Friday, October 21, 2011

... buah rambai ...

Hari Rabu, lunch hour....apa nak buat?  Memula plan nak baca novel je tapi mood membaca tak marii...so gi pantry...tup tup dengar akak tealady nak gi Chow Kit and nak cari geng gi sana dia nak beli buah...apa lagi, terus me volunteer nak ikut hehehehe....Pegi bertiga, naik teksi...  Best!  Sebabnya nie lah 1st time i 'shopping' kat pasar Chow Kit setelah berpuluh tahun stay kat KL nie...mmg jakun tul i tengok rege2 yg murah kat sana....Apa yang i borong....

Hanyalah buah-buahan....tapi i tell you, murah gilos...i rasa i hanya spend dlm RM20 je tau...nie SEPARUH dari yg dibeli...i bahagi dua...separuh lagi utk dibawa pulang....tapi yang paling menambat hati i sebab i dapat buah rambai nie....
Uols makan tak buah rambai nie....i memang suka makan buah-buahan....and rambai ini amongst my fav buah...dah lama tak dpt makan nie tau...harga rambai nie 2 kilo RM5 ringgit.... tapi i tak ler amik 2 kilo ok...sebabnya ramai yg tak gemar makan rambai nie...so jangan membazir membeli....i beli RM2 je...and mmg cukup sbb rupanya kat opis and rumah hanya i sorang je yang makan hehehehehe...kulit rambai nie boleh dimasakkan...masak lemak kalo tak silap i, i lum pernah try pun, malas nak cuba masak coz no one akan makan......

Uols makan tak rambai?...Ok lah dah jumaat nie, have a wonderful wiken ya uols....take care!

22 comments:

maya amir said...

i makan rambai kak tapi x penah makan masak lemak kulit rambai tu..mmg boleh buat masak lemak ye kak? masak lemak kuning ke putih kak?

Ya ALya said...

samala cam ya..memang suka makan buah rambai,walaupun masam,tapi sedap...ada yg kata kulit nyer boleh buat jeruk....tapi tak pernah la lagi makan

Neeza.Areef said...

lama x jmpa buah rambai

*SiRibenMerah said...

sedapnya la haiiii..
iskk, kecur liur tgk.. neh kalo dpt mkn sambil picnic neh best sgt dahhh...

POSH76 said...

dah lama ta makan buah rambai...kulit tu buat kerabu pun sodap

lieyalatif said...

rambai ni ade kenangan pahit dengan lieya sis...mase tu kecik2 laa...pulun makan rambai kemain byk...sekali sembelit....sebab lieya mkn telan ngan bijiknye sekali ..ha koooo...nak uk uk tu seksa sabab biji rambai tu hahahaahah....lepas tu terus trauma ha ha ha...boleh?...dgn rambai pun nak trauma hahahaah

tapi kulit die sedap buat sayur....

cikpia said...

kulit dia leh makan ek??? saya suka makan rambai ngan bijik2 nyer sekali. selalu kena marah, takut buasir. tapi sedap! he he.....

Ati Masrif said...

lama betui tak jumpa buah rambai
apalagi makan..

pasar chow kit memang murah2
kalau buah dan sayur cuma
suspensss kala gi sana :)

SYANI said...

Kat kampung saya di Melaka dulu banyak pokok rambai. Tapi kitaorang takut main kat pokok tu sebab orang kata ada hantu kat situ...

mEiZ SHA said...

lamaaaaaaaaaaaaaa giler x makan langsat...:)

mEiZ SHA said...

rambai pon sama...:)...

Mamamya said...

suka sgt2 makan rambai...bila tgk rambai ni t'ingat kisah zaman kanak2 riang dulu dok panjat pokok rambai ni dgn adk2 kat umah arwah Tok.....syok giler makan rambai atas pokok....kulit yg kat biji rambai tu (bukan yg luarnya yer...) klu terror blh buat belon..ngeee...kami suka buat cenggitu dulu.....sweet memories... :D

atty's said...

dulu masa duk mardi, selalu makan buah rambai

my mil ..siap kulit buah rambai buat masak lemak cili api

sW33tdARLiNG said...

i dun noe y tetiba gigi i nyilu but i loike buah rambai.. dulu masa kecik2 suka main letup2 kulit halus dia tu.. and yess, kulitnya boleh buat masak lemak.. kalao ikut style tganu, panggang dulu ikan buat rencah kuah tu.. hmmm mabelesss!!

eh u pergi chow kit naik teksi, jalan lurus jer kan? hehehehehehe

Kamariah Awang said...

Ma suka sangat2 masak sayor lemak kulit rambai tu...! kecor lior..! Hehe...

akuzle said...

dlu kt kg x der nilai pon... tgkler skarangg...

wida said...

betul kata kak amy tu..kat trgnu nilah wida jumpa org buat kuah lemak guna kulit rmbai. tp x pernah rasa pon..hiks.

Softtouch [Hanim] said...

xmkn buah rambai ni sis....sy pun dah alam xpegi chow kit..dulu masa kecik2 selalu ikut mak n abah p pasar chow kit..

Sharinginfoz said...

alamak dah lama betul tak makan benda alah ni

♡ a.y.u ♡ said...

feveret ayu tu rambai..kadang ngan kulit2 ayu mkn..kulit die sedap..xpahit...hehe

Rinna said...

Dah lama tak gi shopping kat pasar chowkit.. Murah yer..kat sana.. Hmm kena pergi terjah ler gitu.. cari buah2an..

Sedapnyaa buah rambai..dah lama tak makan..Dulu pun kalau makan sure tertelan ngan bijik2 nyaa sekali.. :)

zahidahwahid said...

seronoknya shopping buah2an....


New Entry: Outdoor shooting