted kan Ina and prepared her utk induced labour.  The doctors' advised utk normal/induced delivery sbb kalo c-zer they kena tunggu at least 2 tahun lagi utk try for another baby...kalo normal delivery, 6 months lagi dah leh try.....Pukul 3.15 pagi, Ina selamat melahirkan jasad arwah Nur Batrisya....

Rupanya tali pusat dia tersimpul...tersimpul skit saja...bukan nya terbelit di leher pun.  Inilah qada & qadar.  Kalo ajal datang menjemput memang tak kira tua atau muda, miskin atau kaya, bila-bila masa saja.  Kami sekeluarga redha akan pemergiaan Nur Batrisya....Allah swt lebih menyayanginya...

Sebak hati ni bila melihat Ina, ibunya memandikan jenazah anaknya dan bila melihat ayahnya Azrin meletakkan jenazah anaknya di liang lahad....Semoga kedua ibubapanya tabah menghadapi dugaanNya ini...

Al-Fatihah..

22 comments:

Neeza.Areef said...

arwah akan menunggu ibu n ayahnya di sana nanti..my fren penah hadapi kes mcm ni so i dah tgk la camne perasaannya si ibu yg redha dgn pemergian anaknya tuh...

Nur Misnan said...

Al Fatihah untuk arwah anak mereka berdua.
insyaAllah... akan ada juga rezeki nanti...

sW33tdARLiNG said...

al-fatihah.... memang betul2 bidadari syurga yang akan menanti kehadiran ibu & ayahnya di pintu syurga

Pepel BoNda AmaNi said...

al-fatihah....sedeynya kak....semoga ina diberikan kekuatan tuk dugaan ini...insya-allah setiap kejadian yang di tentukan olehNYA pasti ada hikmah yang tersembunyi....ya allah kau peliharalah kandungan ku ya allah...sihat dan sempurnalah ia seperti mana kau memelihara kakaknya amani...

adarnadzmie said...

salam takziah...alfatihah buat baby nur batrisya...aminnn

wida said...

Allah..sedihnya.dah tak lama nak timang cahayamata tu. tapi Allah tu maha mengetahui..anak inilah yg akan tunggu ibu & bapanya di pintu syurga nnti.

teringat kisah sy ms mengandung waiz dulu, time 7 bulan tu sy balik ry kat kg..long journey. dr KT - Sabak bernam, selangor. Balik KT semula sy perasan my baby x gerak. terus cek hospital. warded 1 malam..mujur x apa2.

hope cousin sis tu tabah menghadapi dugaan ni..sesungguhnya mereka tu insan terpilih dari-NYA utk menghadapi dugaan ini.

*SiRibenMerah said...

insyaAllah, bidadari syurga akan menanti ibu bapa dia di sana..

tenanglah dikau disamping penciptaMu..

Al-Fatihah...

Rinna said...

Insyallah arwah menunggu ibunyaa di sana.. Al-Fatihah dan Takziah.

Zana Nordin said...

alfatihah and takziah

insya allah..
nur batrisya akan menunggu mama dan papa di SANA.

mungkin itu yg terbaik buat nur batrisya

mengalir air mata nie sis
udah ler nama lebih kurang Batrice..

fiza said...

Mungkin ada hikmah nya. Sudah ada bidadari syurga menantinya di sana.

lily lotus said...

beratnya dugaan yg ditanggung, tapi takpe sekurang2nya kita tahu tempat dia terbaik disana...

Ati Masrif said...

al-fatihah..

menangis kita baca kisah ini

semoga ibunya tabahkan hati

Teratak Hami said...

Ya Allah sedihnya .... lagi berapa hari je nak keluar. Tapi Allah mengetahui segala-galanya. Hopefully kazen tu tabah.

akuzle said...

oho.. mcm neh kisahnyer... mmg sedey memandangkan dh nk dekat kelahiran arwah... Ya Allah! Tabahkanlah hati kedua ibu bapa allahyarhamah nur batrisya n al-fatihah utk beliau...amin3!!

Kamariah Awang said...

Mudah2an cepat2lah dapat rezeki yang lain yer...

eLLy said...

Sedih :( semoga ina tabah menghadapi dugaan ini. take care

mrsharis said...

Takziah..semoga kedua org tuanya diberi kekuatan..amin

mrsharis said...

Takziah..semoga kedua org tuanya diberi kekuatan..amin

maya amir said...

sorry to hear that,..Al-Fatihah.. dah ade yg menunggunye di sana nanti.. dan i'm sure ina & her hsbnd org yg kuat, Allah uji sebab Allah Maha Mengetahui kemampuan hamba2nya..

nurHeart said...

takziah.. al-fatihah~

i'm wordless.. :'(

Mamamya said...

salam takziah utk azrin n ina....semoga tabah melalui dugaan ni... al-fatihah.

~ Lady ell ~ said...

Al-fatihah buat bidadari syurga...dia yg menunggu disana akan sentiasa mendoakan untuk kedua org tuanya..sebaknya rasa