Tuesday, January 25, 2011

... senyum ...

Hari Ahad bebaru nie, w'ouls gi jenjalan kat salah satu shopping complex nie.  Tengah berjalan, tetiba dengar sora budak dok menangis2 memanggil-manggil "Mama! Mama!".  W'ouls cakap mesti budak nie hilang ... Tak sampai beberapa minit, budak lelaki dlm linkungan 5 tahun gitu lalu depan w'ouls dok mencari2 mamanya...Betul lah sangkaan w'ouls tu...
*credit en google *

Tanpa fikir panjang, terus i kejar budak lelaki tu sambil panggil "Adik, adik sini sini kat aunty...kita gi cari Mama"  Budak tu pun terus datang dekat i...Iye lah, i risaukan takut ntah sapa2 amik kesempatan culik budak tu ke, aishhh zaman skarang dah macam2 kes.  I tanyalah dia "Dik tahu nama mama?"  Di jawabnya "Shida" I tanya lagi "Adik nama apa?" "Adam" Ok lah i pun nak le bawa ke Information Centre utk paging or something...

I jalan tuju ke Info Counter, di kiri Adam yg masih tersedu-sedu menangis, di kanan Sapphire yg macam terpingga2 gitu tak faham apa yg sedang berlaku....Tak sempat sampai ke counter tu, i dengar suara tegas seorang wanita "Adam, sini...." I toleh pandang this lady...Adam pun toleh gak le pandang tat lady...I tanya "Shida ke?"  Wanita tu buat2 tak pandang muka i, cuma cakap dengan tegasnya "Adam mai sini".... Adam pun pandang i utk dilepaskan tangannya...I tanya Adam utk kepastian "Tu mama ke?"  Dia mengangguk and i terus lepaskan tangannya...terus Adam lari ke arah mamanya and dua2 org berlalu pergi.  Sambil tu i dengar lah Mamanya marah2kan Adam...

Bukan i minta utk diucapkan terima kasih or harapkan pembalasan...At least ko senyum lah kat i kan, mahal ke senyum mu itu...Ni tak muka masam mencuka macam lah i yang nak bawa lari anaknya...Mana perginya adab ko...isk isk isk...Manusia manusia...Harap janganlah i or ahli keluarga i bersikap biadap macam tu....
* credit en google *


Senaman hari nie  : Senyum tak perlu kata apa2 hahahahaha


18 comments:

mrsharis said...

ish..ish..ish..tu nasib baik org yg bertanggungjawab yg jumpa anak dia. Tak reti2 lagi nak ucap terima kasih. Manusia skng ni sis, macam2 perangai.

mrsharis said...

ish..ish..ish..tu nasib baik org yg bertanggungjawab yg jumpa anak dia. Tak reti2 lagi nak ucap terima kasih. Manusia skng ni sis, macam2 perangai.

Dee said...

ler..x patut betul..at least senyumlah kan..eh..ckp terima kasih pun kenalah..kalo hilang anak ko..baru ko tau meraung..adeh..org mcm ni pun ada eh..xpelah sis..kita buat ikhlas..moga kalo anak kita hilang sok, orang pun akan tolong kita ye..anggap jelah gitu..

IdaShah said...

ermmm...mmg takde adap.panik kot coz anaknya hilang

apepon bagus tindakan u sis. klu tak kemana lah hilang budak tu

☆ lieya latif ☆ said...

ish ish teruknye sis....bukan nak berterima kasih org dha selamat kan anak die...mmg tak kenang dekuntung lah...cube kalo yg jumpe anak die tu buat jahat.....ini kire untung jumpe dgn sis.....adoi kdg2 memalukan sikap sesame melayu ni kan sis...moga2 kite dijauhkan dari perasaan mcm tuh...

sisdee said...

wah MAHALNYA harga senyum dia OR BUDIBAHASA dia ek...klu pun budak tu mmg nakal le apa ke..at least budak tu tak jadi mangsa HILANG!! ish..mmg le mcm2 jenis manusia kat dunia nie...kdg2 malu tul sbb sama bangsa tu..sama agama..sabo je aku oiii (tiba2 emo) hahahahahaha

eLLy said...

takde sivik punye monyet !!

**Senyum tak perlu berkata apa2**

wahida said...

ceh!! dah cukup baik akak hantar anak dia dgn selamat kan? senyum pun x boleh? cis....

Hezesuze said...

wah berlagak sungguh wanita yang bernama shida itu ye uols...haram tak ucap terima kasih..apa punya manusia daaaa...tu sib baik uols yg jumpa anak dia kalo org lain yg jumpa xtau ler apa jdi

nuraarin-life said...

yang penting sis bila kita dah tolong orang, dengan harapan nnt kalau jadi apa2 pada anak kita orang akan tolong juga..
Pada dia2 yang tak tahu nak ucapkan terima kasih, suatu hari bila tak ada org nak tolong baru tahu nak merayu kat tv.. dah tak ada maknanya

Softtouch [Hanim] said...

uiiii biadap nya org tu..xpatut tau buat org mcm tu...

dia tu yg salah, lain kali nk soping tgk2 lah anak skali..xpatut betullah dia...

Sharinginfoz said...

memang tak patut tapi nak buat macam dah perangai macam tu, apa-apa pun, nasib baik jumpa ya, kalau org lain tak tahulah, tak pasal2 larikan budak tu

Joy said...

patutnye mak bdk tu bersyukur..tak pttnye cam tu..:(

Kaseh said...

ada gak org mcm tu ehh,x bersyukur org dah jmpa anak dia..haisshh..

Mak Su said...

rasp kenal mak dia?

mummysyafie said...

kesian kat adam, mesti kena marah oleh mamanya tu.

mama adam tu pun satu gak..tak reti nak berterima kasih.

nor ada juga pengalaman macam ni sis, tapi tak berani nak pegang anak orang takut nanti orang tuduh kiter plak cuba nak culik. selalunya nor panggil SA or security kat situ je

sw33tdarling said...

sis masa Ika lari kat bus stesen baru ni, ada sorang lady tu tlg pegangkan ika sbb i pun masa tu kalut dgn bag... after selangkah baru i teringat i belum ckp thank you.. walaupun dr awal dia tak pandang i pun, tp i cuit bahu dia say thank you... tp i tersilap panggil dia kakak after i noticed eeh muka dia cam muda dari i.. boleh gitu? hehehehe

lily lotus said...

hmm..boleh pulak act gitu. takpelah sis, dia belum kena buku dgn ruas.