Wednesday, August 24, 2011

... bersiviklah skit ...

Raya dah makin dekat....kanak2 pun dah syiok dok main bunga api, mercun sampai putus jari bagaikan....tapi bila main kat tempat awam, boleh tak ibubapanya bersiviklah skit.....I kan duduk kat umah burung merpati....see keadaan kat lobi rumah i nie..geram je tengok.nie tak nampak clear sgt kan...ekceli keluar je dari lift dah byk kertas2 putih nie bertaburan...
Nie sbb main "PopPop" tu lah kan....Sapphire tengok cakap "eeeee dirty nye"  See budak baru nak masuk 4 tahun pun tahu kan...Anak2 dorang main, lepas tu dorang bior je gini coz tau esok paginya kakak cleaner akan sapu & mop area tu..Bukan tak leh main, boleh tapi jgn lah sampai bersepah camni, find a solution lah camne nak bersihkan balik kan aishhhh malas lah nak ckp lebih2...namapun ibu bapa yg dah cukup dewasa & matang plus dah ada anak yg  masih dlm proses didikan.   Kepimpinan melalui teladan ok...sendiri mau ingat laaa....
Ok tu settle satu stori....nie citer lain tapi berkaitan gak le.....

Bebaru nie, ada satu statement keluar dari mulut Sapphire "Kita tak boleh main mercun tau ibu, nanti teacher phone polis datang tangkap"  ater nak buat apa dgn bunga api yg SH dah belikan tu so SH ckp kat dia "Daddy belikan bunga api, so nanti boleh main kan"  She bertegas "no no no, tak boleh, nanti teacher phone polis tangkap,  Daddy nak kena tangkap dgn polis ke?"  walopun di mana kita berada, teacher dia tetap nampak iye perbuatan kita hahahahaha...kids, baya2 nie, semua cikgu ckp, dia amik bulat2 kan.....

Pesanan penaja :  Say NO to mercun buluh buatan sendiri iye....nanti kang, teacher Sapphire tepon polis hehehehe

19 comments:

eima said...

aku mmg tak main mercun ngan buanga api ..aku tak suka ...
rasa cam membazir je ....
seb baik la fahim kecik lagi...die pun takut ....

wida said...

ala sweetnya sapphire.abis tu sape pulak nak main bunga api tu yer

Pepel BoNda AmaNi said...

pandainya sapphire...gud gurl...teringin nak tunjuk dekat amani orang main bunga api...xsabar nak balik kampung...

nurHeart said...

mmg betul, kids ni lg takut/dgr cakap teacher rather than parents.. so do my alya, teacher dia aja yg betul (especially time buat homework/study) hahahahaa haaaduiiii.. guess it's normal -_-"

Cik Wanie Ghani said...

wanie plak x bole dgr bunyi mercun,
maunya terkejut wok wok,
silap2 hb masuk spital sbb terkejut,
adoilah...

mmg x der sivik

POSH76 said...

baguss saphire pandai dia....dengar kata..walaupun bunga api jer still bahaya..

lieyalatif said...

bagus sapphire...bijak2.....tau die mercun tu bahaye....

wahida said...

kak, kalau nak bercerita pasal jiran ni mmg sampai mlm tak habis...adoi la...masing2 ada ragam dorang sendiri...

tapi betul la kak, kalau cikgu ckp dia dgr pulak...kalau kita yg cakap? byk alasan dia akan jawab balik kat kita...huhu...

Dee said...

dee kalau depan rumah sendiri mmg sapu jelah sis..cleaner takkan dtg bersih punya..yg dee paling tak suka..orang baling dari tingkat atas..kan naya org je tu..huhu..

Joy said...

mykids main kt balcony...mama la kn sapu lps tu

eLLy said...

auchhh takut nye.. nanti teacher called polisss :D

kimmy said...

Merosakkan pemandangan kan...

GreenJade said...

mmg bedisiplin lah sapphire ni..comel jek kasi reason hahahaha

nmpk nye bunga api jd bhn simpanan dlm setor la ye sis hehehe...geram jek reason dak tecit ni..sweet ehehehe

Ati Masrif said...

inilah yg risau kalau
orang takde kederan sivik
membuatkan tempat kediaman
sendiri menjadi kotor

bijak betui sapphire tu :)

Eri-chan said...

takutla bunyi2 mercun semua ni...

Kamariah Awang said...

Hehe.. pandai Shappire... Nanti teacher tepon polis tangkap! Tak takut keeee? hahaha..

Sharinginfoz said...

hati2 bermercun dan berbungga api

Softtouch [Hanim] said...

pndia sapphire..bagus dgr ckp cikgu..

yelah say no to mercun buluh buatan sndiri tu...bahaya!

sW33tdARLiNG said...

aisehhh mengharapkan cleaner yg sapu laa tu yaaa?