Friday, July 1, 2011

... pitam & nak lempang ...

Semalam i gi asrama Emerald amik dia sebab dia pitam. 

Today saya EL.  Dia dah ok resting....Nie kiranya 3rd time dia pitam.  Dia nie memang tak leh berjemur tengah panas sangat.  Kalo bab2 berkawad semua tu i memang tak bagi dia masuk coz dia tak tahan...  Takat bersukan kejap2 tu ok lagi...Tapi yang stok berdiri lelama kat tengah2 panas memang dia tak tahan. tapi tetap degil nak join.  And petang semalam dia berkawad di tengah2 panas.

Sebab yg dia boleh pitam tu, lepas kawad bagai dia tak cukup minum air.  Dalam sehari setakat 2 botol kecil air mineral je dia akan minum..kalo kat rumah boleh le i asyik suruh minum kan tapi  kat skolah/asrama siapa yg nak bising kat dia..So, i tanya dia semalam, lepas berkawad tu minum air tak, dia jawab minum..brapa botol, separuh botol je...aishhhh degil sgt, kan dah pitam..... Tapi nie bukan stori pasal emerald.  Dia dah ok dah nie & petang karang i kena hantar dia balik asrama tapi nie nak stori pasal warden skolah dia...

Sblum nie i selalu deal dgn penolong warden.  Cikgu penolong warden baik.orgnya.  Tapi i pernah dengar ada sorang dua ibubapa yg komen Cikgu warden asrama tu kurang ajar orangnya.  I lum pernah deal so ok lah no komen...tapi semalam...aissshhhh rasa nak lempang dia je.

She called me pukul 10.30 malam...tanya wat time i leh sampai...so i cakap le paling cepat kalo traffic clear, kul 11.15-11.30 malam gitu dah leh sampai...Jawapan dia "Lah, lambatnya.  Habis tu saya dok kena tunggu anak awak lah iye".....sakit jiwa tak uols dengar jawapan dia.... I jawab, "Kalo cikgu ada helikopter soh datang amik i, lagi cepat lah i leh sampai...so ada tak helicopter?" terus dia terdiam and i hang up the phone....

Masa sampai tu, dia mulalah bebel cakap, emerald nie dah terlampau byk kali pitam, (padahal nie baru 3rd time)...susah nak jaga kalo macam nie, emerald nie ada masalah ke...atau i ada masalah dgn my hubby sampai efek kat emerald....haiiii tangan ku ringan je rasa nak lempannnnggg mulut dia...tapi terkenangkan emerald masih bersekolah di situ and takut dia buat apa2 kat emerald...satu soklan pun i tak jawab...i  tarik nafas panjang & diam sambil tenung je muka dia sampai lelama dia pun diam...tak kosa i nak layan pompuan cenggini...

Kalo tak suka tak yah lah amik the responsibility nak jadik warden asrama! Nasib baik this year, tahun akhir dia jd warden asrama sekolah emerald....hopefully, takde lah i nak kena deal dengan dia lagi...sabar je lah kan....

OK, tq mendengar rintihan hati sorang ibu .... have a gud weekend ya uols....take care...

21 comments:

rATu kEBaYA said...

sis..

kalau macam tu gayanya.. saya pun nak join lempang warden tu. tak der budi bahasa lagaknya

nurHeart said...

haishhhhh.. mulut itu org bikin hati panasssss~

camne ye sis nk tanamkn budaya berbudi bahasa pd anak didik klu ada segelintir pendidik ada attitude mcm tu.. >.<

sW33tdARLiNG said...

jap nak imagine u tgh merenung i... hehehehehe cool bebeh! Buat surat laa sis report psl attitude dia tu... sepatutnya dia lebih bertanggungjawab laa kan.. or sepatutnya, cikgu2 yg kena take responsible antar murid blk...

sib baik umah u tak jauh sangat.. kalau negeri lain cemana tu?

Anaa said...

perh, u ada teknik mengwal marah yang bagus.. boleh lagi tu ambik nafas panjang.. kalo i tatau lerr.. mau perang mulut kot.. apa pun, hopefully emarald ok...

Dee said...

report kat pengetua or jabatan pendidikanlah sis..kurang asam sangat..dahlah kita risaukan anak kita kan..x patut betul..

kali ni ckp ngan emerald..last warning..xyah dah masuk kawad semua tu..sbb kesihatan dia tu yg penting..buatnya jatuh kena apa2 ke..kan bahaya tu..

nieda said...

emereald takyah masuk lah benda2 yg boleh buatkan dia pitam.

boleh tahan juga warden asrama tu, laporkan pada pihak berkuasa sis..etika seorang warden tak sepatutnya mcm tu

phentermine said...

Phentermine...

nice post thanks for sharing.

http://www.PhentermineHome.com/

Eri-chan said...

hamboi2..keje tu berbayar bukan percuma...sabo jek

GreenJade said...

eksyen btol warden tuh.kalu saye pon mau terlempang nanti

emerald ade low blood pressure ke sis..selalu low blood xleh nk bediri lama2..or bejemur lama2...budak2 remaja sis kan..minat dorang susah nk halang2..

Sharinginfoz said...

air memang kena minum banyak, apa-apa pun semoga ok ok ya

Annie Han Yeon Rin said...

Kalau saya kak... saya dah nyanyikan lagu khassss untuk dia, bertajuk..

"tapak kaki ku di pipimu... ada brani??"


hihihihih ^_^

wida said...

sy pon smpai sekarang x leh kena panas..
baca cite sis ni, teringat dulu 2x kali sy pengsan masa kawad, hehe.

hope emerald x apa2.

Softtouch [Hanim] said...

nak jd warden kenalah sabar kan...mcm2 karenah kene tempuh..kalu xsabar xyh jd wardenlah!..lempang kang!

Cik Wanie Ghani said...

dia x sepatutnya ckp mcm tue,
sbb itu tugas dia menjaga pelajar2 asrama,
kalau rasa x mau jaga,
hantar surat letak jawatan n cari keje lain,
kan mudah:)

eLLy said...
This comment has been removed by the author.
eLLy said...

sis klu you ade Helicopter sok dia ambik i, biar i jer yg pi lempang warden yg kuang ajaaaqq tu.

Dia tak layak jadi warden klu camgitu la perangai dia

lily lotus said...

sabar jerlah. napelah dia sanggup nak jadi warden at the 1st place? hope benda ni tak berulang..

mummysyafie said...

boleh plak dier jawab macam tu? kalau nor terus report kat pihak pengetua. thats mean dier tak ikhlas dengan kerja dier. kalau sesuatu lebih buruk yang berlaku kat pelajar, ada ka dier akan amik tahu or bertindak dengan pantas?

maya amir said...

kurang ajarnye die kak..andartu ye die tu?

ch@ said...

emerald kena jaga diri sebab dia duduk asrama. mmg effact. normally kalau cepat pitam, mmg kekurangan air dan tekanan darah kurang. sebab tu tak boleh nak berjemur sangat. kita dulu duduk hostel, tak pnh pula jmpa warden sebelagak itu. warden seboleh-boleh tunggu student2 dia sampai habis rawatan jika kena ke hospital.

Pepel BoNda AmaNi said...

memang rude sangat kan....klu eida pun hangen kak...lum tentu dapat sabar cam akak kot..sebab eida nie memang seorang yang panasssssssssssss